Šta je prolaktin i zašto je važan?


Zdravlje

Verovatno ne postoji žena koja do sad nije čula za prolaktin. Kada su vrednosti prolaktina dobre sve je u redu, kada nisu tu se već pali lampica za alarm. 

Prolaktin može da bude povećan i kod muškaraca, pa čak i kod dece, ali je činjenica da se povišene vrednosti prolaktina najčešće javljaju kod žena. Prolaktin je jako važan hormon za sve žene i njegove neregularne vrednosti mogu da ukažu na mnoge probleme sa kojima se susreće jedna žena tokom njenog života. 

Povećane vrednosti prolaktina na primer mogu da ukažu na postojanje tumora, što najčešće i jeste slučaj. Svakako ne bi trebalo da pravite paniku odmah, već treba uraditi detaljne analize, ali pre svega toga dobro se treba upoznati sa ovim jako važnim hormonom. 


Šta je prolaktin? 


Krenimo redom. Na samom početku treba utvrditi šta je zapravo prolaktin i kakvu funkciju on ima u našem telu. Dakle, u pitanju je hormon. Ovaj hormon luči naša endokrina žlezda po imenu hipofiza, za koju ste verovatno čuli. U pitanju je mala žlezda koja je obično oko 1cm i nalazi se na bazi mozga. Da, upravo tu u onom udubljenju koje obično nazivamo "tursko sedlo" ili "babina rupa". Hipofiza je jako važna i ona utiče na mnogobrojne fiziološke procese. A kod žena su ova žlezda i ovaj hormon posebno značajni za postojanje normalnog menstrualnog ciklusa.  


Koja je uloga prolaktina? 


Kao što i svaki hormon, ali i svaki organi u našem telu ima neku funkciju tako upravo i prolaktin ima funkciju i to vrlo važnu. 

Naime, rekli smo da je prolaktin važan kod menstrualnog ciklusa i kada imamo problem sa menstrualnim ciklusom, vrlo često uzrok tražimo i u nedostatku ili preteranom lučenju ovog hormona. 

No, prolaktin je važan i za mnoge druge procese. Naime, njegova najvažnija uloga dolazi do izražaja kada žena ostane u drugom stanju i kada se porodi. Ovaj hormon priprema žlezde za dojenje i ukoliko je sve normalno sa ovim hormonom vrlo je verovatno da će ona lako dojiti. Ukoliko postoji neki problem, može se desiti da će se to odraziti i na vaše dojenje. 

Ovo jeste najvažnija funkcija, međutim prolaktin se vezuje i za mnogobrojne druge funkcije, koje su jako važne. Veoma bitnu ulogu prolaktin ima i kod procesa ovulacije. Zato na primer, ukoliko dođe do izostanka ovulacije upravo zbog povećanog nivoa prolaktina to znači da žena ne može ili može jako teško da ostane trudna i zato je izrazito važno da ukoliko planirate trudnoću obavezno vodite računa o ovom hormonu. Svakako ukoliko bude nekih komplikacija i sam doktor će vam reći da proverite upravo prolaktin. 

Ukoliko vam je nivo prolaktina izuzetno visok - ovulacije se neće događati, što je priznaćete zastrašujuće, jer samim tim znate da u tim trenucima ne postoji šansa da ostanete trudni. 

Kada se ukaže potreba za proverom prolaktina treba da znate da postoji tačan period kada možete to da ispitate. Takođe, treba da znate da se prolaktin ne luči tokom celog dana istim intenenzitetom. Hormon prolaktin najviše se luči tokom noći ili malo pre nego što se probudite. 

Šta kada je prolaktin povišen? 


Naravno da su se mnoge žene zapitale šta će se desiti sada kada je prolaktin visok. Nema potrebe za brigom, jer to obično može da bude trenutni stres. Naravno postoje ozbiljnije situacije na koje upravo utiče povećanje tog hormona. 

Kako ne biste došli u situaciju da se uplašite nakon dobijanja rezultata da vam je prolaktin povećan, treba da znate sledeće stvari. Prolaktin je na primer povećan kod žena koje su trudne. Stres je dobar okidač za različite bolesti, a isto tako i za povećanje nivoa prolaktina. Povišen prolaktin mogu da izazovu i određeni lekovi, na primer antidepresivi ili omeprazol ili antiemetici. Logično je i da pormećena funkcija štitne želzde može da utiče na povećanje nivoa prolaktina. Povećanje nivoa prolaktina može da ukazuje i na tumor na hipofizi. 

Dakle, prolaktin može da bude povišen iz više razloga. Zato, nemojte da stvarate paniku dok ne proverite sve redom. Može se desiti da je uzrok samo stres koji se gomilao i koji niste znale na pravin način da izbacite iz sebe, pa se taj pritisak manifestovao povećanim vrenostima ovog hormona. 

To su samo neki od uzroka, ali treba da znate da postoje i posledice kada vam je prolaktin duže vreme povećan. Na primer, može se desiti da vam menstrualni ciklus kasni, može se desiti da vam menstruacije neće biti redovne ili ih uopšte neće biti i može se dogoditi i krvarenje van ciklusa. Libido je smanjen, dolazi do umora, malaksalosti, kao i vrtoglavica. Neke žene su se u drugom stanju žalile kako im je vid oslabio. 


Vrednosti prolaktina 


Kada su vrednosti u pitanju one se vrlo često razlikuju od osobe do osobe i od stanja u kojem se nalazi osoba. 33 mlIU/L – 580mIU/L - to su normalne vrednosti prolaktina, mada i ove referentne vrednosti zavise od laboratorije u kojoj se radi analiza, tačnije od same metode određivanja vrednosti. Vrednosti prolaktina se osim jednim klasičinim vađenjem krvi mere i takozvanim određivanjem profila prolaktina. Tada se krv uzima više puta, na svakih 20 minuta, i meri se nivo prolaktina i na kraju se na osnovu svih vrednosti određuje zapravo nivo ovog hormona u telu. 


Prolaktin i gojaznost 


Vrlo često se može desiti da je povećan nivo prolaktina zapravo uzrok vaše gojaznosti. To je u isto vreme i lepo i ružno čudi. Naime, ako pronađete razlog, pronaći ćete i rešenje. Pored toga što može da izazove gojaznost, prolaktin može da izazove i mnoge druge stvari i bolesti, između ostalog i dijabetes. 

Kako sniziti prolaktin prirodnim putem? 


Već smo rekli da nekada povećan nivo prolaktina može da ukazuje i na tumor na hipofizi i iz tog razloga ne bi trebalo nikako sami da se lečite. Prvo je važno uraditi sve detaljne analize i doći do uzroka koji dovodi do povišenih vrednosti. Svakako će vam izabrani lekar reći koje tačno lekove da pijete i koliko je to alarmantno. 

Uz to naravno treba da se potrudite da unosite što više vitamina i mineralna, da se zdravije hranite, jer se pokazalo da zdravijom ishranom može da se reguliše nivo prolaktina u krvi. Obavezno treba da jedete sveže voće i povrće i namirnice koje sadrže vitamin B6, poput banana, krompira, piletine i spanaća. Pored toga dobro bi bilo da konzumirate lekovite biljke, kao i čajeve, koji su jako važni, ali i to bi bilo najbolje uzimate uz konsultaciju sa lekarom. Preporučeni proizvodi

Čaj za dijabetičare 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za snižavanje povi...

Apimix klasik 450g

Apimiks klasik je prirodni pčelinji proi...

Ulje makovo 0.25l staklo

Toplo harmonično ulje, čija će aroma pos...

Brašno od lana 500g Uvita

Obezmašćeno laneno brašno. Lan sadrži om...

Super kaša konoplja šumsko voće

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...


Pogledaje još

Sirup šipurka dijet 0.75 Artfo

Voćni sirup od šipurka. Proizvod ne sadr...

Diabet štanglica brusnica med 30g

Pogodno za dijabetičare. Ne sadrži šećer...

Sirup borovnica 0.75 Artfood

Voćni sirup od borovnice sa celim plodom...

Puter od indijskog oraha

Indijski orah je prepun esencijalnih min...

Eterično ulje limun 10ml Kirkolin

Aktivira i pojačava odbrambene snage org...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Lečenje nesanice prirodnim putem

Kako najlakše zaspati? Zašto ne mogu da zaspim? Kako ću izdržati sutra?Ako se i vi noć...

Detaljnije

Bezglutenska ishrana

Gluten ne smeta svima, bar ne na isti način, pa je dobro upoznati se sa njegovim osnovnim karakerist...

Detaljnije

Kombinacija meda i cimeta

Kombinacija meda i cimeta se u tradicionalnoj kineskoj i Ajurveda medicini koristi kao deo programa ...

Detaljnije

Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Promenite loše navike u ishrani. Ne praskačite obroke, jedite hranu sa dosta povrća i voća, i...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS