Hrana bez glutena trenutno je jedna od najpopularnijih u svetu. Ova ishrana isključuje protein gluten koji se nalazi u pšenici i u srodnim žitaricama, kao što su raž i ječam. U ovsu gluten se ne pojavljuje prirodno, ali kako se uglavnom obrađuje sa pšenicom, dolazi do unakrsne kontaminacije, tako da se i ovas posmatra kao glutenska žitarica. Hrana bez glutena je odličan izbor za sve koje žele potpuno da izbace industrijsku prerađenu hranu iz svog jelovnika.

Hrana bez glutena je prvo počela da se pominje u vezi sa lečenjem obolelih od celijakije, a služi i kao terapijska dijeta za osobe sa blažom netolerancijom na gluten. Celijakija je ozbiljno autoimuno oboljenje koje karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten koji ako se jede izaziva crevna oštećenja. 

Jedini mogući lek osobama obolelih od ove bolesti jeste stroga doživotna bezglutenska ishrana. Podatak da je veliki broj osoba prešlo na ovakvu vrstu ishrane i osetilo značajna zdrvstvena poboljšanja, a da pritom kod istih nije postojala netolerancija na gluten, doprinelo je da se ishrana bez glutena zapravo preporučuje svima onima koji žele da se zdravije hrane.

Šta ne smemo

Kao i svaka druga promena, prelazak na hranu bez glutena ume biti nezgodan, i potrebno je vremena da se čovek navikne. Ali jednom kad krenete iznenadićite se koliko ustvari hrane postoji koje ste i ranije jeli a da nema glutena u sebi, a za ove u kojima ima i teško im možete odoleti naći ćete lako zamenu, jer ovakva vrsta ishrane je ustvari raznovrsna, izbalansirana, a sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim možete lako i da smršate.

Ishrana bez glutena ne mora biti komplikovana, bitno je samo voditi računa o tome koje namirnice unosite, odnosno da unosite one koje ne sadrže gluten. Već smo napomenuli koje žitarice ne smemo koristiti u bezglutenskoj ishrani ali one koje smemo su kukuruz, soja, riža, proso, heljda. Bezglutenska ishrana strogo zabranjuje hleb, testenine i skoro svu industrijsku procesiranu hranu. Gluten industrijskim namernicama daje kompaktnost i volumen tako da ga proizvođači hrane koriste u velikoj meri. Odluka prelaska na ovakvu vrstu ishrane podrazumeva odricanje od konzervisane hrane, sladoleda, kolača, peciva i ostalih pekarskih proizvoda sačinjenih od pšeničnog, ražanog, zobenog ili ječmenog brašna, ali i upakovanog mesa i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao što su kvas i pivo.

Šta smemo da jedemo

Hrana pripremljena od  kukuruza, soje, pirinča i heljdinog brašna jeste ono što bezglutenska hrana dozvoljava. Mogu se koristiti i pirinač, proso, aktivni suv kvasac i mleko u prahu. Dalje na raspolaganju su vam sve vrste povrća i voća, meso, jaja, riba, mlečni proizvodi ali i mnoge druge namirnice pod uslovom da ne sadrže gluten. Smete koristiti i krompir. Odlična stvar sa bezglutenskom hranom je ta što unosimo minimalno konzervansa i aditiva u organizam, dakle konzumiramo vrlo malo industrijske hrane. Dok hrana koju pripemamo kao deo ove ishrane biva prepuna svežeg voća i povrća i ono je u šta smo sigurni jer smo je mi lično pripremili kod kuće.

Hrana bez glutena ima brojne prednosti, pa se tako ona danas preporučuje svima, bez obzira da li osoba pati od netolerancije na gluten ili ne, jer ima blagotvorno dejstvo na organizam u celosti.

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS