Hrana u borbi sa predmenstrualnim sindromom (PMS)



Razmak između menstrualnih ciklusa kod žena traje od 21 do 35 dana, i obično ga prati neprijatni predmenstrualni sindrom. Statistika kaže da oko 85% žena prolazi kroz PMS od 7 do 14 dana pre mesečnog ciklusa. Kontrolisana i obazriva ishrana može biti od velike pomoći.


PMS prate kako emocionalni, tako i fizički simptomi. Neretko se žene u ovom periodu žale na nezvozu, grčeve, osetljivost, povećan apetit ili probleme sa kožom. U slučaju da su simptomi veoma izraženi i funkcionalno nepodnošljivi, potrebno je obratiti se lekaru koji ih može regulisati lekovima. Blaže simptome i nelagodnosti najlakše je kontrolisati ishranom i pravilnim odabirom namirnica. Dobrodošli su svi složeni ugljeni hidrati koje pronalazimo u integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, kao i voće i povrće.

Banane

U ovom voću se nalazi vitamin B6 koji odlično reguliše nivo glukoze u krvi i utiče na raspoloženje.Visok nivo kalijuma i triptofan u banani doprinose osećaju opuštenosti i povećavaju proizvodnju seratonina. Banana popravlja raspoloženje na sličan način kao i čokolada. U slučaju da je u tim danima zelja za čokoladom veća, opredelite se za tamnu koja ima 70% i više kakaa.

Sočivo

Sočivo se pokazalo kao još jedna odlična namirnica koja reguliše promenu raspoloženja. Sadrži biljna vlakna koja pospešuju dobru probavu i varenje, a zadržava osećaj sitosti. Konzumirajte ga kao prilog drugim jelima, samostalno ili u salati. Sve mahunarke su od odlične pomoći za hormonsku ravnotežu, pa se na isti način preporučuju i soja, pasulj, grašak…

Brazilski orah

Brazilski orah je bogat magnezijumom koji deluje opuštajuće i smanjuje menstrualne bolove. Sadrži selen zbog kojeg se odvaja od ostalog koštunjavog voća i predstavlja pravu dragocenost. Ne valja preterivati sa njegovim unosom, 1 do 2 bi zadovoljili dnevne potrebe i ublažili tegobe tokom “ovih“ dana. Svi orašasti plodovi su od velikog značaja i zbog omega-3 masnih kiselina, pa se umesto slanih grickalica opredelite za orahe, bademe ili lešnike. Ne preterujte sa količinom.

Lanene semenke

Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina i fitoestrogena- lignana koji žene posebno štiti od karcinoma jajnika i dojke. Seme lana smanjuje jačinu i učestalost bolova i umiruje talase vručine kože lica, vrata i poprsja. Pored toga što pomaže u borbi protiv PMS simptoma, umanjuje i tegobe menopauze.

Savet: Izbegavajte unos prostih ugljenih hidrata poput slatkiša i slanih grickalica. Takođe smanjite i upotrebu kafe i čaja. Alkohol i cigarete, kao ni meso se ne preporučuju.


Preporučeni proizvodi

Sok pravi kupina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od kupine. S...

Sok pravi jabuka, nana 0,5

Prirodni mutni ceđeni sok od jabuke sa l...

Ulje konoplje 250ml Hajdukovo

Od svih biljnih ulja, konopljino ulje sa...

Ulje tamjana 10ml BIO

Ulje tamjana je esencijalno ulje koje se...

Šampon ARNICA perut 270ml

Za razliku od drugih sampona protiv peru...


Pogledaje još

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...

Čaj ginko-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Kapi antiparazitne 50ml ZokiS

Kapi za antiparazitni program, biljnog p...

Tahini 680g

Tahini je susamova pasta dobijena hladni...

Shoyu 187mlMuso

Šoju se dobija prirodnom fermentacijom s...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako odabrati adekvatne majice za trening?

Fizički izgled je usko povezan sa zdravljem i vitalnosti kompletnog organizma, a kao bitan psiholo&s...

Detaljnije

Koka kola - štetno piće za organizam

Da li znate šta se dešava u vašem telu kada pijete koka kolu?Zahvaljujući mnogim istraživanjima spro...

Detaljnije

Tajni sastojci mediteranske ishrane: Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se najviše koristi na Mediteranu i smatra se osnovom zdrave ishrane koja se ba...

Detaljnije

Jutarnje vežbe

Jutro je period za lagane vežbe koje će vas razbuditi, ubrzati metabolizam i povećati mentalnu o&sca...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS