Kako se rešiti celulita?


Saveti

Statistika kaže da oko 90% žena ima celulit ili ga je imala u nekom periodu života. Ukoliko niste u ovih 10% srećnica, onda znate u kojoj meri celulit može da utiče na samopouzdanje i koliko je teško rešiti ga se.

Šta je zapravo celulit?


Na prvi pogled, to je stanje u kome se na koži nalaze udubljenja, ispupčenja i grudvice. Zbog toga se celulit dručačije naziva „pomorandžina kora“. Celulit na butinama, zadnjici i stomaku, ali i na drugim delovima tela nije uvek vidljiv na isti način. Pojavljivanje celulita prolazi kroz nekoliko faza, od prve u kojoj je vidljiv samo kada se pod pritiskom kritičnog dela, do poslednje faze kada je veoma uočljiv.

Celulit mnogo češće pogađa žene od muškaraca. Takođe, češći je kod gojaznih osoba, ali je mit da je on povezan isključivo sa prekomernom težinom jer se veoma često jaljva i kod mršavih.

A kako nastaje?  

Najjednostavnije rečeno, masne ćelije guraju i krive vezivno tkivo koje se nalazi ispod kože i na taj način se stvaraju već poznati deformiteti na površini, u vidu udubljenja, ispupčenja i grudvica.

Struktura vezivnog tkiva je „kriva“ za to što ovaj problem mnogo češće pogađa žene. Muškarci veoma retko imaju celulit i gotovo nikada nije toliko vidljiv kao kod žena. Struktura vezivnog tkiva kod žena je vertikalna, što omogućava lakše prodiranje masnih ćelija i samim tim stvaranje celulita. Međutim, kod muškaraca je ona ukrštena i zbog toga je prodiranje masnih ćelija i stvaranje deformiteta na koži mnogo teže.

Šta utiče na nastanak celulita?


Još uvek nisu poznati tačni uzroci nastanka celulita, ali odeđeni faktori su definitivno povezani sa njegovim nastankom. Navešćemo neke faktore za koje je utvđeno da utiču na pojavu celulita:

                • Hormoni

Hormoni igraju važnu ulogu u nastanku celulita. Promene nivoa hormona u telu (na primer, smanjenje estrogena u menopauzi) utiču na stvaranje kolagena i masnih ćelija, što olakšava pojavu celulita.

                • Godine

Starenje čini našu kožu manje elastičnom, a neelastična koža pogodnija je za nastanak celulita. Najčešće se celulit javlja posle 25. godine, ali može se javiti i kod mlađih osobra. Primetno je i povećanje broja tinejdžera koji se suočavaju sa ovim problemom.

                • Ishrana

Način ishrane utiče na stvaranje celulita. Osobe koje unose previše masti, ugljenih hidrata i soli, kao i oni koji ne unose dovoljno vlakana imaju više celulita od onih koji vode računa o pravilnoj ishrani. Nedovoljno unošenje vode tj. dehidratacija takođe ima negativan uticaj.

                • Loše navike

Pušenje, nedovoljno fizičke aktivnosti, predugo sedenje ili stajanje u istom položaju, neispavanost... Sve su to faktori koji „pomažu“ u nastanku celulita. Loše navike i nedovoljna posvećenost fizičkom i mentalnom zdravlju dokazano pogoduju stvaranju celulita.

Kako ukloniti celulit?


U idealnoj situaciji, kod vas se celulit još uvek nije pojavio ili je u prvoj fazi, kada još uvek i nije vidljiv bez pritiska. Tada je vaš posao da se bavite preventivom - vodite računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti i učinite da se celulit i ne pojavi ili da se pojavi što kasnije i u što blažem obliku.

Međutim, kako je i statistika pokazala, većina nije u opisanoj idealnoj situaciji. Celulit je već nastao i ima ga u manjoj ili većoj meri na kritičnim delovima tela. Šta je moguće učiniti?

Pre svega, morate biti svesni da celulit nije lako ukloniti (u šta ste se vetovatno već i sami uverili). Ne postoji brz i lak način. Neophodno je delovanje „na više frontova“ i uvođenje promena u različitim segmentima. Dobra volja i upornost su neophodni.

Ključ je u redovnoj fizičkoj aktivnosti i pravilnoj, balansiranoj ishrani. Uz to, vodite računa da unosite  dovoljno vode, priuštite sebi anticelulit masaže, sami masirajte kritične delove i negujte svoju kožu.

Fizička aktivnost


Fizička aktivnost je veoma važna u borbi protiv celulita. Efekti redovne fizičke aktivnosti su, između ostalog, boli protok krvi, bolja cirkulacija, jačanje mišilja i stvaranje kolegena, a sve ovo pomaže smanjivanje celulita.

Bolja cirkulacija tj. protok krvi podstiče stvaranje kolagena. Kolagen se nalazi u vezivnom tkivu u kome se, kako smo već naveli, stvara celulit. Usporeno stvaranje kolagena smanjuje elastičnost kože i pospešuje stvaranje celulita. Upravo zbog toga je važno vežbanje i poboljšanje cirkulacije, koja je u direktnoj vezi sa stvaranjem kolagena.

Zaključak je - krećite se! Kad god ste u mogućnosti. Posebno ukoliko vam je posao takav da provodite veći deo vremena u sedećem položaju. Šetnja, vožnja bicikla, trčanje, plivanje... Upražnjavajte aktivnosti koje vam prijaju. Ukoliko ste u mogućnosti, upišite jogu ili radite vežbe snage u teretani.

Vežbe za celulit


Pored navedenih aktivnosti, možete i sami kod kuće raditi vežbe protiv celulita. Na internetu se mogu pronaći instrukcije za brojne vežbe koje aktiviraju delove tela na kojima se celulit najšeće pojavljuje, a možete se posavetovati i sa nekim profesionalnim trenerom. Najefikasniji su svakako čučnjevi (široki čučanj, polučučanj, čučanj sa iskorakom...). Možete raditi i iskorak, zatim mnoge vežbe sa poda, a bilo bi dobro ubaciti i pomoćna sredstva kao što su tegovi za noge i ruke, elastična traka ili gumeni ekpander.

Ishrana protiv celulitaKada je reč o ishrani, najvažnije je da izbegavate hranu koja povećava masne naslage, kao što su rafinirani šećer, mesne i mlečne prerađevine, alkohol, prženu hranu i sve namirnice bogate zasićenim mastima.

A koje su to namirnice koje pomažu u sprečavanju nastanka celulita i njegovom otklanjanju? Pre svega, to su namirnice koje pospešuju stvaranje kolagena ili one koje poboljšavaju cirkulaciju, kao što su lan, losos i ljuta paprika. Evo još nekoliko korisnih namirnica:

  • seme suncokreta - kao dobar izvor vitamina E i B6, suncokret pomaže jačanje vezivnog tkiva, a kao prirodni diuretik pospešuje i izbacivanje viška vode iz tela,
  • kupine i borovnice - ove ukusne namirnice zahvaljujući antioksidansima kojim obiluju stimulišu stvaranje kolagena,
  • čajevi (zeleni čaj, čaj od đumbira...) - ubrzavaju metabolizam i ubrzavaju sagorevanje masti,
  • jabukovo sirće i maslinovo ulje - koristite ove namirnice kada spremate salate i ostala jela,
  • peršun - pomaže detoksikaciju organizma i sprečava stvaranje celulita.

Bilo bi dobro da u svoju ishranu uključite i heljdu, tamnu čokoladu, humus...

Anticelulit masaža


Osim generalnog pozitivnog dejstva masaže na zdravlje i raspoloženje ljudi, ona ima i direktni uticaj na smanjenje celulita. Stimulacijom unutrašnjih tačaka poboljšava se cirkulacija i time ubrzava dotok hranljivih materija. Na ovaj način uklanjanju se potkožne naslage, a povećava se i elastičnost kože.

Anticelulit masažu možete prepustiti profesionalcima i ići redovno na tretmane u nekom od specijalizovanih salona. Takođe, nema smetnji da i sami redovno masirate delove tela na kojima vam se pojavio celulit.

Na tržištu se nude i raznovrsni anticelulit masažeri koje možete sami koristi kod kuće.Kao što smo već naveli, borba protiv celulita nije laka, ali ukoliko se pridržavate svih saveta i budete uporni i istrajni, rezultati sigurno neće izostati!


Preporučeni proizvodi

Banča čaj 50gr muso

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...

Sok pravi jabuka i cimet 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke sa ci...

Ulje detox 100ml

Ovo ulje koristi se za detoksikaciju cel...

Brašno pirinčano 0,5kg Hemija

Proizvodi se od celog zrna pirinča, mlev...

Spirulina u prahu 100g BEYOND

Spirulina je modro-zelena alga stara 3,6...


Pogledaje još

Eritritol 150g BEYOND

Eritritol je šećerni alkohol- poliol koj...

Glina za reumu Shenemil

Ublažava reumatske probleme. Sastav:glin...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Naturela namaz 250g Hajdukovo

Naturela se može koristiti i kao fil za ...

Šećer smeđi od trs.0,5kg Beyon

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Stari lek za mnoge bolesti

Kako godine prolaze i kako polako starimo, sve više želimo da poboljšamo kvalitet živo...

Detaljnije

Trčanjem do boljeg raspoloženja

Trčanje, brzo hodanje, pa i obična šetnja odlično deluju na mentalno zdravlje. Sve aerobne ak...

Detaljnije

Značaj paradajza u ishrani

Retko koje povrće ili voće ima toliko široku upotrebu kao što je ima paradajz. Ova sve...

Detaljnije

Ricinusovo ulje i njegov značaj u prirodnoj medicini

Biljka ricinus je jednogodišnja (a ponegde i dvogodišnja, u zavisnosti od klime i uslo...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS