Valunzi u menopauzi



Period razvoja kod žena je vrlo aktivan i pun promena, od početka puberteta do potpune razvijenosti. Kada se žena ostvari kao majka, dešavaju se još bitnije promene, kao što je na primer lučenje mleka. Kada žena dostigne određene zrele godine, i kada sve naizgled počinje da se smiruje, javlja se menopauza, a sa njom i valunzi.

Šta je bitno da znate o valunzima?

Valunzi su oni neprijatni toplotni napadi koji se često javljaju, posebno u predelu lica i gornjeg dela tela. Ponekad, mogu se javiti zajedno sa mučninom, povraćanjem, prekomernim znojenjem, vrtoglavicom i drugim sličnim tegobama.

Uzrok valunga je pad nivoa hormona estrogena, koji uzrokuje hormonalne promene u menopauzi. Valunzi i hormonski poremećaji su još izraženiji kod žena koje vode sedelački način života, puše, koje su izložene stresu ili gojazne.

Učestalost i trajanje valunga razlikuje se od žene do žene. Neke žene mogu imati valunge tokom određenog perioda, dok organizam ponovo ne uspostavi ravnotežu, dok neke žene mogu trajno patiti od valunga. Bitno je da svaka žena izbegava faktore koji pojačavaju intenzitet valunga.

Svaka žena mora da nauči da smiri valunge, jer mogu biti jako neprijatni, naročito tokom radnog vremena. Valunzi umeju da dekoncentrišu tokom rada, utiču na to da ste rastrojeni i da se osećate nelagodno. Postoji mogućnost lečenja valunga putem hormona. Međutim, nakon izvesnog vremena, problem se može ponovo vratiti, tako da vam preporučujemo da prvo isprobate sledeće prirodne recepte za ublažavanje valunga.

Valunzi u menopauzi – recepti za ublažavanje

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pročišćava organizam i revitalizuje ga. Sadrži više od 30 blagotvornih sastojaka (vitamine, mineralne soli, masne kiseline, fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor, natrijum, cink, gvožđe, fluor i dr). Dovodi organizam i metabolizam u ravnotežu.

Recept:

– 2 kašike jabukovog sirćeta piti uveće. Ukoliko ne možete da podnesete ukus, možete 2 kašike dodati u vodu ili u sok.

Soja

Sadrži fitoestrogene koji mogu zameniti prirodni estrogen kod žena. Takođe, soja je bogata licitinom koji sprečava pojavu osteoporoze zbog prisustva kalcijuma, tj. štiti kosti, jer u periodu menopauze dolazi do slabljenja kostiju. U svoju ishranu uključite sledeće proizvode:

– sojino mleko

– meso od soje

– tofu

Preporučuje se da dnevno konzumirate po dve porcije nekog od ovih proizvoda od soje (npr. ujutru i uveče). Ukoliko nikada niste koristili ove proizvode, u početku će vam biti neukusni, ali vremenom ćete se navići na njihov ukus.

Žalfija

Pored toga što sadrži prirodne fitoestrogene, žalfija ima i stimulativno dejstvo. Poboljšava cirkulaciju i vidno ublažava valunge. Najčešće se preporučuje upotreba žalfije u vidu čaja. Takođe možete koristiti i eterično ulje žalfije, koje je isto tako efikasno kao i čaj.

Recept:

Kašiku svežih ili suvih listova žalfije prelijte sa 200ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 30min. Možete piti 3 puta na dan.

Laneno seme

Ukoliko imate blage valunge, laneno seme može biti efikasno. Sadrži fitoestrogene koji nadomešćuju gubitak estrogena, tako da ublažavaju valunge. Takođe, laneno seme otklanja zatvor i snižava holesterol, tako da ćete uz njegovu pomoć imati manje smetnji i tegoba u menopauzi, i normalnu funkciju creva.

Recept:

– 2 kašike lanenog semena možete dodati u salatu, jogurt, sok ili supu. A možete ga i samleti i preliti preko marmelade i slično.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost!

Fizička aktivnost nije direktno povezana sa valunzima, ali može poboljšati stanje vašeg organizma generalno. Možete se opredeliti za bilo koji tip vežbanja: aerobik, šetnja, trčanje, ples, joga i dr.

Budite strpljive i dajte svom organizmu vreme da počne da reaguje na ove prirodne recepte, sa ciljem da se valunzi ublaže. Imajte na umu da se radi samo o jednoj etapi u životu svake žene, tako da, nakon nekoliko meseci, sve će se vratiti u normalu.


Preporučeni proizvodi

Detoks - Pure 30g Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja za detoksikaciju o...

Boza

Boza kao napitak se korisi više od hilja...

Kapi valerijane 30ml SRCULEN

Valerijana kapi se koriste kod problema ...

Čaj krvni pritisak 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod povišenog krvn...

Čaj prodijabet sa cimetom

Mešavina lekovitog bilja. Sastav: mahuna...


Pogledaje još

Moringa prah 90g ZDRAVO BILJE

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Sapun od kozjeg mleka pantenol Ec

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Čaj bronho 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja protiv upale donji...

Keks biobela limun diabet

Čajni keks sa ukusom limuna. Proizvedeno...

Sapun od kozjeg mleka med Zeljko

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta uzrokuje često podrigivanje i kako ga rešiti?

Česta zabluda koja vlada kod većine jeste da podrigivanje ne može da bude simptom određenog obolenja...

Detaljnije

Spelta - lekovitost i značaj

Spelta ili krupnik je stara sorta žitarice koja se u ljudskoj upotrebi nalazi više hiljada go...

Detaljnije

Sirup od lovora smiruje kašalj

Kašalj se obično javlja kao posledica infekcije disajnih puteva kao što su prehlade il...

Detaljnije

Kokos u službi nege lica

Aromatičan, nutritivno vredan, kokos je nezaobilazan deo prirodne kozmetike lica. Umiruje nadraženu ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS