Šargarepa lekovita svojstva


Prirodna terapija Biljke kao lek

Šargarepa, jedno od povrća koje se svakodnevno koristi u domaćinstvu, potiče sa tla centralne Azije, ali se proširila i na Evropu i Ameriku, i trenutno se gaji u velikom broju zemalja na svim kontinentima. Bogata je materijama koje su blagotvorne za zdravlje.

Nutritivna vrednost šargarepe

Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100g, tako da je efikasna za osobe koje žele da imaju vitku liniju.

Šargarepa – prednosti za zdravlje

Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, tako da je valja uključiti u svakodnevnu ishranu. Šargarepa je idealna za:

Karijes

Konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

Cirkulacija i visok pritisak

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Problemi sa varenjem

Konzumiranje sveže šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Sprečava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju. Sok od sveže ceđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slepog creva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.

Konstipacija (zatvor)

Ukoliko sok od šargarepe kombinujete sa malo spanaća i limunovog soka, dobićete efikasan napitak za lečenje zatvora. Ova mešavina pročišćava creva. Rezultat se ne može očekivati za jedan dan, ali nakon dve nedelje svakodnevnog konzumiranja primetićete boljitak.

Dijareja

Čorbice od šargarepe efikasne su za lečenje dijareje (proliva). Organizam snabdevaju tečnošću i mineralima (natrijum, kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor), čime se sprečava dehidracija uzrokovana dijarejom. Sa druge strane, supe i čorbe od šargarepe sprečavaju nastanak štetnih bakterija u crevima koje izazivaju povraćanje.

Crevni paraziti

Šargarepe su neprevaziđene u lečenju crevnih parazita kod dece. Jedna šolja rendane šargarepe ujutru na prazan želudac, pomaže da se otarasite ovih neprijatnih posetilaca u crevima.

Plodnost

Sveže (sirove) šargarepe dobre su za plodnost. Veruje se da se plodnost može izlečiti redovnim konzumiranjem ovog zdravog povrća.

Šargarepa je takođe blagotvorna i za:

– povećanje apetita

 anemiju

– depresiju

– za sprečavanje gasova (jedite šargarepu nakon obroka)

– bolove u stomaku

– olakšavanje tegoba tokom menstrualnog ciklusa

– zdravlje nervnog sistema

– zdravlje arterija – smanjuje visok holesterol

– usporava starenje

– poboljšava vid i zdravlje očiju

– održava lepotu kože

Sok od šargarepe

Sveže ceđeni sok od šargarepe dobar je antiseptik. Smanjuje želudačnu kiselinu i idealan je za osobe koje žele da smršaju. Preporučuje se osobama sa impotencijom i sterilitetom. Ukoliko soku od šargarepe dodate med i ceđeni limun, dobićete efikasan napitak za lečenje bolesti respiratornih organa (astma, bronhitis).

UPOZORENJE:

Iako šargarepa poseduje mnoga lekovita svojstva, njena prekomerna upotreba može dovesti do pojave stanja nazvanog karotenodermija. Kod karotenodermije, dlanovi, stopala i drugi delovi tela poprimaju narandžastu ili žućkastu boju zbog visokog nivoa betakarotena u krvi. Ukoliko primetite ovakvu pojavu, smanjite konzumiranje šargarepe i drugih namirnica koje sadrže betakaroten, kako bi se karotenodermija postepeno povukla.

Šargarepa sadrži vitamin A. Kada se ovaj vitamin u velikim količinama unosi u organizam tokom dužeg vremenskog perioda, mogu se javiti simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, povraćanje i glavobolja, koji nam pokazuju da je došlo do hipervitaminoze vitamina A. Ovo veoma ozbiljno stanje nastaje nagomilavanjem toksina u jetri, i zahteva stručnu medicinsku pomoć.


Preporučeni proizvodi

Zeleni balans 30.6g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: zeleni ča...

Galete pirinčane slane 100g

Galete od integralnog pirinča punog ukus...

Eterično ulje bergamot 10ml Kirko

Eterično ulje bergamota je slatkastog i ...

Gljiva reishi sušene 50g Eleganc

Nekoliko hiljada godina ova gljiva se ko...

Ulje za masažu Shenemil

Masažom se poboljšava venski i limfni to...


Pogledaje još

Čaj krvni pritisak 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod povišenog krvn...

Sok pravi jabuka 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

Nori alge 5 listova Mitoku

Nori je najkorišćenija alga na svetu.Kor...

Tofu namaz mirođija 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Sirće od nara organik 250ml

Organsko sirće od nara vrhunskog kvalite...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Brz i zdrav doručak za 5-10 minuta - Evo kako

Savremeni način života utiče na sve nas, a zajedno sa njim dolazi i naša nemogućnost da se do...

Detaljnije

Borovnica - lekovita svojstva i značaj

Sok od borovnice je među prvim voćnim sokićima koje će mala beba piti po rođenju. Bolesnik koji je u...

Detaljnije

Prirodni proizvodi za brži rast kose

Većina lepšeg pola želi da ima dugu i zdravu kosu, jer smatraju da je to odraz ženske lepote....

Detaljnije

Kako ishranom popraviti krvnu sliku?

Gvožđe ima jako važnu ulogu za funkcinisanje metabolizma. Transportuje kiseonik do svih ćelija, jača...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS