Brazilski orah


Prirodna terapija Biljke kao lek

Brazilski orah jedan je od najpopularnijih orašastih plodova koji se koristi zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Ovaj izuzetno hranljivi orah dolazi sa stabla Bertholletia excelsa, koje je autohtono za Južnu Ameriku, posebno Brazil. Pored ukusnog i bogatog okusa, poznat je po mnogim blagodetima za zdravlje.


brazilski orah


Veoma je bogat selenom

Plod brazilskog oraha poseduje brojne zdravstvene koristi. Međutim, najviše se izdvaja zbog bogatstva selena, jer on reguliše rad štitne žlezde i deluje preventivno protiv malignih oboljenja. Selen je prirodni antioksidans koji sprečava razvoj mnogih bolesti, usporava starenje, jača imuni sistem a nalazi se u malom broju namirnica. Evo šta bi trebalo da znate o selenu kada je brazilski orah u pitanju:

  • Visok sadržaj selena: Samo jedan orah može sadržati oko 68-91 mikrograma selena, što je više od preporučene dnevne doze za odrasle osobe.
  • Antioksidativna svojstva: Selen je moćan antioksidant koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. Time se smanjuje rizik od oštećenja ćelija i raznih bolesti.
  • Podrška imunološkom sistemu: Pomaže u jačanju imunološkog sistema, smanjuje zapaljenja i podržava borbu protiv infekcija.
  • Štitna žlezda: Pomaže u stimulisanju hormona štitne žlezde, regulaciji metabolizma i održavanju zdrave strukture štitne žlezde.
  • Čuva srce: Istraživanja su pokazala da adekvatan unos selena može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšati krvni pritisak, smanjiti upale i podržati zdravu cirkulaciju.

Važno je napomenuti da je ravnoteža ključna kada je u pitanju unos selena. Uzimanje prevelike količine selena može imati negativne efekte, stoga je važno konzumirati brazilski orah i druge izvore selena umereno, uzimajući u obzir ukupan unos selena iz ishrane. Preporučena dnevna doza selena za odrasle je oko 55 mikrograma.

Možda vas zanima i sremuš.

Uticaj brazilskog oraha na zdravlje


Ono što je sigurno jeste da kada redovno uzimamo brazilski orah zdravlje će nam biti bolje. Ističemo nekoliko ključnih prednosti ovog orašastog ploda:

  • Zdravlje srca: Brazilski orah je bogat mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega-3 masne kiseline. Ove zdrave masti mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola (LDL) i povećanju dobrog holesterola (HDL), čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
  • Štiti štitnu žlezdu - U slučaju neaktivnosti štitne žlezde dolazi do smanjenja lučenja hormona koje izaziva hroničan umor, pospanost, bezvoljnost i sporo varenje. Brazilski orah je bogat selenom i povoljno utiče na rad štitne žlezde.
  • Antioksidativna svojstva: Ovaj orah sadrži velike količine antioksidanata poput selena, vitamina E i polifenola. Antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjujući rizik od hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, raka i neurodegenerativnih poremećaja.
  • Jačanje imunološkog sistema: Brazilski orah je bogat selenom, mineralom koji ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Selen pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, podržava funkciju štitne žlezde i ima protivupalna svojstva.
  • Zdravlje mozga: Orah je izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga i nervnog sistema. Omega-3 masne kiseline u brazilskom orahu mogu pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija, memorije i raspoloženja.
  • Bogat mineralima: Brazilski orah je bogat mineralima kao što su magnezijum, cink i bakar. Magnezijum je ključan za zdravlje kostiju, regulaciju krvnog pritiska i normalno funkcionisanje mišića. Cink podržava imunološki sistem i ima važnu ulogu u procesu zarastanja rana. Bakar je važan za proizvodnju kolagena, održavanje zdrave kože i podršku metaboličkim procesima.

Smatra se izuzetno lekovitim zbog svojih nutritivnih svojstava. Brazilski orah je bogat i kompleksom vitamina B, kalijumom i magnezijumom. Sadrži dosta vitamina E, a izvor je i glutaminoma koji povećava apsorpciju pomenutog selena. Pored minerala selena, brazilski orah je bogat kvalitetnim masnoćama i omega-6 masnim kiselinama. Sadrži mnogo masnoće, čak do 70% pa se mora koristiti umereno.

Možda vas zanima i kokosova voda.

Njegove nutritivne vrednosti

Brazilski orah je izuzetno hranljiv orah koji pruža brojne važne hranjive sastojke. U 100 grama brazilskog oraha nalazi se oko 656 kalorija, 15 grama ugljenih hidrata, 14 grama proteina i 67 grama masti. Takođe, bogat je mineralima poput selena, magnezijuma, cinka i bakra, te sadrži vitamine poput vitamina E i B-kompleksa. Ovaj orah takođe pruža zdrave masti poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.

Kalorije brazilskog oraha

U 100 g brazilskog oraha ima čak oko 656 kalorija. Iako visokokaloričan ova vrsta oraha podstiče metabolizam na ubrzani rad i uz sebe veže toksine koji se inače spajaju sa masnim ćelijama i stvaraju celulit. 

Svakako, njihova prekomerna upotreba se ne preporučuje, a najbolje je koristiti ga sirovog i samlevenog kao dodatak žitaricama ili kao dodatak u salati. 

Koliko se plodova dnevno sme pojesti?


Preporučeni dnevni unos brazilskog oraha varira u zavisnosti od individualnih potreba i ishrane. U proseku 1-2 orašasta ploda smatra se umerenom količinom. Oni su vrlo kalorični i bogati mastima, pa je važno ne preterivati u njihovom konzumiranju kako ne bi došlo do prekomernog unosa kalorija.

Dodavanje nekoliko orašastih plodova u dnevnu ishranu može pružiti zdravstvene koristi bez prekomernog unosa kalorija.

Razlika između indijskog i brazilskog oraha

Iako imaju sličan naziv, postoji razlika izmedju indijskog i brazilskog oraha. 

  1. Indijski orah je orašasti plod koji raste na drvetu Anacardium occidentale, dok je brazilski orah plod drveta Bertholletia excelsa. Oni se razlikuju po izgledu, ukusu i nutritivnom sastavu. Indijski orah ima oblik srca i raste izvan ploda koji izgleda kao kruška. 
  2. Brazilski orah ima bogatiji ukus i karakterističan, masniji sastav u poređenju s indijskim oraščićem. 
  3. Takođe, nutritivni sastav ovih orašastih plodova se razlikuje. Brazilski orah je izvor selena, dok indijski oraščić nije posebno bogat tim mineralom. S druge strane, indijski oraščić sadrži više gvožđa i vitamina B
  4. U pogledu lekovitosti, oba orašasta ploda pružaju brojne zdravstvene benefite. Međutim, brazilski orah se posebno ističe kao izvor selena, koji je esencijalan za pravilno funkcionisanje organizma. Selen je važan za funkciju štitne žlezde, podržava zdravlje imunološkog sistema i ima antioksidativna svojstva.

Nuspojave ovog orašastog ploda

Neki ljudi mogu biti alergični na orašaste plodove, uključujući i brazilski orah. Nuspojave mogu uključivati svrab, osip, oticanje usana ili grla te teškoće u disanju. Takođe, zbog visokog sadržaja selena, njegovo preterano konzumiranje može dovesti do toksičnosti selena. Stoga je važno konzumirati ovaj orah umereno i posavetovati se sa nutricionistom ako imate bilo kakve zdravstvene probleme.

Pratite naš portal Zdravisimo za više informativnih članaka.


Preporučeni proizvodi

Himalajska kristalna so 500g Muso

Himalajska so je najčistija i najzdravij...

Ši buter 50ml Plantoil

Shea butter je biljna mast bogata steari...

Vino višnja 0.75 BARIL

Kvalitetan ukus voćnog vina dobijen je k...

Sirup višnja 0.75 Artfood

Voćni sirup od višnje sa celim plodom vi...

Apimix forte 450g

Api miks je prirodni pčelinji proizvod o...


Pogledaje još

Burger 240g Genie

Domaća pamet, svetski kvalitet. Genie bu...

Ovsene mekinje 500g Hemija Kom

Ovsene mekinje se koriste za pravljenje ...

Apimix klasik 450g

Apimiks klasik je prirodni pčelinji proi...

Eritritol 150g BEYOND

Eritritol je šećerni alkohol- poliol koj...

Ulje detox 100ml

Ovo ulje koristi se za detoksikaciju cel...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Brz i zdrav doručak za 5-10 minuta - Evo kako

Savremeni način života utiče na sve nas, a zajedno sa njim dolazi i naša nemogućnost da se do...

Detaljnije

Kupus dijeta za mršavljenje

Kupus dijeta za brzo mršavljenje je niskokalorična dijeta koja traje 7 dana. Postoji vi&scaro...

Detaljnije

Laneno seme kao lek

Laneno seme je veoma korisno, zdravo i lekovito. Kada se laneno seme potopi u vodu, ono postaje sluz...

Detaljnije

6 zdravih napitaka za prirodno pročišćavanje krvi

Krv se može zagaditi na sledeći način: nagomilavanjem toksina u organizmu usled lošeg i nepra...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS