Jabukovo sirće kao lek


Biljke kao lek Saveti

Jabukovo sirće je vrsta sirćeta i prirodni eliksir koji nastaje fermentacijom prirodnog soka od jabuke. Tokom procesa fermentacije, bakterije i kvasac razgrađuju šećer u soku, prvo u alkohol, a zatim u sirće. Jabukovo sirće sadrži i druge kiseline poput limunske, jabučne i mlečne, koristi se u kuvanju i učestvuje u lečenju mnogih bolesti i tegoba.

Otac medicine, Hipokrat, smatrao ga je lekovitim napitkom i u lečenju se koristi više od 10 000 godina.  Jabukovo sirće sadrži važne minerale za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, fluor. Sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin.

Uticaj jabukovog sirćeta na zdravlje

Prirodno je sredstvo za lečenje mnogih neprijatnosti i bolesti organizma. Rezultati istraživanja pokazuju da je uticaj jabukovog sirćeta na zdravlje ljudi veliki i da koristi dijabetičarima. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali dve supene kašike jabukovog sirćeta pre spavanja,  ujutru su po rezultatima imali poboljšanje nivoa šećera u krvi kao i opadanje nivoa holesterola i triglicerida, vrste štetne masti.

Jabukovo sirće pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta. Koristi se u vidu obloga i kao sredstvo za utrljavanje kod proširenih vena i reumatskih bolesti. Otklanja osećaj umora, grčeve i bolove u mišićima.

Upotrebljava se i u kozmetičke svrhe, kao sredstvo protiv ekcema, za čistije lice, zdraviju kosu, protiv peruti. Savetuje se da ekcem i obolela mesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta na dan kako bi ekcem nestao a svrab se ublažila. Jabukovo sirće ima prirodna antigljivična svojstva koja uništavaju perut, a njegova kisela svojstva balansiraju Ph vrednost i vraćaju koži zaštitni sloj koji služi da se spreči dalji razvoj gljivica. Kako biste eliminisali perut, napravite mešavinu jednakih količina vode i sirćeta, i umasirajte u kožu glave. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Jabukovim sirćetom možete istrljati i zube kako biste ih izbeleli ili možete pomešati kašiku sirćeta i čašu vode i koristiti je kao vodu za ispiranje usta.

Jabukovo sirće i med 

Jabukovo sirće i med su prorodne lekovite supstance koje zajedno deluju još blagotvornije i zbog svojih sposobnosti tretiraju različite tegobe i učestvuju u njihovom otklanjanju. Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med identično ima nisku pH vrednost, ali podiže baznost tela u momentu konzumiranja. Ove dve supstance zajedno utiču da se organizam otarasi prekomerne kiselosti usled stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica, pića, cigareta. Naša tela funkcionišu najbolje kada su blago alkalna, kada je pH vrednost tela između 7,0 i 7,4.

Mešavinu jabukovog sirćeta i meda najbolje je konzumirati na prazan stomak ujutro, pola sata pre jela. Eliminiše kiselinu, gorušicu, loš zadah i jača digestivni sistem.

Kod prehlade i hroničnog umora treba uzimati dve kašičice jabukovog sirćeta sa medom svako veče pred spavanje.

Protiv glavobolje i bolova u sinusima pripremiti čašu vode razmućenu sa dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta, i piti nekoliko puta dnevno u razmaku od po nekoliko sati.

Jabukovo sirće za brzo mršavljenje     

Sirćetna kiselina ubrzava probavu i varenje proteina važnih za izgradnju i funkcionisanje hormona rasta koji je najznačajniji za brzinu bazalnog metabolizma. To znači da jabukovo sirće ubrzava probavu na isti način, ali i proces trošenja kalorija. Beta karoten koji se nalazi u jabukovom sirćetu takođe potpomaže razlaganje masnih naslaga.

Jabukovo sirće pije se neposredno pre obroka kako bi ubrzalo varenje unete hrane i smanjilo dalji apetit. Ovo je odličan metod detoksikacije, bakterije koje su fermentisale sirće odlične su za zdravlje creva i deluju kao probiotik. Ubrzavanjem varenja i metabolizma, štetne materije se brže izbacuju iz tela a energija udvostručuje što je redak slučaj sa dijetama za mršavljenje.

Ukoliko želite da se rešite suvišnih kilograma, preporučuje se da svako jutro pre jela popijete dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode, ili istu mešavinu pijuckate uz obrok kako bi sprečili prejedanja i poboljšali dalje varenje.

Saveti za korišćenje

 Preporučena dnevna doza jabukovog sirćeta kao eliksira za unutrašnju upotrebu je rastvor od 2 kašike sirćeta u čaši vode uz dodatak dve kašičice meda. Kada je u pitanju jabukovo sirće, nuspojave se javljaju veoma retko. Kod pojedinih osoba mogu biti prisutni iritacija sluzokože želuca i nadraženi jednjak. U slučaju predoziranja, javljaju se akutne pojave kao što su visok krvni pritisak i problemi sa radom bubrega.




Preporučeni proizvodi

Sirće jabukovo 1l Ekofarm

Ovaj proizvod dobijen tradicionalnom met...

Čaj za mršav. 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja sa obronaka Jastre...

Sok pravi jabuka, nana 0,5

Prirodni mutni ceđeni sok od jabuke sa l...

Sirće jabukovo standard 0.5

Prirodno voćno sirće od divlje jabuke na...

Sok pravi jabuka 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...


Pogledaje još

Nigari 100gr

Nigari je magnezijum hlorid. Koristi se ...

Kikiriki puter 100% 200g MB

Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto ...

Himalaji 50g Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja Sastav: đumbir, ko...

Eritritol 150g BEYOND

Eritritol je šećerni alkohol- poliol koj...

Srebrna kap-pantenol,propolis

Srebrna kap je sredstvo za higijenu nosn...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


5 štetnih namirnica

Da li ste znali da većina nas svakodnevno konzumira 5 namirnica koje su jako štetne po zdravlje?Radi...

Detaljnije

5 antikancerogenih sokova

Kancer se u svetu vodi kao jedna od bolesti koja je odnela najveći broj ljudskih života, i smatra se...

Detaljnije

Zdravi i ukusni napici za leto

Adekvatan unos tečnosti tokom letnjih dana je od izuzetne važnosti za funkcionalno održavanje organi...

Detaljnije

Anemija prirodno lečenje

Ukoliko u našoj krvi nemamo dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja bi do svih...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS