Voće za zdravo srce


Prirodna terapija Biljke kao lek

Visok pritisak, holesterol… bolesti koje pogađaju srce, a nekad se mogu javiti tiho, da ni ne primetite. Ishrana je najbitnija i osnovna za održavanje zdravlja čitavog organizma, a tu spada i voće, koje je jako bitno za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Voće koje čuva srce

Voće je dar prirode, prepun vitaminima, mineralima i vlaknima. Bez voća se ne može živeti, tako da je preporučljivo da svakoga dana pojedete bar jednu porciju voća. Da biste pojačali efekat, poželjno je da svakog dana pojedete pet parčeta nekog voća i pet parčeta nekog povrća. U nastavku teksta pročitajte koje voće je idealno kako biste očuvali zdravlje vašeg srca.

1. Crveno i bordo voće

Zbog čega crveno voće? Iz prostog razloga, jer voće koje je crvene boje, bogato je antioksidansima, a najviše likopenom, koji čuva zdravlje srca. Voće kao što je npr. grejpfrut, crvena pomorandža i lubenica, sadrži najveću količinu likopena.

U crvenom voću npr. u jabuci i  višnjama, takođe se nalaze i antocijani, koji poboljšavaju cirkulaciju i pročišćavaju vene. Sa druge strane, elaginska kiselina koju sadrže maline, kupine i nar, reguliše pritisak, holesterol i cirkulaciju. Ovo voće takođe je poznato po svom antikancerogenom dejstvu. Crveno grožđe i crveno bobičasto voće sadrže resveratol, antioksidans koji sprečava srčani udar. Nemojte zaboraviti da u ishranu uključite i jagode, papaju, brusnicu, jer su zdrave za mozak i srce.

2. Zeleno voće

Koje je to zeleno voće koje vam prvo pada na pamet? To je naravno kivi, zelene jabuke, kruške, zeleno grožđe… Ove vrste voća sadrže folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, vitamin K, i naravno magnezijum, koji je neophodan za zdravlje žena. Ovo voće pročišćava krv, i štiti nas od mnogih kardiovaskularnih oboljenja. Idealno bi bilo za vaše srce, kad biste dan započeli jednom jabukom ili kruškom.

3. Tamno voće

Tamno, crno i ljubičasto voće, kako kažu doktori, spada u namirnice koje su saveznik za zdravo srce. Svaka tamna voćka je bogata antioksidansima, smanjuje holesterol, poboljšava varenje i ima antikancerogeno dejstvo. Poželjno je da kad ste god u mogućnosti konzumirate tamno voće. U ovu vrstu voća spadaju šljive, crne smokve, suvo grožđe, borovnice, crne ribizle…

4. Voće svetle boje

U voće svetle boje spadaju banane, breskve, nektarine… Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima koji jačaju srce. Idelano bi bilo kad biste svakog dana pojeli bar jednu bananu, breskvu i nektarinu, jer sadrže dosta kalijuma, i opuštaju organizam. Osim što štiti srce, ovo voće je dobro za sprečavanje pojave raka.

Kako konzumirati voće?

Najbolje je da voće konzumirate sveže i da cedite svež sok. Ovim želimo poručiti da vam marmelade od ovih vrsta voća neće pomoći za očuvanje srca, jer one uglavnom ne sadrže sve vitamine i minerale koji se nalaze u svežem voću. A pritom sadrže i dosta šećera, koji nikako ne odgovara srcu.

Pre doručka pojedite jednu jabuku, krušku ili koju šljivu. Uz ručak možete pripremiti mešanu voćnu salatu, koju možete iskombinovati i sa nekim povrćem. Dinja, papaja i banana su idealno voće za večeru.

Kupujte ono voće koje je sezonsko, jer ćete na taj način najbolje iskoristiti hranljive i zdrave materije koje blagotvorno deluju na vaše srce. Uz voće nemojte konzumirati šećer ni šlag, već je najbolje da voće konzumirate npr. uz jogurt koji ne sadrži visok nivo masti.  


Preporučeni proizvodi

Epsom Soli Gel

Za detoksikaciju od: Rentgenskih zračenj...

Hleb sa semenkama suncokreta 500gMVSiste

Integralni hleb vrhunskog kvaliteta, omo...

Lan mleveni vakum 200g

Lan sadrži vitmine A, B i C. Takođe sadr...

Kus kus organic 0.5kg

Kuskus je lomljena integralna pšenica. P...

Ulje noćurka 30ml

Esencijalne masne kiseline važno je unos...


Pogledaje još

Mak mleveni vakum 200g

Mleveni mak u vakumskom pakovanju. Mleve...

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...

Sok pravi jabuka 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

REISHI COMPLEX SA ZELENIM ČAJEM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Belvit H 150gr

Belvit H je potpunoprirodan regulator ni...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Snizite loš holesterol u krvi lekovitim napicima

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol koji je u određenim količinama potrebam na&scaron...

Detaljnije

Rešite se neprijatnog zadaha prirodnim putem

Neprijatan zadah je daleko od uobičajene pojave. Velika zastupljenost u ljudskoj populaciji, na žalo...

Detaljnije

Prirodni lek za sinuse

Milioni ljudi širom sveta se makar jednom godišnje suočavaju sa problemom infekcije i ...

Detaljnije

Miso supa - zdravlje sa dalekog istoka

Poslednjih godina, beleži se trend širenja različitih kulinarskih uticaja i na naše dr...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS