Pročišćavanje arterija i sprečavanje ateroskleroze


Prirodna terapija Biljke kao lek

Ateroskleroza, tj. zakrčenje krvnih sudova usled nagomilavanja štetnih naslaga, jedan je od primarnih uzročnika smrti svetske populacije. Broj osoba koje svake godine umiru od posledica ove bolesti znatno se povećava. Ova situacija je zabrinjavajuća, jer iako se arteroskleroza može sprečiti, sve je više osoba koje od nje oboljevaju.

Ateroskleroza je bolest koja može uticati i na pojavu drugih zdravstvenih problema. Dobra vest je ta da se ateroskreloza može držati pod kontrolom, putem ishrane, sa ciljem da ne utiče na vaš kvalitet života.

10 namirnica za pročišćavanje arterija i sprečavanje ateroskleroze

Iako osobe koje boluju od ateroskleroze moraju redovno posećivati svog lekara, postoje mnoge namirnice koje im mogu pomoći u lečenju, tj. u pročišćavanju arterija, a koje će u isto vreme pomoći i za jačanje imunog sistema. U ovom slučaju podelićemo sa vama najboljih 10 namirnica za pročišćavanje arterija i sprečavanje ateroskleroze.

1. Beli luk

Ovo je bez ikakve sumnje ,,namirnica br.1” za pročišćavanje arterija i otklanjanje lošeg holesterola. Beli luk ima mnoga medicinska svojstva, koja su od davnih vremena pozitivno delovala na ljude u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima, sadrži antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Sve ove karakteristike daju belom luku moć u jačanju odbrambenog sistema i u čišćenju arterija od štetnih naslaga. Beli luk inhibira dejstvo slobodnih radikala, i zahvaljujući tome može sprečiti mnoga ozbiljna oboljenja, među njima i kancer. Redovno konzumiranje ovog prirodnog leka povećava nivo dobrog holesterola a smanjuje nivo lošeg holesterola.

2. Ovas

Najbitnije karakteristike ovsa su visok sadržaj vlakana i sposobnost da apsorbuje vodu. Studija, koju su sproveli naučnici Univerziteta u Bostonu, pokazuje da ovas smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima arterija i umanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

3. Jabuke

Sadrže vlakna, među njima i pektin, koji je odgovoran za smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi. Takođe, jabuke sadrže i znatnu količinu flavonoida, koji pozitivno utiču na lečenje kardiovaskularnih problema.

4. Riba

Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama je izuzetan saveznik za vaše arterije. Ove namirnice poboljšavaju eliminisanje masti, nataloženih u arterijama i sprečavaju srčane probleme. Riba koja se preporučuje osobama sa problematičnim arterijama je: tuna, pastrmka, losos, sardina, haringa, skuša.

5. Kurkuma

Kurkuma sadrži jednu supstancu, zvanu kurkumin, koja se ubraja u polifenole koji ovom začinu daju snažnu lekovitu moć. Više od 30 istraživanja, sprovedenih u različitim delovima sveta, dovela su do jednog istog zaključka, a taj zaključak je da kurkuma ima pozitivno dejstvo na srce, tj. štiti srce. Sam kurkumin je odgovoran za sprečavanje i smanjenje oštećenja zidova arterija.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje spada u grupu mononezasićenih masti koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi, i tako smanjiti rizik od pojave oštećenja na zidovima arterija. Ova namirnica je jako zdrava i lako je možete uključiti u pripremu mnogih jela, salata, supa itd.

7. Paradajz

Ova ukusna namirnica koju možemo dodavati u razna jela ili je konzumirati svežu, sadrži veliku količinu antioksidanta zvanog likopen, koji smanjuje mogućnost da loš holesterol oksidira i zalepi se za zidove arterija. Redovno konzumirajte paradajz, jer ćete na taj način zaštititi arterije i uneti antioksidanse koji su potrebni vašem organizmu, kako bi se zaštitio od slobodnih radikala.

8. Spanać

Spanać je jako popularan zeleniš upravo zbog svojih lekovitih svojstva. Ne sadrži veliki broj kalorija, tako da se preporučuje i osobama koje drže dijetu. Spanać sadrži vitamine A i C, koji sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola u krvi i smanjuju mogućnost pojave ateroskleroze.

9. Sok od nara

Sok od nara poseduje više antioksidanata od bilo kog drugog voćnog soka. Ova bitna karakteristika pomaže u smanjenju štetnog uticaja slobodnih radikala i takođe otklanja nataloženu masnoću u arterijama, i na taj način sprečava nastanak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je ateroskleroza.

10. Avokado

Bogat je dobrim mastima i drugim hranljivim sastojcima koji smanjuju nivo lošeg holesterola. Avokado sadrži mononezasićene masti koje nemaju negativno dejstvo po arterije.


Preporučeni proizvodi

Pasulj crni BIO 200g

Crni pasulj je dobar dijuretik, pa ima p...

Sojine viršle 200gr

Viršle od soje su idealna zamena viršlam...

Smeša za hrono hleb

Gotova smeša za brzo i jednostavn...

Diabet štanglica susam 30g

Visoko kvalitetna energetska štanglica s...

Sok goji 0,5 Artfood

Godži su crvene bobice veoma prijatnog u...


Pogledaje još

Seme konoplje 50g

Konopljino seme sadrži sve esencijalne a...

Galete kukuruzne Italico

Kukuruzne galete punog ukusa i hrskave t...

Joya napitak čokolada

Sojino mleko sa čokoladom, vrhunskog kva...

Apimix forte 450g

Api miks je prirodni pčelinji proizvod o...

Ulje kokosovo devičansko 200g BIO

Kokosovo ulje doprinosi rešavanju mnogih...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako savladati prolećni umor?

Iscrpljenost, nedostatak koncentracije, brzo zamaranje i stalna potreba za snom, mogu biti simptomi ...

Detaljnije

Vitamin B12: U kojoj hrani ga ima i koji su simptomi njegovog nedostatka

Vitamin B12 ili kako ga drugačije nazivaju „kobalamin“ i „cijanokobalamin“ p...

Detaljnije

Bebi ulje – alternativna upotreba

Bebi ulje se može nazvati super hidrirajućim sredstvom koje nam može pomoći u sprečavanju pojave str...

Detaljnije

Jetra - pročišćivanje prirodnim putem

Jetra je jedan od najbitnijih organa u ljudskom organizmu, obavlja bitne funkcije koje su od vi...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS