Virak - moćna biljka koja pomaže ženama


Saveti

Virak biljka (lat. Alchemilla vulgaris) je poznata i pod nazivima vrkuta i gospin plašt. Pretpostavlja se da je ovaj drugi naziv dobila zbog polukružnog izgleda listova koji podsećaju na srednjovekovni ženski plašt. A upravo još od srednjeg veka biljka virak je poznata po svojim lekovitim svojstvima.

Virak ili vrkuta može se naći u brdsko planinskim predelima, na pašnjacima i pored potoka, a cveta od juna do septembra. U našoj zemlji je najviše ima na području Jugoistočne Srbije. Zbog tanina koji sadrži gorkog je ukusa, ali upravo zahvaljujući pre svega ovom sastojku ima brojna lekovita svojstva.

Virak lekovita svojstva


Lekovita svojstva virka odnose se pre svega na ženske bolesti. Zbog svojih sastojaka koji pozitivno utiču na reproduktivne organe, virak se koristi u slučaju problema za začećem, neredovnim ciklusom, menopauzom, PMS-om, kao i nakon porođaja. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrži pomaže u toku bolnih ciklusa na taj način što ublažava bol i umiruje grčeve. Pozitivno utiče na regulisanje hormona, zbog čega se i koristi tokom menopauze, kao i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Smatra se da korišćenje virka olakšava porođaj i pomaže u oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.

Osim poztivnog dejstva na žensko reproduktivno zdravlje, lekovitost virka potvrđena je i u drugim situacijama.

Listovi virka se koriste i za tretiranje rana, manjih ogrebotina ili opekotina jer podstiče brže zarastanje. Njima se mogu tretirati kožne infekcije, ekcemi i ubodi insekata.

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži i koji uklanjaju štetne slobodne radikale, virak (ili vrkuta) se koristi i za ublažavanje bora i drugih znakova starenja na koži.

Za ispiranje usta, posebno nakon stomatoloških intervencija, može se koristiti čaj od virka koji će ubrzati zaustavljanje krvarenje i skratiti period oporavka.

Virak ima pozitivno deluje i na digestivni trakt. Ublažava stomačne tegobe, olakšava varenje, a može pomoći i u poboljšanju apetita. Kod blažih vrsta proliva preporučuje se čaj od virka.

Naravno, kao i kod većine prirodnih lekova, sva ova lekovita svojstva virka nisu naučno potvrđena, ali su iskustva korisnika veoma pozitivna.


Kako se upotrebljava virak (vrkuta)


Najčešće se virak konzumira u vidu čaja. Od ove biljke se, takođe, prave tinkture (kapi), obloge i kupke. Već smo pomenuli da se i sama biljka tj. listovi mogu koristiti za tretiranje kožnih oboljenja. Od ekstrakta virka, u kombinaciji sa ekstraktima drugih biljaka, prave se i vaginalete koje se koriste za lečenje mioma na materici, endometrioze i sličnih problema.

Čaj od virka


Sve prednosti i lekovita svojstva o kojima smo govorili uglavnom se pripisuju čaju od virka. Čaj od virka za žene je jedan od prvih izbora kada se suoče sa problemima sa reproduktivnim zdravljem. Pre započinjanja terapije lekovima ili paralelno sa njihovom upotrebom, žene konzumiraju čaj od virka za regulisanje menstruacije i generalno za poboljšanje hormosnkog statusa tj. regulisanje hormona.

Najviše iskustva sa korišćenjem čaja od virka imaju oni koji su imali (ili imaju) problem sa začećem. Kao pomoć u otklanjanju uzroka koji otežava začeće, konzumira se, između ostalog, i čaj od virka za plodnost.

Kada je reč o čaju od virka iskustva su pozitivna i kod problema sa cistama i sindromom policističnih jajnika.


Čaj od virka za muškarce


Nije potvrđeno, niti smo naišli na iskustva korisnika, da čaj od virka za muškarce ima isti efekat. Pretpostavlja se da im ne može škoditi, zbog brojnih korisnih sastojaka, ali o pozitivnom uticaju na  reproduktivno zdravlje i eventualnim neželjenim dejstvima nema dovoljno podataka.

Čaj u toku menstrualnog ciklusa


Često se postavlja pitanje da li treba piti čaj od virka u toku menstruacije. Za razliku od nekih drugih čajeva (macina trava, na primer) koje ne treba piti za vreme ciklusa, virak možete nesmetano piti i tada.


Čaj od virka u trudnoći


Informacije i iskustva koja se mogu pronaći kada je reč o korišćenju čaja od virka u trudnoći veoma su različita. S jedene strane su informacije da ovaj čaj može olakšati porođaj i da pozitivno utiče na matericu. Međutim, zbog njegovog dejstva vrlo su česta upozorenja da bi ga trebalo izbegavati za vreme trudnoće, naročito tokom prva tri meseca, kao i tokom dojenja.

U svakom slučaju, ukoliko sumnjate ili znate da ste u drugom stanju, pre uzimanja ovog čaja (kao i bilo kog drugog) konsultujte se sa vašim lekarom.


Neželjena dejstva


Kako je čaj od virka prirodni lek, koji nije registrovan i u tom smislu testiran, ne postoje ni pouzdani podaci o njegovim neželjenim dejstvima. Već smo naveli da bi trebalo biti oprezan u toku trudnoće i dojenja, kao i ukoliko je dijagnostifikovano neko teže oboljenje. U ovim situacijama bi svakako trebalo konsultovati lekara. Takođe, ovaj čaj bi trebalo izbegavati ili piti tek nakon konsultacije sa lekarom i ukoliko ste na hormonskoj terapiji.


Virak čaj priprema


Za pripremu čaja od virka koriste se osušeni listovi i cvetovi ove biljke. Priprema je veoma jednostavna. Dve kašičice osušenog virka dodati u dve šolje proključale vode i pustiti da odstoji oko 10 minuta.

Virak se često nalazi i u čajnim mešavinama. Najčešće se pravi čaj od virka i hajdučke trave ili macine trave. Još jedna poznata kombinacija je čaj od virka i lista maline. Sve ove kombinacije se koriste za regulisanje menstrualnog ciklusa i kada postoji problem sa začećem, kao i kod drugih oboljenja reproduktivnih organa žene. U čaj od virka može se dodati i malo zelenog čaja ili koprive.


Kako se pije čaj od virka


Čaj od virka koji je napravljen po već pomenutom receptu treba piti dva do tri puta dnevno. Posle mesec dana neprestanog korišćenja ovog čaja, trebalo bi napraviti pauzu od desetak dana i nakon toga se može ponovo nastaviti sa korišćenjem.

Tinktura od virka - virak kapi


Već smo pomenuli da se virak koristi i u obliku tinkture tj. kapi od virka. Tinktura od virka se može kupiti, a postoje i recepti po kojima je možete pripremiti sami kod kuće.

Virak kapi tj. tinktura se priprema sa alkoholom (ili rakijom) zbog čega se njihovo korišćenje u toku trudnoće ne preporučuje.

Kapi od virka se koriste tako što se pije 10-15 kapi u malo vode, tri puta dnevno. Najbolje je piti ih pre jela. Takođe, ova tinktura se koristi i kao dezinfekciono sredstvo za čišćenje rana na koži.


Obloge i kupke


Usitnjena sveža biljka može se koristiti kao obloga za rane, opekotine, ekceme i slične probleme sa kožom, o čemu smo već pisali.

Za pripremanje kupke, koja ima umirujuće dejstvo i pozitivan uticaj na bubuljice i mitisere, potrebno je samo duže ostaviti sveži ili osušeni virak u većoj količini vode, a zatim proceđenu vodu dodati prilikom kupanja.

Za više korisnih saveta pratite naš portal Zdravisimo


Preporučeni proizvodi

Eterično ulje čajno drvo 10ml Kir

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...

Ulje čajno drvo 30ml TerraCo

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...


Pogledaje još

Super kaša konoplja šumsko voće

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...

Ulje lana 0.25ml staklo

Ulje specifičnog nutritivnog sastava, sa...

Apimix extra 450g

Apimiks je prirodni pčelinji proizvod od...

Ulje susamovo 100ml Lila Ma

Hladno ceđeno i potpuno očišćeno od bilo...

Miso ječmeni 400 gr muso

Prirodno fermentisana pasta od soje, ječ...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Promenite loše navike u ishrani. Ne praskačite obroke, jedite hranu sa dosta povrća i voća, i...

Detaljnije

Sportske povrede i lečenje

Sportske povrede nastaju kao posledica sportske aktivnosti i uglavnom predstavljaju povrede lokomoto...

Detaljnije

Soja u ishrani – istine i zablude

Iako mnogi od nas, na pomen soje prvo pomisle na Ameriku, soja je u stvari biljka iz porodice mahuna...

Detaljnije

Kukuruzno brašno umesto pilinga

Piling za lice, vrat i telo se može napraviti i od namirnica koje nam služe u ishrani. Kukuruzno bra...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS