Rad na sebi – tehnike koje život čine ispunjenijim


Rad na sebi

Ukoliko već duži vremenski period osećate nezadovoljstvo u svom životu, možda je sada trenutak da okrenete list iz početka. Razmislite o svim stvarima koje vas tište i koje biste želeli da promenite kako biste znali odakle da počnete.

rad na sebi dovodi do velikih visina

Za početak uzmite papir i olovku u ruke

Fokusirajte se samo na one najbitnije probleme koji vas muče. Možda ste nezadovoljni poslom koji trenutno radite, ne sviđa vam se fakultet koji pohađate, sami ste i potreban vam je neko, ne dopada vam se trenutno vaš fizički izgled itd. Stavite na papir sve ono što biste hteli da „popravite“ i odmah krenite da radite na tome.

Možda će u početku neće ići tako lako, ali bitno je da ne odustajete i da istrajete u svojim namerama.

Krenite od sebe

Možda postoji nešto što vas kod vas samih svakodnevno nervira, prouzrokuje nervozu i negativno se odražava na kvalitet vašeg života. Kašnjenje, neurednost, prekomerno konzumiranje hrane, nedovoljna fizička aktivnost, ili nešto drugo? Potrudite se da loše navike što pre iskorenite. Možda su upravo one glavni okidač vašeg trenutnog nezadovoljstva.

Definišete sve loše navike kod sebe na pair, okačite ga na neko vidljivo mesto kao mali podsetnik i trudite se ga se svakog dana pridržavate.

Uvedite zdrave navike u svoju svakodnevnicu

Sa stanovišta psihologa, svako nezadovoljstvo je u direktnoj korelaciji sa našom ličnošću, temperamentom, kao i svakodnevnim navikama, stilom ponašanja i sl. Sigurno ste čuli za dobro poznatu izreku „da bi vas drugi voleli morate prvo voleti sebe“. Ljubav prema sebi je od krucijalne važnosti za mentalno zdravlje kao i za dobru komunikaciju sa ljudima koji nas okružuju, bilo da se radi o porodici, prijateljima ili kolegama na poslu.

Kada volimo sebe tada prosto zračimo pozitivnim vibracijama, imamo dovoljno samopouzdanja,  i svaki dan nam je ispunjen ljubavlju koju delimo sa nama dragim osobama.

Dodatno obrazovanje – neprevaziđen metod rada na sebi

Ne kaže se džabe da „što više znamo to više vredimo.“ Čovek koji konstantno ulaže u svoje obrazovanje ima veće šanse da sutra bude zadovoljniji svojim životom. Naročito kada pri tom radi ono što voli i što ga ispunjava.

Ako je vaše trenutno nezadovoljstvo povezano sa vašim zanimanjem ili poslom koji radite, zašto ne biste upisali neki kurs ili se prekvalifikovali za neko drugo radno mesto? Trudite se da osluškujete sebe, šta je ono što vas ispunjava, u čemu uživate, jer ćete jedino na taj način biti istinski srećni. Možda ste završili za kuvara, a od malena sanjate da budete poznat frizer? Ili ste diplomirali na fakultetu koji ne volite?

Za novi vid obrazovanja nikada nije kasno, naročito ukoliko se niste pronašli u tome što trenutno radite. Nekada malo truda i vremena uloženog u neke nove stvari mogu učiniti veliku promenu u životu. Razmislite o tome.

Trudite se da pametno upravljate vremenom

Ne dozvolite da trošite svoje slobodno vreme na vama nebitne stvari i ljude. S obzirom na brz tempo života koji nam u neku ruku ni ne dozvoljava da imamo vremena za svoje hobije, svaki minut, sat svog slobodnog vremena iskoristite na pametan način.

Trudite se da svaki dan isplanirate. Nakon posla, izađite u bioskop sa svojim prijateljima ili odgledajte vašu omiljenu predstavu. Zakažite termin kod frizera, kozmetičara, otiđite na masažu ili na trening. Poenta je da činite upravo ono što vas ispunjava i daje vam pozitivnu energiju.

Neka vam svaki vikend bude drugačiji

Ako već imate tu sreću da ne morate vikendom da idete na posao, budite dovoljno mudri i svaki vikend lepo isplanirajte.

Ukoliko vam je posao isključivo vezan za sedenje u kancelariji, savetujemo vas da vikend rezervišete za šetnju po prirodi sa vama dragim osobama. To može biti šetnja po nekoj obližnjoj planini, gde preovladava čist vazduh i zelenilo, nešto sasvim drugačije od užurbanog gradskog života.

Izlazak sa društvom u omiljeni restoran, opustiće vas od svakodnevnog stresa i briga. Ne dozvolite da vam dani koji su vam slobodni propadnu. Čak iako ste umorni, izdvojte vreme da barem na kratko izađete iz stana.

Krenite na jogu ili na ples

Naučite neku novu veštinu. Upišite se na kurs joge ili plesa, i iznenadićete se koliko neka od ovih veština pozitivno utiče na naš um i generalno na kvalitet života.

Zašto je online psihoterapija sve popularniji metod rada na sebi?

Ako se malo osvrnete oko sebe, primetićete da se sve veći značaj pridaje online psihoterapiji kao delotvornoj metodi kada je rad na sebi u pitanju. U mnogim zemljama se već odavno podrazumeva da pored svog izabranog zubara ili frizera imate i svog ličnog psihoterapeuta. U Srbiji ipak još uvek nije tako, iako se danas o psihoterapiji mnogo više priča nego ranije. U medijima neretko možete čuti kako je poznatim ličnostima ona itekako pomogla u poslu, kao i u drugim sferama života.

Online psihoterapija ne bi trebalo da se posmatra kao tabu tema, već kao jedan od itekako korisnih načina rada na sebi. S obzirom da su psihoterapeuti stručne osobe, one mogu da prepoznaju koji je glavni uzročnik nezadovoljstva kod osobe i dati joj adekvatne savete kako da to nezadovoljstvo u najkraćem vremenskom periodu prevaziđu.

Izgradite sopstveni životni stil

Budite uvek svesni da vas samih zavisi kako ćete se osećati u svim segmentima života. Zbog toga je od presudne važnosti da sami izgradite svoj stil života koji vama najviše odgovara. Na primer, ako vam je bitno da lepo izgledate, napravite jasan plan šta biste želeli da popravite na sebi. Možda vam se ne sviđa vaša trenutna frizura ili boja kosa, ili ste se “nabacili” neki kilogram više?

Sve su to stvari koje se dobrom organizacijom i voljom mogu popraviti, tako da ovde nema mesta očajavanju. Budite zadovoljni sobom u svakom trenutku!

Kako knjige za rad na sebi mogu biti od koristi?

Danas na tržištu možete pronaći zaista pregršt knjiga u kojima se piše o tehnikama koje se tiču rada na sebi. U njima uvek možete pronaći korisne informacije i savete jer ih najčešće pišu osobe koje imaju neke veze sa psihologijom.

Možda vam baš neka od ovih štiva pomogne da prevaziđete trenutno nezadovoljstvo u svom životu i započnete neko novo poglavlje.


Preporučeni proizvodi

Vino jagoda 0.75 BARIL

Kvalitetan ukus voćnog vina dobili smo k...

Spirulina 600 tab. MEGAVAT

Poznato je je da je spirulina najbogatij...

Ulje susamovo tamno 0.25

Devičansko nerafinisano susamovo ulje za...

Ulje tamjana 10ml BIO

Ulje tamjana je esencijalno ulje koje se...

Ši buter 50ml Plantoil

Shea butter je biljna mast bogata steari...


Pogledaje još

Pirinač basmati organic

Makrobiotičari smatraju pirina najuravno...

Sok pravi jabuka, nana 1l

Prirodni mutni ceđeni sok od jabuke sa l...

Ulje suncokreta 1l Uvita

Nerafinisano suncokretovo ulje, vrhunsko...

Gi 270gr Bio Špajz

Gi maslo je prečišćeni puter oslobođen z...

Ulje divlje šargarepe 10ml

Najbolji prirodni detoksikator jetre. Uk...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta treba jesti pre treninga?

Obroci pre treninga treba da sadrže kvalitetne ugljene hidrate ili proteine, i malo masti, kako bi p...

Detaljnije

Sremuš - lekovita svojstva i recepti

Biljka sremuš (lat. Allium ursinum), u narodu poznata i pod nazivom divlji beli luk, uglavnom...

Detaljnije

Sve blagodeti višnje

Višnja je voće našeg detinjstva. Retko ko od nas se kao dete nije popeo na višn...

Detaljnije

Stomačni virus - simptomi, ishrana i lečenje

Početak je jeseni, hladno, vlažno vreme i temperaturni šok koji organizam doživljava prelasko...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS