7 kancerogenih namirnica


Saveti

Ishrana igra važnu ulogu u zdravlju čitavog organizma. Postoje zdrave namirnice koje obezbeđuju važne sastojke organizmu i koje deluju kao štitnici protiv mnogi oboljenja. Međutim, takođe postoje i manje zdrave namirnice, putem kojih se u organizam mogu uneti štetne i opasne supstance. Takve supstance mogu dovesti do pojave ozbiljnih bolesti, kao što je kancer.

Kancerogene materije su prisutne u mnogim namirnicama, i mnogi od nas još uvek nisu upućeni u posledice koje nastaju konzumiranjem tih namirnica. U ovom slučaju pišemo vam o 7 kancerogenih namirnica, koje treba pod hitno da isključite iz ishrane.

1. Kokice za mikrotalasnu

U unutrašnjosti svoje kese, kokice za mikrotalasnu sadrže štetne supstance, koje prilikom pripremanja u mikrotalasnoj pećnici stvaraju perfluorooktanoinsku kiselinu.

Rešenje? Ukoliko ste ljubitelj kokica, i uživate u njima tokom gledanja omiljenog filma, spremite ih na šporetu u šerpi, od organskog kukuruza sa uljem. Ova opcija je zdravija, ekonomičnija i jednostavna.

2. Suvo meso

U poslednjim godinama suvo meso se smatralo obrokom koji sadrži zdrave proteine, u šta su bili ubeđeni mnogi potrošači. Međutim, mnoge studije pokazuju da ova vrsta mesa sadrži nitrite, supstance koje mogu dovesti do pojave raka. Nitriti su odgovorni za dugoročnu svežinu suvog mesa, i na taj način u prodaju može stajati i po nekoliko meseci.

Rešenje? Izbegavajte konzumiranje suvog mesa, potrudite se da koristite meso od goveda koji se hrane na pašnjacima.

3. Namirnice u konzervama

Mnoge studije otkrivaju da bi namirnice u konzervama mogle biti štetne za organizam, upravo zbog sastojka zvanog bisfenol A (BPA), koji je prisutan u konzervama. Još uvek ne postoji jednoglasno mišljenje o tome da li se u konzervama nalazi dovoljna količina bisfenola A da bi se narušilo zdravlje organizma, ni u kojoj meri se bisfenol A prenosi na namirnice koje su u konzervi.

Rešenje? Smanjite upotrebu konzerviranih namirnica ili potražite proizvode u konzervama sa posebnom deklaracijom koja navodi da ne sdrže bisfenol A.

4. Genetski modifikovane namirnice (GMO)

Genetski modifikovana hrana nastaje putem genetskog inženjeringa i tokom proizvodnje podvrgnuta je raznim herbicidima i pesticidima koji mogu uticati na kvalitet proizvoda, a da potrošač to ni ne primeti. Sve hemijske materije koji se koriste u proizvodnji GMO hrane povezuju se sa pojavom raka i drugih bolesti.

Rešenje? Podržite lokalne poljoprivrednike i pređite na kupovinu i korišćenje organskih proizvoda.

5. Gazirani napici

Gazirana pića mogu biti vrlo osvežavajuća u trenucima žeđi i tokom vrelih letnjih dana kada osećamo potrebu da popijemo nešto. Međutim, ovi napici nisu zdravi, jer osim što u proseku sadrže po 8 kockica šećera, takođe sadrže i seriju hemijksih supstanci koje mogu izazvati rak. Organsko jedinjenje 4-metilimidazol, koje koka koli daje karakterističnu tamnu boju, u mnogim pojedinačnim slučajevima se povezuje sa pojavom raka. Pored toga, sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze, koji pospešuje rast kancerogenih ćelija.

Rešenje? Nemojte koristiti gazirana pića, zdraviji su prirodni voćni sokovi i voda.

6. Proizvodi sa naznakom “light”

Mnoge osobe misle da će konzumiranjem “light” proizvoda postići uravnoteženu i zdraviju ishranu. Realnost je ta da ovakvi proizvodi samo sadrže manju količinu šećera i masti, što ne znači da doprinose mršavljenju. Štaviše, sadrže visokorizične supstance koje mogu dovesti do raka, kao što je slučaj sa veštačkim zaslađivačima.

Rešenje? Pridržavajte se dijete bogate voćem, povrćem i žitaricama.   

7. Krompirići, pomfrit, čips

U slučaju kada treba da prezalogajimo nešto, uglavnom se odlučimo za pomfrit ili neku grickalicu, kao što je npr. čips. Pomfrit i grickalice pržene na ulju sadrže kancerogenu materiju koja nastaje nakon izlaganja namirnica visokim temperaturama. Ta materija, poznata pod nazivom glicidamid, stvara se prilikom prženja ovih namirnica na visokim temperaturama u ulju.

Rešenje? Ukoliko između obroka ogladnite, opredelite se za neku voćku, jogurt, suvo voće ili bilo koju drugu zdravu namirnicu koja će vas zasititi.


Preporučeni proizvodi

Arame alge 25g Mitoku

Arame su smeđe končaste alge nežnog ukus...

Kapi koprive 30ml SRCULE

Kopriva je bogata mineralima, vitaminima...

Testenina proso fida Testolino

Testenina od prosa. Bez glutena. Koristi...

Ulje nara-bio 30 ml

Ulje nara dobijeno postupkom hladnog ceđ...

Čaj za regen. jetre 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za obnavljanje i r...


Pogledaje još

Sočivo zeleno BIO 200g

Sočivo je mahunarka visoke biološke i hr...

Pirinač jasmin BIO 200g

Organski proizvod. Jasmin pirinač je pos...

Ulje origano 20ml Terra Co

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...

Ruski kvass 0,33

Kvas ruski je tradicionalni osvežavajući...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Najbolji prirodni lek za srce

U današnje vreme mnogo ljudi pati od raznih problema sa srcem. Neki od tih zdravstvenih probl...

Detaljnije

Hronični gastritis preporučena ishrana

Gastritis označava zapaljenski proces sluznice želuca. Posebno se često javlja u našem narodu...

Detaljnije

Šargarepa lekovita svojstva

Šargarepa, jedno od povrća koje se svakodnevno koristi u domaćinstvu, potiče sa tla centralne...

Detaljnije

Borovnica - lekovita svojstva i značaj

Sok od borovnice je među prvim voćnim sokićima koje će mala beba piti po rođenju. Bolesnik koji je u...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS