Najbolje od soje


Ishrana Soja - zrno zdravlja

Soja je mahunarka velike nutritivne i biološke vrednosti koja  pruža zdrav i kvalitetan obrok i može se koristiti u različitim oblicima. Redovnom upotrebom u ishrani mogu se sprečiti mnogi zdravstveni problemi, koristi se u bezglutenskoj  i vegetarijanskoj ishrani jer zamenjuje meso i mleko, namirnice životinjskog porekla.

Soja predstavlja izvrstan izvor belančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline. Bogata je vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima ali i izoflavonima, materijama koje imaju umereno estrogeno delovanje. Smanjuje holesterol i rizik od raka dojke i prostate. Sprečava gubitak koštane mase pa smanjuje šansu za nastanak osteoporoze, a poznata je i kao namirnica koja ublažava simptome menopauze kod žena.

Soja sadrži malo kalorija ali je puna hranljivih sastojaka : aminokiselina, belančevina, biljnih vlakana, vitamina B, C, E, K, gvožđa, dekstrina, joda, lecitina, nezasičenih masti, riboflavin, celuloze i oleinske kiseline.

Sojino mleko

Sojino mleko je hranljiv i zdrav napitak koji zamenjuje kravlje mleko i koji je po svom sastavu uravnotežen jer sadrži 50% više nezasićenih masti od kravljeg mleka. Ne utiče negativno na holesterol, ne sadrži ni mlečni šećer pa ga preporučuju u bezglutenskoj ishrani. Ne izaziva alergijske reakcije pa ga mogu konzumirati bebe i deca. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi.

Tofu

Tofu je sir od soje koji se pravi od sojinog mleka. Ovo je najpopularniji i najrasporostranjeniji sojin proizvod koji je blagog i prijatnog ukusa. Priprema se na razne načine jer lako prima začine pa se kombinuje i sa drugom hranom. Čuva se u frižideru,u posudi sa vodom. Preporučuje se u kombinaciji sa žitaricama i povrćem, u sirovom stanju, mariniran, dimljen ili pržen.

Tempeh

Tempeh je fermentisani proizvod od soje koji sadrži samo 150 kcal na 100g. Bogat je prirodnim vlaknima koja pospešuju i regulišu probavu. Sadrži i veliku količinu lizina, amonokiselina koje najčešće nedostaju žitaricama. Ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju neka oboljenja pa po svojstvima nalikuje penicilinu.

Savet: Tofu i tempeh se koriste kao proizvodi koji u ishrani zamenjuju meso.

Tamari

Tamari je umak, pripremljen od soje i morske soli. Proizvod nastaje od tečnosti koja ističe prilikom fermentacije zrna soje i jako je bogat proteinima. Enzimi koji deluju u procesu fermentacije stvaraju ugodan miris i ukus a uz to omogućavaju sistemu za varenje da lakše razloži skrob, protein i šećere. Tamari se koristi pri kuvanju i daje jelu slankast ukus pa se koristi u malim količinama. Amino kiseline ne isparavaju kao alkoholi tako da je tamari sos pogodan za sva duža kuvanja.


Preporučeni proizvodi

Sojin maslac 250gr Macrobiotic

Sojin maslac vrhunskog kvaliteta, pogoda...

Ulje sojino 500ml Linum

Ovo biljno ulje je nerafinisano i dobije...

Soja burgeri 100gr

Burger biljnog porekla, prijatnog ukusa,...

Sojin jogurt 0.5

Jogurt dobijen prirodnom fermentacijom s...

Sojine kobasice 200gr

Idealna zamena za kobasice životinjskog ...


Pogledaje još

Senza keks lešnik 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...

Spirulina u prahu 100g BEYOND

Spirulina je modro-zelena alga stara 3,6...

Čaj za mršav. 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja sa obronaka Jastre...

Kikiriki puter 99,5% 360g

Kikiriki ima nizak glikemijski indeks i ...

Tamari soja sos 200ml Mitoku

Proizvodi se od soje, izvorske vode i mo...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Anemija prirodno lečenje

Ukoliko u našoj krvi nemamo dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja bi do svih...

Detaljnije

Azuki pasulj je dobar izbor za varenje

Azuki pasulj je mahunarka poreklom iz Kine. Koristi se kao hrana pogodna za varenje, ali i kao lek. ...

Detaljnije

Smokve za osteoporozu

Da li spadate u osobe koje izbegavaju da konzumiraju smokve jer goje, zato što su jako slatke...

Detaljnije

Cimet i zdravlje

Za cimet kao začin svi smo čuli i malo je onih koji ne vole njegov egzotični ukus i miris. Koristi s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS