Šta su afte i kako ih izlečiti


Saveti


Da li vam se nekada u životu desilo, da vam se pojave male ranice u ustima? Prilično bolne lezije u vidu malih ranica na jeziku, unutrašnjoj strani obraza ili desnima nazivaju se afte. Konkretan razlog zbog čega se afte javljaju još uvek nije poznat. Postoji više teorija vezanih za njihov nastanak. Neke medicinske studije povezuju pojavu afti sa padom imuniteta dok druge tvrde da je u pitanju stres ili nedostatak vitamina i minerala u organizmu. U principu svi ovi razlozi mogu biti okidač za pojavu afti u ustima, međutim, često se afte javljaju bez nekog posebnog razloga i iza njih ne stoji nikakvo skriveno oboljenje. 


Kada se jave, stvaraju prilično veliku nelagodu. Vrlo su bolne, otežavaju unošenje hrane, žvakanje pa čak i govor. Mogu biti pojedinačne ili više njih koncentrisane u –grozd-. U bilo kom obliku da se pojave predstavljaju pravu moru i pored toga što su bolne i neprijatne povlače se same od sebe. Korišćenjem određenih peparata i biljnih lekova možemo ubrzati njihovo zarastanje i umanjiti bol. Afte obično nisu vezane za neko teže fizičko oboljenje ali može se dogoditi da iza njih stoji nekakakv poremećaj u organizmu pa je najbolje da se javite lekaru čim ih uočite. 

Stomatolozi tvrde da je redovna oralna higijena svakako odličan način da preveniramo pojavu afti. 

Afte se mogu javiti kod ljudi koji preterano konzumiraju alkohol, ljutu, kiselu ili prezačinjenu hranu. Iritacija usne duplje aftama je nezgodan problem, zahteva posebnu pažnju kako bi se ublažili bolovi koji ih prate.

Okrugle, najčešće bele, sive ili žarko crvene boje oko kojih se nalazi tamno crveni prsten, bolne na dodir pa i bilo kakvo mehaničko pomeranje usne duplje, afte je prilično lako dijagnostifikovati.  

U zavisnosti od toga kakvu terapiju koristimo da ublažimo njihovo postojanje toliko će se i zadržati u ustima. Mogu se javljati sporadično, traju od jedne do tri nedelje i na kraju se same i povuku. 

Afte, pored toga što predstavljaju zdravstveni takođe su estetski i funkcionalan problem pa je iskustvo i susret sa njima vrlo neprijatan.

Postoje načini i metode kako da ublažite njihovo delovanje u zavisnoti od uzroka i vrste , pa je stoga važno da se upoznate sa nekim osnovnim informacijama u vezi njih koje će vam pomoći da ih pobedite. 


Vrste afti


U medicni se najčeže koristi termin aftozne lezije, aftni čirevi ili aftne ulceracije. Za ove ranice karakteristična je podela po veličini, dakle, gradacija je bukvalno od najmanjih do najvećih. Iako ih, što se izgleda tiče, osim veličine ništa drugo ne razlikuje svakako da je veća afta veća neprijatnost, odnosno veći problem. Neka opšta podela je na:

  • Male afte 
  • Velike afte 
  • Herpetiformne afte

Male afte se lakše leče, manjeg su oblika i dubine. U pitanju je manja infekcija koja lakše i brže prolazi. Kod manjih afti može se desiti da se jave više njih u nizu ali i pojedinačno. Razlozi za njihovu pojavu su različiti, najčešće prolaze same, spontano. 

Pored toga što predstavljaju funkcionalan problem, afte mogu biti i posledica određenih stanja i infekcija u organizmu. Pa ukoliko primetite da vam se često javljaju obratite se lekaru.

Velike afte se obično javljaju pojedinačno i zahvataju veći deo sluzokože usne duplje. Mogu biti bele, žute ili tamno crvene boje, dublje su, bolnije i potrebno je više vremena za njihovo zarastanje. Uzrok njihovog nastanka jednak je kao i kod drugih vrsta. Velike afte su dublje i mogu ostaviti ožiljke na sluzokoži usta. 

Herpetiformne afte, kako i sam naziv kaže mogu podsećati na herpes. 

Kod ovih afti je karakteristično da zahvataju veliku povržinu sluzokože usne duplje, javljaju se u skupinama, u nizu, i može ih biti i više desetina. Nisu preterano duboke pa je njihovo zarastanje relativno brzo. Prati ih takođe priličan bol i nelagodnost.

Kod svih oblika simptomi i način lečenja je isti. Bolne su, neprijatne, otežavaju govor, pranje zuba, žvakanje, pa i sam dodir po obrazu u blizini lezija može da izazove bol.  

Lečenjem se skraćuje period oporavka i brže prolaze. Postoje prirodna sredstva koja vam mogu pomoći da smanjite bol i lakše podnesete period lečenja.

Afte se mogu  javiti na različitim mestima u usnoj duplji. Karakteristično je da se javljaju na: 

  • Afte na unutrašnjoj strani obraza
  • Afte na desnima
  • Afte na jeziku
  • Afte na nepcima i grlu (ponekad i na tonzilama – krajnicima)

Afte na desnima su nešto ređe nego afte na unutrašnjoj strani usne ili obraza. 

Kao razlog njihovog nastanka pominje se neadekvatna oralna higijena ili bolesti desni pa je preporučljivo da se obratite stomatologu kako bi prekontrolisao stanje vaših zuba.

Afte na grlu i nepcima mogu biti često pomešane sa nekom bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. U takvom slučaju najbolje je javiti se lekaru, radi obavljanja neophodnih analiza kako bi se ustanovilo da li je u pitanju neko drugo oboljenje. 

Pregled je brz i jednostavan. Pored uzimanja anamneze, uzima se i bris sa obolelog mesta. Ukoliko je bakterijska infekcija u pitanju test će pokazati koja je bakterija u pitanju i shodno tome biće usklađeno i lečenje. 

Jezik, obrazi i usne su najčešće mesto gde se afte javljaju. 


Kako da prepoznate da li su u pitanju afte? Koji su simptomi?


Simptomi i uzroci afti 


Prvi i osnovni simptom jeste svakako bol, koji je vrlo izražen i to u regiji u kojoj se afte javljaju. Mada, subjektivni osećaj može biti mnogo gori, jer možete imati osećaj da vas boli cela unutrašnjost usne duplje. Pored bola, neki osnovni simptomi koje bismo mogli izdvojiti su:

  • Otok i crvenilo
  • Nadutost sluzokože usne duplje
  • Bele, žute ili sive lezije koje liče na fleke
  • Povišena temperatura
  • Mučnina 
  • U nekim slučajevima i uvećane žlezde na vratu

Trebalo bi da obratite pažnju ukoliko vam se afte često javljaju. Ukoliko afte menjaju oblik i boju ili ukoliko se dešava da je bol izuzetno velikog intenziteta posetite lekara. 

Obratite pažnju na svaku promenu u ustima jer se može desiti da neka promena nije afta i da je u pitanju drugo oboljenje. Ukoliko vremenom afta ne prolazi već se širi, ili se javljaju nove koje počinju da krvare takođe potražite savet lekara. Ukoliko dobijete povišenu temperaturu, uvećane limfne čvorove, mučninu, dijareju, bolove u mišićima, ušima, itd. takođe potražite stručnu pomoć.

Pored već pomenutih simptoma, na osnovu kojih prepoznajemo afte, važno je pomenuti i uzroke nastanka. Uzroci su, kako smo na početku pomenuli najčešće benigni, ali iako su afte često bezopasne one svakako mogu biti povezane sa ozbiljnim fizičkim bolestima pa je zbog toga neophodna vaša pažnja.  Neki od uzroka nastanka afti mogu biti:

  • Pad imuniteta (ovo se navodi kao najčeši uzrok)
  • Nedostatak određenih vitamina i minerala
  • Dijabetes
  • Mehanička povreda unutrašnjosti usta
  • Stres
  • Neadekvatna oralna higijena
  • Bakterijske, virusne i gljivične infekcije
  • Alergijske reakcije
  • Anemija
  • Hormonski poremećaji
  • Endokrinološki poremećaji
  • Opšta fizika iscrpljenost
  • Genetika
  • Bolesti organa za varenje


Afte lečenje


Ukoliko je mehanička povreda razlog za nastanak afte, terapija se prvenstveno svodi na otklanjanje uzroka. Ukoliko vas žulja proteza ili imate neodgovarajuću četkicu za zube, problem afti rešićete zamenom dotrajalih pomagala i sredstava za higijenu.

Obzirom da su afte najčešće posledica pada imuniteta lečenje se svodi na podizanje imuniteta, ubrzanje zarastanja i otklanjanja bola. Ovo su neki prvi koraci koje preduzimamo kada je lečenje afti u pitanju. 


Preporučuje se ispiranje usta određenim tinkturama i čajevima koje možete sami napraviti. Najefikasnije se pokazala žalfija (kadulja). Žalfijom možete ispirati usnu duplju a možete je i piti. Žalfija je prirodni antibiotik, antimikotik i antiseptik, pa uz pomoć žalfije lečimo bakterijsku ili gljivičnu infekciju ukoliko je ona uzrok. Grgoljanjem i ispiranjem usta žalfijom ubrzaćemo zarastanje rana i ublažićemo bol.

Menta-nana hajdučka trava, lavanda, kantarion, kamilica su biljke koje nam mogu pomoći u terapiji bola i zarastanja rana. Nana hladi usnu dublju i ublažava upalu. Lavanda takođe. Eterična ulja ovih biljaka takođe možemo koristiti u terapiji lečenja afti.

Propolis je izuzetno sredstvo za povećanje imuniteta i lećenje čireva i rana. Ispiranje usta rastvorom propolisa se preporučuje kod afti. Desetak kapi propolisa rastvorite u jedan decilitar vode i  ovu mešavinu bućkati u ustima desetak minuta tri puta dnevno. Propolis će vam pomoći u podizanju imuniteta pa ga možete i piti. 

Jačanje imuniteta uzimanjem vitaminskih dodataka ishrani takođe može pomoći u lečenju afti. Važno je napomenuti da vitaminski dodaci nisu zamena za zdravu i raznovrsnu ishranu. Dakle, hranite se zdravo, izbacite iritante koji mogu pojačati vaš bol i sprečiti zarastanje rana. Iritanti poput ljute, gorke i kisele hrane, zatim, alkohol i cigarete mogu uticati na pojavu afti. Ukoliko ih već imate izbegavajte sve što može dodatno da iritira sluznicu usne duplje.

Afte se uspešno leče soda bikarbonom. Smešom vode ili biljnog čaja i soda bikarbone ispirajte usta a mošete i soda bikarbonu direktno utrljavati u ranice. Soda bikarbona je vrlo efikasna u lečenju afti, a ujedno je i antispetik pa dezinfikuje sluzokožu usta.

Vitamin C je odličan saveznik u borbi sa aftama. Uzimajte ga u dozvoljenim količinama do 1000 mg dnevno. Potrudite se da ga što više uzimate kroz prirodne namirnice.

U apotekama takođe postoje gelovi i sirupi za ispiranje usta koji vam mogu pomoći pri rešavanju ovog problema. Radite na povećanju imuniteta. Kako tvrde medicinski stručnjaci upravo je tu suština lečenja kada su afte u pitanju. 




Preporučeni proizvodi

Ulje ylang ylang 10ml BIO

Njegovo ime žnaci „cvet nad cvetovima“ j...

Himalajska so mlevena rafinisana 500g

Himalajska so sadrži sve prirodne minera...

Šatavari čurna 120g Lila Ma

Proizvod je baziran na tradiciji Ajurved...

Pivski kvasac BIP 400gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...

REISHI COMPLEX SA ĐUMBIROM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...


Pogledaje još

Pirinač mix BIO 200g

Organski proizvod.Pirinač je extra kvali...

Propolis kapi forte 30 15ml BM

Propolis je smolasta supstanca koju saku...

Belvit H 150gr

Belvit H je potpunoprirodan regulator ni...

Krompirov skrob gustin

Krompirov skrob se dobija iz sitno renda...

Pirinač kratko zrno integralni 200g BIO

Integralni pirinač za razliku od belog i...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Čaj od koprive za čišćenje organizma

Kopriva je višegodišnja biljka koja se koristi za proćišćavanje krvi i pojačano...

Detaljnije

Kako se izboriti sa kijanjem i curenjem nosa?

Rana jesen je bajkovito godišnje doba. Priroda oživljava na sasvim drugačiji način, iz ormara...

Detaljnije

Hrono ishrana kao dijetetski režim

Bazirajte svoju ishranu na pravilnoj kombinaciji namirnica, ne preskačite obroke ali ih jedite u odr...

Detaljnije

Sve blagodeti propolisa

Med i proizvodi od meda spadaju u najpoznatije prirodne lekove od davnina. Ljudi su ih koristili za ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS