Bioritam organizma tokom 24 sata


Zdravlje Zdrav životni stil

U zapadnoj medicini, organi tela su objašnjeni u smislu njihove anatomske strukture i fiziološih funkcija. Tradicionalna kineska medicina ima sasvim drugačiji pristup. Ono što se obično misli kao organ (srce, jetra, želudac…) ima svoje jin i jang svojstvo koje je mnogo značajnije od anatomije. Ovaj koncept kineske medicine je poznat kao Zang-Fu perspektiva organa po kojoj postoji 6 jin (Zang) organa i 6 jang (Fu) organa.

Jin i Jang organi

Jin organi su jetra, srce, slezina, pluća, bureg i perikardijum (opna koja oblaže srce). Funkcija ovih organa je da proizvode, transformišu, regulišu i skladišti osnovne supstance: energiju Či, krv, i telesne tečnosti. 6 jang organa se sastoji od žučne kese, želuca, tankog creva, debelog creva, mokraćne bešike i trostrukog grejača. Trostruki grejač nema fizičku strukturu, on kontroliše funkcije i aktivnosti unutrašnjih organa i tkiva, i komanduje aktivnošću Či (vitalnom energijom u telu). Jang organi su uglavnom odgovorni za varenje hrane i prenošenje hranljivih materija. To su organi sa praznim šupljinama.

U tradaicionalnoj kineskoj medicini tela su zasnovana na skladnim odnosima između jin i jang organa. Unutrašnja Či energija cirkuliše u zdravom organizmu kroz stalnih dvanaest kanala završavajući krug za 24 časa. Svaki kanal ima periode maksimalnog i minimalnog napona energije koji traje dva sata, i za koje vreme treba delovati na ovaj ili onaj organ.U procesu cirkulacije Či dešava se interakcija i međusobna regulacija organa, a u „vitalnim tačkama“, interakcija je sa okolinom (makrokosmosom).

Unutrašnja energija cirkuliše u 12 osnovnih meridijana i stupa, s jedne strane, u kontakt sa organima, a sa druge, preko tačaka na meridijanu, sa spoljnom sredinom. Zato od stanja tačaka zavisi stanje meridijana i kretanje energije po njemu, prijem energije spolja i njeno prenošenje do unutrašnjih organa. Energija Či cirkuliše po meridijanu i zahvata organe po strogo određenom redosledu.

Unutrašnji biološki sat:

03-05h (Meridijan pluća): Maksimalnu aktivnost energije u ovom period imaju pluća koja su odgovorna za slobodan protok energije i bolesti disajnih puteva.  U slučaju manjka energije koja cirkuliše, moguća je nesanica sa melanholijom i iznenadnom depresijom.

05-07h (Meridijan debelog creva): Debelo crevo je meridijan koji ima najveću aktivnost u ovom vremenskom intervalu. Ovo je period kada se pored telesnog pražnjenja, preporučuje i emotivno, kako bi se oslobodili uznemirenosti. Kod dece prouzrokuje plačljivost.

07-09h (Meridijan želudca): Vreme koje treba iskoristiti za doručak. Želudac u ovom period razgrađuje hranu, pa može doći do nadimanja ili osećaja gladi ukoliko obrok nije izbalansiran i zdrav.

09-11h (Meridijan slezine i pankreasa): U periodu  od 9 do 11h  slezina je zadužena da unesenu hranu pretvara u energiju. Neravnoteža u radu slezine izaziva tromost uma, poremećaj pažnje  i nedostatak energije. U slučaju da se javi osećaj umora posle jela, ublažite ga soljom čaja.

11-13h (Meridijan srca): Ovo je vreme koje treba iskoristiti za ručak, ali bez kafe i bilo kojih aktivnosti koje uzrokuju lupanje srca.  Moguć je osećaj vrućine na dlanovima, povećana stidljivost i sklonost zbunjivanju.

13-15h (Meridijan tankog creva): Moguće je da se u ovom razdoblju manifestuju posledice lagane dehidratacije, i to u slučaju da niste uneli dovoljno tečnosti do ovog dela dana. Treba biti oprezan jer ovo može izazvati nadutost i čir.

15-17h (Meridijan mokraćne bešike): Doba dana kada ćete osetiti umor. Mokraćni mehur koji ima problem manifestuje ga peckanjem prilikom mokrenja ili gljivičnim infekcijama.

17-19h (Meridijan bubrega): Aktivnost energije bubrega u ovom period je najveća. Kad bubrezi nisu u ravnoteži moguće je obilno mokrenje, osećaj hladnoće u nogama i problem sa seksualnom potencijom.

19-21h (Meridijan perikarda, opne koja oblaže srce): Osetljivost organizma je povećana pa se preporučuje duboko disanje i aktivnost koja vas opušta. Bolovi u gornjim ekstremitetima i napregnutost mišića ramena su karakteristične nelagodnosti za ovaj meridijan.

21-23h (Meridijan trostrukog grejača): Slabost, povećano umaranje, zvonjava u ušima. U ovo doba večeri pravo je vreme za san.

23-01h (Meridijan žučnog mehura): Žučni mehur je zadužen da izlučuje žuč, a emocionalno, zadužen je za osećaj samopoštovanja i odlučivanje. Preporučuje se kao period za odlazak na spavanje.

01-03h (Meridijan jetre): U kineskoj medicini, menstualni ciklus se povezuju sa jetrom pa je u ovom meridijanu moguć poremećaj ciklusa koga prate nezadovoljstvo i apatija.

Prirodna medicina raspolaže mnogim sredstvima intervencije u slučaju viška ili manjka vitalne energije. Homeopatija, akupunktura i lekovito bilje, samo su jedni od njih.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Tempeh prženi 200gr

Tempeh je fermentisani proizvod od soje ...

Ulje ricinusa 100ml linum

Ricinusovo ulje se dobija od semena ove ...

Surutka u prahu 250g

Surutka u prahu je proizvod vrhunskog kv...

Suva šitaka 50g Artfood

Gljiva shiitake raste u šumama na panjev...

Sok šargarepe Biotta

Biotta sok od šargarepe je napravljen od...


Pogledaje još

Sweet dijabet namaz 250g Hajdu

Sweet diabet se može koristiti kao fil z...

Testenina pirinčana grkljnčići Testolin

Testenina od pirinča – makaroni. Koristi...

Sok pravi jabuka 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

Sapun od kozjeg ml-pivski kvas

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Ulje fenela 20ml

Ulje namenjeno ženama jer podstiče stvar...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Detoksikacija sirovom hranom

Puno hranljivih materija a malo masti su odlike ishrane koja se bazira na sirovim namirnicama.Ovakav...

Detaljnije

Tibetanski eliksir dugovečnosti

Tibetanski eliksir dugovečnosti i mladosti je mešivanina 3 neverovatna sastojka, zbog kojih j...

Detaljnije

Štitna žlezda - ishrana

Sigurno svi već znate zašto je štitna žlezda toliko bitna, i kako utiče na zdravlje, p...

Detaljnije

Anemija prirodno lečenje

Ukoliko u našoj krvi nemamo dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja bi do svih...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS