Borovnica - lekovita svojstva i značaj


Saveti

Sok od borovnice je među prvim voćnim sokićima koje će mala beba piti po rođenju. Bolesnik koji je u postelji obično biva darivan sokom od borovnice, jer se veruje da borovnica okrepljuje, popravlja krvnu sliku, pojačava imunitet i ubrzava oporavak bolesnih. 

borovnice u solji

Naši stari su koristili borovnicu za jačanje krvi, podizanje imuniteta i oporavak posle teških bolesti. Koristili su je za pravljenje slatkog, marmelade i sokova jer je u svim oblicima ovo voće izrazito lekovito. Takođe, borovnicu je moguće koristiti i u osušenom stanju. Čaj od borovnice moguće je pripremati i od lista i od ploda. Tako pripremljena borovnica je izuzetan prirodni lek za mnoga oboljenja. Od borovnice se koristi čak i koren. Oblozi od borovnice koriste se u lečenju hemoroida, podliva i opekotina. Širok je spektar dejstva ove šumske plodonosne žbunaste biljne vrste. Kada je sok od borovnice u pitanju možemo sa sigurnošću tvrditi da je u pitanju jedan od najomiljenijih sokova svih generacija. Ukus, miris, boja, nutritivni sastav i lekovitost borovnice od davnina su prepoznati i korišćeni u prirodnoj medicini. 

Kao što smo rekli na samom početku, u svim oblicima bilo da je ceđena, sušena ili sveža, čaj ili oblog, borovnica ima izuzetna lekovita svojstva. Obično je samonikla žbunasta biljka koja raste u planinskim i brdskim krajevima na zemljištu koje je bogato silicijumom. Međutim, danas se borovnica može saditi i u vrtovima, voćnjacima i plantažama i tako biva dostupnija i jeftinija. 

Za više korisnih saveta pratite naš sajt Zdravisimo

Borovnica kao biljka


Borovnica je žbunasta biljka koja spada u porodicu Vreske - Vresova. 

Karakteristična je po tome što raste od 50 cm do 1 metar u visinu, ima sočne glatke listove i oštre grančice. Upravo je i prepoznatljiva po jajolikim listovima, sitnom bobičastom plodu koji je na početku zelen, kasnije crven, a pred samo branje tamno teget ili crne boje. Raste obično u kolonijama, jedna pored druge, na obroncima - padinama planina ili brda. Voli sunce ali je i vrlo otporna biljka pa uspeva da odoli suši, mrazu i vetru. 

Sazreva od kraja jula do početka septembra, a plod je vrlo privlačan po svom ukusu i izgledu. Obzirom da je žbun borovnice prilično nepristupačan za branje, bere se na specifičan način uglavnom ručno uz pomoć specijalno pripremljenih „češljeva“ kako bi se bobice lakše svukle sa stabljike. 

Borovnica na tržištu dostiže veoma visoku cenu. Razlog je najpre nepristupačnost terena na kojem raste i zbog toga što ju je teško brati, ali i to što je veoma lekovita, ukusna i višenamenska. Od borovnice se prave kolači, torte, pekmezi, želei, sirupi, marmelade, sokovi pa čak i vino. Vino od borovnice je pravi eleksir zdravlja. 

plodovi borovnice

Nutritivni sastav borovnice

Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Kao voće bogato antioksidantima, borovnica usporava starenje celog tela. Razna medicinska istraživanja pokazala su da je borovnica izuzetan borac protiv slobodnih radikala u organizmu, pa joj se prepisuju i antitumorna dejstva. 

Svakako da su količina i broj različitih vitamina i menerala kojima obiluje, borovnicu svrstale u jednu od najlekovitijih voćnih vrsta.  

Kada su u pitanju vitamini i minerali u borovnici možemo pronaći sledeće na 100 grama svežeg voća:

 • Vitamin C: 9,7mg
 • Vitamin A: 54 IU
 • Vitamin E: 0,6mg 
 • Vitamin K: 19,3mcg 
 • Vitamin B6: 0,1mg 
 • Vitamin B3 (Niacin): 0,42 mg;
 • Vitamin B1 (Tiamin): 0,4 mg;
 • Vitamin B2 (Riboflavin): 0,4 mg;
 • Pantenonska kiselina: 0,12 mg
 • Gvožđe: 0,3mg 
 • Kalijum: 77,0 mg 
 • Bakar: 0,1mg 
 • Mangan: 0,3mg 
 • Folna kiselina14 µg
 • Ugljeni hidrati23 g
 • Vlakna1 g
 • Cink: 0,16 mg
 • Selen: 0,1 mcg;
 • Natrijum: 0,1 mg

Kada su u pitanju hranjiva svojstva i kalorije, borovnica ima vrlo nisku kalorijsku vrednost pa je stoga preporučljiva osobama koje su na dijeti, a posebno šećerašima, jer je naučno dokazano da borovnica snižava povišen šećer u krvi. Na 100 grama sveže borovnice možemo pronaći:

 • Masti: 0g
 • Holesterol: 0g 
 • Soli: 1mg 
 • Ugljeni hidrati: 23g 
 • Vlakna: 1g 
 • Šećeri: 10g 
 • Proteini: 1g

Borovnica kao voćna vrsta koristi se u kulinarstvu pa se od svežeg voća mogu praviti vrlo ukusni kolači, sladoledi, kremovi i napitci. Sok od borovnice, po ispitivanju javnog mnjenja spada u najukusnije voćne sokove. Dobija se ceđenjem svežih plodova uz dodatak šećera, a često možemo u prodavnicama zdrave hrane pronaći i sok bez šećera koji je svakako zdraviji. Od borovnice se pravi slatko i marmelada, a čaj od borovnice je posebno lekovit i može se pripremati od lista, ploda i korena.  Za čaj se uglavnom koristi sušen plod borovnice. 

Čaj od lista borovnice ima antiseptično dejstvo. Diuretik je pa pomaže izmokravanje. Deluje lekovito na bešiku i bubrege. Listovi borovnice su antidijabetični, smanjuju procenat šećera u krvi pa se preporučuju ljudima koji boluju od dijabetesa. Čajem od lista borovnica leči se još i kašalj, bolovi u želucu, mučnina, povraćanje, lenja creva i upala mokraćne bešike.

Čaj od ploda borovnice koristi se za poboljšanje vida pošto je plod bogat karotinom. Takođe se koristi kod poremećaja funkcije creva, parazita u crevima, povišenog šećera u krvi i kao antiseptik.

Čaj od korena se koristi za dezinfekciju rana, kožnih čireva i opekotina. 


Lekovita svojstva borovnice


Borovnica se može koristiti kao terapija kod velikog broja oboljenja i poremećaja. Kao sok ili kao čaj, sveža ili sušena borovnica ima efikasnu terapijsku osnovu i kao takva pomaže u borbi protiv različitih patoloških stanja. 

Borovnica uspešno jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala. 

gomila borovnica

Sve češća istraživanja pokazuju značajno antikancerogeno dejstvo borovnice pa se preporučuje kao dodatak ishrani osobama obolelima od malignih bolesti. Anticijan koji se nalazi u borovnicama štiti naš organizam u ovom smislu tako što se aktivno bori protiv ćelija raka, napada ih i uništava.

Borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba. Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar. 

Uspešno održava crevnu floru zdravom pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva ali i celog digestivnog sistema, uključujući  želudac, jetru i pankreas. Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima pa je borovnica odličan probiotik.

Obzirom da je odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale  i bubrege.

Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi. Preporuka je dijabetičarima da redovno koriste čaj od lista borovnice. Možemo je bez preterivanja nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.  


 


Preporučeni proizvodi

Sok aronija 500ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Ulje susamovo tamno 0.25

Devičansko nerafinisano susamovo ulje za...

Arame alge 25g Mitoku

Arame su smeđe končaste alge nežnog ukus...

Sok brusnica 250ml Šljivko

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanim...

Ulje laneno 0.25l staklo

Laneno ulje je hladno presovano biljno u...


Pogledaje još

Himalajska so 500g SanSebastij

Himalajska so je najčistija i najzdravij...

Sojina pašteta u crevu 150g

Pašteta od soje u crevu. Bogata proteini...

Bundevin puter 330g Macrobiotic

Bundevin puter može se mazati na hleb, k...

Afričko drvo Rooibos 30.6g Yog

Mešavina biljnog čaja. Sadrži moćne anti...

Ulje susam svetlo 0.25

Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom...Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Stevija - primena i blagotvornost ove biljke

Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je mediteranska, lisnata, žbunasta biljka koja raste kao ...

Detaljnije

Alergija na hladnoću i prirodna zaštita

Većinu alergija izazivaju polen, duvan, prašina i pojedine namirnice, dok alergija na hladnoću nasta...

Detaljnije

Maska od kvasca za lice, kožu, kosu

Još od davnih vremena kvasac se nije koristio isključivo u kulinarstvu, već i za prirodnu neg...

Detaljnije

Vežbanje u menopauzi

Period menopauze kod žena može početi već u kasnim tridesetim, pa neke žene trećinu svog života prov...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS