Zašto je štetno grickanje noktiju?


Saveti

Grickanje noktiju je jedna jako loša i ružna navika koju praktikuju osobe svih uzrasta. Mnogi faktori mogu uzrokovati ovu lošu naviku, međutim stručnjaci navode da je u većini slučajeva grickanje noktiju uzrokovano stresom, ili se jednostavno radi o navici koja potiče još iz detinjstva.  

Statistika pokazuje da 30% dece, 45% adolescenata, 25% odraslih i 5% starijih osoba praktikuje grickanje noktiju, što se može jednostavno primetiti ukoliko bacimo pogled na ruke osoba koje grickaju nokte.

Neke osobe tvrde da ne mogu kontrolisati svoju potrebu za grickanjem noktiju, i da ponekad to rade nesvesno. Grickanje noktiju se povezuje i sa depresijom i sa negativnim emocijama, jer ružan izgled noktiju može uticati na samopouzdanje.

Zbog čega grickanje noktiju nije zdravo?

Bakterije uzrokuju nastanak raznih bolesti

Nokti predstavljaju idealan ambijent za nakupljanje i razmnožavanje bakterija. Drugim rečima, nokti su omiljeno mesto za patogene bakterije kao što su ešerihija koli i salmonela. Kod osoba koje grickaju nokte, pomenute bakterije mogu lako dospeti do usne duplje i unutrašnjosti organizma, gde počinju da napadaju i uzrokuju infekcije. Treba znati da su nokti duplo više prljaviji nego sami prsti, jer se teže čiste, a samim tim su i savršeno skladište za bakterije.

Infekcije noktiju

Osobe koje grickaju nokte izložene su riziku da obole od paronihije, tj. infekcije kože koja zahvata predeo oko nokta. Prilikom grickanja noktiju, mnoge bakterije, gljivice i ostali mikroorganizmi mogu prodreti u organizam kroz ranice na prstu. Na taj način stvara se infekcija na noktu i na koži oko nokta, uzrokujući crvenilo, bol a čak i gnoj.

Dermatolozi upozoravaju da su infekcije uzrokovane grickanjem noktiju jako učestale, iako mnogi ljudi misle da to nije slučaj, te i dalje praktikuju ovu naviku.

Bradavice

Bradavice na prstima nastaju usled humanog papiloma virusa (HPV) i često se javljaju kod dece koja grickaju nokte. Takve bradavice se sa lakoćom mogu preneti i u usta i na druge delove tela, ukoliko deca konstantno grickaju nokte.

Problemi sa zubima

Navika grickanja noktiju može dovesti do pomeranja gornjih prednjih zuba iz svog prirodnog položaja. Bakterije koje se nalaze na noktima mogu preći i na zube, što vremenom može dovesti do slabljenja zuba i drugih ozbiljnijih problema sa zubima, ukoliko se na vreme ne prestane sa ovom navikom.

Kvalitet života

Razna istraživanja pokazuju da osobe koje grickaju nokte imaju lošiji kvalitet života, u poređenju sa osobama koje nemaju ovu lošu naviku. Grickanje noktiju utiče na kvalitet života jer dovodi do stvaranja negativnih emocija, a i oduzima vam dragoceno vreme koje možete iskoristiti za neke druge korisne i pozitivne aktivnosti.   

Saveti za prestanak grickanja noktiju

Prestati sa grickanjem noktiju je jako teško za one koji su zavisni od te navike. Postoje razni trikovi pomoću kojih vremenom možete prestati da grickate nokte. Jako je važno da utuvite sebi u glavu da je grickanje noktiju jako loša i nimalo zdrava navika, zato u nastavku pročitajte koji su to trikovi koji će dovesti do dobrih rezultata.

– Otkrijte uzrok: ukoliko ste izloženi stresu, ili grickate nokte tokom gledanja televizije, tokom rada na računaru, ili tokom bilo koje druge aktivnosti, bitno je da otkrijete uzrok i da učinite sve što je potrebno da ga otklonite.

– Prekrijte nokte: iako mnogi ne bi podneli da im nokti budu prekriveni, to je upravo sjajna ideja za sve one koji grickaju nokte. Dakle, tokom nekoliko dana neka vam nokti budu prekriveni samolepljivom trakom ili flasterom. Traku ili flaster, menjajte svakog dana bar dva puta, da biste sprečili vlažnost koja dodatno može dovesti do stvaranja gljivica i bakterija.  

– Manikir: redovno secite nokte i lakirajte ih lakom. Muškarci mogu nokte mazati providnim lakom.

– Okupirajte ruke: pokušajte da ruke okupirate nekom aktivnošću koja će vam odvlačiti pažnju, i koja će sprečiti da grickate nokte.

– Lek naših baka: vrhove prstiju i nokte premažite nekom namirnicom neprijatnog ukusa, kao što je sirće, ljuta papričica ili neka druga namirnica gorkog ukusa.

Nadamo se da će vam ovi saveti koristiti i da ćete uspeti da se oslobodite grickanja noktiju, jer pored toga što nije zdravo, i može dovesti do raznih infekcija u organizmu, takođe utiče i na estetiku prstiju. Grickanje noktiju može deformisati prste i dovesti do toga da se koža koja je bila ispod nokta, povije na gore, što uopšte ne izgleda lepo.


Preporučeni proizvodi

Sirće jabukovo 1l Ekofarm

Ovaj proizvod dobijen tradicionalnom met...

Pirinač crni BIO 200g

Crni pirinač je dobar za hladnije dane j...

Orgon ovas

Orgon ovsena kaša se preporučuje kao sam...

Galete pirinčane natural 100g

Galete od pirinča punog ukusa i hrskave ...

Bulgur BIO 200g

Bulgur ima visok sadržaj vlakana i fitoh...


Pogledaje još

Ulje argan 100ml TerraCo

Ovo vredno ulje zdravoj kozi vraća misić...

Gljiva Čaga prah 70g ZokiS

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Seme lucerke - Alfa-Alfa 50g

Lucerka predstavlja biljnu superhranu, b...

CHI 100% PRIRODNA KOKOSOVA VODA

Kokosova voda se koristi za rehidratacij...

Surutka u prahu vanila 250g

Surutka u prahu sa ukusom vanile je proi...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Bruksizam (škrgutanje zubima) – simptomi i lečenje

O bruksizmu kao parafunkcionalnom poremećaju i danas se relativno malo zna. To je jedna od parafunkc...

Detaljnije

Malteks

Malteks je prirodni zaslađivač koji se pravi od proklijalog ječma. Odličan je izvor gvožđa, kompleks...

Detaljnije

Simptomi, uzroci i lečenje išijasa

Išijas je bolest kičme koju prate ukočenost, peckanje, grčevi i slabost u mišićima nog...

Detaljnije

Hrana koja popravlja raspoloženje

Veza između hrane i raspoloženja je naučno istražena, neka hrana zaista može izmeniti ''he...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS