Med i zdravlje - sve dobrobiti ove neverovatne namirnice


Saveti

Teško je poverovati da postoji osoba koja, kada je jednom probala med, nije požela da to učini ponovo. Med spada u jedan od najtraženijih, najlekovitijih i najhranjivijih prirodnih proizvoda na svetu.



Med je osnovni proizvod medonosnih pčela. Bitno je napomenuti da ga proizvode medonosne pčele, jer nije svaka pčela u pčelinjem društvu zadužena za proizvodnju meda. Dug je put od pčele do meda, zato su pčele bića koja zaslužuju naše poštovanje i brigu. Dužni smo da ih čuvamo od uginuća i da vodimo računa da svaka pčela može nesmetano da kupi nektar sa biljaka. To ćemo postići tako što nećemo zagađivati prirodu i tako što nećemo zaprašivati biljke i insekte opasnim otrovima.

Med i proizvodi od meda od davnina spadaju u najlekovitije proizvode koji se mogu naći u prirodi. Hiljadama se godina koriste u lečenju raznih bolesti, u kozmetici i prirodnoj medicini a prvi pisani tragovi o medu nalaze se još iz vremena egipatskih faraona. U grobovima egipatskih kraljeva nađeni su ćupovi sa medom, što govori o značaju ove čudesne namirnice. Med se pominje u drevnoj kineskoj medicini, a u ajurvedi “Knjizi života” med se smatra eliksirom mladosti, zdravlja i lepote.


Kako nastaje med?


Vrlo je važno znati koliki trud stoji iza jednog kilograma meda. Pčela mora da napravi oko 150 hiljada letova i isto toliko puta da se vrati u košnicu, mora da obiđe 12 miliona cvetova bogatih polenom i nektarom i sličnim slatkim sokovima. Ukoliko su cvetovi siromašniji nektarom taj broj je često i veći. Zatim se taj nektar, koji medonosna pčela unese u košnicu, predaje drugim pčelama koje pomažu da se pčela sakupljačica oslobodi nektara i donešenog tereta. Pčela u svom želucu u kojem i počinje prerada meda dodaje nektaru različite enzime i obogaćuje ga, započinje hemijske procese u kojima se oslobađaju lekoviti sastojci i tako počinje da se stvara med. Tako izlučena masa iz pčelinjeg želuca ostavlja se u saće, poklapa i prepušta hemijskim reakcijama zahvaljujući čemu se dobija med.  Dakle, vidimo koliko je to u stvari jedan ozbiljan, kompleksan i vredan divljenja proces.

Pčele pri proizvodnji dodaju medu razna baktericidna svojstva, dodaju mu vitamine, minerale, kiseline, oligoelemente i stvaraju od njega najsavršeniju hranu za sebe i svoje mlade. Naravno na čoveku je da iskoristi sve blagodeti ovog vrlo dostupnog i značajnog proizvoda prirode.

Vrste meda i njegova svojstva


Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, ali je uvek savršeno izbalansiran. Što znači da pčele od onoga što mogu da sakupe u prirodi i što im je dostupno, uspešno naprave savršenu hranu.

Boja meda zavisi od biljaka sa kojih je sakupljan nektar pa se kreće od svetlo žute do tamno braon. Najčešće prodavani med je livadski med, zatim bagremov med, lipov, ili šumski. Kupujemo ga u zavisnosti od ukusa i potreba, ali je važno znati da postoje kategorije meda i da u zavisnosti od toga kako je med kategorisan zavisi i njegova nutritivna vrednost. Med možemo svrstati u pet kategorija, a kategoriše se u odnosu na sadržinu i količinu kvalitetnih biljnih čestica.

U prvu kategoriju spada med koji je siromašan biljnim česticama. Često takav med srećemo u prodavnicama ili na pijacama i to je  možda i najčešće kupovani med. Lipov, livadski ili med od deteline lucerke spadaju u prvu kategoriju meda.

U drugu kategoriju spada med koji je srednje bogat biljnim česticama kao što je med od medljike. Medljika nije nektar već medna rosa koja ne nastaje kao nektar biljaka nego na listovima šumskog drveća. Medljika se može naći na hrastu, vrbi, breskvi, lipi, jeli, boru i drugom drveću. Pčele sakupljenu medljiku prerađuju u med koji se naziva medljikovac. Spada u manje kvalitetan med koji nije poreklom od cvetnog nektara.

U treću kategoriju spada med koji je ekstremno bogat biljnim česticama. Izuzetnog je kvaliteta.

U četvrtu kategoriju spada med koji ima i do million biljnih čestica na desetak grama meda. Ovakve vrste meda su ređe na komercijalnim tržištima, ali mogu se nabaviti kod ozbiljnih proizvođača meda. Kestenov med ili šumski med sakupljan u četinarskim i listopadnim šumama je prava riznica zdravlja.

I peta kategorija meda koja se dobija posebnim postupcima presovanja i separacijom biljnih čestica. Ovaj med je ekstremno nutritivno bogat.


Kako konzumirati med?


Jako je važno znati i kako konzumirati med. Med dakle nije hrana koju ćemo jesti na način na koji jedemo neku drugu hranu. Med ima prirodno svojstvo da se kristalizuje, neke vrste meda se lakše kristalizuju a neke teže, a to zavisi od količine glukoze koju sadrži. Ukoliko postoji više glukoze od fruktoze med će se brže i lakše kristalizovati. Kod recimo bagremovog meda ovaj proces je sporiji jer bagremov med sadrži više fruktoze.

U našem narodu postoji odbojnost prema kristalizovanom medu i retko ćete primetiti da neko, ukoliko ima izbor, kupuje kristalizovani med. Ili pak ako ga i kupi koristi prvu priliku da ga, izlagajući ga visokim temperaturama, otopi.

Med je moguće otopiti bez da on izgubi svoja svojstva i to se radi na temperaturi do 40 stepeni celzijusa. Svaka temperatura preko toga nije dobra i utiče na kvalitet meda. Potrebno je navići da se koristi upravo kristalizovani med. Takav med se polako otapa u ustima a taj način korišćenja meda u stvari jeste najoptimalniji način i tada se iz meda može izvući ono najbolje. Med treba polako otapati u ustima i slivati niz grlo. Konzumitajte kad god imate priliku kristalizovani prirodni med.

Ne možemo da ne pomenemo  pojavu veštačkog meda i raznih prevara koje se dešavaju prilikom prodaje meda. Zbog toga je neophodno da kupujete med od proverenih proizvođača i med sa deklaracijom o kvalitetu i kontroli proizvoda. Izbegavajte sumnjive trgovce kod kojih je med možda za nijansu jeftiniji ili vam se na bilo koji drugi način učini pristupačnijim.

Med se takođe, kao i svako drugo prirodno lekovito sredstvo dozira, i nije neophodno da uzimate abnormalne količine da bi osetili njegovu blagodat i dejstvo. Preporučene doze su do 100 grama meda za odrasle, a za decu do 50 grama više puta u toku dana.

Pored meda koristite i druge pčelinje proizvode kao što su matični mleč, polen i propolis.


Med i zdravlje


Poslednjih godina se pojavila posebna naučna disciplina koja se naziva apiterapija. Apiterapija predstavlja primenu meda i drugih pčelinjih proizvoda u terapijske i preventivne svrhe.

Suština apiterapije jeste svakodnevno konzumiranje meda i drugih pčelinjih proizvoda (polen, matični mleč i propolis) jer na taj način jačamo imunološku sposobnost organizma pa je borba sa bakterijama virusima, gljivicama i slobodnim radikalima mnogo lakša.

Upotrebom apiterapije sprečavamo pojavu mnogih bolesti, a već postojeće bolesti uspešno tretiramo i lečimo.

U čemu nam sve može pomoći med? Lekovita svojstva meda su višestruka zbog njegovog specifičnog sastava. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja. Med možemo koristiti na različite načine ali najdelotvornije ga je koristiti, kako smo ranije i naveli kada je kristalizovan, laganim topljenjem u ustima ili mešanjem u vodi, čaju ili mleku.

Preporuke apiterapeuta su da ga koristite prvenstveno kao preventivu. Svakako da pomaže i kad određena oboljenja već nastupe.

Poznato je da je med tradicionalan lek protiv kašlja i upale grla, za poboljšanje krvne slike, kod oboljenja organa za varenje, reguliše perlistatiku creva, pomaže koncentraciju i pamćenje i mnoštvo drugih poremećaja uspešno možete tretirati medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Med sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje. Med blagotvorno deluje još na sledeće poremećaje:


  • Jača imunitet organizma
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
  • Poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje
  • Poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju
  • Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
  • Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo
  • Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
  • Deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti
  • Koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom


Med možete koristiti u kombinaciji sa drugim prirodnim proizvodima, začinima ili voćem. Najčešće ga koristimo u kombinaciji sa đumbirom, cimetom i limunom ali i vi sami možete napraviti kombinaciju kakva vama odgovara.


Med u kombinaciji sa drugim namirnicama



Med u kombinaciji sa drugim namirnicama, začinima ili dodacima ishrani predstavlja vrlo važno oružije u borbi protiv mnogih oboljenja ali i kao preventiva u očuvanju zdravlja i vitalnosti organizma. Možete ga mešati praktično u sve, korititi ga kao zaslađivač kada želite da izbegnete korišćenje belog šećera, u mleku, čaju, soku, kuvanim jelima, sosevima, sa voćem, mesom, na hlebu u svim kombinacijama i varijantama med je odličan dodatak.

Međutim sa nekim namirnicama njegovo lekovito dejstvo još više dolazi do izražaja tako je i kada je kombinovanje sa cimetom u pitanju. Ova kombinacija meda i cimeta može se koristiti u otklanjaju brojnih zdravstvenih problema. Bitno je napomenuti da koristite pravi prirodni med i pravi cejlonski cimet, tek tada će ova prirodna lekovita smeša imati adekvatno dejstvo i rezultate u lečenju.


Med i cimet možete koristiti u lečenju sledećih oboljenja i funkcionalnih problema:


  • Zadah iz usta možete otkloniti redovnim korišćenjem meda i cimeta
  • Regulisati povišeni holesterol u krvi
  • Umanjiti problem artritisa i bolova u zglobovima
  • Protiv kašlja, prehlade i gripa
  • Za jačanje imuniteta organizma
  • Otklanja bolove u želucu
  • Poboljšava varenje


Korišćenje meda i cimeta ne zahteva neku posebnu pripremu, potrebno je samo izmešati pravi(cejlonski) cimet u prahu sa medom a zatim tako dobijenu smešu razmutiti u čaši vode, čaja ili mleka ili jednostvano lagano otapati u ustima. Odnos meda i cimeta je sledeći: Uzmite dve supene kašike meda i jednu čajnu kašičicu cimeta. To pomešajte i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim ga koristite prema potrebi.

Med i đumbir takođe možete mešati i koristiti u lečenju određenih poremećaja u organizmu. Kašalj i upalu grla možete lečiti ovom kombinacijom tako što ćete tri puta dnevno uzimati po jednu supenu kašiku ove mešavine. Pre toga izrendajte jedan koren đumbira i dodajte mu med u kombinaciji 3 : 1. Kad odstoji 24 časa, možete ga koristiti i za lečenje prehlade, problema sa varenjem, kod nadutosti i bolova u želucu, za mršavljenje, upalu grla, jačanje imuniteta. Ovom kombinacijom možete lečiti i određene promene na koži tako što ćete mazati na obolela mesta ili privijati obloge.

Med i limun je odlična kombinacija za mršavljenje i gubljenje viška nataloženih masnoća. Ova kombinacija se pokazala kao odličan lek za strije i ekceme, suvu ispucalu kožu i stare ožiljke od povreda i opekotina. Med i limun korististe u periodu kada vam je narušen imunitet pa za posledicu imate određene bakterijske ili virusne infekcije. Možete koristi i kao dodatak pićima, čaju mleku ili običnoj vodi. Ova kombinacija vraća energiju organizmu, otklanja stres i umor, stimuliše varenje i ubrzava metabolizam. Uzimajte dva do tri puta na dan po jednu supenu kašiku i brzo ćete osetiti dejstvo ove odlične kombinacije.



Preporučeni proizvodi

Domaća pogača330g AGLUTEN

Italijanski hleb punog ukusa, spremljen ...

Ulje suncokr.Zejtin-Hajduk.

Hladno ceđeno nerafinisano jestivo biljn...

Prašak za pecivo 400g

Proizveden od strogo kontrolisanih sirov...

Ulje bundevino 250ml Hajdukovo

Hladno ceđeno ulje od golica bundeve ima...

Badem listići BIO 100g

Uvrstavanje badema u ishranu jača imunit...


Pogledaje još

Ulje divlje žalfije 20ml

Ulje divlje žalfije je veoma korisno za ...

Sos ARRABBIATA 190g

Sos Arabijata je idealna mešavina začina...

Čaj za cirkulaciju 100g SRCULENCE

Glavni uzroci koji prouzrokuju slabu cir...

Crni čaj Black 37,4g Yogi Tea

Poseduje veću koncentraciju kofeina nego...

Sok pravi jabuka 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Evo kako uvesti žumance u ishranu bebe i zašto je ono važno?

Uvođenje čvrste hrane u ishranu vaše bebe je važan korak u njenom razvoju. Jedna od namirnica koja s...

Detaljnije

Vežbe sa vijačom i njihova primena

Vijača je popularan sportski rekvizit koji se lako konroliše zahvaljujući konopcu i laganim r...

Detaljnije

Biljka gavez - lekovitost

Gavez (lat. Symphytum officinaleand) je višegodišnja zeljasta biljka, koja je odavno p...

Detaljnije

Otklonite urastanje dlaka

Sigurno vam se bar jednom u životu desila ovakva situacija: nakon depilacije ili brijanja, posle nek...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS