Aronija kao lek - kako i za šta se koristi


Biljke kao lek

Aronija je takođe poznata i kao "crna aronija" i mnogi je smatraju najzdravijim voćem na svetu, budući da pruža više zdravstvenih koristi nego bilo koja druga super-namirnica. Ovo super-voće potiče iz Severne Amerike, ali se danas uzgaja i ceni širom sveta.

Postoji: crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa) i crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia).

Aronija ima malo kalorija i masti. 100 g svežih bobica aronije nosi oko 50 kalorija. Ipak, one su jedan od najbogatijih izvora antioksidantnih flavonoida antocijanina među žbunastim bobicama. Takođe, aronija sadrži impresivan nivo minerala i vitamina. Osim toga, kora ovog bobičastog voća je takođe dobar izvor dijetetskih vlakana.

Crna aronija se sastoji od značajno visokih količina fenolnih flavonoida, pod nazivom antocijani. Ukupan sadržaj antocijanina je 1480 mg na 100 g svežih bobica aronije, a koncentracija proantocijanidina je 664 mg na 100 g. 

Naučne studije su pokazale da redovno konzumiranje bobica pruža potencijalne zdravstvene prednosti protiv raka, starenja i neuroloških oboljenja, upale, dijabetesa i bakterijskih infekcija.

Aronija je takođe bogata antioksidantnim flavonoidima, kao što su karoten, lutein i zeaksantin. 

Ovo bobičasto voće je takođe dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata; i mineralima kao što su: kalijum, gvožđe, mangan. 100 g sveže aronije sadrži oko 35% dnevno preporučenog unosa za vitamin C.

Možete uzgajati aroniju u vašem kućnom vrtu i uživati u svojim, svežim bobicama aronije. Bobice će biti zrele krajem leta ili početkom jeseni. Tada možete odabrati bobice i jesti ih sveže sa grma, bilo sirove ili prerađene na mnogo različitih načina. Takođe, možete osušiti ili zamrznuti bobice aronije za kasniju upotrebu. Sveža, sušena ili zamrznuta aronija može da se koristi na mnogo različitih načina. 

Takođe možete kupiti mnogo različitih komercijalnih proizvoda napravljenih od aronije. Tako postoji aronija u prahu, sok od aronije, vino od aronije, džem od aronije i dr. Neke od proizvoda pogledajte ovde >>

Sibirska aronija

Sibirska aronija se naziva još i crnа аronijа ili sibirska borovnica - budući da podseća na borovnicu i može da toleriše veoma niske temperature.

Sibirska aronija je mаli, listopаdni grm, visine oko 5-8 m, koji vodi poreklo iz severno-аmeričkih predela koji su poznati kao veoma hladni. U Sibir je dospela upravo iz severne Amerike. Bobice su brojne, veličine oko 1 cm u prečniku, a odlikuju se debelim, obojenim omotačem i imaju blago gorak ukus. 

Bobice sibirske aronije su bogаt izvor antioksidanasa, i to pre svega antocijana. Iz tog razloga se naročito sibirska aronija ceni kao neverovatan prirodni lek za mnoge bolesti i stanja.

Možda vas zanima i blitva.

Aronija i njena lekovitost

Aronija kao lek ima niz prednosti, pre svega, zahvaljujući svom antioksidativnom, protiv-upalnom i antibakterijskom dejstvu. Poznata kao ''super-namirnica'', aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Za šta je sve dobra aronija, otkrićemo u nastavku teksta:  

Aronija podstiče mršavljenje

Aronija ima malo kalorija i masti, a sadrži dijetetska vlakna i obilje hranljivih materija. Aronija vas duže drži sitim i poboljšava vaše celokupno zdravlje, što utiče povoljno na mršavljenje.

Poboljšava varenje

Kao što je već pomenuto, aronija je bogata dijetetskim vlaknima, što znači da olakšava nesmetano varenje, poboljšavajući kretanje hrane kroz creva. Vlakna mogu da pomognu protiv zatvora, dijareje, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba. Organska jedinjenja sadržana u aroniji  takođe štite creva od opasnih bakterija, zbog svojih antioksidativnih i imuno-poboljšavajućih aktivnosti.

Prevencija raka

Istraživanja su povezala aroniju i njihov sadržaj antocijanina direktno sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog creva. 

Aronija za krvnu sliku/anemiju

Ukoliko imate problem sa anemijom (malokrvnosti), aronija kao lek može da vam pomogne! Ovo bobičasto voće se karakteriše obiljem vitamina i minerala, uključujući i gvožđe, vitamin C i folate - koji su veoma značajni za krvnu sliku, a posebno za tretman anemije. Aronija i spanać su naročito dobri za krvnu sliku.

Lečenje kognitivnih poremećaja uz pomoć aronije

Antioksidansi u aroniji smanjuju oksidativni stres u mozgu, čime se smanjuje rizik za pojavu Alchajmerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

Aronija za imunitet

Dok je najveća pažnja posvećena antioksidansima, u aroniji postoji i značajna količina vitamina C, koji stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca i koji je takođe ključna komponenta u proizvodnji kolagena. Kolagen je neophodan za rast i obnovu novih tkiva, organa, krvnih sudova i ćelija, dok bela krvna zrnca (leukociti) funkcionišu kao prva linija odbrane imunog odgovora organizma. Dakle, aronija za imunitet predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova.

Poboljšanje vida

Karoteni koji se nalaze u ovim bobicama mogu da smanje oksidativni stres u očima, čime se sprečava pojava makularne degeneracije i usporava ili sprečava razvoj katarakte. Karoteni su neki od najmoćnijih antioksidanasa i nalaze se u značajnim nivoima u aroniji.

Nega kože

Postoji niz komponenti u aroniji, koje mogu da poboljšaju zdravlje i izgled vaše kože. Oksidativni stres utiče na kožu kako starimo, što dovodi do bora, staračkih pega, kao i ozbiljnih mrlja i ožiljaka. Antioksidansi u aroniji mogu da spreče ove simptome starenja, a zbog svoje osobine da stežu, zapravo mogu da zategnu kožu i učine da izgledate mlađe.

Aronija za regulaciju krvnog pritiska

Sadržaj kalijuma u aroniji je dovoljno visok da ima primetan uticaj na zdravlje srca, uglavnom zbog toga što je kalijum vazodilatator i može rasteretiti kardiovaskularni sistem. Opuštanje krvnih sudova i arterija povećava protok krvi, krvni pritisak opada, a možete smanjiti šanse za nastanak srčanog udara ili šloga. Vlakna i razni antioksidansi u aroniji imaju presudnu ulogu za zdravlje srca, budući da snižavaju nivo holesterola i deluju protiv slobodnih radikala.

Možda vas zanima i brazilski orah.

Antibakterijska aktivnost

Nedavna istraživanja su pokazala da aronija ima direktan uticaj na grip i bakterijske infekcije u crevima i respiratornom traktu, predstavljajući preventivnu meru tokom sezone gripa i prehlade.

Aronija i dijabetes

Budući da je bogata vlaknima, aronija je takođe povezana sa regulacijom insulina, koji pomaže da se normalizuje nivo šećera u krvi. Takođe sprečava nagle skokove i opadanje nivoa šećera u krvi, što može biti veoma opasno za one koji boluju od dijabetesa.

Aronija je najčešće dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Dok sveže ubrane bobice aronije imaju sadržaj šećera od oko 20%, ovu slast kompenzuju visoke količine tanina i drugih hemikalija koje su odgovorne za kiseli i opor ukus aronije. Ukoliko se koristi aronija u prahu, u obliku kapsule ili u obliku tečnog ekstrakta, preporučena dnevna doza je 150 do 400 mg, a uzima se nakon obroka.

Kako se koristi aronija - postoji li dnevna doza?

Koliko bobica aronije dnevno smete da pojedete? Zavisno od vaše telesne građe, oko 30-ak bobica aronije dnevno.

Sirup od aronije

Sirup od aronije se priprema na sledeći način:

Sastojci:

  • 2 kg bobica aronije (zamrznutih)
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • sveže ceđeni sok od 1 limuna

Priprema:

Skuvajte vodu i šećer do ključanja, te ubacite zamrznute bobice aronije i nastavite da kuvate uz konstantno mešanje dok smesa opet ne proključa (za šta će vam trebati nekih 20 minuta). Kuvajte još 5 minuta, te izmaknite smesu i sačekajte da se ohladi. Procedite smesu uz pomoć gaze, a iskorišćene bobice dodatno iscedite npr. presom za krompir, kako biste iscedili sav sok iz njih. Dobijeni sok ponovo procedite preko gaze i kuvajte do ključanja, pa izmaknite sa ringle i dodajte sok od limuna u još vreo sirup, dobro promešajte i sipajte sirup od aronije u čiste staklene flaše, zatvorite ih i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja flaše, obavezno je držite u frižideru.

Upotreba:

Razblažite 50 ml dobijenog sirupa od aronije sa 100 ml vode, i popijte ovo za doručak ili užinu.

Kako se pije sirup od aronije?

Sok od aronije se pije u količini od 1-3 čašice za rakiju dnevno, pola sata pre obroka.

Čaj od aronije

Čaj od aronije možete da napravite koristeći sušene bobice ili sušene listove aronije. 

Kada je u pitanju čaj od aronije priprema je veoma jednostavna.

Čaj od listova aronije:

prelijte sa 250 ml ključale vode 1 supenu kašiku listova aronije, koje ste prethodno osušili i usitnili. Poklopite šolju i neka ovako odstoji maksimalno 10 minuta, te procedite čaj i pijte ga bez dodatka zaslađivača.

Čaj od bobica aronije:

Najpre skuvajte šolju crnog ili zelenog čaja i dodajte 10 bobica aronije, koje ste prethodno sitno naseckali ili izblendirali. Možete zasladiti čaj sa kašičicom meda.

Koliko dnevno može da se pije čaj od aronije?

Čaj od aronije može da se pije maksimalno 3 puta na dan.

Sok od aronije

Sok od aronije je možda i najpopularniji način konzumiranja ove čudotvorne voćke, budući da je veoma lekovit. Sok od aronije možete da kupite, ali možete i sami da ga napravite.

Da napravite hladno ceđeni sok od aronije, koji se čuva maksimum 24 h i treba ga popiti u toku istog dana kada je i napravljen - možete da odmrznete 1 kg zamrznute aronije, i da zatim bobice provučete kroz mašinu za mlevenje mesa ili da ih dobro procedite - kako biste izvukli čist sok od aronije, koji je veoma lekovit.

Navedena varijanta pripreme soka je svakako zdravija, međutim, možete da napravite i sirup od aronije, koji se potom pije kao sok od aronije, budući da se razblažuje sa vodom.


Preporučeni proizvodi

Čaj aronija filter Podgorski

Mešavina lekovitog bilja sa plodom aroni...

Sok aronija 750ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Sok aronija 250ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...

Sirup aronije 0,75 Artfood

Voćni sirup od aronije sa celim plodom. ...


Pogledaje još

Sirup kupine 0,75 Artfood

Kupina obiluje gvožđem, kalijumom, kalci...

Rogač u prahu BIO 200g

Rogač je mahuna slatkastog ukusa koja ra...

Pasulj crni BIO 200g

Crni pasulj je dobar dijuretik, pa ima p...

Sapun od kozjeg mleka-zeolit Eco

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Super kaša konoplja šumsko voće

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Promenite loše navike u ishrani. Ne praskačite obroke, jedite hranu sa dosta povrća i voća, i...

Detaljnije

Kako smanjiti kortizol

Stres je svima dobro poznato stanje i barem smo ga jednom u životu osetili. Moderan način života, sv...

Detaljnije

Jabukovo sirće za mršavljenje

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuke. Koristi se kao dodatak jelima ali je namenjen i...

Detaljnije

Trčanje za početnike

Najvažnije je stvoriti naviku trčanja, a u tome vas može motivisati potreba za boljim zdravljem, ras...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS