Hroničan umor - vitamini i lekovi za njegovo rešavanje!


Zdravlje

Hroničan umor imate ako ste umorni ujutru čim ustanete, nemate volju da bilo šta radite osim da se vratite ponovo u krevet. Sa teškom mukom obavljate svakodnevne obaveze koje ste do sada obavljali bez problema. Nemate dovoljno životne energije, bezvoljni ste, neraspoloženi, osećate nervozu, strah i napetost. Ovo bi ukratko bili simptomi hroničnog umora. 

čovek ima hroničan umor oseća simptome pospanosti i bezvoljnosti

Vitamini za hronični umor


U borbi protiv hroničnog umora vitamini igraju ključnu ulogu. Pogledajte u nastavku na koje bi trebalo da obratite pažnju. Zatim se konsultuje sa svojim lekarom i utvrdite koje bi trebalo vitamine za hronični umor vi da uzimate:

Vitamin B-Kompleks - Motor Vašeg Metabolizma

Hronični umor često može biti povezan sa nedostatkom određenih vitamina, a jedna od ključnih grupa vitamina koja se ističe u ovom kontekstu je Vitamin B-kompleks. Ova grupa uključuje vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin). Svi ovi vitamini igraju vitalnu ulogu u proizvodnji energije, regulaciji metabolizma i održavanju zdravlja nervnog sistema.


Vitamin D - Protiv Umora i Za Jačanje Imunološkog Sistema

Nedostatak vitamina D često je povezan s hroničnim umorom. Ovaj vitamin, poznat i kao "sunčev vitamin", igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i održavanju zdravlja kostiju. Međutim, novija istraživanja takođe pokazuju da vitamin D može pomoći u smanjenju umora i poboljšanju opšteg raspoloženja. Sunčeva svetlost, riba, jaja i mlečni proizvodi su odlični izvori ovog vitamina.

Gvožđe - Protiv Anemije i Umora

Anemija, nedostatak gvožđa u organizmu, često dovodi do hroničnog umora. Gvožđe je ključni sastojak hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik kroz krv. Niski nivoi gvožđa mogu ograničiti snabdevanje kiseonika tkivima, uzrokujući umor. Uvrštavanje gvožđa u ishranu putem crvenog mesa, žitarica obogaćenih gvožđem i lisnatog povrća može pomoći u održavanju optimalnih nivoa gvožđa.

Omega-3 Masne Kiseline - Za Održavanje Energije i Fokusiranost

Omega-3 masne kiseline, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga i smanjenju umora. Veoma je bitan vitamin za hronični umor. Ove masne kiseline se nalaze u masnoj ribi poput lososa, tunjevine i skuše. Doprinosi poboljšanju kognitivnih funkcija, čime se povećava energija i fokusiranost.

Hronični umor može biti kompleksan problem, ali pravilna ishrana i unos određenih vitamina mogu biti ključni u borbi protiv ovog stanja. Konsultacija sa stručnjakom za ishranu ili lekarom je uvek preporučljiva kako bi se utvrdilo koji su vitamini potrebni za vaše specifične potrebe i kako ih najefikasnije uneti u svoju ishranu.

Lek za hronični umor

Ovde ćemo navesti nekoliko potencijalnih lekova za hronični umor koji vam mogu pomoći da se izborite sa istim i vratite vitalnost.

  • Hranite se zdravo: 

Jedite što raznovrsniju hranu. Jedite dosta povrća, pogotovo zelenog povrća koje je bogato gvožđem jer nedostatak gvođa može biti uzročnik hroničnog umora. Uzimajte dosta tečnosti, najbolje čiste vode ili prirodnih sokova. Pijte čajeve koji mogu blagotvorno da deluju na vaš nervni sistem. Izbacite brzu hranu, šećere, gazirane napitke, alkohol i cigarete. Koliko god vam se činilo da vas cigareta smiruje ona stvara nesrazmerno više štete organizmu nego koristi. Fokusirajte se na uravnoteženje proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti kako biste obezbedili održiv izvor energije tokom celog dana.

  • Uzimajte suplemente:

Neki ljudi primećuju poboljšanja u energiji kroz dodatke ishrani. Na primer, dodatak vitamina B kompleksa može podržati funkciju nervnog sistema i poboljšati opštu vitalnost. Ipak, pre nego što počnete sa bilo kojom vrstom suplementacije, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom.

  • Redovno trenirajte:

Iako zvuči paradoksalno, vežbanje može pomoći u smanjenju umora. Čak i umerena fizička aktivnost može poboljšati cirkulaciju, podstaći proizvodnju endorfina i povećati nivo energije. Počnite lagano i postepeno povećavajte intenzitet kako biste izbegli prekomerno naprezanje.

  • Brinite o vašem ličnom zadovoljstvu i mentalnom zdravlju: 

Nađite sitne radosti u životu kroz vašu decu, prijatelje, posao koji radite, knjige ili muziku. Fizička aktivnost je vrlo važna za očuvanje mentalnog zdravlja. Najvažnije je da vi budete zadovoljni i da imate dovoljno lične radosti u toku dana. 

  • Spavajte i odmarajte se dovoljno:

Nedostatak kvalitetnog sna često doprinosi hroničnom umoru. Razvijanje zdravih navika spavanja, kao što su odlazak na spavanje u isto vreme svake večeri i stvaranje opuštajućeg okruženja u spavaćoj sobi, može poboljšati vašu sposobnost da se odmori i regeneriše tokom noći.

  • Meditirajte:

Stres može biti jedan od glavnih uzročnika hroničnog umora. Razvijanje tehnika opuštanja, poput meditacije ili joge, može pomoći u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju mentalne energije.

  • Obradujte sebe

Pojedite ponekad omiljeni slatkiš, pogotovo čokoladu, ne može da vam škodi. Naprotiv, može bitno da koristi sobzirom da je poznato da čokolada stimuliše hormone sreće. Trenirajte, šetajte, provodite vreme sa dragim ljudima i u prirodi. Menjate postepeno životne navike. Važno je da znate da je mnogo toga u vašim rukama i da ste sami sebi najveći prijatelj ali i neprijatelj.

Zapamtite da je svako telo jedinstveno, i ono što deluje za jednu osobu možda neće imati isti efekat na drugu. Bitno je strpljenje i posvećenost pravilnim promenama životnih navika kako biste postigli održivu energiju i prevazišli hronični umor.


zena uziva u bazenu u teznji da se oslobodi hronicnog umora


Kao što možete pročitati ne postoji univerzalni lek za hronični umor. Sve ove gore primere koje smo spomenuli, ukoliko više njih praktikujete, zajedno mogu delovati lekovito. Pod lekom se ne podrazumeva samo tableta, kapsula, već i zdrava ishrana, treniranje, i druge aktivnosti koje su korisne za vaše telo. 

Simptomi hroničnog umora i faktori rizika 

Nije svaki umor simptom hroničnog umora. Ukoliko ste se preko dana previše izlagali fizičkom naporu normalno je da osećate umor, bolove u nogama, mišićima, zglobovima. Ukoliko radite težak fizički posao umor je prateća pojava i on je sasvim normalna reakcija organizma na izloženost fizičkim opterećenjima. 

Ako radite naporan, mentalno i psihički zahtevan posao, takođe je normalno da osećate umor. Ukoliko radite sa ljudima ili radite odgovoran posao sa novcem, čuvate decu ili sasvim nešto treće što izaziva psihički a potom i fizički zamor normalno je da se osećate umorno. 

Međutim, ukoliko umor previše dugo traje i počinjete da se osećate jednako loše i posle dovoljno sna onda možemo govoriti o hroničnom umoru. Hroničan umor može imati fizičke i psihičke simptome.

Psihički simptomi hroničnog umora

devojka ima hronični umor i nema želju da ustane iz krevetaSvi ovi psihički simptomi mogu da budu posledica hroničnog umora. Hroničan umor se teško leči, u stanju je da traje dugo a većina pacijenata ovo stanje i ne prepoznaje kao problem pa se na njega vremenom navikne, živeći godinama pod ovakvim uslovima.

Fizički simptomi hroničnog umora

  • Pad imuniteta usled nedovoljno sna i neredovne ishrane
  • Pojava čestih respiratornih i uroloških infekcija
  • Bolovi u mišićima, zglobovima, rukama i nogama
  • Glavobolja
  • Gušobolja
  • Vrtoglavica
  • Bolovi u želucu i crevima
  • Zatvor
  • Dijareja
  • Grčevi u crevima

Fizički problemi mogu nastati kao posledica stresa udruženog sa hroničnim umorom. Ukoliko primetite neki od simptoma bilo psihičke ili fizičke prirode javite se lakaru. Možete i sami preduzeti određene korake kako bi se osećali bolje. Potrebno je da napravite bitne promene u vašem životu koje će se odnositi pre svega na njegov kvalitet i funkcionisanje.

Kada su u pitanju rizične grupe svakako da u njih spadamo gotovo svi, ovo nije poremećaj za koji možemo da garantujemo da nas nikada neće snaći. Najčešći faktori rizika koji su okidač sindromu hroničnog umora su:

  • Obimne svakodnevne radne obaveze koje iscrpljuju organizam
  • Konstantan stres, kako na poslu tako i kod kuće
  • Nedovoljno kvalitetnog sna, često buđenje, nesanica, kasno odlaženje u krevet...
  • Neredovna i neadekvatna ishrana - Nutritivno siromašna

Uzroci hroničnog umora

Kada je u pitanju hronični umor uzroci mogu biti različiti. Kada na poslu imate previše obaveza, a radno vreme provodite u nezdravom okruženju prepunom tenzije i stresa. Kući vas čekaju porodične obaveze i problemi koje morate svakodnevno da rešavate. Slabo se hranite, ne stižete da jedete redovno a hrana koju konzumirate obično je brzo pripremljena ili kupljena i ne sadrži dovoljne količine vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. 

Sve ovo mogu biti potencijalni uzroci hroničnog umora. Hroničan umor se javlja polako i postepeno a traje dugo. Godinama zna biti prisutan i toliko uporan da se vremenom naviknemo funkcionisati pod ovakvim opterećenjem. Svesni smo da to nije dobro za naš organizam i da se iz benignog, često bezopasnog hroničnog umora, mogu javiti ozbiljna hronična oboljenja. 

Stres koji svakodnevno doživljavamo ostavlja vidiljive posledice. Iako se danas mnoga oboljenja pripisuju stresu i emotivnoj i fizičkoj napetosti, jedno je sigurno, stres je okidač za ozbiljna organska oboljenja a i jedan od uzročnika hroničnog umora. 

Sindrom hroničnog umora mogu izazvati organska oboljenja poput poremećaja u funkcionisanju štitaste žlezde, kao i nedostatak određenih vitamina i minerala u organizmu. Najčešće je problem u gvožđu zbog čega može da se javi malokrvnost, odnosno anemija. Dijabetes može takođe da uzrokuje hroničan umor i pospanost, pad životne energije i poremećaj imuniteta.

Organska oboljenja koja mogu biti uzročnik

  • Kardiovaskularna oboljenja
  • Sklonost ka alergijama
  • Malokrvnost-Anemija
  • Bolesti štitaste žlezde
  • Hormonalni poremećaji
  • Dijabetes tip II
  • Kandida
  • Depresija

Da li ja imam sindrom hroničnog umora?

Postavite sebi nekoliko pitanja, dobro razmislite i preispitajte svoje psihičko i fizičko stanje. Pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja... Koliko se redovno i raznovrsno hranite? Koliko tečnosti unosite u organizam? Da li imate dovoljno odmora i sna? Koliko dnevno radite? Da li radite i noćne smene? Koliko se fizički i mentalno iscrpljujete na poslu? Da li konzumirate velike količine alkohola i cigareta? Da li unosite u organizam dovoljno vitamina i minerala kroz raznovrsnu hranu? Ukoliko vežbate i trenirate da li se možda previše iscrpljujete i preko vaših realnih mogućnosti? Da li imate dovoljno prijatnih dešavanja i lepih trenutaka u životu? Odgovorom na ova pitanje možete doći do najrealnije slike vašeg stvarnog stanja i sigurno ćete pronaći uzroke hroničnog umora.


Preporučeni proizvodi

Kupko 500ml Shenemil

Kupko je tečnaglinakoja se koristizakupa...

Gljiva reishi sušene 50g Eleganc

Nekoliko hiljada godina ova gljiva se ko...

Vino jagoda 0.75 BARIL

Kvalitetan ukus voćnog vina dobili smo k...

Ulje lešnika 50ml BIO

Ulje lešnikaje potpuno prirodno, hladno ...

Sočivo crveno organic 0.5kg

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...


Pogledaje još

Etarsko ulje Eukaliptusa 10ml

Ulje eukaliptusa čisti disajne organe i ...

Vege parizer 250g

Parizer u crevu izvanrednog ukusa, dosta...

Sapun sandalov

Biljni sapun sa sandlom za problematičnu...

Ulje crnog kima 250ml Terra Co

Ova čudesna biljka za koju se smatra da ...

Heljda Slavuj

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Najbolji prirodni lek za srce

U današnje vreme mnogo ljudi pati od raznih problema sa srcem. Neki od tih zdravstvenih probl...

Detaljnije

Kako se rešiti zatvora (opstipacije) na prirodan način

Zatvor stolice (opstipacija) predstavlja stanje u kome osoba ima neugodno ili retko pražnjenje creva...

Detaljnije

Sportske povrede i lečenje

Sportske povrede nastaju kao posledica sportske aktivnosti i uglavnom predstavljaju povrede lokomoto...

Detaljnije

Besplatan plan ishrane - saveti nutricionista

Ako ne želite da angažujete nutricionistu jer smatrate da vam nije potrebna rigorozna korekcija ishr...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS