Imunitet ili imuni sistem je veoma važan, on predstavlja sposobnost organizma da se odbrani i odupre infekcijama, bolestima i drugim biološkim ili hemijskim opasnostima. Uloga imuniteta jeste da zaštiti organizam od različitih stranih tela, da uspostavi barijeru protiv patogena - izazivača bolesti (virusi, bakterije paraziti), kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova. Očuvanje imuniteta je krucijalno za zdrav život svih nas i jedan je od najbitnijih faktora za dug i lep život. Pod nazivom imuni sistem podrazumevamo sveukupni mehanizam odbrane organizma.

Kada su u pitanju vrste imunog sistema, postoje urođeni i stečeni imuni sistem. Urođeni imunitet prisutan je  od rođenja i predstavlja prvu liniju odbrane organizma. Postoji pre kontakta sa uzročnicima bolesti i reaguje na isti način prema svakom štetnom agensu. Stečeni imunitet se razvija postepeno nakon rođenja i iskustven je, dakle razvijen u kontaktu sa uzročnicima bolesti. Postoji prirodni i veštački stečeni imunitet, vakcinacija spada u veštački stečeni imuni sistem, a da bi se on razvio u potpunosti potrebno je više vremena, ponekad su to dani, ponekad nedelje, a ponekad meseci dok god se u potpunosti ne izbori  sa stranim telom. Pomenuti urođeni i stečeni imuni sistem se međusobno dopunjuju, dakle koegzistiraju zajedno radi efikasnije i bolje zaštite organizma.

Jačanje imuniteta prirodnim putem

Današnje vreme nosi sa sobom i nezdrav način života, shodno tome naš imuni sistem biva izazvan više nego što treba. Na pad imuniteta utiču brojni faktori, a  jedan od njih je i stres koji je svakodnevno prisutan u našim životima. Na taj način naš organizam postaje sve manje otporan, a mi slabiji i ranjiviji. Stvari poput nepravilne ishrane, nedovoljno sna, prekomerene upotrebe alkohola i duvana, nedovoljno fizičke aktivnosti i drugog mogu uticati na to da naš imunitet opadne. Jedan od glavnih faktora pada imuniteta jeste nedostatak vitamina. Ne zaboravimo ni spoljašnje uticaje poput zagađenog vazduha i vode.

Kako bi sprečili pad imuniteta i očuvali naše zdravlje potrebna nam je pre svega pravilna i izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje stresa. Bitno je reći da imunitet treba jačati tokom cele godine, a ne samo kada se simptomi njegovog slabljenja pojave. Jačanje imuniteta prirodnim putem čuvate vaš organizam od bolesti, a sve što je potrebno jesu zdrave životne navike koje se sastoje ne samo od određenih rituala, već i neophodnih namernica.

Pravilna i izbanlansirana ishrana

Jednolična hrana koju konzumirate može da dovede do usporavanja metabolizma i nagomilavanja toksina koji vremenom postanu teret za vaš imuni sistem, zbog toga je pravilna i izbalansirana ishrana glavni preduslov u jačanju organizma. Važno je da se obroci ne preskaču i da budu što redovniji. Najbolji borci protiv bolesti su minerali, vitamini, stoga savetuje se unos što više voća, povrća, proteina, a smanjivanje nezdravih masti, šećera, aditiva i veštačkih ukusa koji su inače neizostavni deo gotovih prehrambrenih proizvoda.

Konzumiranje voća i povrća u svrhu jačanja imuniteta jeste nazaobilazno, važno je unositi namernice kao što su brokoli, kupus, cvekla paradajz, šargarepa, luk... Veoma važnu ulogu u jačanju imuniteta igra vitamin C, koji se može naći u voću poput limuna i narandže i drugom citrusnom voću. Limun predstavlja izuzetno delotrvorno sredstvo za jačanje podizanje imuniteta, baš zahvaljujući visokm procentu vitamina C koje sadrži. Jabuke, kivi, slatki kupus jesu namernice u kojima takođe ima  vitamina C. Od izuzetne važnosti za naš imunitet jeste vitamin A, on sadrži jako antioksidativno dejstvo i ujedno jača otpornost organizma prema bolestima, kao i kompleks B vitamina koji suzbijaju bakterijske infekcije. Sušeno voće sadrži kalijum, gvožđe, selen, minerale i hranljiva vlakana koje su nam potrebni. Sušeno voće koje se preporučuje su bademi, pistaći, suve kajsije i brusnice, semenke bundeve, brazilski orah...

Vitamin D je izuzetno važan za naše zdravlje, utiče na vezivanje kalcijuma u kostima. Vitamin se proizvodi u koži onda kada smo izloženi sunčevoj svetlosti. Potrebu za njim ćemo zadovoljiti izlaganjem umerenim sunčevim zracima bar pola sata u toku dana kada je to moguće, a kada nije oslonićemo se na adekvatnu ishranu. Najviše ga ima u ribi, jajima, mleku...

Beli luk jeste jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Koristi se kao prirodan lek za lečenje različitih oblika infekcije i drugih oblika bolesti i u tom lečenju pokazao se kao izuzetno efikasan, pa je jasno da beli luk dosta pomaže u jačanju imuniteta.

Jak i snažan imunitet podrazumeva zdrav sistem organa za varenje, a u njegovom besprekoronom radu  pomažu upravo probiotici koji sadže dobre bakterije i pomažu nam pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija. Imunitet jača pomoću njih i čuva od najrazličitijih prehlada i gripa. Probiotika najviše možemo naći u jogurtu i kiselom kupusu.

Med je bogat antioksidantima i mineralima i kao takav delotvoran pri jačanju imuniteta. Na isti način deluju i proizvodi od meda propolis ili matični mleč. Kombinovanjem meda sa cimetom dobija se  dodatni zdravstveni efekat. U jačanju imunog sistema mogu pomoći i začini poput peršuna, đumbira, ruzmarina, celera.

Morska riba, laneno i maslinovo ulje su namernice koje sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina i kao takve trebalo bi da budu satavni deo naše ishrane. Ove kiseline nam pomažu u povećavanju aktivnosti belih krvnih zrnaca koje su veoma značajne za pravilno funkcionisanje organizma.

U cilju jačanja imuniteta nikako ne treba zanemariti biljke kao što su ženšen, ehinacea, mačja kandža  koje su opšte poznate po svojim lekovitim svojstvima i sposobnosti da jačaju imunitet.

Zdrave životne navike

Voda ima izuzetno važnu ulogu kada je u pitanju naš imunološki sistem. Nedostatak vode prouzrokuje da naš organizam pastane podložan nastanku i širenju različitih oblika infekcije i stoga potrebno je što više piti vodu da bi se sprečila dehidratacija organizma i pad imuniteta. Osim vode preporučuju se i biljni čajevi, kao što je čaj od šipka, koprive, zeleni i crni čaj.

Uz to, fizička aktivnost ali napominnjemo ne preterana, jako je bitna da bi sprečili pad imiuniteta i pojavu mnogih bolesti.

 Da bi održali imunitet jakim neophodno je  6-8h sna dnevno. Nedostatak sna i preterani umor su jedan od glavnih uzroka pada imuniteta.

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS