Žitarice i mahunarke


Ishrana Principi zdrave ishrane

Spoj mahunarki i žitarica je kombinacija koja obezbeđuje potrebne aminokiseline. Čovekov organizam nije u stanju da stvori esencijalne aminokilseline koje su neophodne za njegovo funkcionisanje, one se jedino unose hranom, pa se obe grupe namirnica rado preporučuju.

Žitarice

Žitarice se zbog svojih osobina smatraju najzdravijim hranom i osnovom ljudske ishrane jer čoveka prate od samog početka. Žitarice, jednogodišnje biljke koje pripadaju familiji trava, nazivaju se i cerealije. U ishrani se koriste kao cela zrna(žita), kao prerađevine i kao industrijski proizvodi: hleb, peciva i testenine. Zdravom hranom se smatraju samo kada su u neprerađenom (integralnom obliku), kao cela zrna, jer su tada bogate ugljenim hidratima, belančevinama, celulozom, mineralima i vitaminima. Nakon rafinisanja gube nutritivnu vrednost  jer im od sadržaja ostaje jako malo, uglavnom samo skrob.

Najzastupljenije žitarice su pšenica, raž, ječam, pirinać, ovas i kukuruz. Pored navedenih,  postoje i autohtone žitarice u koje ubrajamo proso, sirak, heljdu i tritikale (hibrid pšenice i raži). One se sve više koriste u proizvodnji hleba  i kao alternativa pirinču i testeninama.

Najveći su energetski snadbevači pa se uzgajaju širom sveta, i u većim količinama. Najvažnijom žitaricom se smatra pšenica, a kukuruz je žitarica koja se najviše prerađuje.

  • Pirinač, pšenica i kukuruz čine 87% proizvodnje žitarica u svetu. Ostale sorte kao što su ječam, sirka, proso i ovas, predstavljaju ostatak proizvodnje od  svega 13%
  • Žitarice u ishrani treba da čine oko 30% dnevnog energetskog unosa kako bi umanjili rizik od nastanka mnogih bolesti. Unosom potrebnih količina žitarica smanjujemo mogućnost za povišen krvi pritisak, povišen holesterol u krvi, dijabetes, rak želuca, debelog creva ili prostate.
  • sadrze od 7 do 14% proteina, razne minerale (magnezijum, cink, gvozdje, selen), vitamine (A, B, E), belancevine, folnu kiselinu i veću kolicinu antioksidanata. Integralne žitarice, uz voće i povrće, čine osnovu zdrave ishrane

Mahunarke

Mahunarke pripadaju porodici biljaka koja je naziv dobila po specifičnom plodu, mahuni. Ovoj porodici pripadaju grašak, boranija, soja, bob, kikiriki, badem, rogač, sočivo i leblebija. Bogate su proteinima, veoma su hranljive i energetski jake. Sadrže biološki kvalitetne proteine pa su  česta zamena za meso.

Mahunarke spadaju u namirnice sa niskim glikemijskim unosom jer sadrže kompleksne ugljene hidrate koji se sporo pretvaraju u glukozu. Vlaknasta struktura mahunarki je važna za probavu i zadržavanje vode. Ona sprečava zatvor i prikuplja toksine, i smanjuje rizik od bolesti debelog creva. Ljuska mahunarki je bogata celulozom, pektinom i drugim teško svarljivim materijama, a lako se odstranjuje procesom ljuštenja. Mahunarke se ne smeju koristiti kao nekuvane  jer sadrže belančevinu lektin koja izaziva mučninu, povraćanje i dijareju. Priprema mahunarki je jednostavna, 10 minuta je vreme koje je dovoljno za kuvanje.

  • Mahunarke sadrže 20 do 25% proteina, dvostruko više nego žitarice
  • Nedostatak metionina, jedne od esencijalnih aminokiselina se nadoknađuje  kombinacijom sa žitaricama
  • Preporučeni dnevni unos proteina iznosi od 45-56 g

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Pirinač jasmin integralni BIO 200g

Integralni pirinač za razliku od belog i...

Kakao zrno komadici 100g BEYON

Organski kakao u komadićima je 100% čist...

Sok cvekla 0,75 Artfood

Sok od cvekle 100% prirodni, hladno cedj...

Spirulina 600 tab. MEGAVAT

Poznato je je da je spirulina najbogatij...

Pirinčano mleko ALPRO

Sterilisani napitak na bazi pirinca sa d...


Pogledaje još

Sočivo crveno BIO 200g

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...

Shvedish biter 0.25l

Švedska gorčica je mešavina odabranih bi...

Galete kukuruzne Italico

Kukuruzne galete punog ukusa i hrskave t...

Vegge line parizer 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...

Ulje palmino 1l Uvita

Rafinisano biljno ulje od ploda palme. P...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Dobri razlozi za tofu

Tofu je visokoproteinski prehrambeni proizvod koji nastaje u  procesu zgrušavanja protei...

Detaljnije

Vakame alge

Vakame alga je jestiva smeđa (mrko-zelena) alga, izuzetne hranljive vrednosti, koja je uobičajna u j...

Detaljnije

Čaj od kukuruzne svile - kako se pije i za šta je dobar

Brojne lekovite biljke, koje karakteriše izuzetno koristan sastav važnih materija, koriste se...

Detaljnije

Loša cirkulacija

Cirkulacija je jedna od glavnih funkcija neophodna za održavanje života. Predstavlja neprekidan proc...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS