Snaga čičkovog korena


Ishrana Makrobiotička ishrana

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. U kulinarstvu se koristi kao korovsko povrće.

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak, sivosmeđi i vretenast koren. Veruje se da je poreklom iz Severne Evrope i Sibira. Raste uz put, na livadama i neobrađenom zemljištu. Pripada porodici glavočika ( Asteraceae ). Za lek se upotrebljava svaki deo: koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre. Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Bogat je ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Širom Azije, ova biljka se već hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Čičak koren se koristi i u pomoći kod lečenja problema sa kožom, kao što su psorijaza i ekcem.

Koren čička ima slatkast ukus i hrskavu teksturu pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma. Ćičak nam upravo aktivira metabolizam i tako topi masti.Korenasto povrće se u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok , pa čičak spada u redovnu namirinicu makrobiotičara. Poseduje i svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.

Zdravstveni benefiti čičkovog korena

  • koren čička, mladi izdanci, stabljike i sušeno seme nose brojna jedinjenja za koja se zna da su antioksidanti. Uloga im je prevencija bolesti i zdravstveni remont.
  • nije kaloričan, sadrži oko 72 kalorije na 100g. Dobar je izvor neskrobnih polisaharida, kao što su inulin, lapin, sluz, pa je i laksativ. Osim toga, inulin deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola
  • sadrži značajne količine kalijuma, a kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska.
  • koren čička je bogat Vitaminom C i Vitaminom D, a oba su prirodni antioksidanti koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži I vredne minerale: cink, kalcijum, selen i fosfor.

Budući da tretira toliko različitih problema, ljudi  više ne treba da ga doživljavaju kao divlji korov, već kao moćnu biljku koja leči.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Vegge line parizer 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...

Brašno pirinčano 0,5kg Hemija

Proizvodi se od celog zrna pirinča, mlev...

Sapun od kozjeg mleka zeolit Zel

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Sok pravi cvekla 0.5

Prirodni mutni sok od cvekle. Sastav: cv...

Suncokret ljušteni BIO 200g

Suncokretovo seme je izuzetno važan prir...


Pogledaje još

Srebrna rosa 150ml koloid

Srebrna rosa umiruje i hidrira kožu i ob...

Ulje revitalum 10ml Terra Co

Revitalum ulje je čisto eterično ulje su...

Kana za kosu crna

Prirodna boja za kosu u crnoj boji. Svih...

Đumbir napitak sa organskim kokosovim šećerom

Sa tri nijanse ukusa, preneli smo vam mi...

Apimix forte 450g

Api miks je prirodni pčelinji proizvod o...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Fruktoza je voćni šećer

Fruktoza ili voćni šećer  je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću, ali i u drugim b...

Detaljnije

Snizite loš holesterol u krvi lekovitim napicima

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol koji je u određenim količinama potrebam na&scaron...

Detaljnije

Maligna oboljenja ishrana bolesnika

Maligna oboljenja pripadaju grupi bolesti koje se mogu lečiti i koje se u velikom broju slučajeva mo...

Detaljnije

Ječmena voda pomaže kod upale grla

Ječam zauzima četvrto mesto u proizvodnji žitarica u svetu. Jedna je od najstarijih žitarica u Evrop...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS