Za šta je dobro kokosovo ulje i kako deluje?


Zdravlje Zdrav životni stil

Kokosovo ulje se dobija procesom ekstrakcije iz mesa kokosovog oraha odnosno kopre. Sastav kokosovog ulja pretežno čine zasićene masne kiseline od kojih je najzastupljenija laurinska, poznata po svom izrazitom antibakterijskom dejstvu. Ove masne kiseline se lako apsorbuju, pretvaraju u energiju i ne opterećuju probavni sistem. Ipak, prekomerno konzumiranje nije preporučljivo.

kokosovo ulje u staklenoj teglici

Kokosovo ulje sadrži vitamine i polifenole od kojih se izdvaja vitamin E koji doprinosi zdravlju kompletnog organizma. Kod nas se mogu pronaći tri vrste kokosovog ulja:

  • devičansko,
  • rafinirano i
  • delimično hidrogenizovano.

Najbolje je odabrati devičansko jer poseduje najveću nutritinu vrednost i autentični ukus i aromu kokosa.

Kokosovo ulje u ishrani

Ulje kokosa se koristi prvenstveno u ishrani južnoameričkog i azijskog stanovništva ali se vremenom kao namirnica proširilo i na evropsko tržište. Velike je nutritivne vrednosti i bez štetnih posledica pa se preporučuje u pripremi hrane, kao namaz ili dodatak zdravim poslasticama. Može se koristiti u ishrani kao zdrava namirnica i alternativa drugim vrstama ulja. 

Bogato je zasićenim mastima srednjeg lanca, koje se brzo pretvaraju u energiju umesto da se skladište kao mast. Smatra se da zamena suncokretovog ulja kokosovim smanjuje akumulaciju masnih naslaga i reguliše telesnu težinu. 

Sigurno je da smanjuje osećaj gladi i ubija apetit za nezdravom hranom. Istraživanja pokazuju da je odličan i kao namirnica koja utiče na mršavljenje i podstiče ubrzan rad metabolizma. Brz metabolizam utiče na kvalitet života i obezbeđuje više energije.

  • Da li je zdravo przenje na kokosovom ulju

Prženje hrane na kokosovom ulju je popularan izbor zbog visoke tačke dimljenja i karakterističnog ukusa koji dodaje jelima. Visoka tačka dimljenja znači da kada ovo ulje dosegne i 177°C prilikom prženja, ono se ne raspršuje i ne gubi svoje nutritivne vrednosti.

Ovo ga čini sigurnijim izborom u odnosu na neka druga ulja koja mogu postati štetna pri visokim temperaturama. Takože sadrži zasićene masti srednjeg lanca, poput laurinske kiseline, koje se brzo apsorbuju i koriste kao izvor energije. Ima karakterističan ukus i miris koji može poboljšati ukus hrane. Pržena hrana na kokosovom ulju može dobiti prijatan i egzotičan ukus.

Važno je napomenuti da, iako je kokosovo ulje stabilno na visokim temperaturama, preterano prženje hrane može dovesti do gubitka hranljivih vrednosti. Takođe, treba voditi računa o količini kokosovog ulja koju koristite, jer je bogato zasićenim mastima.

Za više korisnih saveta pratite naš sajt Zdravisimo.

Kako ga istopiti?

Ulja kokosa često dolazi u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi. Da biste ga istopili, jednostavno stavite staklenu teglicu sa uljem u posudu sa toplom vodom ili ga zagrejte nekoliko sekundi u mikrotalasnoj pećnici. Pazite da ne preterate sa zagrevanjem, jer se kokosovo ulje brzo topi. 

Koristi se i kao lek...

Upotreba kokosovog ulja kao lek je veoma zastupljena među narodom. Ono održava zdrav probavni sistem i reguliše pravilan rad metabolizma. Direktno se apsorbuje u energiju i snižava holesterol ali samo u slučajevima kada se koristi u umerenim količinama.

Kokosovo ulje kao lek može biti dobro za rad srca i krvni pritisak, sprečava mogućnost pojave arteroskleroze i deluje antikancerogeno.

Oboljenja protiv kojih pomaže su mnogobrojna:

  • crevni paraziti i problemi sa probavom
  • dijabetes
  • virusne infekcije i gljivice
  • migrena i depresija
  • hroničan umor i oslabljen imunitet
  • bolesti desni
  • Parkinsonova bolest
  • Alchajmerova bolest

Za šta je dobro kokosovo ulje?

Ulje kokosa je prirodni proizvod koji se dobija iz mesa zrelih kokosovih oraha. Ovo ulje ima širok spektar korisnih svojstava i često se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe. U ovom tekstu istaći ćemo neke od glavnih prednosti kokosovog ulja i načine na koje se može koristiti za kosu, lice, masaže i ishranu.

1. Za kosu

Kokosovo ulje je odličan prirodni tretman za kosu. Njegova hranljiva svojstva pomažu u jačanju kose, sprečavajući lomljenje i oštećenje vlasi. Takođe, hidrira kosu, daje joj sjaj i poboljšava njen opšti izgled. 

Prednost kokosovog ulja za kosu je posebna jer sprečava njen gubitak, smanjuje njenu naelektrisanost, oporavlja je i bori se protiv peruti. Vraća joj sjaj i elastičnost.

Poznato je i kao sastavni deo kozmetičkih preparata za lepotu od kojih izdvajamo kreme za negu lica, tela i ruku. Ipak, prirodno kokosovo ulje sasvim je dovoljno da doprinese kometičkom ulepšavanju i postigne zadovoljavajuće rezultate. Prirodno, jeftino i bez štetnih posledica.

- Kako se koristi

Možete ga koristiti na nekoliko načina. Jednostavno nanesite malu količinu ulja na dlanove i ravnomerno ga rasporedite po kosi. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta ili čak preko noći, a zatim operite kosu šamponom.

- Maska za kosu od kokosovog ulja

Možete napraviti masku za kosu od kokosovog ulja kombinujući ga sa drugim prirodnim sastojcima poput meda ili avokada. Ova maska će dodatno hidrirati i nahraniti kosu.

Kokosovo ulje za kosu iskustva: Mnogi korisnici kokosovog ulja za kosu izveštavaju o zdravijoj, sjajnijoj i jačoj kosi nakon redovne upotrebe. Takođe se pominje da kokosovo ulje može pomoći u smanjenju problema sa peruti.

2. Za lice

Kokosovo ulje za lice ima blagotvorno dejstvo. Njegova hidratantna svojstva pomažu u zadržavanju vlage i održavanju kože mekom i glatkom. U nezi lica preporučuje se kao preparat za čišćenje, svako veče pre spavanja.

- Maska za lice od kokosovog ulja

Možete napraviti jednostavnu masku za lice mešanjem kokosovog ulja sa kašičicom meda i nekoliko kapi limunovog soka. Nanesite je na lice i ostavite da deluje oko 15 minuta pre nego što je isperete toplom vodom.

- Kakva su iskustva

Mnogi ljudi primećuju poboljšanje stanja kože lica nakon upotrebe kokosovog ulja. Ono može pomoći u hidrataciji suve kože i smanjenju iritacija. Međutim, treba biti oprezan ako imate masnu kožu, jer kokosovo ulje može biti previše masno na takvom tipu kože.

3. Za masažu

Kokosovo ulje za masažu je odličan izbor za svačije telo, kako za žene tako i za muškarce, kao i za decu svih uzrasta. Njegova tekstura je lagana i lako se apsorbuje u kožu, pružajući prijatan osećaj tokom masaže. Osim toga, kokosovo ulje ima blago antibakterijsko svojstvo koje može pomoći u održavanju čiste i zdrave kože tokom masiranja.

4. Za usne

Suve i ispucale usne mogu biti neprijatne, ali kokosovo ulje može biti efikasan prirodni tretman za ovaj problem. Nanesite malu količinu ulja na usne i nežno utrljajte kako biste ih hidrirali i omekšali.

5. Za kožu

Kokosovo ulje može biti odličan hidratant za kožu, posebno suvu kožu. Ne sadrži toksine, koža ga odlično upija i čini je mekom i hidriranom. Redovna upotreba doprinosi u borbi protiv starenja i leči izrazito suvu i iscpucalu kožu. Nanesite ga na kožu nakon tuširanja kako biste je hidrirali i održavali mekom i glatkom. Takođe se može koristiti kokosovo ulje za kozu koja je osetljiva ili podložna iritacijama.

6. Za sunčanje

Odličan izbor za ljude svetlije puti, za decu i za starije. Neguje kožu zbog prisustva masnih kiselina i vitamina E, štiti od ultraljubičastog zračenja, smiruje osetljivu kožu od prekomernog crvenila i bori se protiv kožnih infekcija. Potrebno je koristiti ga na svakih sat vremena i u odnosu na ostale preparate 100% je prirodno i bez štetnih otrova i hemikalija. Smatra se da blokira 20% UV zraka.

Šta možemo zaključiti…

Kokosovo ulje je višenamenski proizvod koji se može koristiti za kosu, lice, masaže, ishranu i negu kože. Njegova prirodna svojstva hidratacije, hranjenja i zaštite čine ga popularnim izborom među mnogim korisnicima. Bilo da želite poboljšati stanje kose, kože ili uživati u njegovim nutritivnim prednostima, kokosovo ulje je prirodna i pristupačna opcija koju vredi isprobati.

*Prodaja kokosovog ulja

Spisak prodavnica u kojima se prodaje kokosovo ulje možete pogledati u nastavku.


Preporučeni proizvodi

Ulje kokosovo nerafinisano 310g

Kokosovo ulje A klase. Na niskim tempera...

Keks biobela kokos diabet

Čajni keks sa ukusom kokosa. Proizvedeno...

Sojino mleko ALPRO kokos pirinač

Ovaj napitak bogatog i veoma lepog ukusa...

CHI 100% PRIRODNA KOKOSOVA VODA

Kokosova voda se koristi za rehidratacij...

Sojino mleko ALPRO kokos-badem1l

Sterilisani napitak na bazi kokosa i bad...


Pogledaje još

Dr Andra VITALINE 0,5

Jabukovo sirće od domaćih jabuka sa doda...

Đumbir Narandža Van. 30.6g Yog

Mešavina biljnog čaja. Đumbir uvećava me...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...

Pirinač basmati organic

Makrobiotičari smatraju pirina najuravno...

Griz pirinčani 500g Hemija

Proizvedeno od oljustenog i poliranog zr...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako odabrati adekvatne majice za trening?

Fizički izgled je usko povezan sa zdravljem i vitalnosti kompletnog organizma, a kao bitan psiholo&s...

Detaljnije

Miomi prirodno lečenje, ishrana, recepti

Miomi predstavljaju benigne (dobroćudne) tumore koji se javljaju u mišićnom sloju materice. Pojava m...

Detaljnije

Astma - lečenje čajevima

Bolest astma predstavlja respiratorni sindrom koji se odlikuje napadima otežanog disanja (...

Detaljnije

Koja je razlika između vegana i vegetarijanaca?

Vegani i vegetarijanci ne jedu meso. Ipak, dok vegetarijanci imaju tendenciju da konzumiraju mlečne ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS