Prirodni lekovi - začini


Prirodna terapija Biljke kao lek

Mnogi začini koje svakodnevno upotrebljavamo u kulinarstvu, osim što daju ukus jelima, sadrže i mnoga medicinska svojstva. Dakle, moguće je da u vašoj kuhinji imate začine, koji vam mogu poslužiti kao prirodni lekovi za mnoge bolesti i za sprečavanje istih. Zavirite u svoju ostavu i naći ćete ih, a ima ih jako dosta.  

Prirodni lekovi – začini!

1. Beli luk

U današnje vreme vrlo su poznate prednosti belog luka za zdravlje. Naučnici preporučuju da se svakodnevno konzumira beli luk, kako bi se sprečilo nastajanje raka. Sa druge strane, istraživanja pokazuju da se kod osoba, koje su tokom 3 meseca konstantno konzumirale beli luk, primetilo znatno smanjenje visokog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Beli luk, takođe, poboljšava protok krvi, što dovodi do bolje cirkulacije i poboljšavanje zdravlja srca.

2. Bosiljak

Bosiljak ima visok sadržaj antioksidanasa koji jačaju imuni sistem. Pored toga što je izuzetan začin, zbog svojih ostalih blagotvornih sastojaka bosiljak može pomoći kod grčeva, astme, bolesti bubrega. Takođe poboljšava cirkulaciju i varenje, umiruje živce i pojačava apetit.

3. Peršun

Peršun umiruje stomak, poboljšava varenje i otklanja loš zadah. Moćan je diuretik, tako da pomaže osobama koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti. Tonik (losion) od peršuna pomaže kod uklanjanja akni i bubuljica.

4. Piskavica

Još od davnih vremena biljka piskavica se koristila i kao začin, a i u medicinske svrhe. Koristi se za snižavanje nivoa šećera u krvi. Takođe, pomaže osobama koje su mršave a žele da se ugoje, jer povećava apetit.

5. Cimet

Osobe koje pate od dijabetesa, imaju slabu finkciju jetre, tako da se u njihovom organizmu ne proizvodi dovoljna količina insulina. Kod osoba sa dijabetesom tipa 2, cimet pomaže da organizam reaguje na insulin.

6. Kari

Kari je jako koristan za zdravlje, jer predstavlja mešavinu začina. Može se koristiti za ublažavanje bolova u zglobovima, uzrokovanih artritisom. Druge prednosti karija duguju se prisustvu kurkumina, koji štiti od pojave kancera.

7. Karanfilić

Karanfilić je još jedan začin koji ublažava bolove u zglobovima kod artritisa. Da biste iskoristili lekovita svojstva karanfilića, preporučena dnevna doza konzumiranja je ½ kašičice.

8. Kurkuma

Zbog svog antiinflamatornog dejstva, kurkuma se koristi za ublažavanje bolova usled upala. Takođe, koristi se za otklanjanje kesica ispod očiju.

9. Muskatni oraščić

Muskatni oraščić smanjuje visok krvni pritisak. Ima efekat zagrevanja, poboljšava cirkulaciju i na taj način snižava pritisak.

10. Ruzmarin

Ruzmarin se najčešće koristi za lepotu kose. Poboljšava zdravlje kose, sprečava opadanje i kosi daje sjaj. Takođe se koristi i za poboljšavanje memorije.

11. Komorač

Biljka komorač je začin koji se najviše upotrebljava u gastronomiji Indije. Sadrži antioksidanse, ublažava razne upale, pospešuje probavu i štiti od kancera.

12. Majčina dušica

Po ukusu, majčina dušica je slična nani. Koristi se za jačanje imuniteta, tako da je idealna za borbu protiv gripa i prehlada. Sadrži antioksidanse i ima antibakterisjko dejstvo. Kako biste iskoristili sva lekovita svojstva majčine dušice, možete je dodavati u razna jela, najviše u supe, čorbe i gulaše, ali i u salate.

13. Đumbir

Svež ili u prahu, đumbir možete dodavati raznim jelima i salatama. Ima antiuplano dejstvo, smanjuje bolove u stomaku i grčeve. Koristi se i za poboljšavanje cirkulacije. Ulazi u sastav mnogih prirodnih lekova za jačanje imuniteta. Zanimljivo je i to da đumbir greje kada je hladno, a hladi kada je toplo.

14. Korijander

U azijskoj i meksičkoj kuhinji, korijander je začin koji se često koristi. Poznat je po tome što poboljšava probavu hrane, samim tim sprečava zatvor, i pomaže da se iz organizma izbace toksini.

15. Ljuta papričica

U ljutoj papričici možemo naći mnoga lekovita svojstva. Sadrži lutein, vitamnin A i betakaroten. Ljuta papričica je dobra za varenje, cirkulaciju, ima analgetsko dejstvo i štiti organizam od infekcija. Idealan je začin za osobe koje žele da izgube koji koligram.


Preporučeni proizvodi

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...

REISHI COMPLEX SA PROPOLISOM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Crni kumin (nigella sativa, ćurekot, black cumin)

Crni kumin je začin koji se najvi&scaron...

Badem listići BIO 100g

Uvrstavanje badema u ishranu jača imunit...

Dr Andra HOLESTOP 0,5

Jabukovo sirće od domaćih jabuka sa doda...


Pogledaje još

Cikorija

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...

Šećer smeđi 0.51

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...

Glutensko brašno 500g

Glutensko brašno (pšenični gluten) koris...

Lan mleveni 100g

Mleveno seme lana pomaže regulisanju var...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Koje doba dana je idealno za vežbanje?

Da li doba dana kada vežbate može uticati na bolje postizanje rezultata? Ne postoji period koji je r...

Detaljnije

Sirup od lovora smiruje kašalj

Kašalj se obično javlja kao posledica infekcije disajnih puteva kao što su prehlade il...

Detaljnije

Upotreba kafe

Kafa je tropska biljka koja teritoriju Afrike smatra svojom domovinom, a danas se zbog svoje popular...

Detaljnije

Mitiseri - trikovi za uklanjanje

Kada zbog prekomernog lučenja lojnih zlezda dođe do začepljenja pora, nasataje oksidacija sebuma, ul...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS