Prirodna rešenja za prekomerno znojenje


Saveti

Da li ste znali da se prekomerno (pojačano) znojenje stopala, ruku i u predelu pazuha naziva hiperhidroza? Da li ste primetili da se pojačano znojite, posebno tokom leta? Ukoliko je tako, ne propustite ovaj tekst u kome vam pišemo o najboljim prirodnim rešenjima za prekomerno znojenje, zbog kojeg se osećate neprijatno.

Koja je uloga znojenja?

Najpre, važno je da pomenemo čemu služi znojenje, tj. koja je njegova uloga: regulisanje telesne temperature. Kada je telesna temeratura nešto viša od normale, telo počinje da se znoji, kako bi se temperature smanjila. Upravo se zbog toga znojimo kad se obučemo u toplu i debelu odeću, kada uđemo u previše zagrejanu prostoriju, kada imamo temperaturu, kada smo izloženi suncu, kada je temperatura viša od 30 stepeni ili kada smo fizički aktivni.

Znoj je tečnost koju luče žlezde, i predstavlja mešavinu vode, mineralnih soli, aminokiselina i uree. Mesta na telu na kojima se nalazi najviše pora i znojnih žlezda, su upravo mesta na kojima se najviše znojimo. Tu spadaju lice, vrat, pazuh, dlanovi, ruke i stopala.

Znojenjem se filtrira (pročišćava) krv, otklanjaju se nečistoće iz organizma, kao što su alkohol, masti i toksini uzrokovani pušenjem.

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) nastaje usled promena u simpatičkom nervnom sistemu, koje dovode do potrebe za preteranim znojenjem, kako bi se temperatura tela regulisala i dovela u normalu.

Uzrok ovog problema kod mnogih osoba su klimatski uslovi (visoke letnje temperature ili povišena vlažnost vazduha). Međutim, uzrok takođe može biti i emotivno stanje. Ukoliko smo nervozni, uznemireni, izloženi stresu ili depresivni, može doći do povećanog znojenja.

Prekomerno znojenje može predstavljati i jako ozbiljan i nelagodan problem, ukoliko je praćeno neprijatnim mirisom, iritacijom, pojavom gljivica.

Koja su najbolja prirodna rešenja za prekomerno znojenje?

U nastavku teksta pročitajte nekoliko recepata za prirodno ublažavanje prekomernog znojenja. Neki će vam sigurno pomoći.

Recept br. 1

Sastojci:

-1l vode

-4 kesice zelenog čaja

Priprema: sastojke ubaciti u šerpu i kuvati tokom 15min, nakon toga ostaviti da se malo ohladi. Dobijenom tečnošću operite ruke, stopala ili pazuh (u zavisnosti od toga na kom delu tela se znojite).

Recept br. 2

Sastojci:

-1l vode

-2 kašike žalfije

Priprema: stavite vodu da proključa, zatim dodajte žalfiju, potom ostavite da odstoji oko 10 minuta. Kada se dobijena tečnost ohladi (ali ne skroz), procedite je. Možete je dodati u kadu napunjenu toplom vodom, ili je možete sipati u lavor u koji ćete potopiti noge, ili je sunđerom naneti ispod pazuha.

Recept br. 3

Satojci:

-10ml jabukovog sirćeta

-20ml vode

Priprema: pomešajte oba sastojka i pijte svakog jutra na prazan želudac, pola sata pre doručka.

Recept br. 4

Sastojci:

-250ml vode

-1 kašika biljke sa umirujućim dejstvom (nana, lipa, kamilica ili valerijana)

Priprema: na uobičajeni način pripremite čaj od jedne od ovih biljaka i popijte dok je još topao. Umirujuće i opuštajuće dejstvo pomenutih medicinskih biljaka ublažiće prekomerno znojenje uzrokovano nervozom i drugim sličnim emotivnim stanjima.

Recept br. 5

Sastojci:

-2 kašike listova oraha

-½ l vode

Priprema: listovi oraha imaju antiseptičko dejstvo i regulišu znojenje na prirodan način. Kada voda proključa, dodati listove oraha i ostaviti da se kuvaju tokom 5 minuta. Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji. Nakon toga procedite i dobijenom tečnošću natopite pamučnu vatu ili gazu, i njome pređite preko stopala, pazuha itd.

Recept br. 6

Sastojci:

-1 kašika rastavića

-1 šolja vode (250ml)

-nekoliko kapljica jabukovog sirćeta

Priprema: u ključaloj vodi prokuvajte rastavić, oko 5 minuta. Zatim ostavite da se malo ohladi, pa procedite. Dodajte jabukovo sirće i dobijenom tečnošću natopite pamučnu vatu, kojom ćete premazati stopala, pazuhe itd, kao da se radi o prirodnom dezodoransu.  

Recept br. 7

Sastojci:

-2 kašike rastavića

-kora od 2 pomorandže

-250ml vode

Priprema: sve sastojke stavite u poveću šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Kada počne da ključa, ruke stavite iznad šerpe, na paru, ali pazite da se ne opečete. Takođe, pari možete primaći i pazuh, ali budite obazrivi.

Recept br. 8

Sastojci:

-kora od 2 pomorandže

-kora od 2 limuna

-1l vode

-½ kg krupne morske soli

-3 kašike sode bikarbone

Priprema: koru limuna i pomorandže stavite u šerpu sa vodom, nakon ključanja kuvati još 3 minuta. Nakon toga, ostaviti da odstoji 5 minuta i procediti. Kadu napunite toplom vodom i dodajte dobijenu tečnost. Zatim dodajte morsku so i sodu bikarbonu. Potopite telo u kadu tokom 15 minuta (ili dok se voda ne ohladi). Na taj način ćete eliminisati toksine, osvežićete telo i smanjiti znojenje.

Recept br. 9

Sastojci:

-250ml vode

-2 kašike ruzmarina

-100ml jabukovog sirćeta

Priprema:

Ovo je jedan efikasan lek za prekomerno znojenje. Prokuvajte vodu i ruzmarin tokom 15 minuta. Ostavite da odstoji dok se malo ne ohladi, zatim procedite i pomešajte sa jabukovim sirćetom. Dobijenom tečnošću natopite pamučnu vatu i premažite pazuhe, stopala itd.

Recept br. 10

Sastojci:

-2 šake listova eukaliptusa

-1l vode

Priprema: na srednjoj vatri zagrejte vodu i eukaliptus tokom nekoliko minuta. Zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji još 5 minuta. Procedite i dobijenom tečnošću svakodnevno perite ruke i noge, umesto vodom sa česme.


Preporučeni proizvodi

Sok divlje borovnice 0.5Šljivk

Borovnica obiluje vitaminom C, biljnim p...

Himalajska so nerafinisana sitna 500g

Himalajska so je fizički lepa, misterioz...

Moringa prah 90g ZDRAVO BILJE

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Ulje semena kajsije 20ml

Ulje koštice kajsije, bogato vitaminima...

Pirinač jasmin integralni BIO 200g

Integralni pirinač za razliku od belog i...


Pogledaje još

Ulje za nokte 20ml Shenemil

Ulje za nokte i zanoktice nanosi se nežn...

Ulje origano 20ml Terra Co

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...

Kinoa crvena organic 0.5kg

Kinoa je veoma bogata aminokiselinom liz...

Ulje za masažu Shenemil

Masažom se poboljšava venski i limfni to...

Soda bikarbona bez aluminijuma 300g

Soda bikarbona bez aluminijuma je naroči...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kombinacija meda i đumbira

Lekovita svojstva meda su velika i poznata, ali u kombinaciji sa nekim namirnicama su još jač...

Detaljnije

Anemija prirodno lečenje

Ukoliko u našoj krvi nemamo dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja bi do svih...

Detaljnije

Prirodni čistači organizma

Čišćenje organizma od toksina i teških metala podrazumeva eliminisanje štetnih ...

Detaljnije

Kako otvoriti prodavnicu zdrave hrane?

Preduzetništvo je dinamičan proces vizije, promene i stvaranja. To zahteva energiju i strast ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS