Veganska/vegetarijanska ishrana kod dece


Ishrana Vegetarijanska ishrana

O  moralnosti veganskog načina života  za decu  raspravljaju psiholozi, ali je za većinu roditelja i lekara jedino pitanje kako veganska/vegetarijanska ishrana utiče na rast i razvoj. Da li je odluka da se bude vegan/vegetarijanac rezultat roditeljskog uticaja, ili je verovanje deteta? Kontraverzna dečija knjiga, ˝Vegan je ljubav˝ (˝Vegan is Love˝, by Ruby Roth), povela je rasprave na ovu temu.

Razlozi za odabir vegetarijanske prehrane su različiti, od etičkih, kulturološki, religijskih, pa sve do naučno utemeljenih zdravstvenih razloga. Broj studija koje su utvrdile da prehrana koja obiluje biljnim namirnicama deluje povoljno na očuvanje zdravlja je sve veći.

Prema podacima sajta The Vegetarian Resource Group (VRG), 7% dece od 8-18 godina u SAD-u nikada ne jede meso. Od toga, 3% ove starosne grupe se određuju kao vegeterijanci, a 2% kao vegani. Brojke kažu da je to 1,4 miliona vegetarijanaca među decom.

Kako vegetarijanstvo ne bi bilo štetno po zdravlje deteta neophodno je sastaviti jelovnik vegetarijanske ishrane i mogućnost zamene pojedinih namirnica koje deci obezbeđuju  neophodne proteine, vitamine i minerale (gvožđe, kalcijum, cink), a koji nedostaju u veganskoj/vegetarijanskoj ishrani. Treba obratiti pažnju i na mogući nedostatak oligoelemenata koji uslovljava sporiji rast. Najveći broj neophodnih oligoelemenata su metali koji su potrebni za rad enzima ( jod, magnezijum, cink, hrom i selen).

Opasnost od energetskog, proteinskog i vitamiskog deficita

Vegetarijanska ishrana se ne preporučuje deci koja su mlađa od tri godine, niti u periodu puberteta. Ovo se odnosi na ekstremni oblik vegetarijanstva koji isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Međutim, ukoliko ishrana deteta sadrži mleko i jaja, praktično ne postoji opasnost od nastanka deficitnog stanja. Mnogi stručnjaci smatraju da je veganska ishrana bezbedna, i da kroz nju deca jedu raznovrsnu i mešovitu hranu uz koju će biti jednako zdrava kao i ˝ne-vegetarijanska deca˝.

Ipak, mladi vegetarijanci mogu biti u opasnosti zbog nedostataka vitamina B12, proteina, gvožđa, kalcijuma, omega-3 masnih kiselina, pa je ovoj temi potrebno pristupiti opreznije.

Nedostatak  proteina i vitamina B12

Vitamin B12 je posebno važan za zdravlje nervnih ćelija i za stvaranje genetskog materijala organizma. Ovo je vitamin koji utiče na imunu funkciju i na raspoloženje, pa njegov nedostatak može prouzrokovati anemiju ili oštećenja nervnog sistema. Životinje skladište vitamin B12 u svojoj jetri i mišićima, pa proizvodi životinjskog porekla kao što su jaja i meso, predstavljaju najbolji izvor. Danas  postoje suplementi koje vegani/vegetarijanci mogu uzimati kao nadoknadu, ili mogu konzumirati soju, biljna mleka, žitarice za doručak, jestivi kvasac…

Proteini su neophodni za razvoj i rast dece. Neophodni su i za imunitet i energiju potrebnu za obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Proteini dobijeni unosom mesnih proizvod sadrže sve esencijalne proteine. Kod proteina biljnog porekla nije isto, pa se za vegane preporučuju što raznovrsnija ishrana koja će zadovoljiti proteinske potrebe. U hranu bogatu proteinima spadaju: orašasti plodovi (orah, badem, indijski orah, klice), semenke, mahunarke, meso i riba (posebno tuna), jaja i mlečni proizvodi, soja i proizvodi od soje (tofu, sojino mleko i klice soje).

Stručnjaci za vegansku ishranu smatraju da je potreba dece za proteinima prilično mala. U osnovi, ta potreba zavisi od njihove telesne mase. Trogodišnjaci po njima ne mogu imati iste nutritivne potrebe kao i odrasli. Na roditeljima je da provere da li njihova deca dobijaju širok spektar proteinskih izvora, i da li konzumiraju namirnice poput semenki, oraha i klica.

Zaključak  je da oprezni i dobro informisani vegani i vegetarijanci nemaju razloga za strah od nedostatka vitamina B12 i nedostatka proteina. Neki stručnjaci ipak smatraju da su hranljivi sastojci mesa nezamenljivi i da veganska ishrana može štetno uticati na zdravlje deteta koje je u razvoju. Ukoliko se odlučite da vaše dete postane vegetarijanac, odlučite se za verziju ishrane koja uključuje mleko, mlečne proizvodei jaja, i posavetujte se sa pedijatrom.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Šampon sidha hibiskus

Ovaj šampon učiniće Vašu kosu sjajnom i ...

Ulje za nokte 20ml Shenemil

Ulje za nokte i zanoktice nanosi se nežn...

Sitopaladi Čurna

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja d...

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...

Čaga gljiva 90 kaps Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...


Pogledaje još

Eterično ulje čajno drvo 10ml Kir

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Inka folija 180g

Inka kafa je smeša napravljena od najkva...

Banča čaj 50gr- Mitoku

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...

Sok brusnica 0,5 Artfood

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, l...

Golica BIO 200g

Organski proizvod Bundevino seme sadrži ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Azuki pasulj je dobar izbor za varenje

Azuki pasulj je mahunarka poreklom iz Kine. Koristi se kao hrana pogodna za varenje, ali i kao lek. ...

Detaljnije

Nedostatak kalijuma i u kojoj hrani ga najviše ima

Za normalno funkcionisanje organizma kalijum nam je i više nego potreban. Ne tako mali broj p...

Detaljnije

Groznica na usni - uzroci i kako je ukloniti

Groznica na usni ili herpes na usni (Herpes labialis, herpes febrilis) je posledica virusne infekcij...

Detaljnije

Kako NAJBRŽE SMANJITI holesterol u krvi? - 5 odličnih saveta

Ako vas zanima kako najbrze smanjiti holesterol u krvi, to ipak zavisi od osobe do osobe, uključujuć...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS