Nadutost stomaka - kako je se rešiti?


Saveti

Da li često osećate nelagodnost zbog nadutosti stomaka?

Nadutost u stomaku i prateći simptomi u vidu mučnine, podrigivanja i izbacivanja gasova predstavljaju tegobe koje su u manjoj ili većoj meri zajedničke svima i koje su uglavnom bezazlene.

Međutim, nadutost stomaka može da predstavlja simptom i nekog obolenja koje je ozbiljnije. U daljem tekstu opisaćemo kada su ovi simptomi potpuno bezazleni, a kada je potrebno da se javite lekaru. Takođe, uputićemo vas i u načine kako da smanjite njihovu pojavu i da redukujete nelagodu prouzrokovanu nadutošću. 

 

Nadimanje


Nadimanje nastaje zbog nakupljanja gasa u stomaku ili crevima. Nadimanje  može da prouzrokuje nadutost stomaka koja je praćena izbacivanjem gasova kroz anus. Ispuštanje stomačnih gasova je još jedan način za oslobađanje prekomernog gasa iz digestivnog trakta.

Iako gasovi mogu da budu neugodni, zapravo su retko pokazatelji ozbiljnog zdravstvenog problema. U stvari, potpuno je normalno imati ih. Procenjuje se da muškarci i žene uglavnom puštaju gasove otprilike 12 do 25 puta dnevno. Neki smatraju da ispuštanje gasova odražava loše zdravlje, ali to uopšte nije slučaj!

Količina izbačenih gasova dnevno zavisi od više faktora, uglavnom od gutanja vazduha tokom jela, kao i od aktivnosti bakterija u crevima.


Ishrana


Važan izvor gasova je potrošnja složenih šećera koji se ne pretvaraju u apsorbujuće šećere. Kada ovi šećeri prođu kroz creva, razbijaju ih crevne bakterije koje ih koriste kao hranu i kasnije produkuju


Meteorizam i flatulencija


Ono što većina ljudi opisuje kao nadutost i izbacivanje gasova, medicinski se naziva meteorizam i flatulencija. Pri tome, flatulencija se odnosi na nagomilavanje gasova u predelu creva, dok se meteorizam odnosi na osećaj punoće u predelu stomaka koje je najčešće praćeno vetrovima/izbacivanjem gasova.

Iako su meteorizam i flatulencija svakodnevna pojava, u slučaju pojačanja ovih simptoma može doći do otežanja obavljanja uobičajenih aktivnosti, kao i do socijalnog distanciranja.


Nadutost u stomaku - uzroci


Brojni su uzroci nadimanja stomaka, a među najčešćim je nepravilno konzumiranje jela (brzina jela, gutanje nedovoljno sažvakane hrane, pričanje tokom jela), kao i namirnica koje izazivaju nadutost u stomaku. U digestivnom sistemu se inače nalazi određena količina gasova čiji je uzrok razlaganje hrane u crevima. Među uzrocima dodatnog nagomilavanja gasova može biti i intolerancija i alergija na određene namirnice, stres, loše varenje, konstipacija, iritabilni kolon, dijareja, nedostatak vitamina D i vitamina B, pušenje, gazirani napici, žvakanje žvakaćih guma i drugi.

Zapravo, svi uzroci nadutosti u stomaku koje smo naveli mogu da se podele u dve grupe. Jednu su ingestirani gasovi uzrokovani direktno progutranim vazduhom tokom jela ili brzim ispijanjem tečnosti, a druga grupa su gasovi izazvani bakterijama (razlaganjem hrane u crevima). Stvaranje gasova uzrokovanih bakterijama,  tj. varenjem je prilično uobičajena pojava, ali do pojačanog stvaranja gasova ovim putem može doći ukoliko se konzumiraju namirnice bogate ugljenim hidratima koji se teško vare. Ovde se misli na ugljeni hidrat melitrozu koji nije usko vezan za nezdrave namirnice. Naprotiv, pojedine namirnice koje važe za izuzetno zdrave u sebi sadrže melitrozu. Mađu njima su brokoli, kupus, špargla i prokelj.


Nadutost i podrigivanje


Nadutost i podrigivanje su takođe svakodnevna pojava, a nekada mogu da budu i učestaliji, pogotovo kao deo raznih bolesti želuca i digestivnog sistema. U tom slučaju, oboleli otežano funkcioniše i obavlja svakodnevne poslove.

Iako se u nekim kulturama podrigivanje i izbacivanje gasova ohrabruje kao sasvim normalna pojava u cilju zdravijeg funkcionisanja tela, u našem okruženju nadutost i  podrigivanje i dalje predstavljaju nešto što je tabu tema i mogu da dovedu čak i do socijalnog distanciranja osobe koja ima problema sa kontrolisanjem ovih simptoma.

Češće podrigivanje može biti uzrokovano i konzumiranjem namirnica koje opuštaju sfinkter jednjaka. Među tim namirnicama nalaze se čokolada, masna hrana, ali i menta.

Na podrigivanje može uticati i vaš stav, odnosno držanje tela. Uz pravilno držanje leđa, vazduh koji ste progutali konzumiranjem obroka ili gutanjem tečnosti eliminisaće se podrigivanjem, odnosno kroz jednjak i usta, dok će usled ležanja posle obroka i generalno nepravilnog držanja gasovi otići dalje u creva.


Mučnina i nadutost stomaka


Mučnina je jedan od glavnih kosimptoma nadutosti. Nagomilana količina gasova u stomaku koja je glavni uzročnik nadutosti izaziva osećaj sitosti i mučnine, a u slučaju veće nadutosti vrlo je česta mučnina neposredno nakon obroka uzrokovana novim unošenjem i povećanjem količine gasova u digestivnom traktu. Mučnina uzrokovana nadutošću rešava se konzumiranjem manjih obroka i hrane koja ne uzrokuje nadutost, otklanjanjem uzroka nadutosti i pravovremenim i namernim podrigivanjem.

Kada je nadutost bezazlena, a kada znak ozbiljnijeg obolenja?


Da biste otklonili sumnju da je nadimanje deo neke bolesti koja je ozbiljnije, potrebno je da odgovorite na sledeća pitanja:

  • Da li vam se čini da ste prekomerno naduti?
  • Da li postoje još neki simptomi koje osećate često, poput bola u određenim predelima stomaka?
  • Da li osećate bolove, nadutost i mučninu koji su u vezi sa preobimnim obrokom ili vam se čini da je nešto drugo posredi?


Ako primetite da se i pored pridržavanja određenih pravila i konzumiranjem čajeva i medikamenata za otklanjanje nadutosti vaš problem ne rešava, ovo bi mogao biti znak da je vreme da se obratite lekaru. Takođe, ukoliko osećate bol u stomaku koji je vam ne deluje kao da je uzrokovan isključivo nadimanjem, ukoliko gubite na težini, imate česte promene stolice (kombinaciju konstipacije i dijareje), patite od smanjenog apetita, ukoliko dođe do visoke temperature i povraćanja, to su sve znaci koji ukazuju na neka ozbiljnija obolenja.


Dalje, vaš izabrani lekar će na osnovu analiza i vaše lične anamneze ustanoviti da li se i o kom oboljenju radi. Analize koje lekar može da zatraži su sledeće:

  • analiza stolice
  • snimanje digestivnog trakta
  • test intolerancije na hranu
  • test na celijakliju
  • endoskopija, kolonoskopija ili sigmoidoskopija


Kako smanjiti nadutost stomaka


Jednom kada ste razumeli kako nastaju gasovi i šta sve mogu biti uzročnici nadutosti, vreme je i da naučite na koji način možete preventivno da delujete i da smanjite postojeću nadutost stomaka. Evo koji su to načini:

izbalansirana ishrana i pravilno konzumiranje hrane: Brzo gutanje i prejedanje će sigurno dovesti do nagomilavanja gasova u crevima i zato je važno da vaša ishrana bude izbalansirana, a tokom samog konzumiranja obroka bitno je da lagano jedete i da lepo sažvaćete hranu.

digestivna ravnoteža: drugi način da smanjite nadutost jeste da postignete digestivnu ravnotežu. Ovo ćete učiniti tako što ćete konzumirati probiotike, kao i enzime za poboljšanje varenja. Tu su i pomoćna sredstva za uklanjanje nadutosti, od raznih čajeva, aktivnog uglja, simetikona i drugih.

uklonite sumnju na intoleranciju na hranu: Ovo možete proveriti testovima intolerancije na hranu. Hrana na koju se najčišće razvija intolerancija jeste fruktoza iz voća, jaja, pšenica i gluten, proteini iz žitarica i druge.

izbegavajte hranu koja vas nadima: čak i ako nemate razvijenu intoleranciju, određene namirnice mogu da vam smetaju. Ukoliko primetite da vam se nakon konzumiranja određenih namirnica povećava nadutost, onda bi bilo dobro da ih izbegavate. To mogu biti pasulj, sočivo, grašak, luk, soja, integralne žitarice, boranija... Hrana koju bi svakako trebalo da izbegavate kada imate problem sa gasovima jeste masna i pržena hrana, kao i gazirani napitci.


Čaj za nadutost stomaka


Najefikasniji čaj protiv nadutosti stomaka jeste čaj od nane. Međutim, delotvornije varijante mogu se postići i kombinacijom različitih bilja. Na primer, za nadutost možete konzumirati kombinovan čaj od nane i kamilice. Ukoliko ste upravo konzumirali nešto obimniji obrok nego obično, ovaj čaj popijte neposredno nakon obroka i na taj način ćete preventivno delovati na nadimanje.


Čaj protiv podrigivanja i gasova


Kako biste izbegli posledice nadutosti poput podrigivanja i gasova, preporučuje se i čaj koji je kombinacija nane, kima i majčine dušice. Ovaj čaj bi trebalo da konzumirate između obroka u danima kada osećate nadutost. Pored toga, možete probati i sa čajem od mešavine lavande i lipe, ali i čaj od izopa. Čaj od peršuna koji će, osim čuvenog delovanja koje podrazumava izbacivanje tečnosti iz organizma, blagotvorno delovati i na varenje i samim ti, i na posledice nadutosti stomaka.



Preporučeni proizvodi

Sapun od kozjeg mleka -biljni ugalj

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Zeleni čaj Green Chai 30.6g Yo

Mešavina biljnog čaja Brojne su p...

Himalajska so nerafinisana sitna 500g

Himalajska so je fizički lepa, misterioz...

Arame alge 25g Mitoku

Arame su smeđe končaste alge nežnog ukus...

Tofu namaz paprika 200g

Krem sir od soje pogodan je zamazanje. I...


Pogledaje još

REISHI COMPLEX SA PROPOLISOM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Srebrna kap Sinusan

Srebrna kap – sinusan, izuzetno snažan r...

Susam puter 250g Hajdukovo

Od njega se mogu praviti izuzetno ukusni...

Sos ARRABBIATA 190g

Sos Arabijata je idealna mešavina začina...

Biskvit čoko fil 160g AGLUTEN

Keksići vrhunskog kvaliteta i prefinjeno...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Voće za mršavljenje

Konzumiranje voća je neophodno da bismo bili zdravi. Neke vrste voća su idealne za osobe koje žele d...

Detaljnije

Čaj od sene protiv zatvora

Čaj od sene je prirodno laksativno sredstvo koje reguliše probavu i rešava problem sa ...

Detaljnije

Vodič za joga početnike

Postoje mnogi oblici joge, ali generalno, pod pojmom joga podrazumeva se Hatha Yoga koja se praktiku...

Detaljnije

Čaj od kurkume za bolove i upale

Bol i upale su česte zdravstvene tegobe na koje se žale milioni ljudi na čitavoj planeti. U mnogim s...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS