Bosiljak - kraljevska biljka za telo i dušu


Biljke kao lek

Bosiljak je jedna od najkorišćenijih biljaka na svetu. Može se koristiti za kuvanje, kao začin, kao čaj, a zbog njegovog blagotvornog delovanja na telo i kožu, poznata je i njegova upotreba za različite suplemente. 

Bosiljak potiče iz Indije, a prvi put se u Evropi pojavio tokom 12. veka. Mnogi narodi i religije kao što su na primer hinduisti i pravoslavci pripisuju bosiljku božanska svojstva - uvreženo je verovanje da bosiljak koji se nalazi u vodici za krštenje štiti osobu koja se krsti od prehlade, bez obzira na spoljašnju temperaturu. 

Bosiljak se pominje još u zapisima iz drevnog Egipta. Sama reč potiče od grčke reči bazilikon koja ima značenje kraljevski. Kod Rimljana se bosiljak dovodio u vezu sa odanošću i ljubavlju, a u Indiji je predstavljao simbol za dobrodošlicu. 

Bosiljak kao začin


Bosiljak se koristi u kulinarstvu, pre svega kao začin koji osim što daje prijatnu aromu jelima, pomaže varenju teške hrane i štiti je da se ne pokvari. Pri tome se koristi svež ili kao suvi začin. Suvi bosiljak je jačeg ukusa i preporučuje se za variva, tj. jela od pasulja i graška, preporučuje se i  kao začin jelima koja se prave od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana, a mediteranci ga koriste u obe varijante prilikom pripreme paste i salate. 


Bosiljak lekovita svojstva


U bosiljku se mogu naći sledeći vitamini: vitamin A, vitamin K, vitamin C i vitamin B6; a od minerala bosiljak sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Lekovita dejstva bosiljka prepoznata su čak i u tradicionalnoj medicini. Bosiljak može da bude jako delotvoran za različite tegobe i delotvoran je za obaranje telesne temperature; za tretiranje različitih upala; za smirivanje kašlja, delotvoran je za smirivanje simptoma prehlade; kod astme i bronhitisa; blagotvorno deluje na srce; na depresiju i stres; poboljšava rad bubrega; deluje na infekcije u ustima; održava zdravlje očiju i zuba; poboljšava apetit; smiruje mučninu i nagon za povraćanjem. 


Bosiljak u narodnoj medicini


Bosiljak se u narodnoj medicini koristi od davnina, prvenstveno kod osoba koje imaju problema sa depresijom, ali i kod osoba koje imaju problema sa varenjem (podstiče apetit, pomaže kod raznih upala organa za varenje). 

Da bi bosiljak uopšte imao lekovito svojstvo, mora se brati u određenom periodu, tačnije tokom leta i to u dva navrata neposredno pre cvetanja jer su tada njegova eterična ulja najkoncentrisanija. Pri tome, potrebno je da se biljka seče iznad zemlje ili da se beru samo listovi. Bosiljak isečen u celosti se suši na prozračnom mestu, van direktnih izvora svetlosti, a ako je u pitanju samo lišće onda se ono suši na papiru koji je stavljen iznad drvene rešetke. Kada je bosiljak osušen, dalje se odlaže u pakovanja koja dobro dihtuju i skladišti se na suvom mestu, takođe bez direktnih izvora svetlosti. 

Zašto je dobar čaj od bosiljka


Čaj od bosiljka se lako priprema, bogat je vitaminima i mineralima i karakteriše ga prepoznatljiva aroma i ukus.

Čaj od bosiljka je dobar zbog izrazitog sedativnog dejstva, smiruje napetost, a takođe ima protivupalno dejstvo (opušta mišiće, sprečava razne infekcije), a delotvoran je i kod virusnih infekcija i prehlade. 

Zahvaljujući njegovim antiinflamatornim svojstvima, čaj od bosiljka je dobar da se koristi za prehlade, kašalj i upale grla. Za upale grla je najbolje da se mlak čaj grgoće u grlu. 


Čaj od bosiljka  - priprema


Postoji više načina za pripremu čaja od bosiljka. Osnovni način je da se sušeni listovi bosiljka preliju sa proključalom vodom i ostave 10 minuta nakon kojih se čaj procedi. Zasladiti po ukusu. Ovako spremljen čak može se piti svakodnevno, ali bi nakon nedelju dana bilo dobro da se napravi pauza od dve nedelje. 

Čaj od bosiljka možete napraviti i od listova, cvetova ili suvog lišća u prahu. Biljka se takođe može koristiti za pravljenje sveže skuvanog čaja tako što ćete u šolju vrele vode staviti 2-3 kafene kašike bosiljka i ostaviti da odstoji 5-6 minuta.


Čaj od bosiljka za kašalj


Čaj od bosiljka pokazao se vrlo delotvornim kod kašlja, u slučaju gripa, prehlade, pa čak i astme i bronhitisa. Način pripreme čaja od bosiljka za kašalj je isti kao što smo već naveli, jedino je bitno da se pije dok je joštopao, a u čaj od bosiljka za kašalj  možete dodati druge lekovite sastojke poput limuna, đumbira, crnog bibera, pa čak i meda. Pijte ga svakodnevno. 

Takođe možete da pomešate med sa svežim lišćem bosiljka i uzimati tu mešavinu dva puta dnevno da biste imali maksimalne koristi za lečenje kašlja. Bez obzira šta je  uzrok suvog kašlja, čaj od bosiljka vam može pomoći.


Čaj od bosiljka i koprive za bolju potenciju


Kada se pozitivna svojstva čaja od bosiljka udruže sa rtanjskim čajem i čajem od koprive dobija se napitak koji je odličan za potenciju. Da biste napravili ovaj čaj potrebno je napravite mešavinu od po jedne kašike rtanjskog čaja koju ćete preliti sa tri decilitara vrele vode i ostaviti da stoji 15tak minuta. Nakon toga vremena čaj bi trebalo odmah popiti. 


Ulje bosiljka


Ulje bosiljka je ekstrakt koji se dobija iz listova bosiljka. Koristi se za kuvanje, čajeve i aromaterapiju. U pitanju je prirodni dodatak sa mnogim prednostima po zdravlje. Ulje bosiljka se od davnina koristi za lečenje bolesti. 


Eterično ulje bosiljka - upotreba


Upotreba eteričnog ulja bosiljka uključuje njegovu sposobnost ublažavanja mučnine, upala, bolova, probavnih smetnji, konstipacije, respiratornih problema i borbe protiv bakterijskih infekcija. 

Eterično ulje bosiljka ima analgetsa svojstva i i pruža olakšanje od bolova. Zato se ovo esencijalno ulje često koristi u slučajevima artritisa, rana, povreda, opekotina, modrica, ožiljaka, sportskih povreda, kod oporavka nakon hirurške intervencije, ali i kod uganuća i glavobolje. Naročito je efikasan za ublažavanje migrena. 

Uporedo sa funkcijom ublažavanja kašlja, može se koristiti i za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa i sinusnih infekcija.

Eterično ulje bosiljka je takođe dobra opcija za ublažavanje svraba i posledica ugriza i uboda pčela, insekata, pa čak i zmija.

Eterično ulje bosiljka se koristi i lokalno i masira se u kožu. Pojačava sjaj kože i kose. Kao rezultat toga, naširoko se koristi u mnogim dodacima za negu kože za koje se tvrdi da poboljšavaju tonus kože. Takođe se koristi za lečenje simptoma akni i drugih kožnih infekcija.











Preporučeni proizvodi

Kombu alge 25gr Mitoku

Tamna alga koja raste u okeanskim dubina...

Orahov puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, ora...

Pirinač jasmin integralni BIO 0.5kg

Jasmin pirinač je posebno fini mirisni p...

Sočivo crveno organic 0.5kg

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...

Super green mix 6 80g BEYOND

“Super zelena mešavina 6” je mešavina 6 ...


Pogledaje još

Sok pravi jabuka i cimet 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke sa ci...

Sirće jabukovo standard 0.5

Prirodno voćno sirće od divlje jabuke na...

Galete pirinčane multi grain

Galete od integralnog pirinča punog ukus...

Oxsilver

Sinergijsko delovanje kiseonika i srebra...

Banča čaj 50gr- Mitoku

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Spelta - lekovitost i značaj

Spelta ili krupnik je stara sorta žitarice koja se u ljudskoj upotrebi nalazi više hiljada go...

Detaljnije

Kandida - nastanak, simptomi, lečenje i ishrana

Kandida je vrsta gljivice koja prirodno nastanjuje čovekov organizam. U normalnim okolnostima nalazi...

Detaljnije

K2 - vitamin koji nedostaje

Vitamin K2 je element kompleksa K vitamina koji reguliše gubitak koštane mase, i održa...

Detaljnije

Giht - prirodno lečenje (ishrana)

Giht predstavlja vrstu artritisa, uzrokuje jake bolove u zglobovima, posebno u predelu stopala. Osob...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS