Višestruka primena sode bikarbone


Saveti

Soda bikarbona se nalazi skoro u svakom domaćinstvu i njena je primena višestruka. Koristiti se u kulinarstvu kao sredstvo za dizanje testa, kao dodatak ishrani u terapijama kod raznih oboljenja u lečenju (kao lek za prostatu ili lečenje urinarnih infekcija). Vrlo često je koristimo kao sredstvo za čišćenje i održavanje higijene prostora, dezinfekciju i beljenje veša itd. Dakle, širok je spektar dejstva ovog čarobnog praha zvanog soda bikarbona odnosno natrijum hidrogenkarbonat.

obicna soda bikarbona u staklenoj tegli

Šta je soda bikarbona? 

Soda bikarbona je jedinjenje koje se dobija specijalnim postupkom koji se naziva Solvejev postupak a može biti dobijen uvođenjem CO2 u jedinjenja natrijumovih soli. Mnogi prehrambeni proizvodi je sadrže u svom sastavu jer je ona kodirana od strane Evropske unije kao aditiv i to pod brojem E500. Koristi se kao sredstvo za dizanje testa i kao antacid. Antacidi su sredstva koja se koriste za suzbijanje viška želudačne kiseline. Soda bikarbona je odličan i od davnina poznat lek za lečenje gorušice, odnosno povećanog lučenja želudačne kiseline. 

Njena primena je vrlo široka - koristi se od prehrambene preko farmaceutske do hemijske industrije. Svakako da je treba koristiti oprezno i kontrolisano kada je leči njome, jer u velikim količinama može da poremeti Ph želuca, kao i da poveća krvni pritisak. Međutim, ukoliko se koristi u preporučenim dozama i kontrolisano, soda bikarbona je odličan saveznik u borbi kod mnogih oboljenja. Mnogo je više koristi od nje nego štete. Soda bikarbona je za urinarne infekcije, za želudac, gljivice u crevima, takođe deluje kao lek za prostatu, a pritom pomaže i u mršavljenju, detoksikaciji i čišćenju organizma.

Može se koristiti i za pranje voća i povrća, s obzirom na ogromnu zagađenost vazduha i sve veću količinu korišćenih insekticida i herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji. Soda-bikarbona je našla svoje mesto u proizvodnji penušavih pića, kozmetici, pekarskoj i hemijskoj industriji, kulinarstvu i td. 

Razlike između obične i medicinske sode bikarbone

Sugurno ste čuli termin medicinska soda bikarbona i obična soda bikarbona koja se može kupiti u svim trgovinama. Koje su razlike i da li razlike zaista postoje, često je tema diskusije i možemo pronaći veliki broj kontraverznih informacija koje različito tumače ovo pitanje. U daljem tekstu objasnićemo razlike između obične i medicinske sode bikarbone i njen značaj u lečenju mnogih oboljenja. 

Termin medicinska soda bikarbona koristi se za prečišćenu, finiju sodu, koja se dobija istim principom i istim postupkom kao i ona koja se može kupiti u svim trgovinama. Razlika je samo u finoći i čistoći iste. Pored sode, drugi proizvod koji se dobija postupkom je takođe so, amonijum-hlorid. U reakciji učestvuje još i so natrijum-hlorid. Dakle, samo soli. Nema metalnog aluminijuma, niti njegovih jedinjenja. Neke farmaceutske kompanije koriste se terminom soda-bikarbona bez aluminijuma, međutim prisustvo aluminijuma u sodi koja se može kupiti u trgovinama nije dokazana. 

Medicinska soda bikarbona je najfinija i najčistija soda. To je dakle glavna razlika između obične i medivinske sode. Kada je kupujemo u apoteci potrebno je na deklaraciji da potražimo podatak o njenoj čistoći, dakle, 100% natrijum hidrogenkarbonat. Ukoliko nije te čistoće znaći da nije dovoljno prečišćena od zaostalih soli koje se takođe dobijaju u procesu proizvodnje soda-bikrabone. Medicinsku sodu-bikarbonu možete pronaći i u tabletama. Ona ima isti sastav kao i soda u prahu, samo je praktičnija i lakše ju je nositi uz sebe i pripremiti i popiti negde na javnom mestu.

Za više korisnih saveta pratite naš sajt Zdravisimo

Šta se njome sve leči?

Nedostatak bikarbonata u organizmu može da izazove niz zdravstevnih problema. On je po prirodi prisutan u svakom organizmu a manjak izaziva određene zdravstvene probleme koje možemo preduprediti povremenim uzimanjem soda-bikarbone preventivno. Dovoljno je da pola kafene kašičice rastvorimo u čaši vode i popijemo ili progutamo tabletu sode po potrebi. 

Kao preventiva soda će pomoći u balansiranju kiseline i baze u našem telu. Natrijum hidrogen karbonat je bazna supstanca koja se ne rastvara lako u vodi ali vrlo brzo deluje kao antacid pa nas rešava nadutosti, mučnine, podrigivanja i lošeg zadaha. Gotovo trenutno otklanja problem sa viškom želudačne kiseline a služi za alkalizaciju celog organizma.

Pomaže pri prehladi i gripu, dijabetesu, dermatološkim oboljenjima ali i kada je u pitanju oralno zdravlje, higijena zuba i usne duplje. Terapija soda-bikarbonom pomoći će nam pri lečenju mokraćne bešike i kiselosti urina. Dobra je za regeneraciju kože i sluzokože. 

Potrebno je biti obazriv kada su osobe sa povećanim krvnim pritiskom u pitanju jer soli u soda bikarboni dovode do povećanog krvog pritiska. Osobe sa bolestima bubrega trebalo bi da konsultuju svog lekara ako koriste soda-bikarbonu, mada, postoje istraživanja koja potvrđuju pozitivan učinak sode kod bolesti bubrega i razbijanja kalcifikata-kamena u bubregu i bešici. U svakom slučaju, lečenje svih stanja bi trebalo sprovoditi u dogovoru sa izabranim lekarom.

soda bikarbona protiv bola u zelucu

Kako se sve koristi...


Naučnici su uspeli da dokažu preko 70 različitih, korisnih osobina soda-bikarbone. Širok je spektar njenog delovanja a svakako je najzačajiniji onaj vezan za zdravlje. Pored toga što se može koristiti preventivno, može se koristi i kao terapija ili kao potpora, odnosno dodatak glavnoj terapiji. Može se koristi sama ili u kombinaciji sa drugim sastojcima. 

Sa drugim sastojcima delovanje soda bikarbone može biti jos izraženije i učinkovitije. Može se mešati sa biljnim čajevima, medom, limunom, đumbirom, eteričnim uljima pogotovo kada je u pitanju lečenje gljivica itd. Neophodno je da svako domaćinstvo uvek na polici ima kesicu soda-bikarbone. Kupujte je u apotekama ili trgovinama zdrave hrane. Koriste je sportisti jer je odlična za vraćanje telesne energije izgubljene pri većim telesnim naporima. 

Takođe je odlična za alkalizaciju kiselosti koja se proizvodi u mišićima kod ljudi koji redovno i puno treniraju. Vraća metabolizam u normalu, a pored toga što je zaista dostupna svima spada u najsigurnija pomoćna sredstva za lečenje i detoksikaciju. Ako se koristi preventivno dovoljno ju je uzimati jednom dnevno po ½ kafene kašičice rastvorene u čaši vode. Kod različitih oboljenja različit je i intenzitet konzumiranja. Najviše je dozvoljeno do 7 puta dnevno. 

Soda bikarbona može da poremeti Ph želuca i da izazove gastrointestinalne probleme, kao što su dijareja, grčevi i bolovi u crevima. Terapija soda-bikarbonom pokazala je značajne rezultate u lečenju sledećih zdravstvenih problema i oboljenja:

  • Želudačni problemi (višak želudačne kiseline, nadutost, loše varenje…)
  • Dermatološki problemi (regeneracija kože i sluzokože, zarastanje rana i opekotina)
  • Gljivična oboljenja na koži i u crevima (kandidijaza)
  • Urinarne infekcije
  • Za čišćenje creva (laksativ)
  • Alkalizaciju i detoksikaciju organizma
  • Oboljenje srca i krvnih sudova
  • Za bolove u grlu (ispiranje i grgoljanje)
  • Oboljenje desni
  • Infekcije usne duplje

Kako se pije soda bikarbona i da li je zdravo uzimati je svakog dana?

Kada je u pitanju upotreba sode bikarbone u medicinske svrhe ili kao dodatak ishrani, važno je slediti preporuke zdravstvenih stručnjaka i uzimati je samo u odgovarajućim količinama. Kada se koristi kao antacid za ublažavanje gorušice ili žgaravice, soda bikarbona se obično razblažuje u vodi i pije kao rastvor. Uobičajena doza je obično ½ do 1 kašičica sode bikarbone rastvorene u 250 ml vode. Međutim, važno je napomenuti da se ne preporučuje često i dugotrajno uzimanje sode bikarbone kao antacida bez konsultacije sa zdravstvenim stručnjakom. 

U slučaju učestalih simptoma gorušice ili žgaravice, važno je posetiti lekara radi dijagnoze i pravilnog upravljanja tim stanjima. Kada je u pitanju svakodnevna upotreba sode bikarbone kao dodatka ishrani, preporučljivo je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što započnete takvu praksu. Svaka osoba može imati jedinstvene potrebe i specifične zdravstvene uslove koji mogu uticati na odgovarajuću dozu ili upotrebu sode bikarbone. 

Uzimanje sode bikarbone svakog dana može imati neke potencijalne rizike. Preterana konzumacija sode bikarbone može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu, kao i do povećanja nivoa natrijuma i bikarbonata u krvi. To može biti posebno problematično za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su visok krvni pritisak, zadržavanje tečnosti, bolesti bubrega ili poremećaji ravnoteže elektrolita. Takođe je važno napomenuti da soda bikarbona ne može rešiti osnovne probleme koji dovode do simptoma kao što su gorušica ili žgaravica

Ako imate česte ili ozbiljne simptome, preporučljivo je potražiti medicinsku pomoć kako bi se identifikovali uzroci i pružilo odgovarajuće lečenje. Kao i kod svih dodataka ishrani, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što započnete redovnu upotrebu sode bikarbone kako biste se informisali o pravilnoj dozi, potencijalnim rizicima i interakcijama sa drugim lekovima ili suplementima koje možda koristite.

U kombinaciji sa limunom

soda bikarbona i limunVerovatno ste svi čuli da soda bikarbona i limun imaju više korisnih delovanja za organizam. Jedan od najvažnijih je svakako regulacija metabolizma, topljenje masti i mršavljenje. Sok od jednog limuna sa pola kafene kašičice soda bikarbone pomešan sa vodom pomoći će vam da izgubite višak kilograma.

Uzima se tri puta na dan a najbolje ga je uzimati uz redovnu i umerenu fizičku aktivnost. Ova kombinacija takože pomaže u čišćenju  krvnih sudova. Još jedna bitna uloga ovog napitka je čišćenje jetre. Redovnom upotrebom rešićemo se masne jetre, a naš organizam će biti snabdeven vitaminom C i kalijumom. Soda-bikarbona i limun detoksikuju organizam, pomažu u čišćenju organizma ali i regulišu loš LDL holeterol. Ovaj napitak možete uzimati preventivno ali i u slučaju pojave određenih zdravstvenih problema.

U kombinaciji sa medom

Kombinacija soda-bikarbone sa medom odlična je kao piling za kožu. Ovako pripremljena soda može se nanositi na kožu na opekotine i kao tretman za stare ožiljke. Nanošenjem na lice smanjićemo lučenje sebuma, pomaže kod seboroične masne kože. Može se nanositi i na kosu,  usled pojave peruti i kod preteranog mašćenja kože glave i kose.


Preporučeni proizvodi

Agar agar 30g SPM Stamenković

Agarko je svetlo beli zgusnjivac. Neutra...

Vege parizer 250g

Parizer u crevu izvanrednog ukusa, dosta...

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...

Magnezijum hlorid sprej 100ml

Rafinisana gorka morska so za pravljenje...

Čaga gljiva kapi Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...


Pogledaje još

Smesa za falafel 150g Bege Veg

Poreklo falafela je sa prostora Libana i...

Ulje od repice 0,5 Linum

Hladno ceđeno ulje uljane repice poseduj...

Joya napitak kalcijum

Sojino mleko obogaćeno kalcijumom, vrhun...

Domaća pogača330g AGLUTEN

Italijanski hleb punog ukusa, spremljen ...

Orahov puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, ora...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kukuruzno brašno umesto pilinga

Piling za lice, vrat i telo se može napraviti i od namirnica koje nam služe u ishrani. Kukuruzno bra...

Detaljnije

Saveti za vežbanje sa tegovima

Trening sa tegovima je trening snage sa opterećenjem za mišiće i zglobove. Ove vežbe su zahte...

Detaljnije

Koja je najbolja zamena za mleko i mlečne proizvode?

Često se može čuti da sve više dece ima alergiju na mleko, odnosno intoleranciju, a da se kod nekih ...

Detaljnije

Ajurveda predlozi: Mućkanje ulja u ustima

Terapija od 10 do 20 minuta mućkanja jedne kašike ulja izbacuje toksine iz organizma i omogućava mu ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS