5 štetnih namirnica


Saveti

Da li ste znali da većina nas svakodnevno konzumira 5 namirnica koje su jako štetne po zdravlje?

Radi se kuhinjskoj soli, belom šećeru, kravljem mleku, rafinisanom brašnu i margarinu. U ovom tekstu pročitajte zbog čega su te namirnice štetne i treba ih izbegavati, kako biste poboljšali kvalitet svog života.

1. Kuhinjska so

Kada kažemo kuhinjska so, mislimo na rafinisanu so, natrijum hlorid. Namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam putem ishrane sadrže prirodne mineralne soli, tako da uopšte nije potrebno koristiti kuhinjsku so. Natrijum hlorid (kuhinjska so) nastaje industrijskom preradom morske soli, i sadrži samo 2 elementa, dok morska so sadrži 84 minerala. Nakon prerade morske soli ostaju samo natrijum i hlor, koji kada bi se odvojeno konzumirali, uništili bi organizam totalno.

Kuhinjska so nije zdrava, njeno konzumiranje šteti organizmu i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Svima onima koji hranu ne mogu jesti bez soli, preporučujemo da je začine raznim začinskim biljem, kao što su mirođija, peršun, bosiljak, celer, beli luk itd.

2. Beli šećer

U današnje vreme mnogi nutricionisti beli šećer smatraju otrovom za ljudski organizam. Beli šećer sadrži tzv. prazne kalorije, koje dovode do gojaznosti, oštećuju zube i predstavljaju factor rizika za nastajanje dijabetesa tipa 2. Ovaj šećer krv čini kiselom i demineralizuje je, uništava minerale, najpre kalcijum, što dovodi do slabljenja zubi i kostiju.

Ukoliko ne možete da se odreknete slatkih poslastica, umesto belog šećera možete koristiti smeđi šećer, med i prirodne voćne sirupe.

3. Kravlje mleko

Smatra se da odrasle osobe ne bi smelo da piju kravlje mleko, jer nemaju enzim laktazu, koji je prisutan kod male dece. Enzim laktaza omogućuje pravilno varenje mlečnog šećera – laktoze. Mnogi nutricionisti vode se teorijom da je ljudski organizam predodređen samo za majčino mleko, nikako za mleko životinjskog porekla. Ta teorija navodi da su mnogi ljudi netolerantni na laktozu a da to i ne znaju, jer se kontinuiranim konzumiranjem mleka tokom više godina telo navikne na mleko, i ne pokazuje nikakve očigledne znake netolerancije.

Iako je mleko hranljivi sastojak, ono ne sadrži vlakna, gvožđe ni vitamin C. mleko se povezuje sa zdravstvenim problemima kao što su gastritis, anemija, upale, gojaznost i kardiovaskularna oboljenja. Studije su pokazale da konzumiranje mleka kod odraslih osoba može povećati rizik za pojavu raka prostate, jajnika i limfoma.

Kao alternativa mogu vam poslužiti pirinčano,ovseno i bademovo mleko, a takođe i mleko bez laktoze.

4. Rafinisano brašno

Rafinisano brašno, za razliku od integralnog brašna, može dovesti do zatvora, povećava zadržavanje tečnosti, dovodi do gojaznosti i izlaže nas riziku od pojave raka debelog creva. Organi koji učestvuju u varenju, zahtevaju unos hrane bogate vlaknima, kako bi mogli normalno da funkcionišu. Rafinišano brašno ne sadrži vlakna, niti korisne vitamine i minerale koji su neophodni za organizam.

Umesto rafinisanog brašna, počnite da koristite integralno brašno, koje je zdravije, jer sadrži vlakna, vitamine, minerale i dobre masti.

5. Margarin

Dok maslac spada u prirodne proizvode, kravljeg porekla (a koristi se i dugi niz godina), margarin predstavlja veštački proizvod, na bazi biljnih masti sumnjivog porekla i kvaliteta. Margarin prolazi kroz mnoge procese kako bi dobio što lepšu žutu boju, što bolji ukus, i kako bi što duže trajao. I vitamini koji se mogu naći u margarinu, dodati su veštačkim putem. Margarin poseduje dosta kalorija, više nego maslac, i sadrži trans masti, koje su štetne za organizam. Logično je da margarin ne bi trebalo da sadrži holesterol, s obzirom na to da je biljnog porekla. Međutim, trans masti koje margarin sadrži, dovode do povećanog nivoa lošeg holesterola u krvi.


Preporučeni proizvodi

Keks biobela cimet diabet

Biobella je keks mekane i fine teksture....

Brezin šećer Sweet 0.3 Inexall

Pogodan za dijabetičare. Niskokaloričan....

Keks biobela limun diabet

Čajni keks sa ukusom limuna. Proizvedeno...

Baton kikiriki bez šećera 200g

Kikiriki baton je slatkiš prepun kikirik...

Sweet dijabet namaz 250g Hajdu

Sweet diabet se može koristiti kao fil z...


Pogledaje još

Glina za vene Shenemil

Olakšava prolazak krvi kroz vene. Spreča...

Vitamin C u prahu 100g

Preporučuje se kod pada imunog sistema, ...

Ulje kokosovo nerafinisano 310g

Kokosovo ulje A klase. Na niskim tempera...

Šampon ARNICA perut 270ml

Za razliku od drugih sampona protiv peru...

Vegge line parizer 200g

100% veganski parizer, bez soje i alerge...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Miso supa - zdravlje sa dalekog istoka

Poslednjih godina, beleži se trend širenja različitih kulinarskih uticaja i na naše dr...

Detaljnije

Hronični gastritis preporučena ishrana

Gastritis označava zapaljenski proces sluznice želuca. Posebno se često javlja u našem narodu...

Detaljnije

Pravilnom ishranom do ravnog stomaka

Trbušni mišići održavaju organe trbušne duplje u fiziološkom položaju i ...

Detaljnije

Vitamin D - koja je njegova uloga i šta kada imamo problem sa njegovim nedostatkom?

Nebrojeno puta se sigurno do sada čuli da postoji vitamin, koji se dovodi u vezu sa suncem, odnosno ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS