Hrono ishrana kao dijetetski režim


Ishrana Principi zdrave ishrane

Bazirajte svoju ishranu na pravilnoj kombinaciji namirnica, ne preskačite obroke ali ih jedite u određeno vreme.


Hrono  ishrana se bavi dijetetikom i fokusirana je na individualni režim ishrane koji se odvija prema zakonitostima lučenja hormona i enzima u našem organizmu. Određene vrste namirnica se prema ovoj ishrani konzumiraju u određenim vremenskim intervalima dana kako bi njihova iskoristljivost za stvaranje energije bila najveća. Osnovna pravilo metabolizma vodi hrono ishranu. Metabolizam je dirigovan od strane hormona i enzima koji se izlučuju u okviru određenih organa, a ovo lučenje je određeno vremenski pa se ne smatra našin individualnim navikama, već zakonima univerzalnog ritma dana i noći. Priroda se postarala da naš organizam štedljivo i na najbolji mogući način iskoristi svaku hranu koji pojedemo, ali samo ako je jedemo u vreme kad je fiziološka funkcija digestivnog sistema odgovarajuća. Pogrešan izbor hrane u određeno doba dana dovodi do stvaranja metaboličkog otpada i zatrovanosti ćelija organizma. Ovo vremenom izaziva razne bolesti kao što su: šećerna bolest, povećanje vrednosti triglicerida i holesterola u krvi, bolesti srca i krvnih sudova, visok pritisak, malignitet, prerano starenje i gojaznost..

Smatra se da je režim hrono ishrane uspostavio francuski lekar Alain Delabos, sredinom osamdesetih godina 20. veka. Ovaj režim se pokazao ne samo jednostavnim za primenu, već i delotvornim u sprečavanju raznih bolesti koje nastaju usled nepravilnog načina ishrane. Danas, u Srbiji je poznat  jedinstveni programa hrono ishrane Dr Ane Gifing, koja se posle medicinskog fakulteta odlučila za usavršavanje i preventivnu medicinu. Njen program hrono ishrane postaje popularan i van granica Srbije, tako da trenutno postoji 9 centara u Evropi i Americi koji su licencirani da primenjuju ovaj progam.

Hrono ishrana se preporučuje svim zdravim osobama, nema kontraindikacija i nuspojava. Ipak, kao i kod druguh dijeta obavezno je prethodno se posavetovati sa vašim lekarom i nutricijonistom.  Ne započinjite sa ovom ishranom bez obavljenih konsultacija.  

Važno je da imate tri obroka dnevno: doruča, ručak i večeru. Dozvoljena je i užina. između svih obroka pravite pauzu od 4 sati kako bi se regulisao nivo šećera u krvi i insulina u organizmu. Preporuka je da svi obroci budu raspoređeni između 8 satu ujutro i 8 sati uveče. Večera se preporučuje bar dva sata pre odlaska na spavanje.Uz hrono dijetu se preporučuje intervalni trening, vožnja bicikla ili kombinacija brzog i lagano hoda.Trenira se ujutro ili tokom dana, nikako noću. Preskakanje obroka je zabranjeno, posebno preskakanje večere koja se u drugim dijetama ćesto preporučuje.

Kada dostignete svoju ciljanu težinu, treba izbegavati sledeće namirnice: mleko, šećer, belo brašno, jogurt i sve što sadrži skrob.

Hrono dijeta je postala popularna jer za nju nije važan broj kalorija koji se unosi. Kilogrami se skidaju lako a neće se ni vraćati ako nastavite da sledite pravila ishrane.

Dozvoljene namirnice u okviru hrono ishrane su mlečni proizvodi kao što su sir, kiselo mleko, jogurt, pavlaka, i sojin sir, zatim, sve vrste mesa i sve vrste voća i povrća u svežem ili barenom stanju. Nikada se od namirnica ne smeju konzumirati gazirana pića, slane grickalice, pekarska peciva, mleko, biljnišlag, margarin i biljna pavlaka

 Hrono ishrane po obrocima:

 Doručak:  Jedite ugljene hidrate, proteine, masti. Treba izbegavati pšenicu i kukuruz. Dozvoljena brašna su sva   ostala, ječam, raž, heljda, ovas.Dozvoljeni su i čvarci i slanina, ali bez aditiva.

 Ručak:  Za ručak jedite jače proteine, kao što su govedina, svinjetina, teletina ili jagnjetina, ali bez  ugljenih hidrata  ili hleba. Ako jedet ugljene hidrate, jedite ih sa povrćem. Takođe, unosite što više povrća kroz salate.

 Večera:  Takođe jedite proteine, ali lakše. Preporučuju se belo meso ili riba. Ponekad ih možete jesti sa salatom i  sirom, ali samo kada izađete iz faze mršavljenja. Za salatu se preporučuje kombinovanje zelenog i belog povrća (karfiol, luk, pečurke i repa).

Poslastice: slatko, čak i voće jesti samo u popodnevnim časovima, između ručka i večere, a ne ujutro. Najbolji izbor je crna čokolada sa najmanje 70% kakaoa i sušenog voća kao što su smokve ili šljive.

Pijte dosta tečnosti, a ukoliko pijete kafu dozvoljena je bez dodatka šećera. Ne zaboravite da je doručak obavezan jer je najvažniji. Ljudi koji ne doručkuju, kasnije tokom dana jedu češće i obilnije , pa telo mora da obradi veću količinu kalorija u kratkom vremenskom intervalu.

Osnovno pravilo je jednostavno. Pratite kombinovanje hrane, ugljene hidrate i proteine jedite samo za doručak i ne preskačite obroke. Ako želite da izgubite više kilograma, uvedite restrikcije. Potpuno izbacite  voće jer sadrži puno šećera, izbacite svako skrobno povrće, kao i ugljene hidrate za ručak.

Prednosti hrono ishrane:

  • gubitak viška kilograma, regulisanje masnoće u organizmu
  • sprečava nastanka dijabetesa, bolesti srca, krvnih sudova i maligniteta
  • usporava proces starenja
  • uspostavlja hormonsku ravnotežu
  • pomaže kod opšte iscrplenosti i slabosti organizma

Nedostaci hrono ishrane:

Negativnih strana ovog režima ima jako malo. Osnovni je taj što ovakva ishrana zahteva dosta samokontrole, istraživanja namirnica i doslednosti. Obroci nisu količinski ograničeni, pa je neophodno uspostaviti pravu meru. Pored svih mlečnih proizvod koji su dozvoljeni, zabranjeno je kravlje mleko i ovo može predstavljati problem za ishranu dece u razvoju. Doduše, unos kalcijuma možemo nadoknaditi unosom drugih dozvoljenih mlečnih proizvoda ili nekog povrća kao što je brokoli.

Osobe koje su prešle na hrono režim ishrane nisu primetile samo gubitak kilograma, osećale su se zdravije a izgledale  bolje i zategnuto. Hrono ishrana je opšte priznata od strane nutricionista jer iskustva potvrđuju da pozitivno deluje na celokupno zdravstveno stanje i poboljšava kvalitet života.

Preporučujemo Vam:

Gotova smeša za hrono hleb

Izvor:  


Preporučeni proizvodi

Smeša za hrono hleb

Gotova smeša za brzo i jednostavn...


Pogledaje još

Sapun moringa 100gTerra Co

Moringa sapun temeljno čisti kožu, čini ...

Ulje cimeta 10ml BIO

Ulje štapića cimeta jača cirkulaciju i z...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Zdravo Grlo Throat C 30,6 Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastojci: organsk...

Ulje palmino 1l Uvita

Rafinisano biljno ulje od ploda palme. P...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Jin i Jang hrana

Makrobiotička ishrana je samo jedan aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika. Makrobiot...

Detaljnije

Voda je lek

70% čovekovog organizma je voda. Voda je neophodna za metabolizam jer omogućava varenje, a kasnije i...

Detaljnije

Prednosti zelenog čaja

U Kini se upotrebljava već jako dugo i potvrđuje da redovnim kozmiranjem sprečava razvoj infekcija i...

Detaljnije

Šta je miso pasta?

Miso je pasta koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, ječma, soli, pirinča, a...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS