Origano u prirodnoj medicini i fitoterapiji


Ishrana

Iako se za prirodnu medicinu i fitoterapiju uglavnom veže divlji origano, zbog svojih specifičnih svojstava, treba istaći da i pitomi origano ima svoj značaj. On se takođe koristi vekovima u fitoterapiji i lečenju različitih oboljenja najviše u obliku čaja, dok se divlji origano koristi za proizvodnju čudesnog lekovitog eteričnog ulja. Pitomi origano (ili samo - origano) je takođe poznat prirodnoj medicini, ali aktivne supstance koje se nalaze u njemu su znatno slabije koncentracije u odnosu na divlji origano. Pored toga što se koristi za pripremu lekovitog čaja origano je omiljen začin. Koristi se u pripremi posebnih mediteranskih jela a nezaobilazan je sastojak svake pizze.  Narod ga još naziva i gorka menta, crnovršica, origanj itd. Dobar je za lečenje različitih oboljenja i kao antiseptik za ispiranje i obloge. 


Divlji origano je zbog svojih terapeutskih moći poznatiji u narodnoj medicini. Svoje stanište nalazi na područiju Mediterana i raste na visokim nadmorskim visinama. Posebno je karakterističan za južni Mediteran, delove Turske i Irana odakle se dobija i najkvalitetnije ulje divljeg origana koje se koristi u narodnoj medicini već više od dve i po hiljade godina. Postoje zapisi da ga je još Hipokrat koristio kao prirodno lekovito sredstvo i kao antiseptik. Divlji origano se razlikuje od pitomog origana po mnogo čemu. Najveća razlika je u koncentraciji aktivnih lekovitih supstanci koje utiču na naše zdravlje. Količina aktivne supstance Karvakrol je neupredivo veća. Zatim se razlikuje po mestu stanovanja, prirodnih uslova u kojima uspeva itd.  Kako su botaničari zabeležili postoji više od 50 vrsta ove korisne biljke od čega se svega 4 vrste koristi u lekovite terapeutske svrhe. Najveći izvoznik ulja od divljeg origana je Turska. Najpoznatija sorta koja se koristi u prirodnoj medicini je  Origanum vulgare i Origanum Minutiflorum.

Divlji origano je svakako rođak pitomog origana i vrlo sličan po mirisu i ukusu. Pitomi origano je našao široku primenu u kulinarstvu i može se gajiti gotovo svugde kao začinska aromatična biljka. Danas ga možemo pronaći u svakom vrtu saksiji i balkonu. Za divlji origano je ipak potrebno dovoljno različitih uslova koje mu obezbeđuje samo prirodno stanište. To je zeljasta višegodišnja aromatična biljka iz porodice ustanica kojoj pripada i menta, odnosno nana. Divlji origano raste u visinu do jednog metra. To je žbunasta, drvenasta biljka koja ima zelene listove na kratkoj peteljci a na vrhovima grana cveta sitnim cvetom koji se grupiše u cvast. Zanimljivo je da origano daje i plod koji je smeđe boje i podseća na oraščiće. Ova biljka počinje da cveta u letnjem periodu od jula do oktobra. Otporna je na visoke temperature i planinsku strukturu zemljišta kao i na kamenitu i poroznu podlogu. Zanimljivo je napomenuti da divlji origano raste i kod nas. Naravno, to nisu preterano velike količine da bi se divlji origano mogao distribuirati u komercijalne svrhe ali u našem narodu je poznat kao vranilova trava, vranilovka. Rastu samo određene vrste koje su se vremenom adaptirale na uslove. Raste na visokim nadmorskim visinama do 1500 metara. Može narasti do 90 cm u visinu. Žbunast je i otporan. Nadmorske visine, specifična klima i vremenski uslovi koji vladaju na takvim položajima mu upravo daju nutritivni sastav koji je prepoznatljiv u fitoterapiji. 

Divlji origano se može koristiti kao čaj a najčešće u vidu koncentrisanog eteričnog ulja. U narodnoj medicini poznat je od davnina a njime se mogu lečiti različita oboljenja. Koristi se i za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. 

Nutritivni sastav – moćan prirodni antibiotik

Postoji predanje da je origano u lečenju različitih bolesti koristio još Hipokrat. Kao što znamo, Hipokrat se smatra ocem medicine a koristio ga je za lečenje digestivnih i infektivnih bolesti. U poslednje vreme istraživanja koja su se odvijala u pravcu dokazivanja lekovitosti divljeg origana pokazala su da je u mnogim slučajevima znatno korisniji od sintetičkih antibiotika i antimikotika. Zbog toga se divlji origano smatra prirodnim antibiotikom i antimikotikom širokog spektra dejstva. Mnoge uporne bakterijske i gljiviče infekcije, koje nisu mogle biti izlečene antibioticima, jer su vremenom postale otporne na trenutno dostupne sintetičke lekove uspešno se leče uljem divljeg origana. Ono što mu daje posebnu snagu da se izbori sa patogenima jesu dve značajne aktivne supstance koje se nalaze u velikim koncentracijama a to su karvakrol i timol. 


Ulje divljeg origana nema neželjene efekte, ne izaziva rezistenciju bakterija, nema kontraindikacije pa ga neki naučni krugovi smatraju lekom manje štetnim od antibiotika. Njegovo dejstvo je višestruko. Karvakrol kojim obiluje, (sadrži preko 85% karvakrola u čistom ulju) daje mu snagu da se izbori sa bakterijama i gljivicama. Pored ove uloge značajano je i  njegovo antivirusno i antiseptičko dejstvo. Divlji origano sadrži i značajne vitamine poput vitamina C, zatim A i E, beta karoten takođe. Sadrži i sve bitne minerale koji obezbeđuju odličan imuni odgovor organizma na različite patogene. Sadrži u značajnim količinama kalcijum, kalijum, gvožđe, bakar, mangan, cink, fosfor... Da bi se dobio litar ulja izuzetnog kvaliteta potrebno je oko 450 kilograma origana. Od divljeg origana koriste se vrhovi grančica sa cvetom. Grančice se beru kada se otvore sve cvasti ali ne treba dozvoliti da precvetaju, odnosno da cvet ostari. Ulje se proizvodi posebnim tehnološkim postupkom parne destilacije gde se sva lekovita svojstva u potpunosti čuvaju a količina aktivnih susptanci je znatno veća jer je koncentrisana. 

Ulje divljeg origana i antibiotici

Mnogi naučnici i pristalice prirodne medicine koji se bave istraživanjem ulja divljeg origana, drže se stanovišta da je ulje efikasnije od samog antibiotika. Intenziviranjem istraživanja lekovitih svojstava divljeg origana početkom dve hiljaditih godina došlo se do značajnih otkrića. Antibiotici, koliko pomažu organizmu da se izbori sa određenim bakterijama, toliko i štete, pogotovo imunom sistemu i mikroflori creva. Antibiotici imaju svojstvo da ubijaju bakterije ali oni ne prave razliku između dobrih i loših bakterija pa često stradaju i probiotičke bakterije koje su neophodne za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Takođe, antibiotici kod osetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije, mogu značajno otežati lečenje a mogu biti i opasni po život. Ukoliko su u pitanju uporne infekcije bakterijama koje su postale rezistentne na većinu dostupnih sintetičkih antibiotika, antibiotici su u tim slučajevima faktički neupotrebljivi i prave više štete nego koristi. Mučnina, povraćanje, dijareja, pad imuniteta, nedostatak apetita, grčevi u stomaku, osip, otok sluzokože usta, gušenje itd... Sve su ovo simptomi koje može izazvati alergija na pojedine vrste antibiotika. Ulje divljeg origana, ukoliko se koristi po uputstvu, ne izaziva nikakve nus pojave niti tegobe a uspešno deluje protiv niza bakterija i gljivica. Pokazalo se uspešno u borbi protiv stafilokoka i streptokoka a poznato je po tome da uspešno uništava upornu ešerihiju koli. Gljivica kandida koja se vrlo teško leči antimikoticima i koja je pokazala izuzetnu moć rezistencije na dosadašnje lekove, takođe se uspešno tretira uljem divljeg origana. 

Važno je pomenuti da je ulje potrebno uzimati po uputima koji se obično nalaze na pakovanju. Nemojte uzimati veće količine od propisanih niti duže vreme od preporučenog. Sve navedene informacije služe za edukaciju i pomoć. Morate uzeti u obzir da ne možete sami sebi uspostavljati dijagnozu, prepisivati terapiju i lečenje. Sva pozitivna svedočenja i uspešni primeri lečenja uljem divljeg origana sakupljeni su iz prethodnih iskustava korisnika a informacije o lekovitosti potiču iz različitih istraživanja naučnika i terapeuta. 

Lečenje uljem divljeg origana

Na osnovu iskustava, pogotovo poslednjih decenija, pokazalo se da je lečenje uljem divljeg origana izuzetno učinkovito. Čak 9 od 10 obolelih primetili su značajno poboljšanje ili potpuno izlečenje kada je u pitanju ešerihija koli i kandida. Takođe, uljem se mogu lečiti različita patološka stanja na koži. Najčešće se koristi za lečenje i terapiju kod:  

  • Kod prehlade i gripa jer je odličan antioksidant 
  • Protiv infekcije (upale) sinusa i uha
  • Protiv bronhitisa i drugih respiratornih problema
  • Protiv bakterijskih infekcija guše i tonzila (krajnika)
  • Protiv infekcije usne i nosne duplje
  • Za suzbijanje crevnih parazita i regulaciju crevne flore
  • Za suzbijanje upornih gljivičnih oboljenja, posebno protiv kandide
  • Za lečenje infekcija i iritacija na koži (za spoljašnju upotrebu)
  • Za lečenje akni, bubuljica, kožnih čireva, opekotina i starih ožiljaka
  • Protiv astme, reume i bolova u zglobovima
  • Za jačanje imuniteta
  • Kod vaginalne kandidijaze

Da bi lečenje bilo kojim lekom, između ostalog i uljem divljeg origana dalo rezultate, potrebno je da se menjaju loše životne navike. Potrebno je paziti na ishranu, fizičku aktivnost, kvalitet života u smislu izbegavanja stresa i odbacivanje nezdravih navika poput pušenja i konzumiranja alkohola. Posebne dijete potrebne su ukoliko se leči kandida u crevima. Ulje divljeg origana pokazalo se izuzetno delotvorno kod lečenja uporne kandidijaze koja može biti vrlo neprijatna. 


Kako se koristi ulje divljeg origana

Potrebno je pre svega znati da se ulje ne sme koristiti nerazblaženo jer je izuzetno jako i može da napravi probleme na koži i sluzokoži. Ulje se dozira tako što se u kašičicu bilo kojeg jestivog ulja (suncokretovo, palmino, maslinovo) ukapa dve tri kapi ulja divljeg origana. Što je po nekim procenama oko 5%. Ova doza je sasvim dovoljna. Zatim to razmutite u čaši čaja, jogurta ili mleka. Potrebno je da nakon uzimanja ulja unosite dovoljno tečnosti u organizam kako bi se lekovite materije na adekvatan način apsorbovale. Ulje se uzima tri puta na dan po 2-3 kapi na gore opisan način. Terapija može da traje najduže 21 dan bez pauze. Posle toga potrebno je napraviti pauzu od dve nedelje kada možete ponoviti terapiju. Danas na tržištu možete pronaći ulje divljeg origana koje je već razblaženo i pripremljeno za upotrenbu i to u kapsulama. Dovoljno je samo da progutate kapsulu sa dosta tečnosti. 

Ukoliko želite da tretirate promene na koži potrebno je da u 1 dcl jestivog ulja (najbolje maslinovog ili kantarionovog) ukapate desetak kapi ulja divljeg origana. Promešati i ostaviti malo da odstoji pa tako pripremljenu smešu utrljati na bolna mesta, upalne procese na koži, zglobovima itd...

Origano se može koristiti i za inhalaciju. Na pola litra ključale vode dovoljna je jedna kap ulja divljeg origana. Inhalirajte se najviše tri puta dnevno. Korišćenje ulja se ne preporučuje trudnicama, doiljama i maloj deci (ispod 6 godina). Izbegavati kontakt sa očima. 


Preporučeni proizvodi

Sapun od kozjeg mleka med Zeljko

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Smeša za hrono hleb

Gotova smeša za brzo i jednostavn...

Sok cvekle Biotta

Cvekla je poznata po mnogim lekovitim sv...

Oxsilver

Sinergijsko delovanje kiseonika i srebra...

Kinoa BIO 200g

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...


Pogledaje još

Eterično ulje limun 10ml Kirkolin

Aktivira i pojačava odbrambene snage org...

Belvit F 150gr

Belvit F je potpuno prirodan proizvod ko...

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...

Ulje revitalum 10ml Terra Co

Revitalum ulje je čisto eterično ulje su...

Ulje lovora 20ml BIO

Ulje lovora je eterično ulje visoko koti...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodni lekovi - začini

Mnogi začini koje svakodnevno upotrebljavamo u kulinarstvu, osim što daju ukus jelima, sadrže...

Detaljnije

Biljke koje čine antiparazitni program

Antiparazitni program, čiji je tvorac doktorka Huilda Clark, pokazao se kao veoma efikasan bora...

Detaljnije

Alergija na kravlje mleko

Alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka jako je zastupljena kao alergija na hranu kod dece, a...

Detaljnije

Kinoa - sve zdravstvene prednosti ove moćne žitarice

Biljka kinoa, u svetu poznata pod nazivom quinoa, potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se ko...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS