Snaga čičkovog korena


Ishrana Makrobiotička ishrana

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. U kulinarstvu se koristi kao korovsko povrće.

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak, sivosmeđi i vretenast koren. Veruje se da je poreklom iz Severne Evrope i Sibira. Raste uz put, na livadama i neobrađenom zemljištu. Pripada porodici glavočika ( Asteraceae ). Za lek se upotrebljava svaki deo: koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre. Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Bogat je ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Širom Azije, ova biljka se već hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Čičak koren se koristi i u pomoći kod lečenja problema sa kožom, kao što su psorijaza i ekcem.

Koren čička ima slatkast ukus i hrskavu teksturu pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma. Ćičak nam upravo aktivira metabolizam i tako topi masti.Korenasto povrće se u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok , pa čičak spada u redovnu namirinicu makrobiotičara. Poseduje i svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.

Zdravstveni benefiti čičkovog korena

  • koren čička, mladi izdanci, stabljike i sušeno seme nose brojna jedinjenja za koja se zna da su antioksidanti. Uloga im je prevencija bolesti i zdravstveni remont.
  • nije kaloričan, sadrži oko 72 kalorije na 100g. Dobar je izvor neskrobnih polisaharida, kao što su inulin, lapin, sluz, pa je i laksativ. Osim toga, inulin deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola
  • sadrži značajne količine kalijuma, a kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska.
  • koren čička je bogat Vitaminom C i Vitaminom D, a oba su prirodni antioksidanti koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži I vredne minerale: cink, kalcijum, selen i fosfor.

Budući da tretira toliko različitih problema, ljudi  više ne treba da ga doživljavaju kao divlji korov, već kao moćnu biljku koja leči.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Pirinač basmati 500gr

Basmati je u svetu poznat kao aromatični...

Čaj krvni pritisak 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod povišenog krvn...

Ulje bundevino 0.25 staklo

Hladno ceđeno ulje od golica bundeve ima...

Ulje kokosovo 220ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Đumbir u prahu 100g

Stimuliše apetit, ubrzava cirkulaciju i ...


Pogledaje još

Heljda BIO 200g

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...

Gi 270gr Bio Špajz

Gi maslo je prečišćeni puter oslobođen z...

Ulje kikirikija 0,25 Linum

Jestivo ulje prijatnog mirisa i ukusa. U...

Kopriveda 180g

Kopriveda je univerzalni dodatak jelima,...

Himalajska so 500g SanSebastij

Himalajska so je najčistija i najzdravij...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodno izbeljivanje zuba

Lepi i beli zubi su osnovni stub zdravlja. Kako bi sačuvali belinu zuba, potrebno  je da ostavi...

Detaljnije

Proso – stara lekovita žitarica

U nekoliko navrata, predstavljajući vam zaboravljene žitarice, koristili smo termin „super hrana“. Š...

Detaljnije

Šta je to “super hrana“?

“Super hrana“ je termin koji označava namirnice od izuzetne zdravstvene korisnosti. Iako...

Detaljnije

Miso supa - zdravlje sa dalekog istoka

Poslednjih godina, beleži se trend širenja različitih kulinarskih uticaja i na naše dr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS