Kamen u žuči - prirodno lečenje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Žučna kesa je organ u ljudskom telu, kruškastog oblika, smešten iza jetre. Primarna funkcija žučne kese je da skladišti (čuva) žuč, koja dolazi iz jetre. Žuč pomaže organizmu prilikom varenja i razgradnje masne hrane.

Kada masna hrana dospe u creva, šalje se signal da žučna kesa pošalje malo žuči, koja je potrebna za varenje. Zahvaljujući tom procesu, masna hrana se lakše vari i kasnije eliminiše tokom digestivnog procesa.  

Kada u žučnu kesu dospeju materije koje očvrsnu, formira se tzv. kamen u žuči, koji može biti toliko mali kao zrno peska, ili toliko veliki kao loptica za golf. Od svih osoba koje imaju kamen u žučnoj kesi, 10-15% ga ima i u glavnom žučnom kanalu.

U mnogim slučajevima, rešenje za otklanjanje kamena u žuči je operacija. Međutim, kako biste sprečili operaciju, postoje mnoge alternative koje mogu biti korisne za razbijanje kamena u žuči.

Kako da znate da li imate kamen u žučnoj kesi?

Kamen u žuči, u pojedinim slučajevima, može se javiti i bez značajnih očiglednih simptoma. Lekari navode da kod 40% pacijenata sa kamenom u žuči nisu primećeni neprijatni simptomi. Zbog ostalih 60% ljudi navešćeno najčešće simptome koji se javljaju usled kamena u žuči.

Kamen u žučnoj kesi – simptomi

– Bol: javlja se iznenadno, jakog je intenziteta i traje dugo. Bol se oseća u gornjem desnom delu abdomena (ispod desnog rebarnog luka) ili između lopatica. Ovo je prvi simptom, prvi naznak da kamen u žuči počinje da se pomera i blokira glavni žučni kanal. Bolove prate mučnina i povraćanje, sa temperaturom il bez nje.

– Nadutost u predelu stomaka: nemojte se uplašiti ukoliko primetite ovaj simptom. On ne mora uvek da asocira na kamen u žuči. Ukoliko primetite da se nadutost stomaka javlja svakodnevno, i da je prate i druge neprijatnosti, najbolje je da se obratite lekaru, jer je moguće da se radi o kamenu u žuči.

– Problemi sa varenjem: kod osoba sa kamenom u žuči česti su sledeći problemi sa varenjem: loše varenje, gasovi, podrigivanje, netolerantnost na masnu hranu, upale digestivnog trakta, grčevi, nadimanje.

– Koža i oči: kod nekih osoba koža može poprimiti žućkastu boju zbog žuči. Isto se može dogoditi i sa očnim jabučicama, koje umesto bele boje, poprimaju takođe žučkastu boju.  

– Promene u stolici i urinu: problemi u radu žučne kese utiču na čitav sistem za varenje i izlučivanje. Može se javiti svetlija i želatinasta stolica boje bele kafe, dok urin može biti nešto tamniji nego obično, tj. može biti boje piva.  

Putem zdravog, prirodnog načina ishrane možete doprineti otklanjanju kamena iz žučne kese, koji izaziva jake i teške bolove u stomaku, pa čak i u leđima i ramenima.

Kamen u žuči – prirodno eliminisanje

U nastavku možete pročitati kako da putem raznih prirodnih sokova i čajeva otklonite kamen u žuči. Sledeći napici takođe otklanjaju i neprijatne simptome koje uzrokuje kamen u žučnoj kesi, kao što su mučnina i povraćanje.

1. Sok od limuna

Tokom nedelju dana, svakog jutra iscedite sok od 4 limuna i pijte ga na prazan želudac. Limunov sok  može otkloniti kamen u žuči, ali se preporučuje da pijete i dosta vode, za što bolje rezultate.

2. Gorka so (magnezijum sulfat)

Gorka so stimuluše izbacivanje kamena iz žuči kroz žučni kanal. Svake večeri u čaši vode rastvoriti kašičicu gorke soli i popiti pre spavanja.

3. Kurkuma

U čaši vode razmutiti malo meda i kašičicu kurkume u prahu. Piti svakog dana dok se u potpunosti ne eliminiše kamen u žući.

4. Citrusno voće

Sok od citrusnog voća sadrži pektin, koji može koristiti u razgradnji kamena u žuči. Piti ceđeni sok od pomorandže, grejpfruta i naravno limuna.

5. Čaj od kantariona

Kantarion je jedna od najpoznatijih biljaka za lečenje kamena u žuči. Preporučuje se konzumiranje jedne šolje čaja od kantariona, dva puta dnevno, sve dok se ne eliminiše kamen.

6. Sok od jabuke i jabukovog sirćeta

Jabuka je voće prepuno lekovitih sastojaka. U obliku soka i sirćeta može se koristiti i za razbijanje kamena u žuči. Ono što jabuku čini efikasnom u lečenju kamena u žuči je jabučna kiselina. Ona zaustavlja proizvodnju holesterola u jetri koji je odgovoran za formiranje kamena u žučnoj kesi. Jabuka je idealna za sprečavanje i lečenje ovog zdravstvenog problema.

U čašu soka od jabuke dodajte kašiku jabukovog sirćeta. Promešajte i pijte svakog dana dok se kamen ne eliminiše.

7. Sok od svežeg povrća

Ovaj moćni sok od povrća sadrži cveklu, krastavac i šargarepu. Cvekla pročišćava žučnu kesu i jetru, a takođe pročišćava krv i debelo crevo. Zbog velike količine vode koju sadrži, krastavac je idealan za detoksikaciju jetre i žučne kese. Šargarepa snabdeva organizam vitaminima i pojačava dejstvo ovog soka.

Sastojci: 1 cvekla, 4 šargarepe i 1 krastavac

Sve sastojke iscediti u sokovniku i dodati malo vode. Piti dva puta na dan, tokom dve nedelje.

Kamen u žuči – preporučena ishrana

Svaka osoba ima različit organizam, to jest, ne tolerišemo svi na isti način određene namirnice. Prema tome, pre nego što se odlučite za bilo koji način ishrane ili lečenje, konsultujte vašeg lekara. Osobe koje imaju kamen u žuci moraju se pridržavati ishrane sa niskim procentom masnoće. Naravno, ne treba u potpunosti isključiti masti iz ishrane, jednostavno treba kontrolisati i smanjiti njihov unos. Morate znati koje vrste masti unosite u organizam.

Imajte na umu sledeće preporuke:

– nemojte jesti u velikim količina, hranite se umereno, ishranu rasporedite u 5 manjih obroka

– konzumirajte sveže namirnice

– pijte dovoljnu količinu tečnosti

– nemojte pušiti

– unosite namirnice bogate antioksidansima

Dozvoljene namirnice za kamen u žučnoj kesi

Bez ikakve sumnje povrće ne sme izostati iz svakodnevne ishrane. Jedite cveklu, krastavac, artičoku, paradajz, krompir, rotkvice. Takođe, u ishranu uključite sokove od ceđenog povrća.

Isto tako, peporučuje se konzumiranje voća: jabuka, grožđa, krušaka, papaje, dinje, smokve, citrusnog voća.

Pivski kvasac je saveznik za zdravlje žučne kese i jetre jer sadrži inozitol. Možete ga dodavati u vodu, sokove itd.

Namirnice koje se ne preporučuju

Izbegavajte crveno meso, svinjsko meso, prženu hranu, zasićene masti, jaja, proizvode sa glutenom. Od pića izbegavajte gazirana i alkoholna, i kafu. Takođe, izbegavajte proizvode i namirnice sa veštačkim bojama, zaslađivačima i sa konzervansima.


Preporučeni proizvodi

Ulje ashwagandha 10ml Terra Co

Asvaganda ulje, indijski žen–šen, egzoti...

Galete pirinčane slane 100g

Galete od integralnog pirinča punog ukus...

Sok crna ribizla Biotta

Sok Biotta od crne ribizle ima visok sad...

Kinoa BIO 200g

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Čaga gljiva kapi Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...


Pogledaje još

Ulje nevenovo 100ml

Nevenovo ulje se koristi kod opekotina, ...

Ulje crnog kima 30ml

Ova čudesna biljka za koju se smatra da ...

Nim gard sapun

Biljni sapun napravljen po tradicionalno...

Seme konoplje 50g

Konopljino seme sadrži sve esencijalne a...

Smesa za falafel 150g Bege Veg

Poreklo falafela je sa prostora Libana i...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Simptomi, uzroci i lečenje išijasa

Išijas je bolest kičme koju prate ukočenost, peckanje, grčevi i slabost u mišićima nog...

Detaljnije

Alge i njihov značaj u ishrani

Kada pomenemo alge, odmah pomislimo na vodeni svet, okeane i mora. Na prvi pogled predstavljaju nam ...

Detaljnije

Loša cirkulacija

Cirkulacija je jedna od glavnih funkcija neophodna za održavanje života. Predstavlja neprekidan proc...

Detaljnije

Biljka guarana podiže nivo energije

Guarana je žbun ili nisko drvo koje raste u šumama Brazila i Venecuele. Seme ove biljke je od...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS