Zašto nastaje metalni ukus u ustima i kako ga se rešiti?


Saveti Zdravlje

Koliko ste puta čuli poznatu rečenicu da zdravlje na usta ulazi? Ali šta se dešava kada i to zdravo promeni ukus, jer naše čulo ukusa ne funkcioniše na pravi način? Bitan faktor očuvanja sveukupnog zdravlja predstavlja prevencija i briga o usnoj duplji. Od malena nas uče kako da pravilno peremo zube i održavamo higijenu usta. Često se promene, kroz koje organizam prolazi odražavaju upravo na jeziku ili zubima. 

Metalni ukus u ustima smo gotovo svi osetili

Naše čulo ukusa je sposobno da prepozna stotine i stotine različitih ukusa, kako lepih, tako i onih manje lepih. Gotovo da nema čoveka koji bar jednom u životu nije osetio metalni ukus u ustima. Uživanje u hrani i piću, može u potpunosti izgubiti draž, kada se susretnemo sa poremećajem čula ukusa. Pogotovo, ako spadate u grupu gurmana, kojima je jedno od najvećih životnih zadovoljstava upravo isprobavanje različitih ukusa moderne i tradicionalne kuhinje. Čak i mali gubitak čula ukusa, značajno utiče i menja kvalitet života. 

U većini slučajeva, poremećaj čula ukusa ili disgeuzija, ne traje dugo i uglavnom se rešava pojačanom higijenom usta. 

Uglavnom, nema razloga za zabrinutost, ali svakako treba potražiti uzrok ovog problema. Međutim, ukoliko ovaj simptom ne prolazi, ili se čak vremenom pojačava, potrebno je potražiti pomoć lekara. On će vas uputiti koje analize je potrebno uraditi, da bi se što pre otkrilo o čemu se radi i pronašlo rešenje za ovo stanje.

Razlozi za nastanak poremećaja čula ukusa

Najčešći uzrok ukusa metala jeste loša oralna higijena. Ukoliko, ne perete redovno zube možete dobiti infekciju, Parodontovu bolest i zapaljenje desni ili gingivitis. Kada dodje i do najmanje prehlade i alergije, začepljen nos takođe može izazvati neprijatan ukus u ustima. Antibiotici, lekovi za regulisanje krvnog pritiska, lekovi koji se koriste kod psihijatrijskih stanja i gihta, kao i lekovi za lečenje kamena u bubregu, mogu izazvati ukus metala jer se izlučuju kroz pljuvačku. Razne vrste antidepresiva, deluju suprotno, oni izazivaju suvoću usta i tako stvaraju ukus metala. Mnogobrojni suplementi i vitamini mogu izazvati ovo stanje, jer u svom sastavu sadrže razne metale kao što su: gvožđe, cink, kalcijum i bakar. Jako je bitno da nikada ne uzimate vitamine i suplemente bez konsultacije sa lekarom, jer se doze lako mogu prekoračiti i dovesti do kontraefekta.

Pacijenti koji boluju od nekog oblika karcinoma, i leče se zračenjem i hemoterapijom, često osete promene u ukusu. Hemoterpijom se lekovi ubrizgavaju u krvotok, i preko krvotoka dospevaju u pljuvačku pa se pacijenti često žale i na metalni ukus u ustima. 

Neprijatno stanje, kao što je refluks želudačne kiseline, koji se ogleda u vraćanju želudačne kiseline u usta, može oštetiti receptore za ukus. Preporučuje se prestanak pušenja, jer je naučno dokazano da pušači slabije prepoznaju pojedine ukuse. Metalni ukus potiče od mnogobrojnih štetnih supstanci koje sadrži samo jedna cigareta. Povreda nerava prilikom neke traume, ili neurološka stanja, kao što je multipla skleroza, koja pogađa centralni nervni sistem, mogu zamaskirati naše čulo ukusa. 

Alergije na hranu, prvobitno alergija na orašaste i morske plodove kao rani znak za uzbunu često imaju promenu ukusa u ustima. Na vreme se informišite kod lekara koje mere opreza treba preduzeti, ukoliko ipak dodje do alergije, da ne biste dospeli u stanje anafilaktičkog šoka, koje može biti smrtonosno. Smanjenje čula ukusa dolazi sa godinama, ali ukoliko imate promene na mozgu, koje su posledica demencije, intenzivnije će biti i promene u ukusu. Sve češće se ova promena dešava ljudima čija je ishrana bogata ribom. Dosadašnja istraživanja upućuju na to da se živa i drugi otrovni metali nalaze u skoro svim vrstama ribe, što je posledica zagađenja vodenih površina. Trovanje raznim pesticidima i udisanje štetnih supstanci, neminovno će doprineti promeni ukusa u ustima.

Povezanost povišenog šećera u krvi i ukusa metala u ustima

Dijabetes je stanje organizma, kada telo ne proizvodi dovoljnu količinu insulina ili kada telo taj insulin koristi na pogrešan način i onda se šećer zadržava u krvotoku. Promena čula ukusa može biti rani znak bolesti povišenog šećera u krvi. Pacijenti, koji kao terapiju koriste metformin, žale se na ukus metala. Lekari smatraju da je to posledica izlučivanja leka u pljuvačku i da nema razloga za zabrinutost. U tom slučaju ukus se vraća za najviše dve nedelje, koliko obično treba organizmu da se navikne na neki lek. 

Ukoliko bolujete od dijabetesa, sigurno ste se susreli sa suvoćom usta i sa dehidracijom organizma. Suva usta sa prekomernom dozom šečera u pljuvački, mogu aktivirati gljivicu koja može oštetiti desni, jezik i zube. Zato je pojačana oralna higijena neophodna kod osoba koje pate od nekog oblika povišenog šećera u krvi.

Trudnoća i metalni ukus u ustima

Ukus metala u trudnoći može biti posledica hormonskih promena koje blagosloveno stanje nosi. U telu trudnice dolazi do povećanja proizvodnje hormona estrogena, koji ima veliki uticaj na čulo ukusa. Može se javiti i kod trudnica koje imaju pojačan apetit ali i kod trudnica koje zbog mučnine ništa ne mogu da pojedu. Najčešće se javlja u ranoj fazi trudnoće, mada se može javiti i kasnije. Zabeleženi su slučajevi kada se u ranoj fazi pojavi promena čula ukusa, pa nestane i onda se opet pojavi. Kod nekih trudnica, ovo neprijatno stanje može trajati svih devet meseci. 

Ukoliko u toku trudnoće dođe do neke infekcije, lekovi koji se daju oralno ili intravenozno mogu dovesti do pojave metalnog ukusa. Najčešći „ krivac “ za ovu neprijatnost tokom trudnoće je uzimanje preparata gvožđa, koji trudnice uzimaju zbog anemije ili malokrvnosti. Minerali i vitamini koji se koriste da bi trudnoća protekla što mirnije, takođe mogu izazvati promenu ukusa. U tom slučaju, treba se konsultovati sa ginekologom koji će uvesti neki drugi preparat u zamenu za onaj koji vam je izazivao probleme.

Da zaključimo…

Trudnice se zbog promene ukusa često uznemire, jer misle da su pojele pokvarenu hranu ili da im je zdravlje zuba narušeno. Pojedine trudnice imaju želju da taj ukus zamaskiraju, tako što jedu kisele krastavce, u nadi da će na taj način eliminisati ukus metala. Nekima je hrana bljutava a nekima ima sjajan ukus, koji posle par minuta zameni neprijatan ukus u ustima. Neke trudnice, zbog osetljivosti i zbog izraženog metalnog ukusa, imaju izrazit nagon za povraćanjem. Naučno je dokazano, putem raznih istraživanja u kojima su učestvovale trudnice, da ovo neprijatno stanje nestaje kada prođe porođaj i počnete da uživate sa vašim malim novorođenim čudom.


Preporučeni proizvodi

Nim gard sapun

Biljni sapun napravljen po tradicionalno...

Dezodorans fresh 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izrađen od bez...

Psyllium ljuspice 50g BEYOND

Psylium je ljuska semena biljke iz roda ...

Ulje crnog bibera 10ml BIO

Eterično ulje crnog bibera ima oštar, ja...

Smesa za falafel 150g Bege Veg

Poreklo falafela je sa prostora Libana i...


Pogledaje još

Kikiriki puter 100% 200g MB

Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto ...

Sok goji 0,25 Artfood

Godži su crvene bobice veoma prijatnog u...

Sojino mleko ALPRO kokos pirinač

Ovaj napitak bogatog i veoma lepog ukusa...

Heljda Slavuj

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...

Sirup šipurka dijet 0.75 Artfo

Voćni sirup od šipurka. Proizvod ne sadr...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Snizite loš holesterol u krvi lekovitim napicima

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol koji je u određenim količinama potrebam na&scaron...

Detaljnije

Terapija plesom i pokretom

Cilj terapije plesom je pronaći ravnotežu i osećaj zajedništva između tela i uma. Ovaj vid te...

Detaljnije

Najefektnije vežbe za stomak

Masne naslage na stomaku predstavljaju problem jer trbušni mišići uglavnom nisu nikada...

Detaljnije

Prednosti zelenog čaja

U Kini se upotrebljava već jako dugo i potvrđuje da redovnim kozmiranjem sprečava razvoj infekcija i...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS