Slaba cirkulacija u rukama, nogama i glavi - Kako je poboljšati


Zdravstveni problemi

Cirkulacija je jedna od glavnih funkcija neophodna za održavanje života. Predstavlja neprekidan proces kretanja krvi (cirkulisanja) kroz zatvoren sistem tj. telo u cilju obezbeđivanja normalnog funkcionisanja organizma. Glavni organ zadužen za ovaj proces jeste srce. Desna i leva srčana komora imaju ulogu pumpe koja se odvija kroz proces periodične kontrakcije. Važan element u procesu cirkulacije je i promena tonusa krvnih sudova. Osnovna uloga cirkulacije je da transportovanjem krvi snabde tkiva i organe neophodnim količinama kiseonika i hranljivim materijama. Loša cirkulacija se javlja kada dođe do smanjenog ili ograničenog protoka krvi u određenim delovima tela. Slaba cirkulacija se može javiti kod oba pola, ali je češća kod žena.

slaba cirkulacija

Uzroci loše cirkulacije

Uzroci loše cirkulacije mogu biti brojni i mogu delovati pojedinačno ili kombinovano/udruženo.  Kreću se od bezazlenih kao što su hladno vreme i niska temperatura, preko nezdravog načina života koji čine loše navike kao što je pušenje, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, povećana masnoća, pa sve do ozbiljnih kao što su oboljenja krvi, krvnih sudova, bubrega, srca, hipertenzija, dijabetes i pojedine sistemske bolesti. 

I genetika tj. nasledni faktor može biti jedan od uzročnika loše cirkulacije. Navedeni uzročnici dovode do oksidativnih oštećenja krvnih sudova, njihove smanjenje elastičnosti i ateroskleroznog plaka odnosno zadebljanja zidova krvnih sudova i nakupljanja masti na njihovoj unutrašnjosti i na mestima oštećenja.

Simptomi loše cirkulacije

Simptomi loše cirkulacije mogu biti brojni: 

  • hladne ruke i noge (posebno stopala), 
  • trnci u stopalima, prstima, nogama i rukama, 
  • vrtoglavica, 
  • smanjena maljavost nogu, 
  • suva koža, 
  • tup bol propraćen grčevima u mišićima najčešće izazvan nakon odmora posle duže šetnje, 
  • promena boje kože (može biti ljubičasta, plavkasta ili bleda), 
  • smanjeno znojenje stopala, 
  • rane i ozlede kože koje sporije zarastaju, 
  • krhki nokti, 
  • pigmentacija kože, 
  • tamni podočnjaci i 
  • upornije lokalne infekcije. 

Simptomi se mogu javiti i u vidu lakog zamaranja, pospanosti, senilnosti, deficita pažnje, nesvestice, zaboravnosti, slabosti, erektilne disfunkcije, a kod žena dodatno problemi sa plodnošću i nepravilni mesečni ciklusi. 

U većini slučajeva simptomi su neprimetni jer se postepeno razvijaju. 

To je glavni razlog zbog kog bolest u svojoj najranijoj fazi neretko ostaje nedijagnostikovana. Još jedna faktor doprinosi tome – pomenuti simptomi se mogu pripisati brojnim oboljenjima, stresu, načinu života te im se ne pridaje značaj. 

Važno je istaći da skoro 90% pacijenata sa slabom perifernom cirkulacijom zapravo ima problem i sa lošom cirkulacijom krvnih sudova glave, vrata i srca. Posledica toga je kasni početak lečenja, u poodmakloj fazi, u kojoj je prognoza izlečenja često negativna.

Dijagnostikovanje loše cirkulacije

Sve veći broj ljudi pati od slabe cirkulacije koja se dijagnostikuje detaljnim lekarskim pregledom, različitim analizama, kao što su analiza krvi i testovi koji otkrivaju zapaljenska stanja. Postoje slučajevi u kojima je neophodan pregled većeg broja specijalista iz različitih oblasti medicine, kao što su: kardiolog, neurolog, endokrinolog, flebolog i radiolog.Vrlo često se poseže i za radiološkom dijagnostikom koja može uključiti snimanje ultrazvukom, kolor doplerom, angiografijom i magnetnom rezonancom (NMR-om). Lekar će valjanom dijagnostikom odrediti i samo poreklo simptoma i tako započeti blagovremeno lečenje. 

Hladne ruke i stopala

Najčešći simptom loše cirkulacije u rukama i stopalima jeste osećaj utrnulosti, hladnoće i/ili težine. Svima je dobro poznat ovaj osećaj, nastao prekidom dotoka krvi, koji smo uglavnom doživeli tokom dugog sedenja u istom položaju ili prilikom spavanja. Ukoliko se ovi simptomi javljaju učestalo i onda kada se dugo ne zadržavamo u istom položaju treba se obratiti lekaru. 

Takođe ne treba zanemariti ni ostale gore navedene sipmtome, posebno promenu boje kože koja poplavi ili pomodri. Uvek imajte u vidu da pojava celulita može biti povezana sa slabom cirkulacijom.

Oboljenja koja se manifestuju slabom arterijskom i venskom cirkulacijom van mozga i srca medicina svrstava u periferna vaskularna oboljenja. Ona su poznata pod nazivom bolesti perifernih arterija. Reč je o aterosklerozi ekstremiteta i češće su pogođene noge. Anatomski posmatrano naše noge, posebno stopala su najudaljeniji delovi tela u odnosu na srce te su ujedno i najčešće pogođena lošom cirkulacijom. Dodatni razlog jeste gravitacija koja „povlači“ krv i „sprečava“ je da se vrati u srce. Pokazatelji slabe cirkulacije nogu, naročito stopala su: utrnulost, „trnci,“ peckanje, promena boje kože, kao i osećaj hladnoće. Svi ovi simptomi su uzrokovani lošom cirkulacijom jer krv, pored „pohranjivanja“ organa i tkiva, reguliše i temperaturu tela. Može biti i rezultat dugog sedenja na radnom mestu i statičnog načina života.

Ukoliko je nelečena loša cirkulacija udružena sa nekom od hroničnih oboljenja, kao što je dijabetes, može doći do nastanka gangrene (posebno prstiju).

Strani osećaj prilikom dodirivanja sopstvene ruke, kao i osećaj hladnoće, ukazuju na postojanje loše cirkulacije u rukama. Može se javiti peckanje, utrnulost i osećaj da se „mravi kreću“ ispod kože. Najučestalija je kod daktilografa. Usled nedostatka kiseonika prouzrokovanim slabom cirkulacijom javlja se modra ili plavičasta boja ruku (posebno šaka jer je tu koža najtanja). Ovo stanje je poznato kao cijanoza ruku. 

Slaba cirkulacija u rukama i stopalima može imati ozbiljne, pa čak i fatalne posledice. Osim neprijatnih osećaja može doći do nastanka krvnih ugrušaka i trombova koji krvotokom dolaze do srca, pluća ili mozga izazivajući blokadu arterije ili vene. Posledica toga može biti moždani ili srčani udar, sa smrtnim ishodom.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Cirkulacija se može poboljšati na različite načine. Kod najtežih oblika to se postiže lekovima, kao što su statini i razređivači krvi. Ipak, najbolje je blagovremeno započeti lečenje i to prirodnom putem jer lekovi mogu prouzrokovati i nuspojave.

Prvo što možete da uradite zarad poboljšanja cirkulacije je promena životnog stila. Nastojte da loše životne navike zamenite zdravim. Odreknite se alkohola, kafe, pušenja, hrane bogate šećerima i lošim mastima. Smanjenje kilaže, ukoliko ste gojazni, može doprineti poboljšanju cirkulacije. Redovna i umerena fizička aktivnost takođe. Kod povišenog krvnog pritiska izbegavati slanu hranu. Loš holesterol (LDL) držati pod kontrolom, sa druge strane povećati unos omega-3 masnih kiselina, kako kroz hranu, tako i kroz suplementaciju. Poznato je da dobar holesterol (HDL) čuva zidove krvnih sudova. 

Još jedan faktor koji dovodi do slabe cirkulacije, posebno u nogama, jeste dugo sedenje koje je karakteristično za savremene poslove. Nastojte da što češće „pravite pauze“ tj. ustajete kako bi cirkulacija proradila. Na meniju treba da se nađe i hrana bogata biljnim vlaknima, što znači više voća i povrća. Hidratacija organizma se podrazumeva. 

Prirodni lekovi za cirkulaciju

Prirodni lekovi koji pospešuju cirkulaciju uključuju različite metode, počev od preparata na biljnoj osnovi, preko vežbanja, tehnika tuširanja, disanja, masaža, zatim promene načina ishrane, stila odevanja, melema pa sve do lečenja akupunkturom.

Narodni lekovi su se pokazali dosta uspešno u lečenju loše cirkulacije. Blagotvorna dejstva imaju sirupi i preparati na bazi belog luka, kore vrbe, ulja eukaliptusa, đumbira, ginko bilobe, kajenskog bibera i divljeg kestena.

Stručnjaci savetuju minimum pola sata fizičke aktivnosti u toku dana. Brza šetnja je odličan način da prokrvite svoj organizam. U hladnim zimskim danima redovno vežbanje u teretani ili u svom domu može biti odlična zamena. Plivanje još bolja opcija jer aktivira celo telo.

Tuširanje naizmeničnim mlazom toplije i hladnije vode takođe može podstaći cirkulaciju.

Duboko disanje, nekoliko puta u toku dana, povećava dotok kiseonika u krv, što ubrzava njen protok.

Masaža omogućuje bolji protok krvi kroz organizam, opušta mišiće i pospešuje cirkulaciju.  

Hrana za bolju cirkulaciju

Namirnice bogate vitaminima iz grupe B potpomažu cirkulaciju jer održavaju krvne sudove. Na vašem meniju treba da se nađu: beli luk, đumbir, cimet, paprika, kim, maslinovo ulje, golica, ruzmarin, bobičasto voće i povrće, crno vino, riba, kao i koštunjavo voće.

Izbegavati tesnu i neudobnu odeću, kao što su: preuske farmerke, obuća, donji veš, čarape, kaiševi i slično. Zimi nositi termo čarape i biti u pokretu.

Čaj za cirkulaciju

Neke biljke u svom sastavu sadrže prirodne sastojke koji pospešuju cirkulaciju. Čajevi su se pokazali kao odličan saveznik u borbi protv slabe cirkulacije.

Čaj od maslačka ima diuretičko svojstvo. Eliminiše višak tečnosti iz organizma. Posebno je pogodan kod problema sa perifernom cirkulacijom (kod proširenih i paučastih vena). Može dati dobre rezultate upotrebljen i u obliku kupke i/ili obloga za noge i stopala.

Čaj od koprive takođe sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Njegova svakodnevna upotreba eliminisaće višak tečnosti. Kopriva je bogata gvožđem te se posebno preporučuje kod osoba koje su anemične i imaju lošu cirkulaciju.

Čaj od đumbira stimuliše cirkulaciju i sprečava stvaranje ugrušaka. Njegova prednost je u brzoj i lakoj pripremi. Preporučena dnevna doza je do dve šolje u toku dana.

Čaj od ginko bilobe bogat je flavonoidima koji poboljšavaju protok krvi. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, čuva srce i daje dodatnu energiju. Takođe poboljšava koncentraciju. Konzumira se do 2 puta dnevno.

Čaj od hajdučke trave pored toga što čisti krv, pomaže i u održanju njene viskoznosti, te se pokazao izuzetno koristan u borbi protiv loše cirkulacije. Pije se pre obroka.

Tinktura od sušenog cveta belog gloga i 30% alkohola ubrzaće protok krvi. Dve supene kašike sušenog cveta belog gloga preliti sa 80ml 30% alkohola. Ostaviti da stoji 15 dana, nakon čega je tinktura spremna za upotrebu. 15 kapi preparata rastvoriti u čaši vode i piti 3 puta u toku dana.

Loša cirkulacija mora biti dijagnostikovana od strane stručnog lica. Ukoliko nijedan od navedenih prirodnih lekova i promene načina života ne daju rezultate i nema olakšanja potrebno je potražiti pomoć lekara. Postoje slučajevi koji se mogu rešiti isključivo vaskularnom hirurgijom.


Preporučeni proizvodi

Banana čips BIO 100g

Sastojci: banana, ulje od kokosa, int. š...

Ulje argan 100ml TerraCo

Ovo vredno ulje zdravoj kozi vraća misić...

Sok pravi jabuka i cimet 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke sa ci...

CHI KOKOSOVO MLEKO 100% PRIRODNO 1 lit

Chi kokosovo mleko se dobija iz svežih k...

Tofu namaz mirođija 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...


Pogledaje još

Mleko ALPRO badem 0,25

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...

Kopriveda 180g

Kopriveda je univerzalni dodatak jelima,...

Kinoa crvena organic 0.5kg

Kinoa je veoma bogata aminokiselinom liz...

Glicerin 50ml GALA

Glicerin biljnog porekla, farmaceutskog ...

Brašno od lana 500g Uvita

Obezmašćeno laneno brašno. Lan sadrži om...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta je metabolizam i kako ga ubrzati ili usporiti?

"Ma ti imaš brz metabolizam tebi je lako" i "Sve ti je to do sporog metabolizm...

Detaljnije

Kako odabrati adekvatne majice za trening?

Fizički izgled je usko povezan sa zdravljem i vitalnosti kompletnog organizma, a kao bitan psiholo&s...

Detaljnije

Beli luk i semenke tikve za čišćenje creva od parazita

Uznemirenost, loša probava, svrab, umor, glavobolja… Da li ste imali ove simptome, a d...

Detaljnije

Voće za mršavljenje

Konzumiranje voća je neophodno da bismo bili zdravi. Neke vrste voća su idealne za osobe koje žele d...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS