Brzo jačanje imuniteta uz pomoć ovih namirnica


Zdravlje

O tome koliko je bitan imunitet organizma većina ljudi shvatila je tek nakon što nas je zadesila pandemija. Danas se o imunitetu i antitelima govori svakodnevno, tako da danas raspolažemo brojnim informacijama kako ojacati imunitet. Mnogi su uvideli da su vitamini za imunitet veoma delotvorni, neki su uočili da je hrana imala veći uticaj, dok su treći probali suplemente za imunitet i tako rešili svoj problem pad imuniteta.

Na zdravlje moramo misliti uvek, naročito kada smo zdravi kako bismo takvi i ostali, jer bolje i lakše je sprečiti nego lečiti. Za dobro zdravlje jedan od najvažnijih faktora je jak imuni sistem, odnosno imunitet, koji umnogome zavisi od redovne i pravilne ishrane.

Pravilna ishrana nam upravo daje odgovor na pitanje kako ojacati imunitet. Vrlo je bitno koju hranu konzumiramo. Zbog brzog načina života razmišljamo uglavnom samo da utolimo glad, a to nije dobro. Kako bi naš imuni sistem dobro funkcionisao, potrebno je uneti različite hranljive materije, a to je moguće kvalitetnom i raznovrsnom ishranom. Ako konzumirate zdrave namirnice, godinama ste zdravi, niste imali neke ozbiljnije prehlade, onda ste sigurno slušali svoje telo, pružili mu ono što traži i tako otkrili prirodni lek za imunitet.

U nastavku saznajte sta je dobro za imuntitet, koja je hrana za imunitet, zašto određene namirnice treba konzumirati svakodnevno i odgovore na slična pitanja. A pre svega toga objasnićemo detaljnije šta je imunitet.


Šta je dobro za imunitet i zašto je on važan?


Kako bismo imali dobro zdravlje, jacanje imuniteta treba da nam bude prioritet i kad nismo prehlađeni. Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se izbori sa spoljašnjim negativnim uticajima, ne zavisi samo od jednog izolovanog faktora niti može da se poboljša sa samo jednom promenom u životnom stilu. Brz i savremen način života ima veliki uticaj i jedan je od glavnih razloga zašto globalno gledano imamo pad imuniteta. 

Tokom rođenja, putem pupčane vrpce, dobijamo imunitet od majke ali on nije sasvim dovoljan. Nazivamo ga “urođeni imunitet”, i predstavlja prvu liniju odbrane organizma protiv bolesti. Tokom života moramo voditi računa i saznati sta je dobro za imunitet, da ne bismo imali pad imuniteta, već da bismo mogli lako da se izbori sa svakim virusom i bolešću sa kojom se susretnemo. 

Pravilna ishrana je jedan od najboljih i najbržih načina da imunitet dodatno ojačamo, zato ćemo nabrojati sve namirnice koje je potrebno koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Namirnice za jačanje imuniteta


Kada su u pitanju namirnice za jacanje imuniteta, povrće je nezaobilazno ukoliko želimo zdravu trpezu bogatu vitaminima, jer se u šargarepi, slatkom krompiru i tamnozelenom lisnatom povrću (zelena salata, kupus, spanać) nalazi velika količina vitamina A, koji je veoma važan za borbu protiv infekcija. Ne treba zaboraviti luk, koji je jako važan za podizanje imuniteta. Crni luk sadrži veće količine vitamina C i selena, a zbog bogatstva antioksidansa beli luk se ubraja u najsnažnije saveznike imunološkog sistema. Izdvojićemo još cveklu kao namirnicu koja sadrži možda i najviše vitamina i minerala.

Pored povrća, naravno tu je i voće. Sve vrste voća su zdrave i bogate vitaminima, ali izdvojićemo nekoliko najbitnijih za imunitet. Pre svih treba navesti citruse: limun, pomorandža, grejpfrut. Citrusi su bogati vitaminom C koji ima antioksidantna svojstva i pomaže u prirodnom jačanju imunog sistema. Takođe, preporučujemo i avokado svojevrsno skladište aminokiselina, zdravih masnoća i antioksidansa.

Kao što smo napomenuli, potrebno je unositi raznovrsnu i zdravu hranu, jer svaka od navedenih namirnica nema sve potrebne sastojke. Orašasti plodovi i žitarice u sebi sadrže razne sastojke koji se ne nalaze u voću i povrću:

  • Ovsene pahuljice su riznica mnogih minerala (magnezijuma, joda, cinka, kalijuma, itd), a ujedno deluju blagotvorno na organizam pod stresom i smanjuju simptome depresije. 

  • Semenke lana su bogati izvor alfa-linolenske kiseline i omega-3 masnih kiselina koje zadržavajući infekcije i autoimune bolesti u razvoju

  • Badem je bogat izvor vitamina E koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenje upale 

Proizvod za koji svi znamo da je jako zdrav i koristan, to je svakako med. Pored samog meda, tu su i drugi proizvodi pčela koji su jako zdravi kao što je propolis, matična mleč i drugi. 

Sada da pređemo na to koja je konkretna hrana za imunitet, jer je poznato da mi Srbi volimo meso. Redovna konzumacija ribe je jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imuniteta. Riba ili riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama i cinkom. Pored ribljeg mesa, tu je i pileće meso kao jako zdravo, a naročito “belo meso”. Dakle, vitamini za imunitet su vrlo sadržani u ribljem i pilećem mesu. 

Uz meso, pored povrća, možete spremiti pečurke koje imaju nekoliko pozitivnih efekata: smiruju upalne procese, čiste krv od štetnih toksina, regenerišu ćelije i jačaju organizam. Dodaćemo na spisak zdravih namirnica i jaja, koja sadrže vitamin D.


Pored toga, kad su u pitanju namirnice za jacanje imuniteta, veoma je važno kako ih pripremate da biste iskoristili njihove benefite. Zdrav način ishrane ne podrazumeva prženje hrane u ulju i masti, već pripremu u rerni odnosno pečenje. Ukoliko je potrebno koristiti ulje, onda obavezno koristite maslinovo ulje koje je puno nezasićenih masti, kao i vitaminima. Ako za pripremu nije potrebno ulje, pecite u rerni na pek papiru.

Ukoliko volite začinjenu hranu, kao najzdravije začine preporučujemo kurkumu i đumbir. A kao dodatak za slatka jela tu je cimet, koji sadrži ugljene hidrate, proteine, dijetetska vlakna i odličan je prirodni lek kod mnogih oboljenja.

Kada smo već kod slatkiša, kakao je dobar za održavanje nivoa holesterola. A da li ste znali da je čokolada takođe zdrava? Mislimo na tamnu čokoladu (čokolada za kuvanje), koja poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema snižavanjem holesterola.

Kada je u pitanju piće, i ptice na grani znaju da je za normalno funkcionisanje organizma potrebno piti bar 2l vode dnevno. Pored vode, jako dobar je i zeleni čaj koji se bori da iz organizma izbaci sve štetne materije unete ishranom.

Od pića treba napomenuti jogurt koji smanjuje mogućnost prehlade, ali i crno vino koje kada se konzumira u dozvoljenim količinama ima jako pozitivne uticaje.

Suplementi za imunitet


Zbog posla i drugih obaveza često nismo u mogućnosti da pripremimo zdravo jelo, pa pribegavamo instant rešenjima u fast food-ovima, a vitamine nadoknađujemo tako što odemo u prodavnicu i pitamo koji su najbolji sumplementi za imunitet. Za pripremu zdravog jela potrebno je izdvojiti vreme, izabrati zdrave namirnice i pripremiti ih na način koji neće uništiti zdrava svojstva.

Da bismo tokom dana uneli sve potrebne vitamine i minerale, farmaceuti su napravili različite suplemente za imunitet, u vidu tableta ili praška, koji služe kao dodatak ishrani. Pozitivna strana pandemije je to što sada mnogi vode više računa o zdravlju, i nadamo se da će tako ostati i kada sve ovo prođe.

Suplementi za imunitet su dobri, ukoliko se koriste pravilno i u dozvoljenim količinama. Pre upotrebe obavezno se prvo konsultujte sa farmaceutom, nemojte ih uzimati na svoju ruku. Ali, svakako nikako ne zaboravljajte prirodne namirnice bogate vitaminima, proteinima i mineralima


Preporučeni proizvodi

Kombuha 0.5l

Kombuha napitak je prastari domaći lek p...

Dr Andra HOLESTOP 0,5

Jabukovo sirće od domaćih jabuka sa doda...

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...

Crni kumin (nigella sativa, ćurekot, black cumin)

Crni kumin je začin koji se najvi&scaron...

Badem listići BIO 100g

Uvrstavanje badema u ishranu jača imunit...


Pogledaje još

Moringa prah 90g ZDRAVO BILJE

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Sok brusnica 0,5 Artfood

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, l...

Kokosov šećer (organski) Fornatura

Fornatura kokosov šećer je granul...

Ulje lešnika 0,25 Linum

Ulje od lešnika je potpuno prirodno ulje...

Dezodorans relax 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izradjen od be...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Vegetarijanski izvori proteina

Meso, mleko i mlečni proizvodi, kao i jaja, odlični su izvori proteina ali i masnoća i holesterola. ...

Detaljnije

Obrok od klica lucerke

Lucerka je jedna od najstarijih krmnih biljaka, detelina koja dostiže visinu od 1m i ima veoma dubok...

Detaljnije

6 zdravih napitaka za prirodno pročišćavanje krvi

Krv se može zagaditi na sledeći način: nagomilavanjem toksina u organizmu usled lošeg i nepra...

Detaljnije

Ishrana po krvnim grupama

Neke namernice za određenu krvnu grupu mogu biti dobre, a za drugu opasne. Dr Piter D'Adamo&nbs...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS