Šta su proteini i u kojoj hrani ih najviše ima?


Saveti Sport

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Više od 50% svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, kostiju, tkiva. Sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. I dok neesencijalne amino kiseline telo proizvedi samostalno, esencijalne se unose hranom.

Dnevna količina proteina koju je potrebno uneti računa se prvenstveno u odnosu na telesnu težinu pojedinca. Odraslim osobama je potrebno oko 0,9 grama proteina po kilogramu, a 20% dnevno unetih kalorija treba da potiče upravo od proteina.

Proteini u ishrani

Razlikujemo proteine životinjskog i proteine biljnog porekla. U proizvode koji su najbogatiji izvor proteina spadaju namirnice životinjskog porekla i mlečni proizvodi. Belo odnosno živinjsko meso je najzdravije jer je izvor nemasnih proteina dok crveno podiže nivo holesterola, pa ga je u velikim količinama bolje izbegavati. Najbogatiji, ujedno i najzdraviji izvori proteina su nemasno meso i riba, povrće, voće i mahunarke. Crveno meso u sebi sadrži dosta masti pa se ne preporučuje u svakodnevnoj ishrani, za razliku od belog i ribljeg koje sadrži manje masnoća pa je svakako i zdravije..

Ovakva vrsta proteina ne sadrži sve esencijalne aminokiseline pa ih je potrebno kombinovati. Primer proteina biljnog porekla su grašak, boranija, sočivo, žitarice, bundeva, konopljino seme, kokos, sojini proizvodi...

Kada se u organizam unosi hrana koja sadrži proteine, u želucu se luče sokovi za varenje. Sokovi razlažu proteine u hrani na amino kiseline koje se spajaju i dalje proizvode potrebne proteine za organizam. Tako nastaju mišići, organi, kosa, koža i uspešno reguliše imuni sistem.

Biljni proteini imaju nizak sadržaj masti, a visok sadržaj vlakana, vitamina, minerala i fitohemikalija koje utiču na zdravlje i prevenciju bolesti. Prednost biljnih proteina u odnosu na životinjske je više nego očigledna, a proteinski suplementi koji se pojavljuju u obliku proteinskog šejka, praha ili pločica koriste se kod pojačane fizičke aktivnosti.

Za užinu se opredelite za semenke, orahe, bundevu, susam, indijski orah, a mahunarke uvedite kao proteinsku alternative. Preporučujemo leblebije, sočivo i pasulj.

Konopljin protein

Konoplja je biljka koja se koristi kao lek i hrana zahvaljujući svom izuzetno lekovitom semenu, i ulju koje smanjuje bol, jača moždane funkcije i štiti imunitet. Konopljino seme je bogato fitonutrijentima, posebno esencijalnim aminokiselinama koje telo ne može da proizvede. Proteini iz konolje sadrže svi 20 amino kiselina, uključujući i 10 esencijalnih. Sadrže i vitamine i kao takva namirnica podmiruju sve potrebe ljudskog organizma. Konopljin protein je izrazito bogat vlaknima koja održavaju stabilan šećer u krvi i regulišu probavu. Preporučuje se svima, posebno bodibilderima kao visoko kvalitetan protein koji se dobro apsorbuje i ne dovodi do gubitka mišićne mase. Kao izvor proteina posebno se preporučuje vegetarijancima jer uspešno zamenjuje sve životinjske proteine. Takođe, koristi i ishrani trudnica, dojilja i intelektualno aktivnih pojedinaca. Konopljin protein se dobija mlevenjem hladno ceđenog ulja iz semenki industrujske konoplje. Može se pronaći u prahu i treba ga razlikovati od marihuane koja nije industrijska konoplja, za sada jedina dozvoljena za svaku upotrebu i korišćenje.

Kokosov protein se lako vari i ubrzava metabolizam

Kokosov protein dobija se mlevenjem kokosove pogače posle ceđenja ulja iz kokosovog brašna. Blagotvorna dejstva kokosovog proteina su velika jer je bogat omega masnim kiselinama i vlaknima, ne sadži holesterol kao ni gluten. Poboljšava probavu, apsorbciju hranljivih materija i ubrzava metabolizam. Ovaj protein se lako vari, podiže energiju i deluje antibakterijski. Pogodan je za ishranu vegana i vegeterijanaca.

Protein bundeve bogat je vitaminima C i B grupe

Protein od semenki bundeve dobija se nakon hladnog ceđenja ulja iz bundevinih semenki. Semenke bundeve su 20% veće hranljive vrednosti od ploda bundeve, bogate mastima, belančevinama i ugljenim hidratima. Protein bundeve je bogat fosforom, kalcijumom, cinkom, vitaminima C i B grupe, i vitaminom K. Sadrži 60% proteina, 20 aminokiselina, i masne kiseline omega 3, 6, 9. Od semenki bundeve dobija se i proteinski prah bundeve. Protein u prahu od semeneki bundeve je prorodan dodatak prehrani koji ne sadrži šećer ili veštačke zaslađivače, boje i aditive. Lako je probavljiv.

Prirodni proteini mogu se konzumirati redovno bez obzira da li trenirate, da li ste vegan odnosno vegeterijanac ili na posebnom režimu ishrane. Koriste se i u kombinaciji sa raznim vrstama brašna prilikom pripreme testa ili poslastica. Prijatnog su mirisa i ukusa pa su odličan dodatak frapeima.

Biljni proteini  za mišiće

Proteini su neophodni za izgradnju mišića. Unos proteina najbolji je način sagorevanja masnoća i formiranja mišića i tela kojem se teži. Nutricionisti preporučuju 1 g proteina na 0,5 kg težine svaki dan. Proteini iz hrane u procesu prerade direktno se pretvaraju u mišićnu masu i postaju deo mišića. Kako bi proces pretvaranja bio moguć, neophodan je i unos ugljenih hidrata koji organizmu obezbeđuje energiju neophodnu za proces pretvaranja proteina u mišiće. U suprotnom, uneti proteini se ne pretvaraju u mišiće već ih organizam sagoreva i troši.

Obroke tokom dana je neophodno isplanirati i izbalansirati kako bi rezultat bio vidljiv, a učinak maksimalan. Ugljene hidrate treba jesti ujutru kada je organizmu energija najpotrebnija, ili pre treninga. Organizam je jedino na ovaj način spreman za obradu proteina u mišiće. Proteinske obroke treba uzimati tokom celog dana, posebno posle treniranja. Kao dodatak ishrani koriste se i proteinski šejkovi koji organizmu obezbeđuju dovoljno hranljivih sastojaka i snagu koja telu povećava izdržljivost. Proteinski šejkovi su idealna kombinacija uz trening sa ciljem povećanja mišićne mase i definicije. Šejk se konzumira pre treninga, posle treninga i uveče u zavisnsti od potrebe i cilja. Kupuje se gotov ili se priprema od određenih namirnica poput jogurta, mleka u prahu, jaja, badema, vode...

Pored proteina, minerali i vitamini mišiće čine zdravim i otpornim i treba ih jesti tokom celog dana, posebno u večernjim satima kada je na primer unos ugljenih hidrata zabranjen ili sveden na minimum. Ne treba zaboraviti i na dovoljan unos vode koja je neophodna za hidriran organizam, razgradnju proteina i oporavak mišića.

Biljni protein kao super hrana

Sve namirnice biljnog porekla sa znatno većom koncentracijom nutritivno vrednih sastojaka označene su kao super hrana ili ‘’super food’’. Poseduju veliko hranljivo i terapeutsko dejstvo, za vegane posebno, kao i za ostale koji vode računa o zdravoj ishrani. Biljni protein iz namirnica ima ulogu leka pa se svrstava i u hranu koja leči. Ove namirnice pre svega odlikuje veliki sadržaj proteina, vitamina, esencijalnih aminokiselina, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina. Kalorijska vrednost im je mala a bolesti i tegobe kojima pomažu velika.

Naš organizam snadbeva se proteinima iz hrane koju unosimo. Nutricionisti savetuju da nije bitno samo uneti dovoljne količine proteina u telo, već su bitne i namirnice preko kojih ih unosimo. Tablica namirnica bogatih proteinima je lako dostupna i preporučuje se njeno konsultovanje. Pravilna ishrana podrazumeva unošenje kvalitetnih i odgovarajućih doza proteina, kao i vitamina, minerala i ugljenih hidrata.


Preporučeni proizvodi

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...

Protein surutke WHEY

Proteini su osnovne gradivne materije sv...

Soja protein 500 gr

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...

Sojino mleko ALPRO bez šećera i soli

Sterilisani napitak na bazi soje, sa dod...

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....


Pogledaje još

Super kaša konoplja šumsko voće

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...

Lotos koren mitoku 50g

Koren lotosa je od davnina popularna nam...

Ulje kokosovo 600ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Sok pravi jabuka i cimet 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke sa ci...

Čaj krvni pritisak 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod povišenog krvn...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Tehnika brzog hodanja

Trčanje može biti prilično naporno, posebno za početnike. Zamenite ga brzim hodanjem koje takođe top...

Detaljnije

Jedna jabuka na dan tera doktora van

Jabuka sadrži gotovo sve potrebne nutrijente.  Svakodnevno konzumiranje ovog voća može sprečiti...

Detaljnije

Agava sirup - šta je i kako se koristi

Sada je već svima dobro poznato da rafinisani beli šećer definitivno nije dobro koristiti. Ia...

Detaljnije

Koliko sauna znači vašem zdravlju?

Sigurno ste do sada imali priliku da posetite SPA ili fitness centar koji u ponudi ima saunu i, bilo...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS