Diskus hernija prirodno lečenje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Opšte je poznato da se kičmeni stub sastoji od pršljenova. U detinjstvu, kod ljudi, kičma se satoji od 7 vratnih (cervikalnih), 12 grudnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), 5 krsno-trtičnih i 4 ili 5 repnih pršljenova. Tokom odrastanja broj pršljenova se smanjuje na 26, jer se krsno-trtični pršljenovi stapaju u jednu kost, srastaju, kao i repni pršljenovi. Ovi pršljenovi nisu međusobno odvojeni kao prvih 26, te se zbog toga nazivaju i lažnim pršljenovima.

Između prednjeg i zadnjeg dela pršljena nalazi se kičmeni (spinalni) kanal, u čijoj unutrašnjosti je smeštena kičmena moždina. Takođe, između pršljenova nalaze se međupršljenski otvori, po jedan sa obe strane pršljena, gde su smešteni spinalni živci. 

Svi pršljenovi, osim trtičnih i repnih, međusobno su odvojeni putem međupršljenskih diskova. Svaki međupršljenski disk sastavljen je od želatinoznog jezgra (čija je uloga da amortizuje kičmu prilikom pokreta) i fibroznog prstena. Tkivo međupršljenskih diskova sadrži veliku količinu vode, koja se kod nekih osoba u godinama smanjuje, usled čega kičma gubi svoju elastičnost i sposobnost da realizuje fleksibilne pokrete.

Degenerativne promene koje se javljaju sa starenjem mogu zahvatiti i međupršljenske diskove, tj. hrskavicu fibroznog prstena diska. Ovakve promene dovode do prolapsa međupršljenskog diska, tačnije želatinozno jezgro međupršljenskih diskova prodire u međupršljenske otvore i pritiska spinalne živce.   

Diskus hernija se može javiti u bilo kom delu kičme, ali uglavnom zahvata pršljenove vratnog (cervikalnog) i slabinskog (lumbalnog) dela kičme, jer se upravo ti delovi kičme najviše pokreću. Vrlo često se javlja kod muškaraca između 25 i 45 godina starosti. Nakon 25-te godine, međupršljenski diskovi se polako isušuju, posebno ujutru, te se upravo iz tog razloga ne preporučuje nikakva fizička aktivnost bez prethodnog zagrevanja.

Diskus hernija – uzrok nastajanja bolesti

Kako što smo već napomenuli, sa starenjem međupršljenski diskovi gube fleksibilnost i elastičnost, želatinozno jezgro slabi i lako se može oštetiti. Upravo iz tog razloga su starije osobe više izložene pojavi diskus hernije. Pored toga, uzroci diskus hernije takođe mogu biti i sledeći: prekomerno opterećivanje kičme, naporan fizički rad, gojaznost, povrede kičme. Diskus hernija se može javiti i kod mlađih osoba, kao posledica prethodno navedenih faktora.

Diskus hernija – simptomi

Najčešći simptomi diskus hernije su sledeći:

– bol u leđima, koji se spušta ka nozi, a u mnogim slučajevima bol se oseća i u stopalu. Takođe se može osetiti bol na zadnjoj strani kolena.

– bol u zadnjici, koji se spušta ka zadnjem delu noge.

– nagli pokreti, šetnja ili sedenje uzrokuju jak bol u zoni zahvaćenoj diskus hernijom.

– neizdržljivi bolovi tokom noći

– bolovi prilikom pokretanja kičme, ustajanja, savijanja

Česti bolovi u lumbalnom delu kičme mogu biti znak upozorenja da se radi o diskus herniji.

Simptomi diskus hernije vratnog (cervikalnog) dela kičme:

– bolovi u zadnjem delu vrata

– tup bol u blizini lopatica

– bol u ramenu, nadlaktici, podlaktici, šaci i prstima

– bolovi prilikom pomeranja vrata i okretanja glave

– jači bol prilikom kašljanja, naprežanja i smejanja

– grčenje vratnih mišića

– slabost u mišićima ruke

Diskus hernija – prevencija

Kako biste sačuvali zdravlje kičme i međupršljenskih diskova, najbolje bi bilo da tokom života vodite zdrave navike. Radite vežbe, npr. jogu ili aerobik, idite na plivanje, radite vežbe istezanja kako bi vaša kičma održala svoju elastičnost i pokretljivost. Takođe, i teretana je korisna da kičmu održite u dobrom stanju.

Kao uzrok diskus hernije naveli smo gojaznost. Zbog toga gojaznim osobama preporučujemo da svoju kilažu dovedu u red, jer tako mogu sprečiti ovaj zdravstveni problem.

Budite pažljivi prilikom pokretanja kičme, izbegavajte nagle pokrete i dizanje velikih težina koje opterećuju kičmu.

Hranite se zdravim namirnicama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i namirnice bogate antioksidansima, koje pomažu pri regeneraciji tkiva u organizmu. Svakodnevno pijte dovoljnu količinu vode (2l na dan), neophodnu za optimalnu hidriranost organizma. Kada je organizam hidriran, lakše obavlja bitne funkcije i obnavlja se na pravi način.

Namirnice za prevenciju i lečenje diskus hernije

Morske alge, pivski kvasac, bobičasto i citrusno voće, beli luk, semenke i pahuljice, biljno mleko, biljno ulje, riba i mahunarke moraju biti sastavni deo vaše ishrane, ukoliko želite da sprečite ili lečite diskus herniju. U širokom luku izbegavajte rafinisane šećere i rafinisana brašna, suhomesnate prerađevine, hranu prženu u ulju i brzu hranu, jer narušavaju organizam i ubrzavaju njegovo starenje.

Prekomerna težina opterećuje kičmu, tada se kičma napreže kako bi izdržala veliki teret, i na taj način se ubrzava zamor i oštećenje međupršljenskih diskova. U ovom slučaju, preporučuje se da započnete dijetu za eliminisanje viška masti i toksina iz organizma.

Diskus hernija – lečenje

Pacijentima obolelim od diskus hernije nekada se preporučivalo ležanje, tj. odmaranje u krevetu i terapija sa analgeticima (lekovima protiv bolova). Međutim, u današnje vreme retko se preporučuje ležanje u krevetu. Baš naprotiv, preporučuje se fizikalna terapija. Ukoliko se uz fizikalnu terapiju pridoda i pravilna ishrana, mogu uslediti pozitivni rezultati, osobe sa diskus hernijom se mogu oporaviti i nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

Kod težih oblika diskus hernije, ukoliko se simptomi ne otklone prirodnim putem, u krajnjem slučaju lečenje se obavlja putem aplikacije injekcija steroida ili se primenjuje hirurški zahvat. Neka vam operacija uvek bude zadnja opcija, potrudite se da je izbegnete putem prirodnih metoda lečenja.

Takođe, za opuštanje grčeva u leđima i ublažavanje bolova, kao efikasna metoda može pomoći i fitoterapija (lečenje prirodnim biljem).

Fizikalna terapija je ključna za lečenje diskus hernije. Profesionalni terapeut vam može pokazati efikasne smernice kako da popravite zdravlje kičme. On će vam pomoći kod raznih vežbi za istezanje i opuštanje leđa i kičme, koje pogodno utiču na nelagodnosti i bolove uzrokovane diskus hernijom.  

Unutar fizikalne terapije, uključuje se i hidroterapija, koja se zasniva na raznim vežbama u vodi pomoću kojih se jačaju leđni mišići, poboljšava pokretljivost i elastičnost kičme.

Isto tako, u velikom broju slučajeva, za ublažavanje jakih bolova primenjuju se i masaže za opuštanje mišića. Pored toga, u poslednje vreme, mnoge osobe sa diskus hernijom se odlučuju za ozonoterapiju. Lečenje ozonom primenjuje se direktno na oštećeno mesto, kao i injekcije steroida.

Mnoge osobe sa ovim zdravstvenim problemom odlučile su se za metodu lečenja akupunkturom, kako bi ublažile jake i uporne bolove u leđima. Svetska zdravstvena organizacija je još 1979.godine uvrstila diskus herniju na listu oboljenja koja se uspešno mogu lečiti ovom terapijom pomoću tankih iglica.

Diskus hernija – prirodno lečenje

1. Čaj do majčine dušice, origana i rastavića

Ove pomenute biljke imaju antiinflamatorno dejstvo i mogu ublažiti bolove u leđima. 

Sastojci:

½ l vode

1 prstohvat majčine dušice

1 prstohvat origana

1 prstohvat rastavića

Priprema:

Navedene biljke tokom 5 minuta kvati na tihoj vatri. Zatim ostaviti da čaj odstoji 10 minuta. Nakon toga procediti. Piti 3 šoljice ovog čaja na dan, pre svakog obroka. Lečenje može potrajati, čak do 2 meseca.

2. Obloga od gline i kupusa

Ovaj lek može se primeniti za lečenje lumbaga i diskus hernije.

Sastojci:

3 kašike jabukovog sirćeta

½ kg gline u prahu

1l mineralne vode

3 lista kupusa

Priprema: stavite glinu u veću posudu. Pomešajte je sa vodom da se dobije homogena smesa. Dodajte jabukovo sirće, dobro promešajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Bolno mesto premažite dobijenom smesom od gline. Zatim prekrijte listovima kupusa i učvrstite krpom. Najbolje bi bilo da ovu oblogu ostavite da deluje na bolnom mestu tokom 12 sati, kako biste postigli što bolje rezultate. Glina greje bolno mesto, ublažava bol, a u isto vreme smanjuje upalu.

3. Čaj od đavolje kandže

Sastojci:

200ml vode

2 kašike korena đavolje kandže

Koren đavolje kandže prelijte proključalom vodom, zatim poklopite i ostavite da se ohladi. Nakon toga čaj procedite i pijte 1 šolju, 2 puta dnevno.

4. Čaj od bele vrbe

U beloj vrbi nalazi se salicin, jedinjenje koje ima sličnu hemijsku strukturu kao aspirin, te se zbog toga bela vrba koristi za ublažavanje bolova u leđima i nozi kod diskus hernije.

Sastojci:

1l vode

2 kašike kore bele vrbe

Priprema: kad voda počne da ključa, dodajte koru bele vrbe i kuvajte je tokom 10 minuta. Nakon toga poklopite, ostavite da se malo ohladi, zatim procedite i pijte u toku dana.

Konsultujte se sa vašim lekarom pre nego što se odlučite za konzumiranje čaja od kore bele vrbe.

5. Obloga od hleba i kajenske paprike

Sastojci:

1 čaša vode

2 parčeta belog hleba bez kore

1 kašika kajenske paprike (aleva paprika, crvena ljuta čili papričica)

U posudu sipajte vodu, dodajte hleb i kajensku papriku. Dobro promešajte dok se ne dobije homogena smesa. Na gazu (staru krpu ili pamučnu vatu) nanesite dobijenu smesu i aplicirajte na bolno mesto pogođeno diskus hernijom. Oblogu držati tokom nekoliko sati.

6. Obloga od krompira

Za ovu oblogu vam je potreban jedan veći krompir. Isecite ga na kolutove i stavite na bolno mesto, zatim previjte zavojem. Neka obloga stoji otprilike 3 sata.   

Išijas i diskus hernija

U kakvoj su vezi išijas i diskus hernija? Išijas, u ovom slučaju je propratni simptom koji se javlja kada se ošteti išijadični nerv (živac). Išijadični živac polazi od kičmene moždine, pa se niz zadnjicu spušta preko noge do stopala. Išijas se često može javiti usled diskus hernije između petog slabinskog (lumbalnog) i prvog krsnog (sakralnog) pršljena. Takođe se može javiti i usled diskus hernije između četvrtog i petog slabinskog (lumbalnog) pršljena. Išijas, kao i diskus hernija, praćen je jakim bolovima.

Saveti i preporuke

Radite vežbe za jačanje mišića lumbalne regije i abdomena. Jačanjem ovih mišića sprečava se opterećenje kičme, usporava se oštećenje međupršljenskih diskova i smanjuje pritiskanje spinalnih živaca, te se i bol ublažava.

Kod početnog (lakšeg) oblika diskus hernije, redovnim vežbanjem (npr. u teretani) i izbegavanjem naglih pokreta, generalno se može sprečiti ponovna pojava neprijatnih simptoma i bolova.

Ukoliko i nakon prirodne terapije osećate jak i intenzivan bol, obratite se lekaru. On će utvrditi da li je neophodno lečenje diskus hernije hirurškim putem.

Glinu za spoljnu i unutrašnju upotrebu možete kupiti u sledećim prodavnicama zdrave hrane:


Preporučeni proizvodi

Ulje čajno drvo 30ml TerraCo

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Eterično ulje čajno drvo 10ml Kir

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...


Pogledaje još

Umeboši pasta 100gr Mitoku

Umeboši pasta se dobija mlevenjem...

Čaj đumbir-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Nuestra Stevia prah 50g

Stevia je 100% prirodni zaslađivač sasto...

Lan mleveni 100g

Mleveno seme lana pomaže regulisanju var...

Dezodorans narandža 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izradjen od be...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kvalitetna sportska oprema će vas podstaći da se vratite treningu

Sportska oprema bi trebalo da se nalazi u svačijem plakaru.  U današnje vreme, kada smo svi pre...

Detaljnije

Nana - lekovita svojstva

Nana (menta) je višegodišnja biljka, jakog mirisa. Njeno uzgajanje je lako, ali zahteva dosta v...

Detaljnije

Medicinske biljke i njihova upotreba

Fitoterapija, tj. lečenje putem upotrebe lekovitog bilja, praktikuje se već hiljadama godina. Prirod...

Detaljnije

Detoksikacija sirovom hranom

Puno hranljivih materija a malo masti su odlike ishrane koja se bazira na sirovim namirnicama.Ovakav...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS