Šta su plodni dani i kako se računaju?


Saveti

Menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela: onaj deo koji prethodi ovulaciji i deo ciklusa nakon ovulacije. Plodni dani obuhvataju period ovulacije, ali i nekoliko dana pre i posle tokom kojih je najveća šansa da dođe do začeća. 

Šta je ovulacija


Ovulacija predstavlja period tokom mentrualnog ciklusa tokom koga se jajna ćelija “oslobađa” iz jajnika i odlazi u jajovod. Takva ćelija spremna je za oplodnju. Ukoliko dođe do začeća, oplođena jajna ćelija kreće se ka materici, a u slučaju da ne dođe do oplodnje, odnosno do začeća, regularni ciklus se nastavlja redovnim tokom i završava se krvarenjem, odnosno izbacivanjem jajne ćelije iz tela. 


Kada su plodni dani


Iako sama ovulacija traje između 12 i 24 časova, u plodne dane spada i nekoliko (zapravo između 3 i 6) dana pre ovulacije i do 2 dana nakon ovulacije. Razlog tome je što nakon polnih odnosa, spermatozoidi mogu da “prežive” i do 6 dana tako da samo začeće može da se desi i nekoliko dana nakon odnosa. 

Ukoliko želite da zatrudnite ili pak da sprečite neplaniranu trudnoću (iako su kontraceptivna sredstva uvek najsigurniji vid zaštite), morate znati da izračunate kada su vam plodni dani. Međutim, predviđanje perioda ovulacije, a samim tim i plodnih dana nije uvek tako jednostavno, pogotovo u slučaju neredovnih menstrualnih ciklusa. 


Kako prepoznati ovulaciju


Tokom ovulacije može se desiti da osetite blage bolove ili grčeve u donjem delu stomaka (ti bolovi pojavljuju se upravo na onoj strani gde ćete ovulirati). 

Takođe, ovulaciju nekada može da prati i minimalno krvarenje. 

Još jedan od simptoma je i pojačan libido usled rasta testosterona kod žena. U slučaju da ste pod stresom, depresivni ili pod uticajem određenih lekova, ovaj simptom može da utiče da povećanje libida izostane. 

Kod nekih žena, pred samu ovulaciju, usled uticaja hormona koji “pripremaju” telo za trudnoću, pojavljuje se i osećaj napetosti u dojkama. 

Još jedan od znakova ovulacije je i temperatura povišena za za pola °C. Tokom prvog dela ciklusa, odnosno dela ciklusa koji prethodi ovulaciji, dominira hormon estrogen koji održava temperaturu nižom, a u drugom delu ciklusa kojim dominira progesteron pojavljuje se nešto viša temperatura (za pola stepena) tako da je i to jedan od znaka ovulacije. 

Tokom ovulacije menja se i izgled vrata materice. Dok je u samom početku ciklusa vrat materice tvrd i zatvoren, kako se period ovulacije približava, vrat postaje mekši i otvoreniji kako bi se olakšao prolaz spermatozoida ka jajnoj ćeliji. 

Još jedan znak koji se često javlja jeste pojava sekreta. Dok je u početnim danima ciklusa sekret vrlo oskudan, u periodu ovulacije sekret postaje obilan i rastegljiv, da bi se nakon ovulacije ponovo smanjila količina sekreta. 


Računanje plodnih dana


Struka tvrdi da se sama ovulacija odvija 14 dana pre kraja ciklusa (pri tome se krajem ciklusa smatra dan pred pojavu krvarenja). Međutim, navedeni broj može da varira u zavisnosti od toga koliko dugo kod određene žene traje dugi deo ciklusa. 

Računica od 14 dana odnosi se na one kojima sam ciklus traje regularnih 28 dana. Ukoliko ciklus traje 28 dana, ovulacija će se odviti između 13. i 15. dana ciklusa, ali, obzirom da kod većina žena pravilo od 28 dana ne važi ili jednostavno uvek postoji mogućnost da se zbog nepredviđenih okolnosti odloži ciklus,  postoje i druge metode kojima može da se izračunaju plodni dani. Sve ove metode veoma su važne parovima koji imaju problema sa začećem i onima koji se bore sa problemom neplodnosti. Evo i koje su: 

Vodite kalendar


Samu ovulaciju možemo da predvidimo već kada počne ciklus, a kod većine žena se ista odvija u periodu od 11. do 21. dana ciklusa (računajući kao prvi, prvi dan početka krvarenja), a ono što je takođe značajna činjenica jeste da je kod žena u tom periodu kod žena zabeležen pojačan libido. 

Ukoliko redovno beležite i pratite vaš menstrualni kalendar, biće vam potrebno nekoliko meseci da budete sigurni kako izgleda vaš regularni ciklus, a samim tim moći ćete bolje i da predvidite plodne dane i ovulaciju. U slučaju da shvatite da nemate “pravilan” ciklus, postoje i druge metode koje vam mogu pomoći da izračunate plodne dane. 


Kako izračunati plodne dane ako menstruacija nije redovna


Ukoliko ste od onih žena kojima menstruacija nije redovna, onda vam preporučujemo da ponovo pročitate odeljak kako prepoznati ovulaciju i da vrlo pažljivo pratite i beležite u vašem kalendaru simptome koje imate. 


Merenje temperature za određivanje plodnih dana kod žena


Merenje telesne temperature možda je jedna od nejefektnijih metoda za određivanje plodnih dana i perioda ovulacije. Ukoliko se odlučite za ovaj metod, potrebno je da temperaturu merite svakoga jutra odmah nakon što se probudite (pri tome je bitno da ste spavali minimum četiri sata u toku noći, a zapravo je preporučeni minimum šest sati spavanja). 

Kada smo pisali o simptomima ovulacije, pomenuli smo da se temperatura menja i razlikuje u prvoj i drugoj fazi ciklusa. U trenutku kada se ovulacija desi, temperatura bi odjednom morala da skoči za pola stepena, tako da je to jedan od najsigurnijih znakova za praćenje ovulacije. Za maksimalnu preciznost prilikom određivanja perioda ovulacije, potrebno je da temperaturu pratite minimum par meseci. 

Kada su u pitanju druge metode, sve se svodi na prepoznavanje simptoma ovulacije (čija pojava varira od osobe do osobe), a među njima su: pojačan libido, pojačana sekrecija, pojava osećaja osetljivosti grudi, promene na vratu materice, minimalno krvarenje i osetljivost, odnosno bolovi i/ili grčevi u donjem delu stomaka. 

Da biste što preciznije mogli da prepoznate vaše plodne dane i period ovulacije, potrebno je da tokom bar nekoliko meseci pratite i prepoznajete vaše simptome i da se konsultujete sa vašim ginekologom koji će vam pomoći da dođete do zajedničkog rešenja. 


Računanje plodnih dana uz testove za ovulaciju


Ukoliko vam prethodno navedene metode deluju previše komplikovano, možda bi vas obradovala činjenica da se danas mogu nabaviti i testovi koji mogu da predvide ovulaciju. Ovi testovi bazirani su na merenju LH hormona koji je jedan od glavnih predskazatelja ovulacije. Ovi testovi mogu predvideti ovulaciju jedan do dva dana ranije.

Nadamo se da smo vam pomogli da se izborite sa temom plodni dani kod žena i za kraj, želimo da vam damo još jedan savet: bez obzira za koju metodu se odlučite, ukoliko planirate trudnoću ili želite da sprečite da dođe do neželjene trudnoće, preporučujemo vam da se uvek konsultujete sa vašim izabranim ginekologom koji će najbolje umeti da vam pomogne da pronađete metodu koja je u vašem najboljem interesu. Preporučeni proizvodi

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...

Pirinač kratko zrno integralni 200g BIO

Integralni pirinač za razliku od belog i...

Baton kikiriki bez šećera 200g

Kikiriki baton je slatkiš prepun kikirik...

Tofu- sojin sir 300gr

Tofu sir je “sir od soje”. Odlična je al...

Gi 270gr Bio Špajz

Gi maslo je prečišćeni puter oslobođen z...


Pogledaje još

Glutensko brašno 500g

Glutensko brašno (pšenični gluten) koris...

Bio testenina integ.300g Lazarina

Sastav: pšenična krupica, integralno pše...

Trifalačurna

Dodatak ishrani, opšti tonik. Sastav:fin...

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...

Kore heljdine Bioheljda

Kore za pitu i gibanicu vrhunskog kvalit...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako savladati prolećni umor?

Iscrpljenost, nedostatak koncentracije, brzo zamaranje i stalna potreba za snom, mogu biti simptomi ...

Detaljnije

Vegetarijanski namazi

Vegetarijanstvo je način ishrane koji se prvenstveno bazira na namirnicama biljnog porekla. Danas lj...

Detaljnije

Odakle potiču toksini?

Ukoliko redovno pratite objave na našem sajtu, mogli ste primetiti da često objavljujemo tekstove za...

Detaljnije

Kinoa u ishrani bez glutena

Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer pripada istoj vrsti biljaka kao spanać i cvekla ali se konzum...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS