Kefir - za šta je dobar i po čemu interesantan


Ishrana


Da, to je ono što liči na jogurt ili kiselo mleko, ali nije niti jogurt niti kiselo mleko i čak ni ukusom ne podseća ni na jedno od ova dva. Kefir je namirnica koju ili volite ili ne volite. To je takođe namirnica koju su mnogi zavoleli, možda ne u početku zbog ukusa, ali svakako zbog delotvornih sastojaka i dobrobiti koje pruža našem telu. Malo je onih koji su ukusom kefira oduševljeni na prvu. Ukoliko ste negde čuli da treba da pijete kefir i želite da ovaj napitak uvrstite u svoju rutinu, onda treba da pročitate i ove interesantne činjenice i zanimljivosti, koje će vam samo potvrditi tu vašu odluku.

Šta je zapravo kefir?


Kefir je fermentisani proizvod, a njega čine enzimi i mikroorganizmi. Upravo oni doprinose da se naš organizam redovno čisti, a samim tim utiču i na naše dobro zdravlje. Sam kefir izgleda kao zrnce, ali u suštini ne radi se o pravim zrncima. Ta zrnca kefira koja se kasnije koriste za proizvodnju napitka pod nazivom kefir, sastoje se od mlečne kiseline, steptokoka, mikrokoka, gljivica i bakterija. Druga stvar, vrlo važna koju treba da znate jeste da kefir može da bude mlečni, a to je onaj koji najčešće konzumiramo, a može da bude i vodeni. Kada se zrna kefira pomešaju sa mlekom i kada se ispoštuje cela procedura, o kojoj ćemo kasnije govoriti, nastaje kefir kakav mi znamo. Kefir može da se doda u kravlje mleko, ali može i u kozije i ovčije. Zrnca kefira liče na male pečurke, a mogu da porastu i budu kao orah. Ta zrnca su beličaste boje i gumene strukture, a bogata su mastima i proteinima.

Sama reč kefir nije naša, u pitanju je spoj persijskih reči. Naime, reč kef na persijskom znači pena, a reč “shir” podrazumeva mleko. I Turci imaju prevod za ovu reč, a na njihovom jeziku kefir se prevodi kao “dobar osećaj”.


Legenda o kefiru


Ono što je još interesatno o samom kefiru i njegovom nastaku jeste i poznata legenda koja se vezuje upravo za ovaj napitak. Naime, opšte je poznato da je kefir nastao na Kavkazu. Međutim, ni na Kavkazu nisu svi imali zrnca kefira, niti su svi znali kako da ga uzgajaju. Tu tajnu čuvao je samo prorok Muhamed. Stanovnicima Kavkaza bilo je zabranjeno da govore o toj tajni, a zaprećeno im je i ogromnim kaznama. Međutim, kako su polako putnici namernici iz ostalih zemalja slušali o ovom napitku sve su više počeli da se interesuju. Ono što su oni čuli jeste da je u pitanju čudotvoran napitak, koji ima neverovatna svojstva. Jedno lekarsko društvo iz Rusije je želelo da dođe u posed kefira i tajne o njemu. Pošto stanovnici Kavkaza nikako nisu želeli da daju recept, iz Rusije je poslata prelepa devojka koja je imala zadatak da zavede princa u Kavkazu i da od njega ukrade par zrna kefira. Devojka je uspela da zavede princa, međutim princ nije želeo oda tajnu i zato je lepotica poželela da se vrati kući. Princ, sada već ludo zaljubljen, nije želeo da je pusti i naredio je njenu otmicu. Kako je to bio skandal nesagledivih razmera, car Kavkaza je, kako bi ispravio tu nepravdu, poklonio par zrna kefira i recept i tako je odao dugo čuvanu tajnu.


Za šta je dobar kefir?


I sada kada smo naveli da je ovo gotovo delotvoran napitak, što potvrđuje i sama istorija, moramo da se osvrnemo na najbitniju stvar, a to je pitanje – za šta je dobar kefir?


Kefir poboljšava varenje


Jedna od najčešće spominjanih prednosti kefira jeste da poboljšava varenje i to je tačno. Naime, kefir pomaže da se uspostavi taj balans u crevima, koji može da bude veoma narušen zbog različitih stvari. Kefir pozitivno utiče na colitis, Kronovu bolest i sindrom iritabilnog creva. Ono što je jako važno znati da kefir treba konzumirati u onim situacijama kada vam je zbog neke druge bolesti preporučeno da pijete antibiotike. Znamo svi koliko antibiotici mogu štetno delovati na naš organizam, pored toga što u jednom segmentu deluju jako dobro i sprečavaju pojavu nekih drugih upala i bolesti, ali za naš stomak antibiotici uopšte nisu dobri. Zato uvek razmišljajte o tome da koristite kefir ako ste morali da pijete velike količine antibiotika, ili ih još uvek pijete. Ono što je takođe još značajno da znate jeste da trovanje hranom, kao i problemi sa probavom generalno mogu da budu lečeni uz pomoć kefira. Dakle, kefir je najbolji prijatelj vašim crevima.


Kefir reguliše zapaljenske procese


Kada postoje neki zapaljenski procesi koji se odnose na creva, istraživanja su pokazala da kefir može da bude zaista dobro rešenje. Naime, kefir sadrži sve potrebne bakterije, koje su neophodne u rešavanja tih zapaljenskih procesa. Dakle, dokazano je da je kefir u ovakvim situacijama izuzetno koristan.


Kefir pozitivno utiče na imuni sistem


Znamo koliko je važno da čuvamo i negujemo kvalitetan imuni sistem i to različitim vitaminima, mineralima, dobrim načinom života, pravilnom ishranom, suplementima, fizičkom aktivnošću i slično. Kada imamo dobar imuni sistem možemo da izbegnemo različite viruse i prehlade, koji mogu opasno da nam naštete. Tako da, dobro je znati da kefir pozitivno utiče na imuni sistem i da ga treba konzumirati povremeno, čak i ako nemate neke probleme, a sve u cilju prevencije.


Reguliše alergiju i pozitivno utiče na našu kožu


Znamo koliko alergije mogu da nas poremete i to posebno one koje imaju veze sa respiratornim sistemom. Nekada nam se čini da ne možemo da izađemo iz kuće, a vrlo često posežemo za raznim lekovima, jer jednostavno ne možemo da izdržimo. Međutim, kefir pozitivno utiče na naš organizam u tom smislu zato što on smiruje zapaljenske ćelije, koje su glavni krivci zašto se nagomialva sluz i zašto se smanjuje funkcija pluća u tim kriznim trenucima. Takođe, dobro je znati da kefir može i te kako pozitivno da utiče na kožu. I to na akne, ekceme, psorijazu ili neku vrstu osipa. Ovo su neki sistemski problem za koje je potrebno vreme. Međutim, kefir može povoljno da utiče in a one stvari koje nisu sistemske, poput opekotina na koži.

Kefir pozitivno utiče i na sledeće stvari:


Kefir doprinosi regulaciji krvnog pritiska, utiče na jačanje kostiju, može da spreči razvitak novih metastaza, doprinosi boljoj cirkulaciji, utiče pozitivno na bolesti srca, dobar je za holesterol, štiti jetru i slezinu, bubrege i bubrežne puteve, a može pomoći i kod umora i stanja stresa.


Kako se pravi domaći kefir?


Sada, kada smo videli kakva sve delotvorna svojstva ima kefir, treba razmisliti i o tome kako se pravi domaći kefir, kako bismo taj čarobni napitak imali uvek u svom domu, kada god nam nešto zatreba. Pitanje na koje prvo treba da damo odgovor jeste gde pronaći zrnca kefira. Uglavnom ih možete kupiti, ali treba da znate da se kefirna zrnca većinom i poklanjaju upravo zbog toga što većina ljudi koja pravi kefir ima zrnaca na pretek. Naime, ta zrnca se stalno umnožavaju i zato se vrlo često poklanjaju.

Elem, kada nabavite ili kupite kefirna zrnca sve što treba da uradite jeste da ih prelijete svežim mlekom u jednoj manjoj tegli. Kao što smo naveli, to može biti kravlje, kozije ili ovčije mleko, svejedno je i naravno koristite mleko u zavisnosti od toga šta volite. To treba da prenoći, odnosno da stoji 24h i dobili ste kefir. Međutim, savetuje se da prve dve tri ture bacite ili da ih iskoristite kao kremu za kosu ili za lice. Naime, i taj domaći kefir može da se koristi, međutim, možda neće biti dobrog ukusa. Sve što treba da uradite jeste da ga držite na toplom i da ga cedite i tretirate plastičnim posuđem, nikako metalnim. Kada ga napravite obavezno ga držite u frižideru.

Preporučeni proizvodi

Kalijumova so 350g

Kombinovana kalijumova so je mešavina ka...

Ulje neroli 10ml BIO

Ulje nerolija se dobija od cvetova gorke...

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Dezodorans narandža 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izradjen od be...

Glina za vene Shenemil

Olakšava prolazak krvi kroz vene. Spreča...


Pogledaje još

Diabet štanglica bundeva 30g

Pogodno za dijabetičare. Bez glutena. Sa...

Seitan prženi 180gr

Sejtan je “pšenično meso” koje je pravlj...

Surutka u prahu vanila 250g

Surutka u prahu sa ukusom vanile je proi...

Ulje himalajske kapi 50ml Terr

Ove kapi, bogate fitonutrijentima, zahva...

Seitan prženi 180g Genie

Seitan je jelo od pšeničnog prote...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodna sredstva protiv opadanja kose

Gubitak kose je problem većine ljudi, posebno muškaraca. Razlog opadanja kose nije potpuno ja...

Detaljnije

Recept za lečenje hemoroida

Najčešći simptomi hemoroida su svrab, peckanje i bol rektalnog predela. Od hemoroida pati vel...

Detaljnije

Tajni sastojci mediteranske ishrane: Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se najviše koristi na Mediteranu i smatra se osnovom zdrave ishrane koja se ba...

Detaljnije

Azuki pasulj je dobar izbor za varenje

Azuki pasulj je mahunarka poreklom iz Kine. Koristi se kao hrana pogodna za varenje, ali i kao lek. ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS