Vitamin B17 u hrani


Biljke kao lek Saveti

Vitamin B17 (amigdalin, leatril ) prirodan je sastojak, glikozid, koji se nalazi u mnogim namirnicama poput semena badema i drugog koštunjavog voća. Prvi put je otkriven u gorkom bademu i promovisan kao lek protiv raka. Hemičar Ernest Krebs je pre pedeset godina sintetizovao vitamin B17 kao leatril, prirodnu supstancu koja ubija ćelije raka i izgrađuje sistem imuniteta. Američka administracija za hranu i lekove ( Food and Drug Administration ) preuzima kontrolu i zabranjuje vitaminski kompleks B17 kao lek protiv raka. Tvrdi da je u pitanju prevara i pokreće kampanju koja ovaj vid lečenja naziva običnim šarlatanstvom, a lek predstavlja otrovnim i opasnim jer sadrži cijanid.

Vitamin B17 se sastoji od molekula benzeldehida, cijanida i 2 molekula glukoze. Benzeldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 sa molekulima glukoze nemaju toksično delovanje. Danas, mnogi entuzijasti, lekari i novinari vraćaju koncept vitamina B17 u lečenju raka i u praksi potvrđuju njegovu delotvornost. Teorija lečenja raka sa vitaminom B17 se zasniva na tome da je rak posledica ishrane, konkretno nedostatka važnih vitamina ( B17 ) i minerala.

Gde se nalazi vitamin B17?

Vitamin B17 se nalazi u preko 800 biljaka, od kojih je većina jestiva. U većim količinama nalazi se u divljim kupinama, trešnjama, ribizli, košticama jabuke, kruške, sljive, marelice, breskve i nektarine. Nalazi se i u bobu, mungo pasulju, kukuruzu, gorkim bademima, indijskom oraščiću. U nešto manjim količinama ima ga u grožđicama, dudu, dunji, jagodi, malini, semenkama lana, prosu, ječmu, heljdi i mahunama. Količinski, najveći izvor vitamina B17 odnosno amigdalina su koštice od kajsije. Koštice i semenke od voća imaju i druge hranljive materije poput proteina, nezasićenih masnih kiselina i različitih minerala.

Kako izgleda upotreba vitamina B17?

Kako bi organizam uspostavio balans, a terapija i lečenje prošli što uspešnije, potreban je unos odgovarajućih nutrijenata. Da bi vitamini delovali neophodno je aktiviranje enzima, odnosno specifičnih bakterija, koji te vitamine razgrađuju i sprovode u sva tkiva. Da bi se enzimi aktivirali, moraju biti stimulisani nekim drugim hranljivim sastojcima. Ovaj metabolički proces je opšti princip razmene materije koji se odigrava na svim nivoima. Kada unosite vitamin B17, ćelije raka apsorbuju molekule glukoze iz vitamina B17, a sa enzimom beta-glukozidazom oslobađaju benzaldehid i cijanid iz vitamina B17 uzrokujući vlastitu smrt. Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima, vitamin B17 je izrazito smrtonosan za ćelije raka, dok za ostale zdrave ćelije nije toksičan.

 

Za preventivu bolesti, dovoljno je redovno jesti hranu bogatu vitaminom B17. U terapijske svrhe B17 ili leatril se može uneti u organizam konzumiranjem semenki ili ulja, ili u tabletama i injekcijama leatrila. Vitamin B17 je zaista  vitaminska bomba koja ima sposobnost razaranja ćelija raka ali terapija ovim vitaminima neće izlečiti rak.  Pojava ove bolesti ipak je posledica poremećaja metabolizma, pa je B17 najdelotvorniji prvenstveno kao preventiva i dodatak terapiji.

Vitamin B17 iz koštica kajsije

Jezgra iz koštice kajsija najbogatija su vitaminom B17. Koriste se i za proizvodnju ulja i ostalih hemikalija u medicinske svrhe. Pored prevencije raka i u terapiji lečenja, vitamin B17, a time i koštice kajsije, takođe pomažu da se smanji visok krvni pritisak kao i bol povezan sa artritisom. Odgovarajuća doza zavisi od faktora starosti pacijenta i njegovog sveukupnog zdravlja. Preporučena količina na osnovu izveštaja Komisije za toksičnost iz 2006. godine je oko 5 mg cijanida, što je ekvivalentno jedenju deset koštica kajsije dnevno. Zvanična preporuka za odraslu osobu glasi da se ne jede ukupno više od deset komada u toku dana, a u toku jednog sata ne više od pet.

Koštice kajsije u prahu možete pronaći u sledećim prodavnicama:


Preporučeni proizvodi

Ulje bademovo 100ml

Zbog svojih izuzetnih svojstava, bademov...

Ulje laneno 100ml Uvita

Hladno presovano jestivo biljno ulje od ...

Lan mleveni 100g

Mleveno seme lana pomaže regulisanju var...

Gold makarone kukuruzne BIO 250g

Makaroni od integralnog kukuruznog brašn...

Bio testenina ječam 300g Lazarina

Testenina za paste, supe i čorbe. Sastav...


Pogledaje još

Sok borovnice Biotta

Borovnica je od davnina poznata kao supe...

Sočivo crveno organic 0.5kg

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...

Sojino mleko ALPRO vanila 250m

Napitak sa vanilom koji se koristi kao z...

Klasik 37.4 gr Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja Sastav: cimet, đum...

Rogač u prahu BIO 200g

Rogač je mahuna slatkastog ukusa koja ra...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Agava sirup - šta je i kako se koristi

Sada je već svima dobro poznato da rafinisani beli šećer definitivno nije dobro koristiti. Ia...

Detaljnije

Trešnje prednosti za zdravlje

Može se reći da su trešnje jedna od najmoćnijih voćki koje postoje. Obezbeđuju nam bitne hran...

Detaljnije

Kinoa - sve zdravstvene prednosti ove moćne žitarice

Biljka kinoa, u svetu poznata pod nazivom quinoa, potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se ko...

Detaljnije

Sočivo u ishrani

Sočivo je mahunarka koja sadrži biljna vlakna i ugljene hidrate koji daju dugotrajan osećaj sitosti....

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS