Susam - korisne i zanimljive informacije



Jedan od najomiljenijih začina mnogima je susam. Svakoj hrani daje poseban šmek i posebnu notu. Bukvalno se može stavljati u različita jela i savršen je dodatak kako slanim, tako i slatkim jelima. Nekada ne možemo da zamislimo kako bi izgleda kuhinja i mnoga jela da ne postoji susam. Iako verujemo da volite da ga jedete, smatramo da sigurno ne znate sve te zanimljive stvari o susamu. Zato vas upoznajemo sa nekim detaljima, koji će vam biti interesantni, ali i koji će vam svakako biti veoma korisni. 



Najviše susama gaji se u Kini 


Verovali ili ne najviše susama gaji se upravo u Kini, zatim sledeća na spisku 

zemalja je Indija, a odmah za njom i Sudan. Tokom jedne godine svetska berba susama meri se milionima tona, a to je zaista mnogo. Na primer jedna od država koja uglavnom na svetskom nivou proizvodi najviše susama je Mjanmar, a sličnu količinu proizvode i Indija i naravno Kina. Pored Sudana, mnogo susama proizvodi se i u Ugandi, kao i Nigeriji. Pretpostavljamo da ove podatke niste znali. 


Susam - eliksir mladosti


Veruje se da je susam nastao u Indiji. Ono što je posebno interesantno je to da su određeni arheolozi utvrdili da se susam koristio mnogo mnogo pre i nego što možemo da zamislimo. Naime, arheolozi smatraju da se susam koristio i pre nove ere i 4000 godina pre nove ere. Različita su verovanja koja se vezuju za susam. Tako na primer Vavilonci, a posbno žene u Vavilonu volele su da jedu susam, ali samo iz jednog razloga. Naime, one su smatrale da je susam eliksir mladosti i jele su ga kako bi sačuvale svoju lepotu i naravno mladost. U Indiji su malo drugačije gledali na susam, naime verovali su da je susam simbol besmrtnosti. Sa druge strane rimski vojnicu su verovali da će im susam povratiti snagu i zbog toga su ga konzumirali u većim količinama. 


Nutritivna vrednost susama


Pored toga što je veoma ukusan i što svakom jelu da posebnu čar, susam je i zdravstveno veoma poželjan za uvrstiti ga u svoju ishranu. Susam je nutritivno veoma bogat i trebalo bi češće da ga jedemo upravo zbog svih njegovih pozitivnih svojstava. Susam ima zasićene i nezasićene masti i sreća je što su ove druge dominantnije. Zasićenih masti ima jako malo. Susam je bogat oleinskom i linolnom kiselinom. Takođe, susam je bogat proteinima. Posebno se u susamu ističu vitamini A, B1, B6, kao i vitamin E. Susam je bogat i mineralima, a posebno se izdvajaju bakar, magnezijum, cink, mangan. Dobro je znati da je susam bogat gvožđem i da bi ga zbog toga trebalo jesti češće posebno ukoliko patite od anemije. Susam se može pohvaliti i procentom kalcijuma. Informacija koja vam može biti jako interesantna i može se svrstati u rubriku "verovali ili ne", ali da li ste znali da susam ima čak 7 puta više kalcijuma nego mleko? Samim tim jasno vam je šta treba da konzumirate kada imate problem sa kostima. 

Što se tiče kalorija susam na 100 grama ima 572 kalorije. Naravno da ćemo vrlo retko pojesi sto grama odjednom i da nama tih sto grama dugo traje. Ono što je dobro znati jeste da susam nema gluten. 



Kako treba jesti susam? 


Naravno da smo navikli da susam jedemo na testu, ptiticama, lisnatom testu i uglavnom svim nezdravim stvarima. Ukoliko brinete o zdravlju najbolje bi bilo da susam jedete samostalno ili makar izolovano od ovih namirnica. Susam možete napraviti sa medom i tako ujedno i napraviti melem, koji će biti jako zdrav. Takođe, susam možete i sasvim samostalno da jedete. Ženama, koje imaju nedostatak gvožđa ili su anemične preporučuje se da svakog jutra uzimaju po jednu kašičicu susama.

 

Pasta od susama iliti tahini - namaz koji očarava 


Možda ranije niste čuli, ali od susama može da se napravi idealna pasta. Sve češće viđamo i u radnjama, velikim marketima i prodavnicama kako se prodaje tahini, odnosno susam pasta. Kada slušamo o nekim receptima sve više viđamo da se susam pasta koristi kao dodatak. Susam pasta drugačije se naziva tahini, tako da nemojte da vas zbuni i kada na nekom drugom mestu naletite upravo na ovaj naziv. Susam pasta je idealan namaz za svaki dan, ali isto tako može da bude savršen dodatak. Susam pastu možete i sami napraviti, ukoliko imate blender ili jačeg secka. Sve što treba da uradite jeste da malo propržite susam na suvom tiganju, tek da dobije boju. Nakon toga u secka ili blender i dodati vrlo malo maslinovog ulja. Susam će pustiti svoje ulje i sokove i dobićete namaz, u koji ćete se zaljubiti na prvi zalogaj. 


Susam i zdravlje - da li susam može biti lek? 


Kada je zdravlje u pitanju susam može da bude veoma delotvoran kod mnogih procesa. Krenimo redom. Susam može da se upotrebljava zarad uklanjanja nečistoća na našoj koži, dakle može da bude neka vrsta tonika. Samim tim treba da znate da susam ujedno i ublažava, tačnije ussporava proces starenja. 

Kao što smo rekli susam je bogat kalcijumom, a to znači da se redovnom konzumacijum susama može sprečiti osteoporoza. Susam može da dovede do snižavanja lošeg holesterola, utiče na mršavljenje, tačnije podstiče mršavljenje i gubitak kilograma. Susam utiče na bolje varenje. 

Pored toga što vam može pomoći da budete vitkiji, susam jako dobro utiče i na naše srce i krvne sudove. 

Susam jednako dobro utiče na naš imunitet i oni koji redovno konzumiraju susam imaju manje šanse da se razbole. 

Upotrebnom susama možemo da nadoknadimo jedan deo životinjskih belančevina, pa je jako dobro za vegane da to znaju. 


Crni susam i beli susam - isto, ili ipak različito


Čuli ste i za beli i za crni susam verovatno, s tim što mnogo češće upotrebljavamo beli susam. Nemojte da mislite da je jedan nezdrav, a drugi zdrav, zapravo su obe vrste susama zdrave. Naime, ukoliko vam kažemo da je beli susam beli samo zato što mu je skinuta crna opna, onda ćete shvatiti zašto smo rekli da su crni i beli susam isti, ali različiti. Ono po čemu se crni susam razlikuje, a to je verovatno zbog crne opne je po tom intenzivnijem ukusu. Takođe, razlika je i u količini kalcijuma, kojeg više ima u crnom susamu. 

Susam u ishrani 


Ukoliko želite da izvučete dobrobiti iz susama onda savetujemo da ga ne pržite, ne pečete niti da ga stavljate na lisnata testa. Poenta je da ga jedete sirovog, da li će to biti kašičica pred spavanje ili ujutru ili će to biti u sklopu nekog melema to sve zavisi od vas. Na primer, idealno bi bilo da pomešate susam i med. To je melem koji rešava mnoge probleme. Naime, ovaj melem utiče na smanjenje anemije, jača kosti, utiče na zdravlje vaše kose, vaših noktiju, vaše kože. Ubrzava metabolizam i utiče na jak imunitet. Sa druge strane susam i jogurt je takođe odlična kombinacija ukoliko imate problem sa holesterolom. Naravno, ne možete holesterol rešiti samo susamom i jogurtom, ali će svakako doprineti rešavanju vašeg problema, samo je potrebno da budete uporni. 


Preporučeni proizvodi

Bezglutnski slani kreker Reni

Dijetetski proizvod, proizveden od strog...

Sok pravi cvekla

Prirodni mutni sok od cvekle. Sastav: cv...

Kore heljdine Bioheljda

Kore za pitu i gibanicu vrhunskog kvalit...

Kombu alge 25gr Mitoku

Tamna alga koja raste u okeanskim dubina...

Mleko ALPRO badem 1l

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...


Pogledaje još

Pasulj azuki

Azuki je sitan, kompaktan crveni pasulj ...

Susam integralni BIO 200g

Susam ima izuzetno visok sadržaj kalciju...

Čaj prodijabet sa cimetom

Mešavina lekovitog bilja. Sastav: mahuna...

Smesa za falafel 150g Bege Veg

Poreklo falafela je sa prostora Libana i...

Bio testenina ječam 300g Lazarina

Testenina za paste, supe i čorbe. Sastav...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Beli slez za iskašljavanje, dijareju, upalu mokraćnih puteva

Beli slez (lat. Althaea officinalis), takođe i pitomi slez, slezovina, šljez, sliz, belodun, ...

Detaljnije

Šta je Gi puter i kako se pravi

U moru proizvoda koji nam se danas nude kao zdrava hrana i odlična alternativa tradicionalnim jelima...

Detaljnije

Pilates vežbe sa loptom

Pilates lopta za vežbanje koristi se u treniranju kao jedan od najboljih rekvizita za oblikovanje te...

Detaljnije

Prirodni lek za sinuse

Milioni ljudi širom sveta se makar jednom godišnje suočavaju sa problemom infekcije i ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS