Kako da ostavite pušenje prirodnim putem?


Saveti

Prestati sa pušenjem je jedna od najboljih odluka koju možete doneti u svome životu ukoliko imate ovu nezdravu naviku. Godinama se upoznajemo sa teškim posledicama koje ovaj porok ostavlja na organizam, zbog čega je sve veći broj pušača koji žele da prestanu sa pušenjem i poboljšaju kvalitet svog života.

Iako mnogi smatraju da je veoma jednostavno ostaviti pušenje, osobe koje su zavisne od pušenja ne mogu to uraditi tako lako. Proces ostavljanja pušenja može biti dug, jako težak i zahteva veliki trud i volju pušača. 

Većina pušača koji žele da prestanu sa pušenjem moraju stalno pokušavati kako bi uspeli. Najbitnije je da ne odustanu, i da uvek imaju na umu da je moguće prestati sa pušenjem.

Ukoliko spadate u one osobe koje još uvek nisu uspele da se oslobode zavisnosti od pušenja, ne zaboravite sledeće savete i prirodne lekove koji će vam pomoći da ostavite pušenje na prirodan način.

Jednostavni saveti da ostavite pušenje

1. Počnite tako što ćete odrediti datum kada želite da prestanete sa pušenjem. Nije neophodno da to bude sledeći dan ili pak sledeća nedelja. To može biti neki datum u bliskoj budućnosti, do kog ćete polako i postepeno smanjivati broj popušenih cigareta. Poenta je da tog određenog datuma ne ispušite ni jednu cigaru.

2. Informišite se o prednostima koje će vam prestanak pušenja doneti, kako biste bili što više motivisani i orni da ostavite pušenje.

3. Ovu lošu naviku zamenite nekom drugom aktivnošću koja će vam omogućiti zadovoljstvo. Počnite da se bavite nekom hobijem, bavite se sportom, družite se sa prijateljima i porodicom.

4. Podelite sa porodicom i prijateljima vašu odluku o prestanku pušenja. Oni vam mogu biti velika podrška, pomoć i motivacija da istrajete u vašoj odluci.

5. Pre nego što dođe dan koji ste odredili za prestanak pušenja, bacite sve paklice cigareta koje ste sačuvali „za ne daj Bože“. Takođe, očistite stan i radno mesto, i provetrite ih od duvanskog dima.

6. Nabavite kasicu i počnite da odvajate novac koji biste inače trošili za kupovinu cigareta. U početku će to biti neznatna suma, ali nakon dužeg vremenskog perioda primetićete koliko u stvari možete uštedeti para ako ne pušite.

Prirodni način da ostavite pušenje

Sledeći „lekovi“ vam mogu pomoći da kontrolišete želju za pušenjem i da prestanete da praktikujete tu naviku, štetnu po vaše zdravlje.

Ginseng (Ženšen)

Ova biljka se koristi za smanjivanje želje za pušenjem. Konzumiranje ove biljke značajno vam može pomoći da ostavite pušenje, jer inhibira proizvodnju dopamina, neurotransmitera zaduženog za osećaj sreće i blagostanja, koji se stimuliše nikotinom iz cigareta.

Guma za žvakanje

Guma za žvakanje postala je dosta popularna tokom proteklih godina zbog svoje efikasnosti kod osoba koje žele da ostave pušenje. Birajte zvake bez šećera, koje nisu štetne po zube. Ovaj trik sa žvakom je jako koristan, jer ćete žvakanjem zaokupirati usta i um, i nećete misliti na pušenje.

Valerijana

Valerijana je biljka sa umirujućim dejstvom, i može smanjiti stres i anksioznost kod osoba koje pokušavaju da ostave pušenje. Dve ili tri šolje čaja od valerijane dnevno mogu pomoći u kontrolisanju želje za pušenjem. Preporučuje se upotreba valerijane pre spavanja, da njeno umirujuće dejstvo ne bi remetilo vaše svakodnevne aktivnosti.

Aleva paprika

Aleva paprika je još jedan od prirodnih lekova koji ‘e vam pomo’i da ostavite pušenje. Njeni blagotvorni sastojci pospešuju detoksikaciju organizma od štetnih supstanci koje sadrži cigareta, dok u isto vreme smanjuju želju za pušenjem. Uključite alevu papriku u ishranu ili pripremite čaj sa alevom paprikom, jer ćete na taj način kontrolisati želju za pušenjem i stimulisati pročišćavanje pluća.

Karanfilić

Karanfilić je začin jakog mirisa, koji znatno može umanjiti želju za pušenjem. Preporučuje se da odmah nakon ispušene cigarete u usta stavite jedan klinčić karanfilića, i da ga u ustima držite dva sata.


Preporučeni proizvodi

Nori alge 5 listova Mitoku

Nori je najkorišćenija alga na svetu.Kor...

Maka prah 100g Zdravo bilje

Zbog svojih blogodati svrstana je u kate...

Kombuha zelena 1l

Kombuha napitak je prastari domaći lek p...

Ulje neroli 10ml BIO

Ulje nerolija se dobija od cvetova gorke...

Kus kus organic 0.5kg

Kuskus je lomljena integralna pšenica. P...


Pogledaje još

Eterično ulje bor 10ml Kirkolina

Etarsko ulje bora je jedno od najstariji...

Ulje brahmi 10ml Terra Co

Brahmi ulje je najbolje za podmlađivanje...

Sok nar 0,5l Artfood

Nar je pun vitamina C i smatra se odličn...

Sirće jabukovo standard 0.5

Prirodno voćno sirće od divlje jabuke na...

Gomasio 100gr Macrobiotic

Koristi se kao dodatak jelima, u prvom r...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Regeneracija jetre - kako smanjiti vrednosti ALT i AST

Jetra predstavlja poseban i jedini organ u ljudskom organizmu koji može da se regeneriše čak ...

Detaljnije

Aronija kao lek

Aronija je takođe poznata i kao "crna aronija" i mnogi je smatraju najzdravijim voćem na s...

Detaljnije

Kurkuma i zdravlje

U potrazi za zdravim začinima i biljkama koje mogu blagotvorno da deluju na naš organizam nai...

Detaljnije

Sve prednosti goveđeg želatina

Želatin uglavnom koristimo tokom pripremanja jela. Ovo nije ništa novo jer su i naši s...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS