Prirodni lekovi protiv opadanja kose


Saveti

Opadanje kose je problem koji pogađa oba pola. Smatra se da je gubitak od 60 do 100 dlaka na dnevnom nivou normalna pojava, koja ne treba da zabrinjava. Sve preko toga može biti znak za neki ozbiljniji zdravstveni problem, pa je potrebno posetiti lekara, kako bi se utvrdio uzrok pojačanog gubitka kose.

Zašto opada kosa?

Razlozi za opadanje kose su mnogobrojni i uglavnom su dobroćudni. Starenje, hormonalne promene, nedostatak određenog vitamina, izloženost stresu i neadekvatna ishrana spadaju u najčešće uzročnike ove pojave. Usled rigoroznih dijeta, javlja se deficit proteina i vitamina B. Malo je poznato da su proteini sastavni element naše kose i da njihovo odsustvo direktno utiče na opadanje vlasi kod žena.


Nedostatak vitamina B negativno se odražava na rast kose, zajedno sa naglim gubitkom kilograma. Posledice su naglo gubljenje kose, a pojačana maljavost na licu. Opadanje kose može biti povezano i sa nedostatkom određenog minerala, tu se pre svega misli na gvožđe i cink. Nedostatak ovih minerala može se nadoknaditi unosom zdravih namernica koje su bogate gvožđem i cinkom, koji će pomoći da se kosa oporavi.

Svi ovi nedostaci se mogu nadoknaditi pravilnim i redovnim unosom namernica koje su njima bogate. S obzirom na to da proteina najviše ima u mleku, jajima, ribi i mesu, poželjno je da se unose proizvodi ovog porekla. Vitamin B može se nadoknaditi unosom karfiola, suvog voća, integralnih žitarica. Ima ga i u bananama i u pivskom kvascu.

Opadanje kose može biti sezonsko, ali i genetske prirode

Pored toga, opadanje kose može biti sezonsko. Istraživanja pokazuju da oko 20% populacije pati od opadanja kose tokom septembra, oktobra i na proleće. Sezonsko opadanje je kratkotrajno i ne ostavlja posledice po nas. Opadanje kose može biti i genetske prirode. To je najčešći uzrok gubitka kose kod muške populacije. Nekada i preterano stilizovanje kose i raznovrsni kozmetički tretmani mogu imati kontra efekate i uticati na gubitak kose kod dama.

Opadanje kose može predstavljati nelagodan i neprijatan problem. Nakon utvrđivanja uzroka ove pojave, lekar može prepisati određene lekove koji mogu ubrzati rast kose. Uglavnom su to određene kreme ili gelovi, naravno sve je to individualno i zavisi od osobe do osobe i stepena opadanja dlaka. Svakako treba regulisati ishranu i promeniti životne navike.

Prirodni lekovi za opadanje kose

Međutim, u borbi protiv opadanja kose mogu biti od pomoći i mnogi prirodni preparati koji će dati dugoročnije i vidljivije rezultate.

Maska od kvasca pomaže protiv opadanja kose

Jedan od prirodnih preparata koji se preporučuje kod opadanja kose i kod svih tipova kože jeste maska od kvasca i meda. Ova maska pokazala se kao nezamenljivo prirodno sredstvo u borbi protiv opadanja kose, a pored toga maska se pokazala i kao odličan prirodni preparat protiv peruti. Maska od kvasca i meda bi trebalo da se koristi jednom u nedelju dana i njeno korišćenje bi trebalo da bude sistemsko u trajanju od 10 do 15 nedelja, kako bi rezultati bili vidljiviji i dugoročniji. Nakon 15 tretmana valjalo bi napraviti pauzu od 3 meseca. Tretmani se posle mogu ponavljati po potrebi.

Važno je osoba bude istrajna u korišćenju ove maske, kako bi efekata zaista bilo. Maska od kvasca i meda pravi se lako. Jednu kašiku meda i šećera treba rastvoriti u toplo mleko i toj masi se dodaje 20 grama svežeg kvasca. Smesa se ostavlja 20 minuta kako bi narasla, a potom joj se dodaje jedno žumance i meša sve dok se sastojci ne ujednače. Ovako dobijena maska se nanosi na vlažnu kosu i ostavlja na glavi do sat vremena. Posle toga kosu treba dobro isprati. Sastav maske možete da menjate, dodajući maslinovo ili ricinusovo ulje, sok od aloe ili jogurt, ono što je važno jeste da se kvasac ne izostavlja, jer je on sastavni i osnovni deo smese.

Kokosovo ulje podstiče rast kose

Kokosovo ulje je još jedan prirodni preparat koji može pomoći u rastu kose. Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva posebno se preporučuje u onim slučajevima kada je uzrok opadanja kose infekcija kože glave. Pre nanošenja ovog ulja treba ga malo zagrejati, a potom utrljati na kožu glave. Kosu treba oprati tek nakon sat vremena. Pored toga što će sprečiti opadanje kose, kokosovo ulje je odlična prirodna maska za suvu i beživotnu kosu.

Beli luk je dobar za rast kose

Malo je poznato da je beli luk odličan prirodni lek koji može pomoći u sprečavanju opadanja kose. Danas postoji veliki broj šampona koji u svom sastavu imaju beli luk, ali se najbolji efekat ostvaruje korišćenjem svežeg luka. Sve što treba da se uradi jeste da se isecka na komade i doda u neku podlogu koja je maska za kosu. To može biti žumance, kokosovo ulje ili maslinovo ulje, u zavisnosti od tipa kose. Beli luk ubija gljivice i ima puno sumpora, pa je zato dobar za zdravlje kože.

Kopriva za brži rast kose

Kopriva je biljka, koju će vam preporučiti svaka starija osoba, za sprečavanje opadanja kose. Ova biljka je bogata mineralima i vitaminima koji su važni za kosu i zato ne treba da iznenađuje što se šampon od koprive i ranije masovno koristio. Dokazano je da ova biljka zaista pomaže u ponovnom rastu kose, jer jača koren dlake, eliminiše perut i sprečava opadanje. Pored tradicionalnog šampona od koprive, može se napraviti i jednostavan rastvor koji takođe pozitivno deluje i podstiče rast kose. Dva osnovna i jedina sastojka ovog rastvora jesu voda i sveži listovi koprive. Listovi se dodaju u 2 litra vode i ostavljaju dok voda ne proključa. Da bi došlo do rezultata valjalo bi kosu prati ovim rastvorom minimum 3 puta nedeljno.


Najbolji šampon protiv opadanja kose

Izdvajamo i prirodni preparat koji se priprema brzo i lako, a čiji se rezultati primećuju već nakon nekoliko puta korišćenja. Upotrebom ovog preparata kosa postaje jača, sjajnija, dobija volumen i ono što je najvažnije već posle mesec dana korišćenja primećuju se nove dlake.

Da bi se napravio ovaj prirodni preparat potrebno je:

  • litar šampona od koprive;
  • 100 ml pantenola koji je vodeni rastvor;
  • 30 ml kapi od koprive;
  • 30 ml AD kapi;
  • 50 ml ricinusovog ulja i
  • opciono se mogu dodati dve ampule vitamina B.

Šampon se pravi tako što se u 750 ml šampona od koprive dodaju svi ostali sastojci. Ovaj šampon predstavlja pravu vitaminsku bombu za vašu kosu i pomoći će vam da zaustavite opadanje kose i vratite joj nekadašnju jačinu i sjaj. 

Opadanje kose kod dece

Opadanje kose može se javiti i kod mališana. Prema statistici javlja se kod 3% dece ali je prolaznog karaktera i može se efikasno izlečiti. Jedan od najčešćih uzročnika opadanja kose kod dece jeste tinea capitas. U pitanju je gljivična infekcija skalpa, koja se manifestuje kroz bele okrugle naslage koje izazivaju svrab. Dlake su u tom predelu prelomljene, a u nekim slučajevima se javljaju i sive ljuspice. Obično se javlja kod dece uzrasta između treće i desete godine. Infekcija se može izlečiti korišćenjem adekvatnih tableta i masti koje prepisuje lekar.

Opadanje kose se kod dece takođe može javiti usled nedostatka vitamina H (kompleks vitamin B, biotin), a kod nekih mališana gubitak kose javlja se usled viška vitamina A. Zato je važno da dete ima izbalansiranu ishranu koja će doprineti boljem i zdravijem rastu kose.

Poznato je da deca vole da se igraju sa kosom, da je čupaju ili uvrću. Često to može biti grubo i jako, što može dovesti to gubitka kose. Oboljenje koje se ovim putem javlja je trihotilomanija. Javljaju se regije bez kose ili delovi gde je dlaka prekinuta. To je obično povezano sa stresom ili anksioznošću koja se javlja kod deteta. Kosa će ponovo izrasti, ukoliko se ne pojave ožiljci na koži glave.

Opadanje kose na pečate

Opadanje kose na pečate, stručno alopecija areta, nezarazno je oboljenje koje se najviše javlja kod dece. Pojavljuju se jasno ograničeni krugovi gde nedostaje kosa. Ne postoji jedan uzročnik ovog oboljenja, već se može javiti usled delovanja nekoliko različitih faktora.  Genetika i stres znatno utiču na razvoj ovog oboljenja, ali poremećaj imuniteta ipak najviše doprinosi pojavi opadanja kose na pečate. Pored određenih lekova koji se prepisuju kada se utvrdi stepen oboljenja, savetuje se pravilna ishrana i naravno što manje stresa.


Preporučeni proizvodi

CHI 100% PRIRODNA KOKOSOVA VODA

Kokosova voda se koristi za rehidratacij...

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...

Kombuha zelena 1l

Kombuha napitak je prastari domaći lek p...

Kokosov šećer 400g organic

Organski kokosov šećer je potpuno prirod...

CHI KOKOSOVO MLEKO 100% PRIRODNO 1 lit

Chi kokosovo mleko se dobija iz svežih k...


Pogledaje još

Brami amla ulje

Ovo ulje sadrži dve naročite ajurvedske ...

Ulje nara-bio 30 ml

Ulje nara dobijeno postupkom hladnog ceđ...

Glina za kosu Shenemil

Neguje, jača i vraća sjaj kosi. Protiv p...

Susam crni 200g BIO

Crni susam ima izuzetno visok sadržaj ka...

Seitan prženi 180gr

Sejtan je “pšenično meso” koje je pravlj...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Evo kako uvesti žumance u ishranu bebe i zašto je ono važno?

Uvođenje čvrste hrane u ishranu vaše bebe je važan korak u njenom razvoju. Jedna od namirnica koja s...

Detaljnije

Beli luk - sve o ovoj zdravoj namirnici

Ljudi u našoj zemlji obožavaju beli luk. Naravno da posebno stariji savetuju mlađe da je to n...

Detaljnije

Popularne „Adaktarke“ ili Adaktar obrve pristaju svakom licu

Takozvane „Adaktarke“ osvojile su najveće regionalne zvezde, kao i industriju facijalne estetske kor...

Detaljnije

Prednosti zelenog čaja

U Kini se upotrebljava već jako dugo i potvrđuje da redovnim kozmiranjem sprečava razvoj infekcija i...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS