Astma - lečenje čajevima


Prirodna terapija Biljke kao lek

Bolest astma predstavlja respiratorni sindrom koji se odlikuje napadima otežanog disanja (zaptiva) s poremećajima krvotoka i sekrecijom iz sluznice disajnih puteva.

Astma uzrok nastajanja

Različiti su uzroci nastajanja astme, najčešće se radi o alergijskim faktorima. Neke osobe su preosetljive na cvetni prah (polen), na prašinu, na seno, na plesan, na perje, na vlagu, na određene lekove i dr. Kod nekih osoba kao uzrok astmatičnog napada mogu biti bolesti organa za disanje i varenje, a u nekim slučajevima i promene u ženskim polnim organima.

Astma kod odraslih

Astmatični napadi kod odraslih uglavnom se javljaju noću. Bolesnika budi osećaj otežanog disanja koji se pojačava i ubrzo ga primorava da sedne. Za nekoliko minuta disanje postaje sve teže, bolesnik napreže sve svoje mišiće da bi mogao da diše. On nema vazduha, grudi su mu maksimalno proširene, ali se vazduh u plućima ne obnavlja. Udisanje vazduha je sporo i teško, izdisanje još mučnije, produženo, hučno. Disanje je šištavo i vrlo usporeno. Međutim, napadi se mogu ponavljati više dana, nekad se mogu javiti i nekoliko puta u toku dana, ne samo noću.

Ponekad spontano ili pod uticajem lečenja napadi prestaju ili se dovoljno razređuju, te ne muče bolesnika. Kada se napadi ponavljaju, oni se izmene, postaju manje teški, ali su češći.

Astma kod dece

Dečja astma se od astme odraslih dosta jasno razlikuje svojim kliničkim pojavama, većom učestalošću i sklonošću ka spontanom izlečenju. Javlja se obično oko druge-treće godine, nekad i ranije, u prvoj godini, često kod dece koja su imala ili imaju druge pojave alergične prirode. Astma kod dece, ma kakve bile njene pojave, ima nepredvidljivi razvoj. Može ostati ograničena na jedan ili dva izolovana napada, ili traje za vreme čitavog drugog detinjstva, pa iščezava u sedmoj godini ili u pubertetu. Može se ponovo javiti u odraslo doba, ređe evoluiše bez prekida u težak oblik sa slikom hronične respiratorne insuficijencije ka zastareloj astmi.

Napad prve astme kod dece sličan je onom kao kod odraslih. Počinje naglo, dete prestaje da se igra, budi se, postaje uplašeno, žalosno. Razdražljivost deteta, odbijanje hrane, nadutost trbuha, zatvor, ređe mokrenje, vrlo često ranije nagoveštavaju napad. Astmatični napad često traje više časova, s pauzama i ponavljanjem.

Kataralna astma kod dece manje je tipična i češća nego napad prve astme. Bolest se obično proteže na više nedelja, povezujući obične simptome rinofaringitisa (kijavica, kašalj, kijanje) i otežano disanje. Ovaj tip astme može se neretko vraćati.

Da biste sprečili napad astme kod dece, izbegavajte sve uzroke koji ga mogu izazvati, kao što su suviše suva toplota centralnog grejanja, zaprašivanje, nosnoždrelna oboljenja, crevni poremećaji, preobilna ishrana,

Uprkos svom čestom popuštanju u pubertetu, dečja astma sa svojim posledicama na porodični život, fizički razvoj (deformacije grudnog koša, nedovoljan rast i težina), na psihički razvoj, školovanje, zaslužuje da se ne zanemari, te ponekad opravdava dugotrajno klimatko i banjsko lečenje.

Astma lečenje čajnim mešavinama

Navešćemo u daljem tekstu lekovite biljne mešavine koje pomažu u slučajevima bronhijalne astme, pa se ta biljna terapija smatra dodatnom. Za biljne čajeve za astmatičare koristi se samo ono lekovito bilje koje deluje blago, i koje se bez straha od trovanja može upotrebljavati duže vreme kao domaći lek.

1. Po 3 kašike lista podbela preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i posle 4 sata procediti i piti u toku dana. Možete zasladiti medom.

2. Po 60g lista podbela i po 20g cveta crnog i belog sleza. 3 kašike ove čajne mešavine preliti sa ½ l ključale vode. Poklopiti i nakon 4h procediti i piti u toku dana (zasladiti medom po želji).

3. Pomešati 70g lista podbela, i 15g cveta podbela i crnog sleza. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

4. Pomešati po 70g lista podbela, i po 10g cveta lavande, podbela i crnog sleza. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

5. Pomešati 60g lista podbela, i po 10g lista i cveta žute i bele hajdučke trave (hajdučice, sporiša). Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

6. Pomešati 50g lista podbela, 30g pupoljaka crne topole i po 10g biljke steže (gusja trava, petoprsna steža) i očajnice. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

7. Pomešati 30g lista podbela, 20g cveta podbela i po 10g cveta zove, trave ruse (rosopasa) i trave veremnjače (gorske metvice). Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

8. Po 50g lista podbela i korena omana (volujskog oka). Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

9. Pomešati 50g lista podbela, i po 10g korena omana (volujskog oka), cveta brđanke, trave dan i noć, majčine dušice i anisa. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

10. Pomešati 50g lista podbela, 30g timijana i po 10g izopa (miloduha) i origana (vranilovke). Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

11. Pomešati po 30g lista podbela i bokvice, i po 20g ruse (rosopasa) i origana (vranilovke). Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

12. Pomešati po 40g lista podbela i ruzmarina, i po 10g cveta lavande i narandže. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

13. Pomešati po 25g cveta i lista podbela, i 25g cveta limuna i narandže. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

14. Pomešati po 30g lista podbela i dunje, i po 20g semena dunje i anisa. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

15. Pomešati po 30g lista i cveta podbela, 30g kukuruzove svile i 10g lista timijana. Način pripreme i upotrebe kao pod broj 2.

16. Po jednu kašiku lista eukaliptusa i iglica planinskog bora pripremiti i upotrebiti kao čaj pod brojem 2.

17. Po jednu kašiku eukaliptusa i iglica jele pripremiti i upotrebiti kao čaj pod brojem 2.

18. U pola kašičice ulja (zejtina) sipati 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa, pa tim lekovitim uljem mazati nosnice i usta.

VAŽNO: Osnov lečenja astme sastoji se u predupređenju izazivanja napada. Otkrivanje alergijskog faktora treba da u što većoj meri otkloni uzročni alergen. Banjsko lečenje ima često efikasno dejstvo, kao i visinsko lečenje, čiji su rezultati ponekad izuzetni. Higijena i urednost života sa dovoljno fizičke aktivnosti, zdrava i raznolika ishrana deluju uvek blagotvorno na astmatičara.


Preporučeni proizvodi

Diabet štanglica susam 30g

Visoko kvalitetna energetska štanglica s...

Sok paradajz 0.75 Artfood

Prirodni sok od paradajza. Idealan napit...

Brašno heljda integralno BioHeljda

Heljda se od antičkih vremena koristi u ...

Belvit S 150gr

Belvit S je riznica puno vrednih belanče...

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...


Pogledaje još

Seitan prženi 180g Genie

Seitan je jelo od pšeničnog prote...

Sapun od kozjeg mleka-med Eco

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Brezin šećer Sweet 0.3 Inexall

Pogodan za dijabetičare. Niskokaloričan....

Ulje crnog kima 30ml

Ova čudesna biljka za koju se smatra da ...

Mleko ALPRO badem 1l

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Ritmička gimnastika za devojčice

Sportovi za devojčice razvijaju osećaj za ritam i pokret, a treninzi angažuju sve grupe mišić...

Detaljnije

Šta su proteini i u kojoj hrani ih najviše ima?

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Vi...

Detaljnije

Razlozi protiv šećera

Šećer je loša hrana i negativac u našoj  ishrani. Povezana je sa broj...

Detaljnije

Prirodna nega stopala

Hidrataciju i piling stopala obavljajte svakodnevno, i to prirodnim sredstvima kako bi pobolj&scaron...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS