Šta je prolaktin i zašto je važan?


Zdravlje

Šta je prolaktin? 


Prolaktin je hormon stresa kog luči naša endokrina žlezda po imenu hipofiza. U pitanju je mala žlezda koja je obično oko 1cm i nalazi se na bazi mozga. Da, upravo tu u onom udubljenju koje obično nazivamo "tursko sedlo" ili "babina rupa". Hipofiza je jako važna i ona utiče na mnogobrojne fiziološke procese. A kod žena su ova žlezda i ovaj hormon posebno značajni za postojanje normalnog menstrualnog ciklusa. 

prolaktin


 

Može da bude povećan i kod muškaraca, pa čak i kod dece, ali je činjenica da se povišene vrednosti prolaktina najčešće javljaju kod žena. On je jako važan hormon za sve žene i njegove neregularne vrednosti mogu da ukažu na mnoge probleme sa kojima se susreće jedna žena tokom njenog života. 

Povećane vrednosti prolaktina na primer mogu da ukažu na postojanje tumora, što najčešće i jeste slučaj. Svakako ne bi trebalo da pravite paniku odmah, već treba uraditi detaljne analize, ali pre svega toga dobro se treba upoznati sa ovim jako važnim hormonom. 

Možda vas zanima i šta je kiropraktika?

Koja je njegova uloga u telu? 


Istraživanja su pokazala da igra važnu ulogu u odgovoru na stres, zbog čega se i zove hormon stresa. Kada se osoba suočava sa stresnim situacijama, njegov nivo u krvi može značajno porasti. Povećanje nivoa prolaktina posredovano je kompleksnim interakcijama između mozga, hipotalamusa i hipofize. 

 • Ovaj hormon stresa ima brojne efekte na organizam, uključujući aktivaciju imunološkog sistema, regulaciju metabolizma i uticaj na raspoloženje. 
 • Može modulirati aktivnost neurotransmitera poput dopamina, koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i motivacije. Takođe se obično povezuje s regulacijom reproduktivnog sistema i laktacijom kod žena.
 • Važan je kod žena kada imaju problem sa menstrualnim ciklusom, vrlo često uzrok tražimo i u nedostatku ili preteranom lučenju ovog hormona. 
 • Njegova najvažnija uloga dolazi do izražaja kada žena ostane u drugom stanju i kada se porodi. Ovaj hormon priprema žlezde za dojenje i ukoliko je sve normalno sa ovim njim, vrlo je verovatno da će ona lako dojiti. 
 • Veoma bitnu ulogu ima i kod procesa ovulacije. Zato na primer, ukoliko dođe do izostanka ovulacije upravo zbog povećanog nivoa prolaktina to znači da žena ne može ili može jako teško da ostane trudna. Zato je izrazito važno da ukoliko planirate trudnoću obavezno vodite računa o ovom hormonu. Ukoliko vam je visok, ovulacije se neće događati, što je priznaćete zastrašujuće, jer samim tim znate da u tim trenucima ne postoji šansa da ostanete trudni. 

Kada se ukaže potreba za proverom prolaktina treba da znate da postoji tačan period kada možete to da ispitate. Takođe, treba da znate da se on ne luči tokom celog dana istim intezitetom. Najviše se luči tokom noći ili malo pre nego što se probudite. 

trudnica ima povisen prolaktin

Šta kada je visok kod žena? 


Naravno da su se mnoge žene zapitale šta će se desiti sada kada je prolaktin povisen. Nema potrebe za brigom, jer to obično može da bude trenutni stres. Naravno postoje ozbiljnije situacije na koje upravo utiče povećanje tog hormona.

Kako ne biste došli u situaciju da se uplašite nakon dobijanja rezultata da vam je ovaj hormon nešto viši od normalnog, treba da znate sledeće stvari. Prolaktin je na primer povećan kod žena koje su trudne. Stres je dobar okidač za različite bolesti, a isto tako i za povećanje nivoa ovog hormona.

Kada je prolaktin povišen, takvo stanje mogu da izazovu i određeni lekovi, na primer antidepresivi ili omeprazol ili antiemetici. Logično je i da poremećena funkcija štitne žlezde može da utiče na njegovo povećanje. Kada je viši, to može da ukazuje i na tumor na hipofizi.

Dakle, on može da bude visok iz više razloga. Zato, nemojte da stvarate paniku dok ne proverite sve redom. Može se desiti da je visok zbog stresa koji se gomilao i kog niste znale na pravin način da izbacite iz sebe. Stoga se taj pritisak manifestovao povećanim vrednostima ovog hormona.

To su samo neki od uzroka, ali treba da znate da postoje i posledice kada vam je on duže vreme povećan. Na primer, može se desiti da vam menstrualni ciklus kasni. Može se desiti da vam menstruacije neće biti redovne ili ih uopšte neće biti i može se dogoditi i krvarenje van ciklusa. Libido je smanjen, dolazi do umora, malaksalosti, kao i vrtoglavica. Neke žene su se u drugom stanju žalile kako im je vid oslabio.

Saznajte i kako da ojačate imunitet

Koje su njegove referentne vrednosti?


Referentne vrednosti prolaktina mogu se razlikovati između laboratorija, ali obično se izražavaju u jedinicama merne koncentracije (ng/mL ili μg/L). U nastavku istilemo prosečne vrednosti:

 • Za muškarce: Normalne referentne vrednosti za muškarce obično se kreću između 2-18 ng/mL ili 2-18 μg/L. Međutim, ove vrednosti mogu se malo razlikovati između laboratorija.
 • Za žene u reproduktivnom dobu (koje nisu trudne): Normalne referentne vrednosti za žene obično se kreću između 2-29 ng/mL ili 2-29 μg/L. One mogu varirati u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, pri čemu su najviše vrednosti obično prisutne tokom faze ovulacije.
 • Za trudnice: Obično je povišen tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru. Referentne vrednosti prolaktina mogu biti različite i često se koriste posebne opsege za njegovu procenu tokom trudnoće.

Važno je napomenuti da ove vrednosti služe samo kao smernice i da se mogu razlikovati između laboratorija. Ako imate pitanja o svojim rezultatima prolaktina, uvek se konsultujte sa svojim lekarom koji će moći da tumači rezultate i pruži vam adekvatne informacije u skladu sa vašim specifičnim zdravstvenim stanjem.

Vrednosti prolaktina se, osim jednim klasičinim vađenjem krvi, mere i takozvanim određivanjem profila ovog hormona. Tada se krv uzima više puta, na svakih 20 minuta, meri se njegov nivo i na kraju se na osnovu svih vrednosti određuje zapravo nivo ovog hormona u telu. 

Kako ga smanjiti?

Postoji nekoliko načina kako ga možete smanjiti, a u nastavku navodimo najvažnije savete:

 • Smanjite stres: Razmislite o uvođenju tehnika opuštanja, kao što su meditacija, joga, duboko disanje ili šetnje. Takođe je važno da vodite brigu o svom mentalnom zdravlju i da se bavite aktivnostima koje vas ispunjavaju i opuštaju.
 • Izbegavajte stimulanse: Određeni stimulansi, poput kofeina i alkohola, mogu uticati na povećanje nivoa prolaktina. Pokušajte smanjiti ili izbegavati konzumaciju ovih supstanci kako biste videli da li će to imati uticaja na vaše nivoe ovog hormona.
 • Vodite računa o svojoj ishrani: Ishrana bogata hranljivim materijama može imati pozitivan uticaj na hormonsku ravnotežu. Pokušajte da uključite namirnice koje su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima u svoju ishranu. Smanjite unos procesuirane hrane, šećera i zasićenih masti. Ponekad se i dodaci ishrani, kao što su vitamini B6 i E, mogu preporučiti za regulaciju prolaktina, ali konsultujte se sa lekarom pre nego što uzmete bilo kakve dodatke.
 • Redovno vežbajte: Fizička aktivnost može pomoći u regulaciji hormonske ravnoteže. Redovno vežbanje može smanjiti nivo stresa i poboljšati opšte zdravlje. Odaberite aktivnosti koje vam odgovaraju, poput šetanja, trčanja, plivanja ili joge, i pokušajte da se bavite njima nekoliko puta nedeljno.
 • Obratite pažnju na lekove: Ako uzimate određene lekove, poput antipsihotika ili određenih lekova protiv depresije, razgovarajte sa svojim lekarom o alternativama ili o mogućnosti smanjenja doze.

Da li znate zašto se javlja metalni ukus u ustima?

Kako se radi njegova analiza?

Analiza prolaktina je laboratorijski test koji se koristi za merenje nivoa prolaktina u krvi i podrazumeva uzimanje krvi iz vene. Ali pre uzorkovanja krvi, pacijent obično treba da bude u stanju fizičkog odmora i posta nekoliko sati, kako bi se minimizovali faktori koji mogu uticati na rezultate. Takođe, neki lekovi, poput antipsihotika i određenih lekova protiv depresije, mogu uticati na nivoe prolaktina, pa je važno obavestiti svog lekara o svim lekovima koje uzimate.

Nakon uzimanja uzorka krvi, on se šalje u laboratoriju gde se vrši analiza. Postoji nekoliko metoda za merenje, uključujući imunokemiluminiscentnu analizu (ICMA) i radioimunski test (RIA). Ove metode koriste specifične antitela koja reaguju sa prolaktinom u uzorku krvi, što omogućava kvantifikaciju nivoa ovog hormona.

Dobijeni rezultati izražavaju se u jedinicama merne koncentracije, kao što su ng/mL ili μg/L. Normalne referentne vrednosti mogu se razlikovati između laboratorija, ali obično se kreću između određenih opsega za muškarce, žene u reproduktivnom dobu i trudnice. Visoki ili nizak nivo mogu ukazivati na određena zdravstvena stanja i zahtevaju dodatnu procenu od strane lekara.

Analiza prolaktina se često koristi u dijagnostici i praćenju određenih stanja kao što su poremećaji hipofize, neplodnost, poremećaji menstrualnog ciklusa, neobjašnjeno mlečno izlučivanje iz dojki (galaktoreja) i nekih neuroloških stanja. Takođe se može koristiti za praćenje efikasnosti terapije za određena stanja koja utiču na ovaj hormon, poput prolaktinoma (benigni tumor hipofize).

Važno je napomenuti da dobijeni rezultati tumače u kontekstu kliničke slike i uzimaju u obzir druge relevantne faktore. Odluka o dijagnozi i terapiji treba da bude bazirana na celokupnoj proceni pacijentovog zdravstvenog stanja, u saradnji sa lekarom ili endokrinologom.

 • Koliko iznosi cena analize

Cena analize može značajno varirati u zavisnosti od geografske lokacije, specifičnosti laboratorije i zdravstvenog sistema u kojem se nalazite. Takođe, cene se mogu razlikovati i u zavisnosti od toga da li se analiza vrši u javnom ili privatnom zdravstvenom sektoru.

Da biste tačno saznali koliko bi vas koštala analiza, preporučujemo da se obratite laboratorijama ili zdravstvenim ustanovama u vašem području. Možete ih kontaktirati telefonom ili putem e-pošte kako biste se informisali o ceni analize, kao i o eventualnim dodatnim troškovima koji mogu biti povezani sa uzimanjem uzorka krvi ili interpretacijom rezultata.

Ako imate zdravstveno osiguranje, možda će vam biti omogućeno da analizu obavite bez dodatnih troškova ili po nižoj ceni.

Šta znači nizak prolaktin kod žena?

Nizak nivo ovog hormona kod žena može ukazivati na različita zdravstvena stanja ili fiziološke faktore. Evo nekoliko mogućih objašnjenja za njegov niži nivo:

 • Neaktivna hipofiza: Hipofiza je žlezda u mozgu koja reguliše na lučenje pomenutog hormona. Ako hipofiza nije adekvatno aktivna, može doći do smanjenja njegovog lučenja.
 • Smanjena funkcija hipotalamusa: Hipotalamus je deo mozga koji kontroliše aktivnost hipofize. Ako hipotalamus ne funkcioniše ispravno, može doći do smanjenja lučenja ovog hormona.
 • Poremećaji hipofize: Određeni poremećaji hipofize, kao što su adenomi ili tumori hipofize, mogu uticati na proizvodnju i njegovo lučenje. U slučaju tumora koji proizvodi prolaktin (prolaktinoma), njegove niže vrednosti mogu biti posledica smanjenja veličine tumora ili efekata terapije.
 • Poremećaji reproduktivnog sistema: Nizak prolaktin kod žena može biti povezan sa smanjenom funkcijom jajnika, što može rezultirati hormonalnim disbalansom ili poremećajima menstrualnog ciklusa.
 • Fiziološki faktori: Njegov nizak nivo može biti normalan u određenim situacijama, kao što su trudnoća ili periodi dojenja. Takođe, fizička aktivnost ili intenzivno vežbanje mogu uticati na njegovo smanjenje.

Za više korisnih saveta pratite naš portal Zdravisimo.rs.


Preporučeni proizvodi

Vegge line parizer 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...

Sok nar 0,5l Artfood

Nar je pun vitamina C i smatra se odličn...

Krompirov skrob gustin

Krompirov skrob se dobija iz sitno renda...

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....

Bundevin puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, od ...


Pogledaje još

Umeboši sirće 187ml Muso

Umeboši sirće se dobija kao nusproizvod ...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....

Sapun od kozjeg mleka -biljni ugalj

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Diabet štanglica bundeva 30g

Pogodno za dijabetičare. Bez glutena. Sa...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta uzrokuje često podrigivanje i kako ga rešiti?

Česta zabluda koja vlada kod većine jeste da podrigivanje ne može da bude simptom određenog obolenja...

Detaljnije

“Belo“ povrće u službi zdravlja

“Belo“ povrće je bogato velikim količinama hranljivih materija: kalijumom, magnezijumom ...

Detaljnije

Diskus hernija prirodno lečenje

Opšte je poznato da se kičmeni stub sastoji od pršljenova. U detinjstvu, kod ljudi, ki...

Detaljnije

Svrab vagine - Kada je vreme za uzbunu?

Žene koje su se susretale sa svrabom u intimnoj regiji znaju da je reč o veoma neprijatnom i nelagod...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS