Rešite se neprijatnog zadaha prirodnim putem


Saveti

Neprijatan zadah je daleko od uobičajene pojave. Velika zastupljenost u ljudskoj populaciji, na žalost čini ga jednim od glavnih higijenskih ali i zdravstvenih problema. Relevantne statistike, rađene od strane stomatologa, pokazuju da svaki treći čovek u našem društvu ima problem lošeg zadaha. Zadah nije problem samo one osobe koja ga ima već i celokupnog njenog okruženja. Jako je važno biti svestan da kod vas postoji ovaj problem, kako biste na vreme počeli da ga rešavate. Ukoliko niste svesni da imate ovaj problem, a veliki broj ljudi nije, pitajte vaše srodnike, bračne partnere, roditelje, prijatelje i suočite se na vreme. Ovaj problem se danas vrlo uspešno resava i najčešće je on posledica nedovoljne higijene i nezdravih navika u ishrani.  Neprijatan zadah drastično utiče na kvalitet života onog ko ima taj problem ali i njegovog okruženja takođe, pa se smatra da on loše utiče na radne sposobnosti, ljubavne odnose i društvenu socijalizaciju. Negativno utiče na samopouzdanje i samopoštovanje, radne i društvene norme, može biti problem higijenske prirode, ali i ozbiljan zdravstveni problem.

Loš zadah javlja se kao posledica niza različitih uzroka. Može biti uzrokovan hranom koju konzumiramo i jedan od najčešćih razloga je upravo hrana koju konzumiramo u kombinaciji sa nedovoljnom oralnom higijenom – higijenom usta i zuba.

Zatim, može biti uzrokovan raznim oboljenjima organa za varenje, najčešće želuca, ali i opštim stanjem organizma u slučajevima dehidratacije, zatim određenih virusnih oboljenja koja su praćena povraćanjem, dijarejom itd.

Da bi mogli da se pozabavimo ovim ozbiljnim društvenim, ali i zdravstvenim problemom neophodno je za početak ustanoviti odakle problem potiče i koji su njegovi uzročnici. Dakle, rešavamo se problema tako što eliminišemo uzrok, trajno i efikasno. 

Razlozi za loš zadah mogu biti i krajnje benigni poput jutarnjeg lošeg zadaha. Jutarnji zadah  je stanje koje je donekle i normalno jer noću pljuvačne žlezde ne luče dovoljno pljuvačke koja između ostalog služi i za prirodno ispiranje usta. Zbog toga se može desiti pojava neprijatnog zadaha, koja se odmah po buđenju adekvatnom higijenom usta, eliminiše. Starost takođe može biti uzrok pojave neprijatnog zadaha. Studije pokazuju da se intenzitet lošeg zadaha pojačava sa godinam starosti. Međutim, bitno je napomenuti da postoje hronična stanja koja čine da se ovaj problem ne rešava tako lako i to su najčešće hronični zdravstveni problemi. 

U daljem tekstu pomoćićemo vam kako da otkrijete uzrok lošeg zadaha i kako da ga rešite prirodnim putem. 


Prevencija lošeg zadaha


Pre nego se pozabavimo uzrocima neprijatnog zadaha, ne bi bilo loše da pomenemo preventivne mere za sprečavanje istog. Važno je znati kako da se ponašamo, hranimo i koji su to mehanizmi koji mogu da preveniraju pojavu neprijatnog zadaha. 


Da ne bismo došli u situaciju, da nas neko od najbliže okoline opomene da je neophodno da se pozabavimo ovim problemom, bitno je imati svest o prevenciji, oralnoj higijeni, navikama u ishrani i ispravnim načinima čišćenja usta i zuba. Svi ovi faktori spadaju u prevenciju neprijatnog zadaha, a pridržavanjem ovih mera sprečavamo pojavu lošeg zadaha i do 90 posto. 

Prvi i osnovni mehanizam prevencije je pravilna, redovna i adekvatna higijena usta, usne duplje i zuba. Redovnom posetom stomatologu i lečenjem i popravkom oštećenih, pokvarenih i polomljenih zuba u velikoj meri činimo da se ovaj problem ne pojavi. Redovno pranje zuba kvalitetnim pastama za zube, upotreba zubnog konca i ispiranje usta higijenskim  rastvorima za usta i zube, spada u osnove oralne higijene. Ćišćenje jezika od naslaga hrane, pogotovo njegov zadnji deo koji se nalazi na samom ulasku u grkljan, čišćenje unutrašnjosti obraza, održavanje vlažnosti usta, dovoljna hidratacija celog organizma, korišćenje dovoljne količine tečnosti najbolje čiste vode su mehanizmi u prevenciji neprijatnog zadaha. Limun, citrusi, biljni čajevi mogu nam pomoći u održavanju svežine zadaha i higijene usta, ne preporučuju se veštački obojeni napitci koji sadrže veliku količinu šećera.  


Uzroci lošeg zadaha


Nedovoljna oralna higijena je jedan od osnovnih uzroka pojave lošeg zadaha. Posle obroka u ustima mogu da se nađu ostaci hrane, koji se zadržavaju na jeziku, između zuba, na unutrašnjosti obraza, pa čak i na krajnicima. Hrana u ustima usred temperature tela, pljuvačke i bakterija biva izložena raspadanju što dovodi do pojave neprijatnog zadaha. Da bismo to predupredili neophodna je adekvatna higijena. Dovoljno dugo pranje zuba adekvatnim četkicama koje mogu i najskrivenije delove zuba da operu, ispiranje usta tečnostima koje sadrže hlorheksidin, korišćenje zubnog konca su radnje koje spadaju u osnovnu oralnu higijenu. Dakle, pored toga što zubi moraju biti čisti, oni moraju biti i zdravi jer bolesti zuba i desni pojačavaju verovatnoću pojave neprijatnog zadaha. 

Razna oboljenja kao što je paradentopatija, giht, gorušica, odnosno povećano lučenje želudačne kiseline, heliko bakterija u želucu, refluks želuca,  hronične infekcije, grla, sinusa ili pluća takođe mogu da budu uzrok neprijatnog zadaha. Dehidracija organizma i suvoća usne šupljine takođe, jer se smanjuje mogućnost ispiranja usta pljuvačkom. Zdravstveni problemi moraju biti prepoznati na vreme i podvrgnuti medicinskom tretmanu.

Način ishrane i navike u ishrani su takođe važni kada je problem neprijatnog zadaha u pitanju. Upražnjavanje nezdravih životnih navika, poput korišćenja velike količine alkohola, cigareta, slatkiša i hrane životinjskog porekla uzroci su nastanka ovog problema. Način na koji jedemo, tačnije, žvaćemo i gutamo hranu takođe  mogu biti uzroci pojave neprijatnog zadaha. 


Kako se osloboditi neprijatnog zadaha prirodnim putem


Postoje efikasni načini za suzbijanje ovog problema prirodnim putem. Šta podrazumevamo pod terminom "prirodnim putem"? Podrazumevamo korišćenje prirodnih sredstava, začina, voća, povrća i lekovitog bilja u pripremanju prirodnih lekova, čajeva i pripravaka za ispiranje usta ali i za piće. Puno toga što nam je priroda dala, a nije skupo i traži samo malo vremena da se pripremi pomoći će nam da se rešimo neprijatnog zadaha. 

Kombinacija limuna i soda-bikarbone izuzetno je sredstvo za ispiranje usta posle obilnih obroka. Limun i soda-bikarbona neutrališu neprijatan zadah kao uzrok konzumiranja mnogih namirnica uključujući i beli i crni luk. Ova kombinacija bogata je vitaminom C i aromatičnim mirisom iz limuna a soda-bikarbona kao antiseptik neutrališe mirise i uništava bakterije. Ova kombinacija je dobra i za utrljavanje u bolne i oštećene desni. Sa njom takođe možete prati jezik i tako se osloboditi naslaga hrane. Vrlo je učinkovita i daje gotovo trenutne rezultate. Pored ispiranja usta možete je i piti, koristite medicinsku soda-bikarbonu. U kombinaciji sa limunom neutralisaće loš zadah iz želuca, pomoći će optimalnom radu želuca. Rešićete se nadutosti i lošeg varenja.  

Đumbir, listovi mente – pitome nane i listovi žalfije su izuzetno sredstvo u borbi protiv neprijatnog zadaha. Ove moćne prirodne darove možete koristiti na razne načine. Listove žalfije, nane i sirovi đumbir možete grickati i tako se osloboditi lošeg zadaha a ujedno ćete pružiti odličan tretman vašim desnima. Možete ih piti kao čaj pojedinačno ili u kombinaciji. Đumbir, nana i žalfija su moćni prirodni antiseptici i antibakterici a pored toga bogati su i etarskim mirisnim uljima. Ovo  su odlični saveznici u borbi protiv neprijatnog zadaha.  

Žalfija je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Čaj od žalfije koristi se za piće ali i za ispiranje usne duplje. Uništava bakterije koje su najčešći uzročnik zapaljenskih procesa u usnoj duplji. Žalfija uspešno leči afte i čireve, oboljenja desni i druge upalne procese u ustima.

Zeleni čaj je odličan antiseptik. Sadrži veliku količinu polifenola i uništava bakterije. Osvežava dah i smanjuje količinu sumpornih jedinjenja u ustima i do 30 posto. U kombinaciji sa limunom nezaobilazan je faktor u borbi protiv neprijatnog zadaha. 

Namirnice kao što je jogurt koji sadrži aktivne probiotske kulture pomoći će da se rešite neprijatnog zadaha iz želuca ali i iz usta. Jabuke sadrže polifenole koji čiste usnu duplju. Citrusi pomorandža, limun, grejpfrut svojim bogatim sadržajem vitamina C i mirisnim eteričnim uljem, bogata kora ovih voćnih vrsta pomoći će u otklanjaju neprijatnog zadata iz usta a ujedno će i očistiti vaše zube i desni. Prirodnom soku od ovog voća možete dodati i cimet koji je antiseptik i koji takođe pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha.


Preporučeni proizvodi

Čaga gljiva kapi Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Sok pravi cvekla

Prirodni mutni sok od cvekle. Sastav: cv...

Zeleni balans 30.6g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: zeleni ča...

Ulje kokosovo nerafinisano 590g

Kokosovo ulje A klase. Na niskim tempera...

Ulje ylang ylang 10ml BIO

Njegovo ime žnaci „cvet nad cvetovima“ j...


Pogledaje još

Brašno heljda integralno BioHeljda

Heljda se od antičkih vremena koristi u ...

Kafa stevia 3u1

Ova kafa sadrzi steviju, koja je jedina ...

Kumin zrno 100g

Kumin daje svež, prirodan ukus svakom je...

Banča čaj 50gr- Mitoku

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...

Sok goji 0,5 Artfood

Godži su crvene bobice veoma prijatnog u...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Heliko bakterija - prirodno lečenje

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na...

Detaljnije

Lečenje nesanice prirodnim putem

Kako najlakše zaspati? Zašto ne mogu da zaspim? Kako ću izdržati sutra?Ako se i vi noć...

Detaljnije

Naturologija: Moć prirode

Naturologija ili naturopatija kao pojam označava lekovitu moć prirode, i smatra da se zdravlje posti...

Detaljnije

Beli luk i semenke tikve za čišćenje creva od parazita

Uznemirenost, loša probava, svrab, umor, glavobolja… Da li ste imali ove simptome, a d...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS