Zašto osećamo prazničnu depresiju i kako je prevazići


Saveti Zdravlje Rad na sebi

Praznici predstavljaju deo godine kada se okupe čitave porodice. U tom periodu obično se vreme provodi zajedno, bez velikih poseta ili odlazaka u goste, bez izlazaka ili dugih šetnji i ovo je uglavnom zimski period, za vreme Božića. Svoj mir se pronalazi u porodičnom domu. Dok neki uživaju u prazničnim danima, drugi se pribojavaju dolaska istih. U narednom tekstu biće reč o prazničnoj depresiji (poznata i kao zimska depresija, jer se dešava tokom istoimenog godišnjeg doba) zašto i kada se javlja, kako se manifestuje i kako je rešiti.

Pretpraznično vreme

Vreme pre praznika okarakterisano je kao pretpraznično vreme. U tom periodu svi su euforični, sa velikim nestrpljenjem iščekivajući praznike, ali i sa velikim očekivanjem od praznika. U tim, pretprazničnim danima svi su obično užurbani, prodavnice pune mušterija, pokloni se kupuju, kao i potrebne namirnice za pripremu praznične trpeze. Svi odišu srećom i nekom toplinom, koja se oseti samo kada se praznici približe. 

Praznični dani

Tokom praznika biva zatišje u vašem domu, ali i u okruženju. Sve je spremljeno, pokloni kupljeni, kuća blista, pa tako da posao i svakodnevne obaveze izostaju. Obično se praznični dani spajaju, pa recimo Nova godina i Božić postaju mini odmor. Spajanje praznika značajno može uticati da se osoba dobro odmori i oporavi od svakodnevnih radnih obaveza i stresa. Tokom prazničnih dana, kontakti i posete su svedene na minimu, a osobe su često okrenute jedna drugoj u okviru svojih porodica. To je pravo vreme za čitanje knjiga, gledanje dobrih filmova, uživanje sa decom ili unucima...

Praznična ili zimska depresija

Pretpraznična euforija, intenzivna kupovina, žurba i spremanje, odjednom prelazi u stanje mirovanja. Tokom praznika pored toga što odsustvuju obaveze, odsustvuju i neki radni kontakti, kontakti iz okruženja, a ulice često ostaju puste. Upravo iz tog razloga, osetljive osobe osećaju nelagodu, aksioznost, osećaju se tužno i usamljeno. Nedostaju im ljudi, gužva, buka, fali im prostora. Čini im se da se svake godine u isto vreme javljaju strahovi ili ta neka neopisiva nelagoda. Za prazničnu depresiju ne može se dati jasna klinička dijagnoza, ali svi dobro znaju o čemu je reč. 

Kako prevazići „napad“ praznične depresije

Osetljive i osobe sklone prazničnoj depresiji moraju kako prostor, tako i vreme prilagoditi svojim potrebama. Savet je da ne menjaju navike, koje su ranije stečene. Recimo, ako dugi niz godina treniraju svakoga jutra, poželjno je obaviti trening i tokom praznika. Ako su osobe navikle na popodnevne dremke ili duge šetnje pored reke, da se pridržavaju i te navike. Savet je da se ne spremaju velike količine hrane ranije, već je potrebno svakoga dana imati obavezu u kuhinji. Na taj način nećete imati ni vremena, ali ni osećaj da je praznik, a samim tim nećete osetiti tu takozvanu prazničnu depresiju. 

Koji su uzroci praznične depresije?

1. Stres i svađa tokom praznika

Kako je istaknuto praznici su vreme da se čitava porodica okupi. Upravo u tom periodu kada je višak slobodnog vremena, a svi su okrenuti jedni ka drugima, gde se svakodnevne navike menjaju dolazi do stresa. Često se sitni sukobi završavaju i sa svađom. To nije dobro i poželjno je izbegavati takve, krizne situacijie. Pokušajte da tolerišete ljudima oko sebe, jer praznično vreme je vreme blagostanja i mira. Uživajte u svakom danu sa svojim voljenima, pa čak i ako nešto nije po vašoj volji. Upravo stres i svađa mogu inicirati razvoj praznične depresije.

2. Nesanica

Nesanica može biti još jedan simptom kada je u pitanju praznicna depresija. Zapravo tokom praznika, a usled viška slobodnog vremena, nije retkost da se zaspi tokom dana. A ukoliko se praksa ponovi i sutradan, onda navika za popodnevnim spavanjem ne gine. Upravo iz tog razloga, spavanje tokom dana uslovljava loše spavanje tokom noći. Noćne nesanice i neispavanost mogu značajno narušiti normalno funkcionisanje vašeg organizma. Osetićete umor, bićete nervozni, a može se javiti i poremećaj ishrane. Da se to ne bi desilo savetuje se da čitajući odete u spavaću sobu. Dokazano je da čitanje utiče na opuštanje organizma i pogodiuje kvalitetnom snu. Ispijanje čaja od nane i matičnjaka, takođe može umiriti vaš organizam. Upotreba eteričnih ulja, takođe može opustiti organizam i pobediti nesanicu. 

3. Usamljenost i gubitak voljene osobe

Usamljenost ili gubitak voljene osobe mogu inicirati pojavu praznične depresije. Naime, tokom praznika osobe su usmerene jedna ka drugoj. Ukoliko se osećate usamljeno ili vam nedostaje voljena osoba, koja nažalost više nije sa vama može biti uslov stvaranja depresije. Savet je da se izdignete iznad situacije. Naravno, da je uvek poželjno da osoba koja više nije tu, bude u vašim mislima, ali morate biti razumni i značajno iznad situacije. Slobodno vreme isplanirajte tako kako vama odgovara da smanjite prostor i vreme za usamljenost i razmišljanje. 

Kako da prevaziđete prazničnu depresiju

1. Psihološki treninzi

Pored primene alternativnih vidova prevazilaska depresija, a u ovom ispitivanom slučaju praznične depresije, najoptimalnija je poseta psihologu. Stručna pomoć je uvek dobrodošla. Zahvaljujući savetima i usmeravanjima može se adekvatno smanjiti, a čak šta više i eliminisati uzrok nastanka praznične depresije. Psihološki treninzi u najvećem broju ispitanika imali su pozitivnog efekta. 

2. Isplačite se 

Nemojte se stideti da se isplačete i ispraznite sve ono što se nakupilo. Glasan plač u periodu od 10 minuta, smatra se periodom isceljenja. Nakon plača, osoba se oseća bolje, ispražnjeno, a sve ono što je tištilo, izašlo je van. Upravo zbog toga, nije sramota plakati. 

3. Razgovor

Razgovor je idealan mehanizam za prevazilaženje bilo kog problema, a u ovom slučaju i praznične depresije. Ukoliko osećate aksioznost, strah, nedostatak daha, nesanicu i sl. poželjno je da o tome popričate sa osobom od poverenja. Ona će vas saslušati, a opet vi ćete se olakšati jer delite tegobu sa nekim. Razgovori su uvek najbolje rešenje i pri rešavanju problema, uvek se započinje razgovorom. 

Da li praznična depresija zavisi od uzrasta?

Niko nije pošteđen ili imun na prazničnu depresiju. Bez obzira u kom je životnom dobu osoba koja pati od praznične depresije ili osobe kod kojih se privi put javljaju simptomi praznične depresije, mora se ukazati pomoć. Ni deca nisu pošteđena. Kada je reč o przničnoj depresiji, uvek se pomisli prvo na zrele i radno sposobne osobe, međutim, deca i mladi su ugroženi. Odustvo igranja i druženja sa vršnjacima, smanjeno vreme provođenja van kuće, odlasci na treninge i žurke, neki su od razloga da se formira višak slobodnog vremena, a samim tim u toj dokolici i pojava praznične depresije. 


Preporučeni proizvodi

Joya napitak ovas BIO

Ovseno mleko iz organske proizvodnje, vr...

Ulje susamovo tamno 0.25

Devičansko nerafinisano susamovo ulje za...

Lan mleveni vakum 200g

Lan sadrži vitmine A, B i C. Takođe sadr...

Ulje argan 100ml TerraCo

Ovo vredno ulje zdravoj kozi vraća misić...

Belvit H 150gr

Belvit H je potpunoprirodan regulator ni...


Pogledaje još

Cimet 100g Malina Impex

Cimet se koristi u jelima od povrća, voć...

Ulje pšeničnih klica 100ml

Hladno presovano nerafinisano jestivo bi...

Orahov puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, ora...

Proso BIO 200g

Proso je visokokvalitetna žitarica koja ...

Shoyu 187mlMuso

Šoju se dobija prirodnom fermentacijom s...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Valunzi u menopauzi

Period razvoja kod žena je vrlo aktivan i pun promena, od početka puberteta do potpune razvijenosti....

Detaljnije

Vitamin E i zdravlje - koliko nam zaista znači?

Sve i da smo najveći laici kada je u pitanju medicina i zdrava ishrana, jednostavno znamo da su vita...

Detaljnije

Kako izgleda izbalansirana večera?

Većernji obrok po pravilu treba da je lagan, jer organizam tokom noći funkcioniše sporije. Za...

Detaljnije

Pročišćavanje arterija i sprečavanje ateroskleroze

Ateroskleroza, tj. zakrčenje krvnih sudova usled nagomilavanja štetnih naslaga, jedan je od p...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS