Proširene vene: uzroci nastanka, simptomi i lečenje


Zdravstveni problemi

Bolest savremenog doba – tako mnogi opisuju proširene vene. Dok se ovaj problem ne desi nama ili nekome nama bližnjem ne govorimo o tome i niti nas to zanima. To je donekle i razumljivo, ali kada dođemo u situaciju da se i nama javi ovaj problem, onda nam bude malo krivo što baš ništa o tome ne znamo. 

Svakako da vaša prva stanica ukoliko se jave ovi problemi treba da bude doktor. Međutim, ukoliko ste radoznali i ukoliko želite da znate šta se dešava to sa vama, onda treba da znate sledće stvari.

Šta zapravo znači kada neko ima proširene vene


Kada kažemo da neko ima proširene vene, to znači da su njegovi krvi sudovi oboleli. I to se najčešće dešava na nogama. Problem nastaje u venskim zaliscima, pre svega zato što oni ne uspevaju da izvrše svoju funkciju. Kada ne vrše funkciju dolazi do zastoja i na taj način venski zidovi kreću da se šire i tako nastaje ono što vidimo kada se pojavi problem. Najveći problem od svega je taj što se krv više ne pumpa ka srcu, što znači da može doći i do ozbiljnijih problema. I zato je jako važno posetiti lekara i videti šta on predlaže.

Jasno je da mnogi od nas gledaju tu estetsku stranu i svi žele da to promene zbog toga što im to generalno smeta za gledanje i kvari celokupni izgled noge i tela. Međutim, to ne treba da bude glavni i osnovni razlog, već zdravlje treba da bude na prvom mestu.


Zašto nastaju proširene vene na nogama?


Postoji više razloga zašto nastaju  proširene vene na nogama. Naime, jedan od glavnih faktora jeste  kada čovek predugo stoji i kada se stvara taj pritisak na donji deo telo. Uz sve to ukoliko ne postoji fizička aktivnost i ukoliko je neko gojazan, mnogo su veće šanse da se javi problem proširenih vena. Treba napomenuti da proširene vene mogu nastati i ukoliko čovek predugo stoji.

Ono što je zanimljivo napomenuti jeste i da problem proširenih vena može bit ii nasledan, genetski problem. To znači  da se može desiti i nekoliko puta, tačnije prenosi se praktično s kolena na koleno.  I to znači da to praktično ne možete da izbegnete. Ukoliko na primer znate da je to već generacijama problem u vašoj poroditi, onda morate preventivno da reagujete. Dakle, fizička aktivnost je obavezna, dobra  ishrana, kretanje i praćenje svih ostalih saveta koje vam doktor može prepisati.

Treba znati da proširene vene mogu da se jave i u trdunoći. Upravo zbog pritiska koji nastaje u kratkom vremenskom peridu  može doći do proširenih vena. Uz to horomoni koji tada luduju, takođe  mogu da doprinesu stvaranju proširenih vena.


Koji su simptomi proširenih vena?


To je ono što se primeti. Ovo je problem koji se ne manifestuje onako neprimetno, već naprotiv i te kako je vidljiv. Pored toga što ćete videti na vašim nogama osetićete i blagu otečenost, težinu nogu, otežano hodanje. Odnosno ne otežano hodanje u smislu da ne možete da hodate, već jednostavno biće napetije nego kada niste imali proširene vene. Naravno otoci su ono što je neminovono u ovim situacijama. Vene će se proširiti, međutim, ne treba čekati, zato što se nekada stvaraju otvorene rane na proširenim venama i to može da bude veoma opasno. Naravno ima više stadijuma, ali treba reagovati istog onog trenutka kada primetite da se nešto dešava.

Uz ove glavne simptome mogu da se jave i dodatni simptomi kao što su grčevi u nogama, tačnije listovima i ti grčevi se povećavaju vremenom ukoliko se ovaj problem ne leči.


Proširene vene kod mladih


Mladi vrlo često ne razmišljaju o problemu proširenih vena. Naime, mnogi misle da proširene vene kod mladih ne postoje i da se to javlja u starijoj dobi. Na žalost to nije tačno. Proširene vene mogu se javiti i kod dece, samo ne u tom obliku kao kod starijih, ali ipak treba znati da mogu da se jave i kod mlađih, odnosno daleko mlađih.

Proširene vene kod mladih se javljaju usled različitih razloga. Na primer ponavljanje jednog istog poteza u nedogled, može da izazove problem proširenih vena. Na primer, oni koji se intenzivno bave sportom, treniraju i više puta dnevno skloniji su problem proširenih vena. Ko dugo trči, skija, konstatno diže tegove ogromnih težina rizikuje da dobije bolest proširenih vena.

Proširene vene javljaju se kod mladih i zbog genetske predispozicije. Proširene vene u ovom slučaju ne moraju da čekaju i mogu da se pojave bilo kada. Zato smo i naveli koliko je značajno da se javite kod doktora, kako biste sprečili neke dalje kombinacije.


Kako se leče proširene vene?


Proširene vene se leče na više različitih načina. Sve zavisi od toga kada su se pojavile, kakve su druge analize, da li je bolest daleko odmakla ili je tek na počektu. Dakle, pre bilo koje terapije treba saslušati sve opcije.

Da, proširene vene u nekim slučajevima moraju da se operišu međutim, to nije uvek i jedina opcija. To je važno odmah na početku da kažemo, zato što mnogi iz tog straha ne žele da odu kod lekara. Kada vas pregleda vaš izabrani lekar on će vam reći da li morate da koristite neke medikamente ili neku drugu terapiju. Međutim, ukoliko je bolest odmakla lekar će naravno preporučiti operaciju i uklanjanje onih vena koje više ne vrše nikajkvu funkciju.

Kada je u pitanju operacija ona je uglavnom laserska, a postoje i brojne druge nove metode, koje ceo taj proces čine mnogo lakšim. Ono što treba reći da lekari u poslednje vreme žele da izbegnu operaciju, zato što je period oporavka jako dug i naporan, a nekada može da bude i veoma bolan. Tako da, ukoliko imate opciju da proširene vene uklonite samo medikamentima i pridržavanjem saveta, onda bi najbolje bilo da tako i uradit.e


Da li i ishrana mora da se reguliše?


Naravno da ishrana igra ključnu ulogu koja god bolest da je u pitanju, ali ne samo bolest nego i proces zalečenja i prosec održavanja kontinuiteta u zdravom stanju i jakom imunitetu.

Ono osnovno što treba da znate o ishrani ukoliko imate proširene vene jeste to da su najbolji elementi za lečenje proširenih vena natrijum i kaliju. Takođe, treba da izbegavate tešku hranu i onu hranu zbog koje imate zatvor i zbog koje vam se stvara voda u organizmu. Dakle, to je nešto osnovno što morate znati.

Treba obratiti pažnju i na unošenje vitamina, jer oni pomažu da se ojačaju vene, odnosno njihovi zidovi i doprinose tome da ne dođe do pucanja. Dakle, vitamini koji treba  da se nađu na vašem redovnom spisku sui  vitamin C i E, kao i bakar.

Ono što je jako važno jeste da povećate unos vode, ukoliko ste do sada pili minimalno vode. Voda je važna i probajte da je više ne izbegavat.ePreporučeni proizvodi

Rogač u prahu BIO 200g

Rogač je mahuna slatkastog ukusa koja ra...

Fruktoza 250g

Fruktoza je ugljeni hidrat i šećer dobij...

Mak mleveni vakum 200g

Mleveni mak u vakumskom pakovanju. Mleve...

Himalajska kristalna so 500g Muso

Himalajska so je najčistija i najzdravij...

Ulje muskatnog oraha 10ml

Ulje muskatnog oraha se naročito preporu...


Pogledaje još

REISHI COMPLEX SA PROPOLISOM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Zauvek Mlad Forever Y 30,6 Yog

Mešavina biljnog čaja. Sastav: žalfija, ...

Arame alge 25g Mitoku

Arame su smeđe končaste alge nežnog ukus...

Pirinač integralni kratko zrno 0.5

Integralni pirinač za razliku od belog i...

Sok pravi jabuka 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Tahini pasta - bogatstvo vitamina, minerala i esencijlanih masnih kiselina

Tahini sos, tahini pasta, tahini namaz je još jedan specijalitet koji je u Evropu stigao...

Detaljnije

Biljka gavez - lekovitost

Gavez (lat. Symphytum officinaleand) je višegodišnja zeljasta biljka, koja je odavno p...

Detaljnije

Šta je prolaktin i zašto je važan?

Šta je prolaktin? Prolaktin je hormon stresa kog luči naša endokrina žlezda po im...

Detaljnije

Grejpfrut za zdrav život

Grejpfrut je jedna od najzdravijih voćki iz porodice suptropskih citrusa, prepoznatljiv u svetu...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS